Aproape toti barbatii s-au confruntat cu probleme de erectie intr-un anumit moment al vietii. Iar acest lucru poate fi oarecum normal, problema putand avea diferite cauze. In schimb, daca un barbat nu poate sa obtina sau sa mentina erectia in mod constant si in mai multe situatii pentru a intretine raporturi sexuale, acesta s-ar putea confrunta cu disfunctie erectila, o problema mult mai serioasa.
Majoritatea barbatilor au intampinat ocazional unele probleme de erectie. Cu toate acestea, disfunctia erectila este considerata o problema numai daca performanta sexuala de calitate a fost imposibila de ceva timp si in mai multe randuri.
Situatia s-a schimbat in mod semnificativ dupa aparitia substantei sildenafil, despre care se stie ca poate sa imbunatateasca erectia. Astfel, majoritatea barbatilor cu disfunctie erectila au descoperit ca impotenta a devenit o afectiune medicala care poate fi combatuta.
Barbatii care se confrunta cu disfunctie erectila, sau care au probleme sexuale, in general, evita sa discute cu medicul, din cauza faptului ca sunt jenati de problema lor.
De aceea, barbatii care au disfunctie erectila ar trebui sa treaca peste rusine si sa mearga la specialist. Uneori, disfunctia erectila poate disparea dupa combaterea unei afectiuni de baza. In alte cazuri, pot fi prescrise medicamente sau alte tratamente directe pentru disfunctie erectila.
Disfunctia erectila (cunoscuta si sub denumirea de impotenta) reprezinta imposibilitatea de a obtine si de a mentine o erectie suficient de ferma pentru intretinerea relatiilor sexuale.
Dupa cum mentionam, problemele de erectie pot fi absolut normale daca apar din cand in cand. Cu toate acestea, daca un barbat se confrunta cu disfunctie erectila in mod continuu, acesta problema poate fi extrem de stresanta, poate afecta increderea de sine si poate afecta relatia de cuplu. In unele situatii, o anumita tulburare de sanatate care trebuie tratata prompt poate provoca disfunctie erectila. O metoda eficienta de a imbunatati relatia sexuala este Maraton forte x 20cps., un supliment alimentar perfect natural, care combina proprietatile unor plante medicinale sud-americane si asiatice, utilizate in mod traditional pentru performante sexuale indelungate.
Disfunctie erectila – simptome specifice
Un barbat se confrunta cu disfunctie erectila daca are in mod regulat:
-
probleme de obtinere a erectiei
-
dificultati in mentinerea erectiei in timpul activitatilor sexuale
-
interes redus pentru relatiile sexuale
In unele situatii, barbatii cu disfunctie erectila au si alte probleme sexuale, cum ar fi:
-
ejacularea prematura
-
ejacularea intarziata
-
anorgasmia sau incapacitatea de a atinge orgasmul in ciuda stimularii ample
Cand este necesar consultul medicului?
Inainte de toate, un barbat cu disfunctie erectila ar trebui sa mearga la medicul de familie pentru o discutie pe aceasta tema. Barbatii trebuie sa consulte medicul daca:
-
sunt ingrijorati in privinta erectiilor sau au alte probleme de natura sexuala, cum ar fi ejacularea prematura sau intarziata
-
au diabet zaharat, boli de inima sau o alta afectiune de sanatate cunoscuta care ar putea cauza disfunctie erectila
-
au si alte simptome, pe langa disfunctia erectila
Disfunctia erectila si cauzele ei
Functia erectila normala poate fi afectata de anumite probleme la nivelul urmatoarelor sisteme corporale:
Disfunctie erectila - cauze fiziologice
Problemele persistente privind erectia trebuie verificate de un specialist, deoarece acestea ar putea fi provocate de o afectiune grava. Chiar daca motivul este simplu sau grav, este nevoie de un diagnostic corect pentru a rezolva orice probleme medicale subiacente si implicit dificultatile sexuale.
