Disconfortul abdominal si afectiunile asociate

Disconfortul abdominal si afectiunile asociate Disconfortul abdominal si afectiunile asociate

Ultima actualizare: 26 septembrie 2024

Termenul de disconfort abdominal se refera la totalitatea simptomelor neplacute manifestate la nivelul abdomenului, de la durerile usoare si pana la crampele severe, senzatia de greata sau cea de plenitudine data se balonare. Multe din aceste simptome nu sunt neaparat asociate cu afectiuni, fiind normal sa apara un usor disconfort abdominal dupa o masa copioasa sau dupa consumul anumitor alimente.

Pe de alta parte, daca va confruntati frecvent cu disconfort abdominal sau daca acesta apare fara vreo cauza explicabila, e posibil ca simptomele sa fie semnul unei boli digestive sau de alta natura.

Farmacistii Catena recomanda Simeticona de la Assista. Principala cauza a balonarii este perturbarea echilibrului in procesul natural de producere si eliminare a gazelor intestinale. Simeticona reduce tensiunea superficiala a bulelor de gaz din intestine, favorizand astfel fuziunea si evacuarea respectivelor bule. Datorita acestui mecanism fizic de actiune, simeticona amelioreaza senzatia de plenitudine, balonare si eructatie.

Despre aceste boli care cauzeaza disconfort abdominal vom vorbi in cele ce urmeaza, precum si despre manifestarile specifice fiecareia dintre ele.


Ce inseamna disconfort abdominal

Disconfortul abdominal nu este o afectiune in sine, ci un termen generic folosit pentru a denumi totalitatea simptomelor manifestate la nivelul abdomenului, fie in cazul unor boli, fie al unor usoare tulburari digestive. Pentru ca astfel de tulburari apar frecvent, putem spune ca oricine s-a confruntat cel putin o data in viata cu un episod de disconfort abdominal, care de multe ori dispare de la sine in interval de cateva ore.

Principalele simptome care pot fi catalogate ca disconfort abdominal sunt:

  • balonarea – manifestata printr-o senzatie de prea plin sau ca o presiune la nivelul abdomenului;
  • crampele abdominale – sunt pusee dureroase de mai mare sau mai mica intensitate, ce se pot manifesta intermitent sau continuu, de obicei in zona stomacului;
  • arsurile gastrice – se manifesta sub forma unei senzatii permanente sau intermitente de arsura in partea superioara a abdomenului, ce poate urca si in esofag;
  • flatulenta – se asociaza formarii si acumularii de gaze in exces in interiorul intestinelor, generand o senzatie permanenta de presiune si prea plin la nivelul abdomenului, care se amelioreaza insa pe masura ce gazele sunt eliminate;
  • greata – e o senzatie neplacuta si difuza pornita de la nivelul stomacului, care de multe ori precede varsaturile, iar alteori se rezuma doar la nevoia de a varsa, fara a declansa insa acest reflex;
  • constipatia – consta in dificultatea sau chiar imposibilitatea eliminarii scaunului in mod natural, generand aceeasi senzatie neplacuta de plenitudine si presiune, ce caracterizeaza disconfortul abdominal;
  • diareea – se manifesta prin scaune apoase si frecvente, insotite deseori si de crampe abdominale.

Ce afectiuni cauzeaza disconfort abdominal

Disconfortul abdominal poate fi cauzat in egala masura de tulburari usoare, cum ar fi o indigestie dupa o masa copioasa, dar si de probleme mai serioase, cum sunt bolile cronice digestive si cele acute. In continuare va prezentam cele mai frecvente afectiuni ce se caracterizeaza, printre altele, si prin disconfort abdominal in diferite forme.

  • Boala de reflux gastroesofagian

In cazul acestei afectiuni disconfortul abdominal consta in arsuri gastrice care urca pana in esofag, fiind cauzate de continutul acid, ce refuleaza din stomac. Esofagul este tubul prin care bolul alimentar ajunge din cavitatea bucala in stomac, unde este supus actiunii sucului gastric ce contine acid clorhidric si diferite enzime care contribuie la digestie. Intre esofag si stomac exista un sfincter care se deschide pentru a permite trecerea alimentelor in stomac, apoi se inchide pentru a impiedica patrunderea continutului acid din stomac in esofag.

In cazul bolii de reflux gastroesofagian, acest sfincter ramane relaxat sau nu se mai inchide suficient si astfel continutul stomacului refuleaza in esofag. Acesta nu este protejat de o mucoasa rezistenta la actiunea acidului gastric, asa cum e mucoasa stomacului, si astfel se explica arsurile specifice bolii. Disconfortul abdominal apare ca urmare a iritarii mucoasei esofagiene sub actiunea continutului acid al stomacului, care patrunde in partea inferioara a esofagului.

