Dieta Montignac: reguli si plan alimentar

Dieta Montignac: reguli si plan alimentar Dieta Montignac: reguli si plan alimentar

Ultima actualizare: 16 noiembrie 2021

Dieta Montignac este un regim disociat care a fost popular în anii `90 în Europa. A fost inventat de catre francezul Michel Montignac (1944-2010), manager în industria farma, care, ca si tatal sau, a fost supraponderal în tinerete. Metoda lui se adresa persoanelor care doreau sa scada în greutate si sa se mentina pe termen lung, reducand riscul de afectiuni cardiovasculare si diabet.


Informatii generale despre dieta Montignac

Dieta Montignac se bazeaza pe indexul glicemic al alimentelor si propune reducerea pana la eliminare a alimentelor bogate în carbohidrati care stimuleaza secretia de insulina.

Alimentele care contin carbohidrati pot fi categorizate în functie de indicele lor glicemic, un sistem de clasificare bazat pe efectul asupra glucozei din sange dupa mese. Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt considerate “rele”, exceptie facand anumite alimente, precum morcovii, care, desi au un indice glicemic ridicat, au un continut scazut de carbohidrati si nu influenteaza mult glicemia. Indicele glicemic a fost dezvoltat cu scopul de a-I ajuta pe pacientul diabetic sa manance sanatos. Montignac a fost primul care a propus acest sistem ca regim de slabit, recomandand ca, in primul rand, sa se evite cresterile bruste ale nivelului glicemiei, care stimuleaza acumularea de grasime.

Bazandu-se pe principiile Dietei Montignac, dietele South Beach si 5:2, create ulterior s-au bucurat la randul lor de multa popularitate.

Pentru scaderea in greutate si eliminarea excesului de apa, farmacistii Catena recomanda produsul AquaSlim. Contine o combinatie de zinc, crom si 9 extracte din plante, avand o actiune complexa.

Reguli de respectat in dieta Montignac

Dieta Montignac nu recomanda limitarea cantitatii de mancare pe care o consumati. Va puteti alege alimentele bazandu-va pe calitatea lor nutritionala si pe potentialul lor de a va ajuta sa va mentineti sanatatea si greutatea ideala. Alimentele sunt alese in functie de urmatoarele criterii:

  • Cei mai buni carbohidrati sunt aceia care au cel mai mic indice glicemic.
  • Cele mai sanatoase surse de grasime sunt cele care contin acizi grasi omega-3 si acizi grasi mononesaturati. Din aceasta categorie fac parte pestele si uleiul de masline.
  • Carbohidratii nu ar trebui asociati cu grasimile, mai ales in faza 1 a dietei Montignac. Potrivit teoriei lui Montignac, aceste combinatii cauzeaza depozitarea grasimii.
  • O masa care contine carbohidrati poate fi mancata dupa minimum 4 ore dupa o masa care contine proteine si grasimi.
  • Grasimile saturate, cum ar fi untul si carnea grasa trebuie evitate.
  • Gatirea alimentelor prin prajire nu este recomandata.

Pentru a sustine scaderea in greutate, farmacistii Catena recomanda produsul ApetitSlim. Este un supliment alimentar care sprijina mentinerea greutatii normale, ajuta la eliminarea lichidelor corporale in exces si ajuta la functionarea normala a digestiei. Participa la metabolismul lipidelor si ajuta la reducerea senzatiei de foame.

In cartile sale, Montignac recomanda si numeroase retete frantuzesti si mediteraneene. Placerea savurarii alimentelor si gradul de satietate oferit de acestea sunt concepte-cheie in dieta Montignac. Rolul lor este de a-i determina pe cei care incearca dieta sa nu renunte repede si sa previna alimentatia pe fond emotional. Nu se recomanda in niciun caz sarirea peste mese si este foarte indicat sa consumati gustari intre cele trei mese pentru a preveni consumul unei cantitati mari de mancare la masa.

Dieta Montignac: cele doua faze

Faza 1 – Scaderea în greutate

Scopul principal al primei faze din dieta Montignac este sa alegeti alimentele care contin carbohidrati ce au un indice glicemic de 50 sau mai mic. Scopul este sa va asigurati ca aveti parte de mese care nu sustin cresterea exagerata a nivelului de zahar din sange (glicemie). Alegerea atenta a alimentelor se considera ca previne acumularea de grasime in exces si activeaza arderea grasimilor deja stocate pentru a obtine energie.

