Dieta scandinava: principii, beneficii si alimente permise

Dieta scandinava: principii, beneficii si alimente permise Dieta scandinava: principii, beneficii si alimente permise

Ultima actualizare: 11 iulie 2024

dieta-scandinava

Dupa cum probabil v-ati dat seama, dieta scandinava este inspirata din traditia culinara a tarilor nordice, acolo unde a si fost creata. Este rezultatul preocuparii autoritatilor din Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia si Islanda pentru sanatatea publica si al muncii unui grup de nutritionisti si experti in gastronomia scandinava care au raspuns acestui demers initiat de autoritati. Astfel a aparut dieta scandinava, care a preluat cate ceva din obiceiurile alimentare ale fiecarei tari nordice, imbinandu-le pe cele mai sanatoase si mai sustenabile dintre ele.

Asadar, dieta scandinava este un regim care promoveaza in primul rand o alimentatie sanatoasa, putand fi adoptata pe termen nelimitat, la fel ca cea mediteraneana. De altfel, cele doua diete au multe lucruri in comun, iar ambele sunt considerate ca fiind printre cele mai sanatoase din intreaga lume.

Daca doriti sa incercati si dumneavoastra dieta scandinava, in acest articol veti gasi toate informatiile necesare.


Ce principii guverneaza dieta scandinava

Bineinteles, dieta scandinava presupune in primul rand consumul de alimente specifice zonei nordice, care trebuie sa fie proaspete si cat mai aproape de forma lor naturala. De aceea, in dieta scandinava primeaza fructele si legumele de sezon, pestele, fructele de mare, carnea si ouale proaspete si nu sunt recomandate conservele, mezelurile si alte alimente procesate industrial. Alimentele mentionate confera un bogat aport de nutrienti esentiali, proteine si fibre, iar ca sursa de carbohidrati sunt recomandate in mod special cerealele integrale, preponderent ovazul si secara.

Organismul are nevoie si de lipide, iar in acest sens dieta scandinava promoveaza grasimile nesaturate, o sursa importanta fiind uleiul de rapita, care mai este numit si ulei de canola. De asemenea, un loc important in dieta scandinava ii este atribuit pestelui gras, care constituie la randul sau o importanta sursa de acizi grasi Omega-3, care sunt grasimi polinesaturate.

In acelasi timp, dieta scandinava pune accent si pe sustenabilitate, iar acesta un alt motiv pentru care incurajeaza consumul de produse locale, de sezon si cat mai putin procesate, dat fiind faptul ca au un impact minim asupra mediului.

Pe lista alimentelor nerecomandate intalnim carnea rosie cu multa grasime, lactatele grase precum untul si smantana, dulciurile cu zahar adaugat, alimentele procesate, inclusiv cele de tip fast-food, si produsele de patiserie.

Ce beneficii aduce dieta scandinava

Dupa cum spuneam, dieta scandinava are la baza preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa, astfel ca cei care au creat-o si au imbunatatit-o au tinut cont in primul rand de beneficiile sale pentru sanatate. Dupa cum veti constata in continuare, acestea nu sunt deloc putine si se manifesta pe multiple planuri.

Reducerea riscului de boli cardiovasculare

Dieta scandinava presupune un consum redus de grasimi saturate, prevenind astfel cresterea nivelului de colesterol LDL, care constituie una dintre principalele cauze ale hipertensiunii arteriale, accidentului vascular cerebral si infarctului. Atunci cand se acumuleaza in exces in sange, acest colesterol se depune in interiorul vaselor sanguine, pe care le ingusteaza si determina cresterea tensiunii arteriale. Totodata, placile formate in vasele de sange se pot desprinde provocand accidente vasculare sau pot infunda vasele care iriga muschiul inimii, provocand infarct.

Prin aportul de grasimi nesaturate pe care il confera alimentele recomandate in dieta scandinava, se reduce si mai mult riscul cardiac, intrucat aceste grasimi produc un alt tip de colesterol (HDL), care curata sangele si vasele sanguine de colesterolul LDL.

Prevenirea tulburarilor digestive

Multe din alimentele recomandate in dieta scandinava au un continut bogat de fibre, care sunt foarte benefice in procesul digestiv. Acestea sunt substante specifice produselor de origine vegetala, care nu se digera dar sunt necesare unei bune digestii.