Printre cele mai frecvente cauze fizice sau organice ale disfunctiei erectile se numara:
-
diabet
-
hipertensiunea arteriala
-
boli de inima si ingustarea vaselor de sange
-
boala Parkinson
-
scleroza multipla
-
fumatul, alcoolismul si abuzul de substante, cum ar fi consumul de cocaina
-
colesterol ridicat
-
obezitate si sindrom metabolic
-
tulburari hormonale, cum ar fi afectiunile tiroidiene si deficitul de testosteron
-
tulburari structurale sau anatomice ale penisului, cum ar fi boala Peyronie
-
tratamente pentru bolile de prostata
-
complicatii chirurgicale
-
leziuni produse la nivelul zonei pelvine sau al maduvei spinarii
-
radioterapie in regiunea pelvina
Barbatii care se confrunta cu probleme de natura sexuala pot opta pentru Maxistim, o formula noua care sustine functia sexuala si ofera un boost increderea barbatilor. Efect dovedit stiintific asupra erectiei, libidoului, nivelului de testosteron, spermatogenezei, rezistentei fizice si rezistentei mentale.
Ateroscleroza poate cauza disfunctie erectila?
Ateroscleroza este o cauza frecventa a problemelor de circulatie sanguina. Ateroscleroza provoaca ingustarea sau infundarea arterelor din penis, lucru care afecteaza alimentarea cu sange a penisului si care impedica obtinerea unei erectii ferme.
Ce tipuri de medicamente pot provoca disfunctie erectila?
Disfunctia erectila poate fi provocata si de numeroase medicamente eliberate pe baza de prescriptie, cum ar fi:
-
medicamente care mentin sub control tensiunea arteriala
-
medicamente pentru problemele cardiace
-
unele diuretice
-
medicamente care actioneaza asupra sistemului nervos central, cum ar fi unele somnifere si amfetamine
-
medicamente anti-anxietate
-
antidepresive, cum ar fi inhibitorii de monoaminooxidaza (IMAO), inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) si antidepresivele triciclice
-
analgezice opioide
-
medicamente pentru tratarea problemelor de prostata
-
anticolinergice
-
medicamente hormonale
-
cimetidina, un medicament care trateaza ulcerul peptic
Cauzele fizice reprezinta 90% dintre cazurile de disfunctie erectila, cauzele psihologice fiind mult mai putin frecvente.
Disfunctie erectila - cauze psihologice
In schimb, unii barbati au avut dintotdeauna disfunctie erectila, nereusind sa obtina niciodata erectia.
Disfunctie erectila primara
Acest tip de disfunctie erectila poarta denumirea de disfunctie erectila primara. Cauza acesteia este aproape intotdeauna psihologica, exceptie facand cazurile in care exista o problema fiziologica. Problemele mentale care pot provoca disfunctie erectila sunt:
-
sentimentul de vinovatie
-
teama de intimitate
-
depresia
-
anxietatea severa
Disfunctie erectila secundara
Majoritatea cazurilor de disfunctie erectila sunt secundare. In aceste situatii, barbatii au avut o functie erectila normala, insa pe parcurs au aparut unele probleme. De obicei, cauzele unei probleme noi si persistente sunt de natura fizica.
Factorii psihologici cauzeaza sau contribuie la instalarea disfunctiei erectile in mai putine cazuri. Printre factorii care pot influenta aparitia impotentei se numara afectiunile psihice tratabile sau starile emotionale de zi cu zi pe care majoritatea oamenilor le experimenteaza la un moment dat.
Exista situatii in care cauzele medicale si cele psihosociale se suprapun, cauzand disfunctie erectila. De exemplu, o persoana care se confrunta cu obezitate poate avea probleme de circulatie sanguina care ii pot afecta capacitatea de a mentine o erectie, aceasta fiind o cauza fizica. In plus, el poate avea si o stima de sine scazuta, lucru care poate afecta, de asemenea, functia erectila, aceasta fiind o cauza psihosociala.
Disfunctie erectila – metode de preventie
Pentru a preveni disfunctia erectila, in primul rand, barbatii trebuie sa adopte un stil de viata sanatos. Schimbarea stilului de viata este un pas ideal nu numai pentru a preveni o disfunctie erectila, ci si pentru a-si imbunatati starea generala de sanatate.
Pentru a preveni disfunctia erectila, puteti urma sfaturile de mai jos:
-
Gestionati-va afectiunile precum bolile de inima si diabetul.
-
Faceti miscare regulata.
-
Mentineti greutatea corporala la un nivel optim.
-
Consumati alimente sanatoase.
-
Gestionati stresul.
-
Solicitati ajutor daca va confruntati cu anxietate sau depresie.
-
Renuntati la fumat.
-
Consumati alcool cu masura.
-
Nu luati medicamente care nu au fost recomandate de medic.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/symptoms-causes/syc-20355776
https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction
https://www.medicalnewstoday.com/articles/5702