Diureticele naturale sunt plante care, consumate sub diferite forme, stimuleaza producerea urinii de catre aparatul excretor, contribuind astfel la eliminarea excesului de apa din organism, impreuna cu o cantitate semnificativa de toxine. Datorita acestor proprietati, diureticele naturale sunt folosite frecvent de persoanele care au retentie de apa, cele cu probleme legate de tensiunea crescuta si cele care sufera de afectiuni renale sau infectii ale tractului urinar. Mai trebuie precizat ca diureticele naturale mai pot fi folosite si in scop preventiv, contribuind astfel la mentinerea tensiunii in limite normale, eliminarea bacteriilor care pot provoca infectii urinare si detoxifierea organismului.
Din fericire, natura este foarte darnica la acest capitol, asa ca in cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai cunoscute si eficiente diuretice naturale pe care ni le ofera, impreuna cu proprietatile lor benefice.
Care sunt cele mai bune diuretice naturale?
Multe dintre plantele medicinale fructele si legumele cele mai cunoscute sunt si diuretice naturale, asa ca gasirea unui astfel de remediu nu este deloc dificila. In orice piata, supermarket, magazin naturist si chiar pe marginea drumurilor – la propriu – puteti gasi oricand astfel de diuretice naturale, iar pentru a va ajuta in acest demers, va spunem care sunt cele mai bune dintre ele.
Paradiile sunt plante erbacee usor de recunoscut datorita florilor rotunde de un galben intens, care se transforma intr-o sfera de puf dupa ce sunt polenizate. Se numara printre cele mai cunoscute plante medicinale, iar ca diuretice naturale sunt folosite in general sub forma de ceai.
Cum actioneaza si care sunt beneficiile?
Papadiile au numeroase beneficii pentru sanatate, insa pentru ca vorbim de diuretice naturale, ne vom raporta doar la aceste proprietati. Ele se datoreaza radacinii, care este uscata, macinata si folosita pentru prepararea ceaiului de papadie. Acesta e unul din cele mai apreciate diuretice naturale, pentru ca stimuleaza ficatul si rinichii sa proceseze si sa elimine mai rapid toxinele din organism. De asemenea, papadiile reduc rata de reabsorbtie a apei din urina la nivelul rinichilor si totodata contin potasiu, care actioneaza impotriva retentiei de apa.
Ca diuretice naturale, papadiile previn infectiile urinare si formarea pietrelor la rinichi, contribuind totodata si la reducerea tensiunii arteriale, mai ales pe fondul consumului de alimente sarate.
La fel ca papadiile, urzicile sunt usor de procurat intrucat cresc pe langa garduri, pe marginea drumurilor, in apropierea zonelor impadurite, baltilor si apelor curgatoare. Si aceste plante se numara printre diureticele naturale folosite din cele mai vechi timpuri. In acest scop, se consuma sub forma de ceai, dar si ca preparate culinare, precum supa-crema sau mancarea de urzici.
Cum actioneaza si care sunt beneficiile?
Urzicile sunt considerate diuretice naturale pentru ca stimuleaza fluxul de sange ce ajunge la rinichi, care actioneaza ca un filtru pentru a-l curata de toxine. Prin cresterea fluxului sanguin, se stimuleaza astfel si functionarea rinichilor, implicit procesul de producere a urinei, prin care sunt eliminate toxinele filtrate din sange.
De asemenea, o alta proprietate ce recomanda urzicile ca diuretice naturale este continutul de potasiu, care contracareaza efectul sodiului, ce determina retentia de apa.
Urzicile sunt benefice pentru sanatatea tractului urinar, a rinichilor si a prostatei, intarind totodata imunitatea si ameliorand inflamatiile.
Asa cum spuneam, si in categoria legumelor exista cateva diuretice naturale, iar castravetii constituie un exemplu elocvent. Contin peste 90% apa, ceea ce ii face ideali pentru consum si in curele de slabire, precum si in perioadele de vara, cand exista riscul deshidratarii din cauza temperaturilor ridicate. In ceea ce priveste aportul nutritional, sunt o buna sursa de vitamina K, vitamina C, mangan si potasiu.