Daca aveti mai putin de 5 kilograme de pierdut, este indicat sa ramaneti in faza 1 a dietei Montignac pentru cel putin 3 luni. Acest lucru este necesar pentru a acorda suficient timp metabolismului pentru a se schimba. Daca aveti mai multa greutate de pierdut este necesar sa ramaneti in faza 1 inca o luna dupa ce ati ajuns la greutatea urmarita.

Faza 2 – Stabilizarea

In timpul celei de-a doua faze a dietei Montignac veti continua sa consumati carbohidrati, bazandu-va pe indicele glicemic. Cu toate acestea, in faza 2 aveti o varietate mai mare de alegeri. Aveti posibilitatea chiar sa consumati alimente cu indice glicemic ridicat, aplicand un concept nou – rezultatul glicemic (sintaza dintre indicele glicemic si continutul de carbohidrati puri).

Pentru reducerea testului adipos, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar LipidoSlim. Acesta contine ingrediente naturale care sustin procesul de slabire, prin accelerarea metabolismului

Cele mai recomandate alimente in dieta Montignac:

  • Pastrav, biban de mare, somon
  • Sunca slaba, carne de pui, oua, iaurt de soia, branza cottage cu putine grasimi
  • Linte, paine integrala, ovaz, orez basmati
  • Migdale, nuci, grepfrut, portocale, mere, pere
  • Salata verde, rucola, anghinare, spanac, varza, dovlecel, sfecla, ciocolata neagra, ulei de masline

Dieta Montignac – plan nutritional

Dieta Montignac pare complicata, dar nu este deloc asa. Practic, faza 1 consta in doua tipuri de mese: mese cu carbohidrati si mese cu grasimi si proteine. Regula principala este sa nu includeti alimente cu indice glicemic peste 50.

Mesele cu carbohidrati

Cel putin jumatate din mese (cel putin 10 din 21 de mese pe saptamana) din Faza 1 trebuie sa fie alcatuite din carbohidrati. Aceste mese contin doar carbohidrati cu indice glicemic foarte scazut si nu includ deloc alimente care contin grasimi. Iata cateva exemple:

Mic dejun pe baza de carbohidrati: paine integrala cu gem dietetic, fara zahar, sau cu branza cottage degresata (fara unt sau margarina)

Pranz pe baza de carbohidrati: paine integrala cu salata de rosii, ardei gras, castravete si dressing de iaurt (fara ulei) si multe ierburi aromatice.

Cina pe baza de carbohidrati: orez integral cu sos pe baza de ciuperci si o salata din morcovi gratinati cu suc de lamaie.

Mesele cu proteine si grasimi

Grasimile si proteinele nu sunt doar nutrienti esentiali, de care organismul uman are nevoie. Acestea au o influenta minima sau zero asupra nivelului glicemiei – pancreasul nu secreta insulina in exces atunci cand le consumam. Astfel, in dieta Montignac, mesele cu carbohidrati sunt alternate cu mesele cu proteine si grasimi. Atunci cand consumati o masa cu proteine si grasimi, singurii carbohidrati recomandati sunt cei cu indice glicemic foarte scazut, sub 15 (legumele-frunze). Iata cateva exemple:

Mic dejun pe baza de proteine si grasimi: omleta cu sunca si branza (fara paine), optional cu salata verde sau rosie

Pranz pe baza de proteine si grasimi: salata de varza cu bucati de branza sau piept de pui la gratar.

Cina pe baza de proteine si grasimi: file de cod la gratar.

Pentru slabit, dar si alte beneficii complexe, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Obegrass. Are rolul de a regla tranzitul intestinal, de a reduce absorbtia grasimilor si nivelul colesterolului. Intareste sistemul imunitar si ofera organismului un complex de nutrienti util pentru scaderea in greutate.

Alte reguli de respectat in timpul dietei Montignac

  • Nu consumati zahar adaugat si, de preferat, nici indulcitori.
  • Alegeti painea integrala in detrimentul painii albe.
  • Amidonul nu este recomandat, asa ca evitati cartofii, mai ales pe cei prajiti, porumbul, pastele simple, cerealele rafinate.
  • Consumati fructele cu 20 de minute inainte sau la 3 ore dupa o masa bogata in carbohidrati si doar pe stomacul gol. Nu sunt recomandate fructele dulci, cu indice glicemic crescut, cum ar fi bananele, strugurii, pepenii, ananasul.
  • Alcoolul nu este recomandat, dar este permis ca in prima faza a dietei sa beti maximum un pahar de vin pe zi, dar niciodata pe stomacul gol.
  • Consumati lactate degresate si alegeti laptele batut in locul celui simplu.
  • Nu beti sucuri de fructe, deoarece au un indice glicemic crescut.