Exista doua tipuri de fibre, respectiv cele solubile si cele insolubile. Fibrele din prima categorie se dizolva in tubul digestiv si formeaza o solutie de consistenta unui gel, care lubrifiaza la interior peretii intestinelor. Acest gel hraneste bacteriile probiotice care sunt implicate in digestie si totodata faciliteaza tranzitul intestinal. In acelasi timp, fibrele insolubile dau volum resturilor alimentare care trebuie eliminate, si care astfel aluneca mau usor prin tractul digestiv. Astfel sunt prevenite tulburari digestive precum indigestia sau balonarea.

diet-scandinava

Controlul glicemiei

In dieta scandinava nu sunt recomandate dulciurile, bauturile carbogazoase si alte alimente care contin zahar adaugat, ceea ce inseamna ca persoanele care adopta un astfel de regim au un risc mai scazut de hiperglicemie, caracterizata de cresterea nivelului de glucoza din sange. Hiperglicemia duce la aparitia diabetului zaharat de tip 2, o afectiune cu o incidenta in crestere la nivel mondial, care este considerata boala secolului. Asadar, prin dieta scandinava se reduce riscul de diabet, pentru ca alimentele permise au un aport scazut de carbohidratii simpli si zaharuri care determina cresterea glicemiei peste limitele normale.

Combaterea stresului oxidativ

O alta calitate a multor alimente incluse in dieta scandinava este continutul ridicat de substante cu efect antioxidant, care joaca un rol important in mentinerea sanatatii organismului. Aceste substante neutralizeaza niste compusi chimici instabili care se formeaza in organism in urma proceselor metabolice si totodata pot patrunde din afara in diferite circumstante. Acesti compusi se numesc radicali liberi iar daca se acumuleaza in numar mare dau nastere stresului oxidativ. Acesta este un proces prin care structura celulelor se modifica in urma reactiilor chimice initiate de radicalii liberi. Celulele astfel modificate nu mai functioneaza normal iar sub influenta stresului oxidativ pot aparea o serie de boli cronice si alte probleme de sanatate.

In cazul persoanelor care urmeaza o dieta scandinava, acest risc este mai redus, intrucat aportul bogat de substante antioxidante neutralizeaza radicalii liberi si previne inmultirea acestora.

Mentinerea greutatii normale

Dieta scandinava este recomandata si celor care vor sa scape de kilogramele in plus si sa se mentina la o greutate normala. Spunem aceasta pentru ca alimentele permise in dieta scandinava asigura un aport caloric cat sa acopere necesarul zilnic si totodata prelungesc senzatia de satietate datorita continutului bogat de fibre si carbohidrati complecsi, care se digera mai greu si raman mai mult timp in stomac.

Asadar, in dieta scandinava veti manca mai putin si mai sanatos, intrucat alimentele specifice contin si cantitati importante de nutrienti esentiali, antioxidanti si alte substante benefice pentru organism.

Ce alimente sunt permise in dieta scandinava

In mare, dieta scandinava se bazeaza pe cat mai multe fructe si legume proaspete, peste, fructe de mare si carne slaba, lactate degresate, nuci si seminte.

Dintre fructe, cele mai recomandate sunt fructele de padure, in special afinele si merisoarele care sunt specifice zonei nordice. Nu este insa nicio problema daca adaugati in dieta scandinava capsune, zmeura, mure precum si alte fructe. Important este ca acestea sa fie de sezon si sa provina de la producatori locali. Aceeasi regula este valabila si in cazul legumelor, dintre care cartofii, cruciferele si radacinoasele sunt cele mai recomandate in dieta scandinava.

Cerealele integrale trebuie sa asigure aproximativ 25% din aportul caloric zilnic, iar acestea pot fi consumate fie ca atare, fie sub forma de paine integrala, paste sau biscuiti integrali. Cerealele care predomina in dieta scandinava sunt ovazul, orzul, secara si hrisca.

Evident ca un loc important in dieta scandinava il ocupa pestele, in special pestele gras. Cele mai bune exemple sunt somonul, tonul macroul, heringul si sardinele. Nordicii consuma pestele gras proaspat insa, din pacate, la noi aceste specii se gasesc doar in stare congelata sau la conserva, nefiind autohtone. Chiar si asa pestele gras confera o cantitate importanta de proteine si acizi grasi Omega-3, astfel ca nu trebuie exclus din dieta.

In ceea ce priveste lactatele, preferatele scandinavilor sunt iaurtul si branza insa acestea trebuie sa aiba la baza lapte degresat.

Lista alimentelor permise in dieta scandinava este completata de semintele de in, chia si dovleac, alaturi de nuci, alune de padure si migdale.

Mai trebuie sa retineti ca un ingredient de baza in dieta scandinava este uleiul de rapita, care este folosit cu preponderenta, in detrimentul celui de masline.

In concluzie, dieta scandinava nu este o cura de slabire care trebuie tinuta pe o perioada limitata, ci un stil alimentar recomandat pe termen lung, atat pentru controlul greutatii, cat mai ales pentru beneficiile multiple pe care le aduce sanatatii.