Cum actioneaza si care sunt beneficiile?
Calitatea de diuretice naturale atribuita castravetilor se datoreaza in special continutului mare de apa, care creste nivelul lichidelor din organism. O cantitate mare de lichide stimuleaza aparatul excretor, care produce mai multa urina pentru a elimina excesul. Odata cu excesul de apa se elimina si mai multe toxine, astfel ca se poate spune despre castraveti ca ajuta la detoxifierea organismului.
In acelasi timp, castravetii sunt diuretice naturale si datorita continutului de potasiu, despre care am precizat deja ca este eficient impotriva retentiei de apa, stimuland si pe aceasta cale procesul excretor.
Trecem si la fructe, iar din aceasta categorie se remarca de departe pepenii, in special cei cu miezul rosu. Stie toata lumea ca si acestia contin o cantitate mare de apa, care ii recomanda ca diuretice naturale eficiente si totodata ca desert preferat pe timpul verii.
Cum actioneaza si care sunt beneficiile?
Pepenii si castravetii fac part din aceeasi familie vegetala si de aceea modul prin care influenteaza diureza este similar. In cazul pepenilor, continutul de apa este tot de aproximativ 90%, doar ca aportul de lichide care ajung in organism este mai mare decat in cazul castravetilor, pentru ca se consuma cantitati mai mari. De asemenea, contin si o cantitate mica de potasiu, insa calitatea de diuretice naturale se datoreaza in mod special apei.
Printre diureticele naturale frecvent folosite se numara si frunzele de mesteacan, care se administreaza sub forma de ceai. Sunt cunoscute aproximativ 40 de specii de mesteacan, iar efectele diuretice pot sa difere usor, cu toate ca in compozitia frunzelor intra substante similare.
Cum actioneaza si care sunt beneficiile?
Frunzele de mesteacan sunt o sursa buna de polifenoli, flavonoide, vitamina C si minerale, printre care se numara si potasiul. Am aratat deja ca acesta este un nutrient prezent in compozitia multor diuretice naturale, datorita efectului sau reducandu-se retentia de apa si scazand tensiunea arteriala.
In acelasi timp, frunzele de mesteacan sunt considerate diuretice naturale si datorita faptului ca stimuleaza functia renala. Totodata, au efect antiseptic si antiinflamator, fiind folosite frecvent si in curele pentru detoxifiere.
In final, trebuie sa retineti ca diureticele naturale sunt o cale facila de tratare si de prevenire a unor probleme de sanatate asociate acumularii de lichide in corp si dificultatilor de urinare.
De exemplu, prin combaterea retentiei de apa, se reduce presiunea sangelui si astfel se previne hipertensiunea arteriala, care duce la aparitia celor mai multe afectiuni cardiovasculare. Totodata, diureticele naturale ajuta la disparitia edemelor aparute din cauza acumularilor de lichid si contribuie la scaderea presiunii intraoculare, ce poate duce la aparitia glaucomului si pierderea vederii.
Prin stimularea procesului excretor, diureticele naturale contribuie si la prevenirea gutei – o forma de artrita asociata acumularii de acid uric in organism. In mod normal, acesta este eliminat prin urina, dar cand nivelul sau depaseste limitele normale, formeaza cristale care se depun in articulatii.
In acelasi timp, previn formarea pietrelor la rinichi, care sunt acumulari de minerale si saruri ce in mod normal ar trebui eliminate prin urina.
Nu in ultimul rand, diureticele naturale contribuie si la curatarea canalului uretral de bacteriile care pot patrunde sau se pot dezvolta aici, dand nastere infectiilor urinare. Jetul de urina curata acest canal si elimina bacteriile, iar cu cat acest lucru se intampla mai des, cu atat se reduce riscul infectiilor.