Diverticuloza colonica: ce este si ce cauze are

Diverticuloza colonica: ce este si ce cauze are Diverticuloza colonica: ce este si ce cauze are

Ultima actualizare: 27 august 2021

ce-este-diverticuloza

Diverticuloza este o afectiune caracterizata prin formarea unor mici „buzunare” la nivelul peretilor tubului digestiv. Acesti „saculeti” se numesc diverticule si apar, mai frecvent, la nivelul colonului, ultima portiune a tubului digestiv. Functia principala a colonului este aceea de a absorbi apa si electrolitii, depozitand totodata materiile fecale pana la momentul eliminarii. O confuzie comuna este aceea ca diverticuloza este acelasi lucru cu diverticulita. Diferenta este, insa, ca diverticulita apare in momentul in care diverticulele se inflameaza sau se infecteaza.

Diverticuloza este comuna in cazul persoanelor cu varsta de peste 60 de ani, in general barbati, specialistii in domeniu considerand ca diverticulele apar odata cu imbatranirea. Factorul principal de risc in diverticuloza este considerat a fi dieta cu un aport redus de fibre (lipsa fructelor, a legumelor si a cerealelor), dar si sedentarismul. Astfel, apare constipatia, respectiv presiunea la nivelul tractului digestiv in momentul defecatiei. De obicei, diverticuloza nu cauzeaza simptome, insa unii oameni pot prezenta dureri si crampe abdominale.


Ce este diverticuloza?

Diverticuloza colonica este caracterizata prin aparitia la nivelul colonului a unor „saculeti” sau „buzunare”, care se numesc diverticule, si care apar odata cu inaintarea in varsta. De obicei, diverticuloza este mai frecventa in cazul barbatilor cu varste cuprinse intre 60 si 80 de ani, fiind mai rar intalnita la persoanele cu varsta sub 40 de ani.

Farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar FibroProtect Naturalis, care sustine tranzitul intestinal normal si are actiune protectoare asupra mucoasei gastroduodenale. Contine pulbere din coji de seminte de psyllium si extract din frunze de Stevia rebaudiana.

 

Diverticuloza – cauze si factori de risc

Expertii considera ca diverticuloza poate fi pusa pe seama unei diete din care lipsesc fibrele – fructe, legume, cereale, dar si a sedentarismului, iar varsta poate fi considerata si ea un factor de risc. Din cauze dietei cu un aport scazut de fibre apare constipatia, care creeaza presiune la nivelul tubului digestiv, precum si compresia peretului colonic. Astfel, in timp, vor aparea diverticulele. Alti factori de risc sunt istoriscul familial, dar si administrarea indelungata a antiiflamatoarelor nesteoridiene (precum acidul acetilsalicilic).

Cat despre diverticulita, specialistii sustin ca infectia apare din cauza bacteriilor din scaun, o alta teorie fiind aceea ca diverticulele se erodeaza din cauza presiunii crescute de la nivelul peretelui colonului.

ColonHelp este un supliment alimentar recomandat de farmacistii Catena pentru detoxifierea organismului. Amelioreaza simptomele balonarii, gastritei, refluxului gastric, flatulentei, colonului iritabil si colitelor. Contine seminte de in, tarate de psyllium, patrunjel, chimen, oregano, coriandru si argila.

Diverticuloza – simptomatologie

Majoritatea pacientilor cu diverticuloza nu prezinta simptome si nu vor descoperi boala, decat daca vor face o colonoscopie sau o radiografie, recomandata, de obicei, pentru screeningul altor boli. Unele persoane se pot confrunta cu aparitia durerii cronice sau a disconfortului la nivelul abdomenului inferior, balonare si constipatie. Prezenta unui singur simptom sau a mai multor simptome nu inseamna neaparat ca aveti diverticuloza, acestea fiind comune si in cazul unor afectiuni precum sindromul colonului iritabil, boala celiaca, apendicita, ulcerul etc.

Farmacistii Catena recomanda Inocell, supliment alimentar pentru protectia ficatului, sanatatea celulelor si buna functionare a sistemului circulator. Contine inozitol si IP6 (inozitol hexafosfat), vitamina C si seleniu organic.

Diagnosticul de diverticuloza

Deoarece nu prezinta simptome, diverticuloza poate fi descoperita, din intamplare, in urma urmatoarelor examinari:

  • colonoscopie – se foloseste un tub subtire, flexibil, dotat cu lumina si camera pentru a vizualiza interiorul colonului. Cu ajutorul acestui instrument, se pot depista diverticulele, polipii si alte anomalii;
  • sigmoidoscopie – examinarea minim-invaziva a intestinului gros, prin colonul sigmoid;
  • examinarea prin computer tomograf (CT) – care se recomanda, in general, pentru depistarea altor probleme de sanatate.

Tratament pentru diverticuloza

Diverticulele nu vor disparea de la sine. Cand diverticuloza este insotita de dureri abdominale, constipatie si balonare, medicul va recomanda o dieta care sa contina un aport crescut de fibre, pentru un tranzit intestinal normal. Este de preferat sa se consume mere, pere, banane, morcovi, capsune, cartofi, mazare, fasole, conopida, sfecla, varza, seminte de in, ovaz, secara, porumb. De ajutor sunt si suplimentele alimentare care contin fibre, dar si probioticele. Este important sa aveti o greutate normala, sa renuntati la alimentele procesate si sa faceti miscare.

Diverticuloza – posibile complicatii

Diverticuloza poate conduce la aparitia complicatiilor, printre care inflamatie, infectie, sangerare sau ocluzie intestinala. Diverticulita apare in momentul in care diverticulele se inflameaza sau se infecteaza, si poate prezenta simptome precum stari de greata, voma, frisoane, constipatie. Cazurile minore de infectie se trateaza, de obicei, cu ajutorul antibioticelor. Daca nu este tratata, diverticulita poate duce la aparitia abceselor in exteriorul colonului. Episoadele repetate de diveriticulita vor necesita interventie chirurgicala pentru indepartarea portiunii afectate. Din cauza episoadelor repetate de diverticulita poate sa apara ocluzia intestinala, care necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Diverticuloza – regim alimentar

Regimul alimentar in diverticuloza trebuie sa fie unul bogat in fibre. Fibrele previn constipatia, reduc presiunea de la nivelul colonului, prevenind deopotriva si diverticulita. Printre alimentele cu un continut ridicat de fibre se numara cerealele si painea integrala, orezul brun, porumbul, dovleceii, broccoli, morcovii, bananele, merele, perele, pastele integrale din grau. Fibrele trebuie introduse treptat in dieta, obiectivul fiind acela de a consuma intre 25 si 30 de grame de fibre pe zi. Se recomanda inclusiv sucurile din fructe si supele. Beti apa si faceti miscare pentru a preveni constipatia.