Eterna lupta cu kilogramele in plus a dat nastere de-a lungul timpului unei varietati de diete, care mai de care mai promitatoare si mai avantajoasa. Intre acestea se afla cateva regimuri de slabit care, intr-adevar, au dat roade si au adus beneficii sanatatii. Vom vorbi, in continuare, prin comparatie, despre doua diete celebre: dieta alcalina si dieta Dukan, cu precizarea ca orice cura de slabit trebuie insotita de un stil de viata sanatos care sa implice, obligatoriu, miscare fizica.
Dieta alcalina
· Ce presupune dieta alcalina?
Dieta alcalina a fost conceputa de Robert Young, autor al mai multor carti de nutritie si medicina alternativa. Acesta sustine in tratatele sale ca principala cauza a imbolnavirii este aciditatea mare din organism, cu alte cuvinte, pH-ul ridicat. Dieta alcalina propusa de Robert Young impune consumul alimentelor alcaline si reducerea stresului ca metode eficiente de pierdere a kilogramelor in plus si, totodata, de vindecare a bolilor legate de aciditate. Autorul sustine ca un pH ridicat se manifesta prin insomnii, anxietate, gripe si raceli frecvente, congestie nazala, oboseala, stari de irascibilitate si dureri de cap.
· Avantajele dietei alcaline
Dieta alcalina va fi pe placul persoanelor care iubesc sa consume fructe si legume pentru ca aceasta este baza. Fructele si legumele permise sunt, cu cateva exceptii, cele alcaline: avocado, grepfrut, lamaie, salata, sparanghel, conopida, mazare, ridichi, rosii, ceapa si usturoi. Lista este mult mai lunga, acestea fiind cele mai comune alimente. Grasimile permise sunt doar cele de origine vegetala. In completarea meniului se gasesc fructele oleaginoase, ceaiurile, sucurile naturale si laptele de migdale. Pe langa acestea, consumul de minimum 2 litri de apa pe zi este obligatoriu. Un avantaj real al persoanelor care se supun regimului alcalin este imbunatatirea starii de sanatate: reechilibrarea raportului sodiu/potasiu, prevenirea bolilor cardiovasculare, dar si intarirea sistemelor osos, muscular si nervos. Totodata, s-a demonstrat ca aceasta dieta este benefica in prevenirea si tratarea cancerului.
· Dezavantajele dietei alcaline
Marele dezavantaj al dietei alcaline este faptul ca presupune foarte multe restrictii care vin din limitarea alimentelor. Cu toate ca exista retete care au la baza ingrediente alcaline, si in aceasta categorie intra si salatele delicioase, meniul nu este totusi foarte vast si poate face persoanele gurmande sa renunte usor. In plus, un alt dezavantaj este ca nu ai permisiunea de a manca produse de origine animala, carnea fiind considerata aliment acid, si astfel riscul unei carente de proteine si fier este foarte mare.
Dieta Dukan
· Ce presupune dieta Dukan?
Dieta Dukan a fost conceputa de medicul francez Pierre Dukan ca alternativa la dietele comune care impuneau foarte multe restrictii alimentare. Aceasta se dezvolta in patru etape foarte bine puse la punct, iar rezultatele sale nu sunt imediate, ci apar in timp, dar sunt de durata, ajutand, totodata, persoana in cauza sa-si schimbe total stilul de viata. Prima etapa, numita de atac, presupune un asalt alimentar bazat doar pe proteine, urmand ca, in faza a doua, sa se combine, conform unei scheme, si cu legume. In faza a treia, in meniu se introduc si alte alimente interzise pana acum, de exemplu, fructele. Ultima faza a regimului Dukan presupune introducerea altor alimente interzise in meniu, cu respectarea unor principii de baza. Practic, de aici incepe asimilarea unui nou stil de viata.
· Avantajele dietei Dukan
Marele avantaj al dietei Dukan este ca ajuta la combaterea obiceiurilor alimentare proaste, astfel incat, pe termen lung, devine, cum spuneam mai sus, un stil de viata sanatos si echilibrat. In plus, persoanele care se supun meniului au sanse foarte mici sa se ingrase din nou. Pe de alta parte, nu este o dieta care sa ceara cantarirea alimentelor, are la baza alimente comune si este, in principal, dedicata gurmanzilor.
· Dezavantajele dietei Dukan
Dieta Dukan a starnit si o serie de controverse de-a lungul timpului si a fost criticata din mai multe cauze. Astfel, aceasta este acuzata ca ar creste nivelul colesterolului, ca este responsabila atat de schimbarile bruste de dispozitie, de starile de nervozitate, cat si de aparitia constipatiei si a durerilor de cap. Fiind o dieta bazata in mare parte pe proteine, aceasta dezechilibreaza metabolismul, cu repercusiuni asupra sanatatii generale, in special asupra ficatului si rinichilor.