Diferente tensiometru de brat / tensiometru de incheietura

Diferente tensiometru de brat / tensiometru de incheietura Diferente tensiometru de brat / tensiometru de incheietura

Ultima actualizare: 3 iunie 2024

Tensiunea arteriala este unul dintre indicatorii importanti ai sanatatii cardiovasculare si este utilizata pentru a evalua riscul de a dezvolta boli cardiace, accidente vasculare cerebrale si alte complicatii. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt considerate a fi intre 90/60 mmHg si 120/80 mmHg, iar valori ridicate pot indica hipertensiune arteriala, un factor de risc redutabil pentru sanatatea cardiovasculara. Masurarea tensiunii arteriale se poate face atat la domiciliu, cat si la cabinetele medicale cu ajutorul unui tensiometru de brat sau unui tensiometru de incheietura.  

De ce este importanta masurarea tensiunii arteriale

In special pacientii cu hipertensiune arteriala trebuie sa isi monitorizeze tensiunea arteriala periodic, pentru a evalua eficacitatea tratamentului si pentru a identifica schimbarile in starea lor de sanatate. In plus, masurarea tensiunii arteriale poate fi utila in diagnosticarea altor probleme de sanatate, cum ar fi diverse boli renale sau endocrine, care se manifesta si prin variatii ale tensiunii arteriale.

In general, masurarea tensiunii arteriale este o metoda importanta de monitorizare a sanatatii cardiovasculare si de prevenire a problemelor de sanatate asociate cu tensiunea arteriala crescuta sau scazuta.

Ce este un tensiometru?

Un tensiometru este un dispozitiv medical compus dintr-un manson gonflabil, o pompa manuala sau electrica si un manometru care afiseaza valorile tensiunii arteriale. Exista mai multe tipuri de tensiometre disponibile, inclusiv tensiometre manuale, tensiometre digitale si tensiometre automate.

  • Tensiometrele manuale utilizeaza o pompa manuala pentru a umfla mansonul si un manometru (tip ceas analogic) pentru a afisa valorile tensiunii arteriale. Aceste dispozitive sunt adesea utilizate de catre medici si asistenti medicali pentru a masura tensiunea arteriala cu precizie maxima. Acest lucru se datoreaza faptului ca presiunea din interiorul mansonului poate fi reglata manual, in functie de necesitati. Insa, utilizarea unui astfel de tensiometru necesita pregatire speciala si experienta.
  • Tensiometrele digitale utilizeaza senzori pentru a masura tensiunea arteriala si afiseaza valorile pe un ecran digital. Aceste dispozitive sunt mai usor de utilizat decat tensiometrele manuale si pot fi utilizate acasa de catre oricine.
  • Tensiometrele automate sunt dispozitive care utilizeaza un manson gonflabil si un senzor pentru a masura tensiunea arteriala automat. Aceste dispozitive sunt si ele usor de utilizat si sunt utile pentru persoanele care trebuie sa isi masoare tensiunea arteriala in mod regulat.

Tensiometrul de brat Assista este un dispozitiv medical, avizat de European Society of Hypertension (Societatea Europeana de Hipertensiune) care masoara tensiunea si pulsul. Tensiometrul Assista beneficiaza de numeroase functii utile. Poate functiona atat pe baza de baterii, cat si alimentat de la priza. Stocheaza automat datele de masurare (ora, data, tensiunea si pulsul) si dispune de un ecran LCD cu dimensiuni generoase.

 

Tensiometru de brat vs. Tensiometru de incheietura – diferente care va ajuta sa alegeti cu mai multa usurinta

Principala diferenta intre un tensiometru de brat si un tensiometru de incheietura este bineinteles locul unde este plasat mansonul gonflabil. Tensiometrul de brat utilizeaza un manson gonflabil care se aplica in jurul bratului, in timp ce tensiometrul de incheietura utilizeaza un manson gonflabil care se aplica pe incheietura mainii.

Exista cateva diferente in ceea ce priveste utilizarea si acuratetea acestor doua tipuri de tensiometre:

  • In general, tensiometrele de brat sunt considerate mai precise decat cele de incheietura, deoarece tensiunea arteriala masurata pe brat este mai aproape de inima pacientului. Acest fapt se considera ca permite o masurare mai precisa a tensiunii arteriale.
  • Pe de alta parte, un tensiometru de incheietura poate fi mai usor de utilizat si mai convenabil decat cel de brat, deoarece mansonul gonflabil este mai mic si poate fi aplicat mai usor decat un manson mai mare pentru brat. Aceste dispozitive pot fi mai potrivite pentru persoanele cu brate mai groase sau mai subtiri, care au in general dificultati in utilizarea unui tensiometru de brat. Daca mansonul este prea ingust sau prea larg pentru dimensiunea bratului, acest lucru poate duce la erori in masurarea tensiunii arteriale.
  • Un tensiometru de incheietura poate fi mai sensibil la miscari sau la schimbari de pozitie ale mainii, ceea ce va afecta acuratetea masuratorilor. De asemenea, tensiometrul de incheietura poate fi mai putin precis in cazul persoanelor cu tensiune arteriala extrem de ridicata sau scazuta.
  • In cazul unui tensiometru de incheietura, diverse probleme de sanatate care afecteaza fluxul sanguin la nivelul incheieturii mainii pot, de asemenea, sa influenteze masurarea tensiunii arteriale. Acestea includ ateroscleroza, tromboza venoasa, artrita sau boala arteriala periferica, afectiuni in geneneral, ale persoanelor in varsta. Ca atare, tensiometrele de incheietura sunt recomandate mai ales persoanelor sub 45 de ani.
  • Daca pretul constituie pentru dumneavoasta un factor in achizitia unui tensiometru, trebuie sa stiti ca in general un tensiometru de incheietura poate fi un pic mai ieftin decat unul de brat.

 

In general, alegerea intre un tensiometru de brat si un tensiometru de incheietura depinde de preferintele personale, de dimensiunea bratelor si de recomandarile medicului, mai ales daca suferiti de o afectiune care afecteaza fluxul sanguin. Chiar daca argumentele par in favoarea tensiometrelor de brat, asta nu inseamna ca un tensiometru de incheietura nu va arata o valoare corecta sau foarte apropiata de cea reala.

Un mod simplu de a verifica acuratetea masuratorilor pe care le efectuati acasa, indiferent de tensiometrul pe care il utilizati, este sa il luati cu dumneavoastra la medic. Faceti o comparatie intre valorile obtinute cu tensiometrul dumneavoasta si cele obtinute in urma masuratorilor efectuate cu tensiometrul manual de catre specialist.  

In orice caz, pentru toate tipurile de aparate, este important sa urmati instructiunile producatorului si sa utilizati dispozitivul corect pentru a obtine o masurare precisa a tensiunii arteriale.