Cand auzim ”diabet insipid” multi dintre noi am fi tentanti sa credem ca este vorba tot despre diabet zaharat, dar sub o alta forma. In realitate cele doua afectiuni sunt cauzate de lucruri diferite, singurul element comun fiind simptomele.
Diabetul insipid este o boala rara si se caracterizata prin urinare excesiva, in cantitati mari (poliurie) si senzatie de sete extrema (polidipsie), cauza fiind deficitul de hormon antidiuretic (ADH, numit si vasopresina). Concret, in diabetul insipid corpul fie nu produce suficient ADH, fie rinichii nu il folosesc in mod corespunzator.
Exista mai multe tipuri de diabet insipid, in functie de cauza care sta la baza. Diagnosticul bolii se stabileste pe baza analizelor de urina si testelor de sange, completate apoi de investigatii imagistice. In general, in functie de cauza care provoaca diabetul insipid, tratamentul consta in administrarea de medicamente antidiuretice pentru reducerea cantitatii de urina produsa de rinichi.
Stilul de viata joaca un rol important in managementul bolii, fiind recomandata adoptarea unei diete cat mai sarace in sodiu (sare) si proteine. Sunt situatii in care regimul alimentar este suficient pentru a controla simptomele.
Pentru a reusi sa compensati rapid pierderea de minerale si de lichide in vederea restabilirii echilibrului electrolitic din organism, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Rehidrafort Naturalis. Acesta este un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare, care contine o compozitie echilibrata de ingrediente active si care ajuta in caz de deshidratare. Este un produs recomandat persoanelor care transpira excesiv, celor cu varsaturi si celor cu diaree.
Ce este diabetul insipid?
Diabetul insipid este o afectiune in care organismul produce prea multa urina. Boala este cauzata in principal de functionarea deficitara a unui hornom numit hormon antidiuretic (ADH sau vasopresina). Acest hormon este sintetizat de hipotalamus, fiind stocat si eliberat de glanda hipofiza (pituitara). ADH-ul are rolul de a regla echilibrul hidric si preveni deshidratarea.
In mod normal organismul produce si elibereaza hormonul antidiuretic atunci cand sunteti deshidratat sau scade tensiunea arteriala. Un nivel crescut de ADH determina rinichii sa retina mai multa apa, in loc sa o elimine prin urina. In cazul diabetului insipid, cum exista un deficit de hormon antidiuretic, apa este eliminata din organism prin urinari frecvente si excesive. Pericolul diabetului insipid este ca poate duce rapid la deshidratare. Din acest motiv, tratamentul diabetului insipid trebuie initial cat mai devreme.
Care este diferenta dintre diabetul insipid si diabetul zaharat?
Diabetul zaharat este boala cronica, in care este afectat pancreasul, care fie nu produce suficienta insulina, fie organismul nu foloseste insulina in mod eficient. Insulina ajuta la reglarea nivelul de glucoza (zahar) din sange. In diabetul zaharat, glucoza din sange se elimina prin urina, de aici si nevoia de urinare frecventa.
In diabetul insipid sunt afectati rinichii, care nu mai pot retine apa, dar concentratia de glucoza din sange este normala.
Pentru a mentine o buna functionare a sistemului nervos si pentru a pastra glicemia in limite normale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Vitalin Plus. Acest produs are in compozitie cea mai cuprinzatoare formula de nutrienti, care ajuta eficient la reducerea oboselii si a extenuarii. De asemenea, Vitalin Plus este util si persoanelor cu tulburari asociate neuropatiilor. Este un produs care favorizeaza ameliorarea microcirculatiei nervoase, a disfunctiei endoteliale si a glicemiei.
Diabetul insipid este impartit in doua categorii:
-
Diabet insipid primar – deficitul de ADH este posibil sa fie ereditar (mostenit) si sa apara in contextul unor modificari genetice;
-
Diabet insipid secundar – poate avea o cauza cunoscuta: tumori (craniofaringiom, germinom), malformatii (sindromul De Morsiei), boli autoimune (sarcoidoza, granulomatoza Wegener), traumatisme, infectii.
In literatura de specialitate sunt descrise patru tipuri de diabet insipid:
Diabetul insipid central (neurogen) – este cel mai frecvent tip de diabet insipid si apare atunci cand organismul nu primeste suficient hormon antidiuretic (ADH). Poate fi cauzat de probleme cu glanda hipofiza sau cu hipotalamusul.
Diabet insipid nefrogen – apare atunci cand glanda hipofiza elibereaza suficient ADH, insa rinichii nu raspund corect la acesta si nu pot retine fluidele.
Diabet insipid dipsogen – nu are legatura cu productia de ADH si apare din cauza unei probleme la nivelul hipotalamusului, in care este implicat mecanismul de reglare al setei. Pacientii au o senzatie de sete excesiva, beau mai multa apa si, evident, urineaza mai des.
Diabetul insipid gestational – apare extrem de rar, in sarcina, fiind o afectiune temporara. In acest tip de diabet insipid, o enzima produsa de placenta descompune ADH-ul si astfel apare un deficit al acestui hormon. Afectiunea dispare la scurt timp dupa nastere. Diabetul insipid gestational este diferit de diabetul gestational, care este un tip de diabet zaharat care se poate dezvolta in timpul sarcinii.
Pentru a sprijini regenerarea nervilor periferici si pentru a diminua durerea in caz de traumatisme sau de alte afectiuni, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Urimil Forte. Acesta este un supliment alimentar care contine 9 ingrediente active ce actioneaza sinergic, ideal in situatia persoanelor cu tulburari metabolice si ischemice, in cazul celor cu boli inflamatorii sau infectioase, precum si in caz de deviciente de vitamine.