  • Gastrita

Este o a afectiune ce apare la nivelul stomacului si care poate imbraca forme acute sau cronice, ambele caracterizate prin disconfort abdominal. Apare din cauza inflamarii mucoasei care captuseste stomacul la interior, pe fondul unei infectii bacteriene, a administrarii unor medicamente, al excesului de alcool sau al stresului cronic. Mucoasa inflamata devine sensibila la actiunea acida a sucului gastric, iar aceasta este cauza care determina disconfortul abdominal.

In cazul gastritei, disconfortul abdominal se manifesta sub forma arsurilor gastrice insotite in general si de alte simptome, precum greata si varsaturile, balonarea si durerile de stomac.

  • Ulcerul gastric

De multe ori, ulcerul gastric este o consecinta a unei gastrite netratate corespunzator. Spre deosebire de gastrita, cand mucoasa gastrica este doar inflamata, in caz de ulcer gastric, pe suprafata acestei mucoase apar leziuni deschise, iar in cazurile severe se poate ajunge chiar la perforarea peretelui stomacului. Aparitia acestor leziuni este cauzata de aceiasi factori mentionati in cazul gastritei, iar sub actiunea acida a sucului gastric mucoasa se erodeaza si astfel se poate ajunge la formele grave de ulcer perforat.

Si ulcerul este caracterizat prin disconfort abdominal sub forma de durere in partea superioara a abdomenului, care apare preponderent intre mese si pe timpul noptii, balonare, arsuri gastrice, greata si varsaturi.

  • Toxiinfectiile alimentare

Se numara printre cele mai frecvente afectiuni digestive, avand drept cauza consumul de alimente, apa sau alte bauturi contaminate cu diferite microorganisme sau cu toxine produse de acestea. Se intampla cel mai adesea in urma consumului unor alimente alterate, a apei provenite direct din surse naturale si ca urmare a nerespectarii regulilor de igiena in ceea ce priveste prepararea produselor culinare si consumul acestora. In sistemul digestiv patrund astfel bacterii, virusuri sau paraziti care se dezvolta si se inmultesc rapid, generand disconfort abdominal.

Acest disconfort abdominal specific toxiinfectiilor alimentare consta in special in greturi si varsaturi, insotite deseori de crampe abdominale si diaree. Simptomele de disconfort abdominal sunt completate de febra, dureri de cap si dureri musculare, stari de oboseala si slabiciune, iar in formele severe, de aparitia sangelui in scaun. De asemenea, pe fondul diareei si varsaturilor frecvente poate aparea deshidratarea.

  • Sindromul colonului iritabil

De aceasta data vorbim de o afectiune cronica specifica intestinului gros, care se manifesta prin aparitia unor episoade recurente de disconfort abdominal, fara a exista o cauza bine definita a acestora.

Episoadele de disconfort abdominal difera de la caz la caz ca forma de manifestare si intensitate, predominand crampele abdominale, balonarea si modificarile de tranzit intestinal. Acestea din urma pot genera diaree sau constipatie, existand si cazuri in care aceste simptome alterneaza.

Nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele care declanseaza boala, insa inflamatiile sau infectiile intestinale, modificarile frecvente de la nivelul florei intestinale si stresul par sa favorizeze disconfortul abdominal asociat.

  • Intolerantele alimentare

Sunt reactii adverse ale sistemului digestiv la anumite substante din alimente, care de altfel sunt inofensive. Cele mai frecvente forme sunt intoleranta la gluten, lactoza sau fructoza, consumul unor alimente care contin aceste substante declansand in scurt timp disconfort abdominal. Simptomele difera si de aceasta data de la caz la caz, constand in balonare, crampe abdominale, diaree, constipatie, flatulenta excesiva, greturi si varsaturi.

Disconfortul abdominal este principalul inconvenient asociat cu aceste afectiuni, care nu sunt considerate boli grave, ci doar suparatoare. In cazul anumitor substante, organismul se poate obisnui cu timpul sa le tolereze, iar in alte situatii sensibilitatea se mentine pe tot parcursul vietii, fara a putea fi tratata. Singura cale pentru a evita disconfortul abdominal in astfel de cazuri este evitarea alimentelor care contin substantele ce genereaza reactiile adverse.

  • Colecistita

Este o afectiune a vezicii biliare cauzata cel mai adesea de formarea unor calculi care blocheaza caile biliare si determina inflamarea vezicii.

Cunoscuti si sub denumirea de pietre la fiere, calculii biliari sunt formatiuni solide aparute in vezica biliara, ce pot bloca partial sau total canalele prin care bila patrunde din ficat in vezica si pe cele prin care este eliberata apoi in intestinul subtire. Calculii biliari sunt formati in special din colesterol si bilirubina, iar blocajele pe care le provoaca determina un disconfort abdominal major, numit si colica biliara. Durerea intensa localizata in zona superioara a abdomenului este simptomul cel mai pregnant in toate cazurile de colica biliara, fiind insotita de balonare, greturi si varsaturi.

Durerea puternica ii determina pe pacienti sa se adreseze medicului, iar in majoritatea cazurilor tratamentul consta in excizia vezicii biliare printr-o interventie chirurgicala numita colecistectomie.