Simptomele diabetului insipid
Diabetul insipid se caracterizeaza clinic prin doua simptome:
-
Poliurie – urinari frecvente, in cantitati foarte mari (poate depasi 10 litri);
-
Polidipsie – sete excesiva.
Alte semne si simptomele ale diabetului insipid includ:
-
Urina diluata (aproape nu are culoare);
-
Urinare frecventa pe timpul zilei, dar si pe timpul noptii;
-
Nevoia de a bea lichide multe si reci;
-
Senzatia de oboseala.
Simptomele diabetului insipid la copii
In cazul sugarilor si copiilor, simptomele diabetului insipid pot fi similare cu cele alte altor boli:
-
Copilul uda multe scutece;
-
Udarea patului (enurezis);
-
Udarea patului in timpul somnului (enurezis nocturn);
-
Probleme cu somnul;
-
Plans excesiv;
-
Febra;
-
Scadere in greutate;
-
Intarziere in crestere.
Deshidratarea, pericolul diabetului insipid
Cand ne referim la complicatiile diabetului insipid cea mai periculoasa este deshidratarea. Aceasta apare ca o consecinta a pierderii de lichide si electroliti prin urinarile frecvente. Simptomele deshidratarii pot include:
-
Senzatia intense de sete;
-
Gura uscata (xerostomie);
-
Piele uscata si palida;
-
Vertij (senzatie de ameteala cand stati in picioare, pierderea echilibrului);
-
Urina concentrata, de culoare inchisa si miros puternic;
-
Scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune);
-
Dureri de cap;
-
Oboseala.
Deshidratarea este o problema medicala grava si necesita tratament de urgenta.
Cum se diagnosticheaza diabetul insipid?
Diagnosticul diabetului insipid se realizeaza pe baza istoricului medic, examenului fizic si investigatilor paraclinice (analize de laborator si imagistica medicala).
Sumarul de urina – este o analiza completa a urinei, care include aspectele fizice (culoare, aspect, miros), biochimice (densitate, pH, proteine, glucoza etc.) si microscopice (leucocite, hematii, celule epiteliale etc.). Analiza este utila pentru a evalua functia rinichilor, dar si pentru a exclude diagnosticul de diabet zaharat.
Analiza biochimica a sangelui – pentru a masura nivelul de sodiu (sare), glucoza (zaharul), minerale (ionograma), hormoni, enzime si alte substante. Analiza ajuta si la determinarea tipului de diabet insipid.
Determinarea ADH-ului (hormonul antidiuretic sau vasopresina) – un test de sange, util in stabilirea cauzei si tipului de diabet insipid.
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) – indicat pentru a evalua zona hipotalamo-hipofizara si a identifica posibile leziuni ce ar putea provoca diabet insipid.
Cum poate fi tratat diabetul insipid?
Tratamentul depinde de tipul de diabet insipid. In unele cazuri, boala nu poate fi vindecata, dar poate fi gestionata cu medicamente.
Diabetul insipid central (neurogen) - Desmopresina (hormon sintetic) este tratamentul de prima intentie pentru diabetul insipid central. Acest medicament functioneaza ca un hormon antidiuretic (ADH sau vasopresina) si este disponibil pe piata sub mai multe forme: injectii, pastile sau spray nazal. Dozajul difera de la un pacient la altul. In cazul in care diabetul insipid are la baza o afectiune a hipotalamusului/hipofizei, trebuie intai abordata si tratata acea problema. In cazurile usoare, cresterea aportului de lichide poate fi suficienta pentru controlul simptomelor si prevenirea deshidratarii.
Diabetul insipid nefrogen – este un tratament mai dificil si complex, ce implica o combinatie de medicamente: diuretice tiazidice (care reduc cantitatea de urina produsa de rinichi) si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care ajuta la reducerea suplimentara a volumului de urina. Pe langa acestea, pacientii trebuie sa consume alimente cu un continut redus de sare.
Diabetul insipid dipsogen – nu exista un medicament sau o combinatie de medicamente care trateaza eficient boala. Se recomanda scaderea aportului de lichide. Bomboanele fara zahar pot ajuta in ameliorarea senzatiei de gura uscata. Nivelul de sodiu din sange trebuie monitorizat prin analize periodice.
Diabetul insipid gestational – si in acest caz, desmopresina este tratamentul de prima intentie, mai ales ca acesta nu afecteaza placenta. Boala se vindeca dupa nasterea copilului, insa poate reaparea daca mama ramane din nou insarcinata.
Importanta stilului de viata in diabetul insipid
Pentru pacientii cu diabet insipid adoptarea unui regimul alimentar special poate fi cheia unei vieti sanatoase.
Dieta trebuie sa fie cat mai saraca in sodiu. Alimentele sarate cresc senzatia de sete si veti simti nevoia sa beti mai multa apa decat este necesar, punand o presiune suplimentara asupra rinichilor. Trebuie renuntat total la produsele de tip fast-food, chipsuri, snacksuri si carne procesata. In schimb, benefice sunt fructele si legumele cu un continut crescut de apa, cum sunt pepenii sau castravetii.
De asemenea, alimentele bogate in proteine trebuie si acestea evitate pentru ca determina rinichii sa produca si mai multa urina. Evitati consumul excesiv de carne, oua si peste.
Nici cafeaua si bauturile carbogazoase pe baza de cofeina nu sunt un bun aliat in tratamentul diabetului insipid si ar trebui eliminate total.
Deshidratarea trebuie evitata, iar acest lucru inseamna ca trebuie consumate zilnic foarte multe lichide.
Bibliografie
www.mayoclinic.org
www.niddk.nih.gov
my.clevelandclinic.org
www.healthline.com