Manganul este un oligomineral de care organismul uman are nevoie in cantitati mici. Este necesar pentru functionarea normala a creierului, a sistemului nervos si a multor sisteme enzimatice.
Chiar daca organismul stocheaza pana la aproximativ 20 mg de mangan in rinichi, ficat, pancreas si oase, tot este necesar un aport constant (din dieta si/sau suplimentare). Deficitul sau carenta impune suplimentarea. Dar, suplimentele cu mangan sunt recomandate si in caz osteoporozei (oase fragile si poroase), in osteoartrita etc. Oleaginoasele, cerealele integrale si legumele sunt cateva dintre alimentele care contin mangan.
Manganul este considerat un nutrient esential, deoarece organismul are nevoie de el pentru a functiona corect. El ajuta organismul sa formeze tesut conjunctiv, osos, factori de coagulare a sangelui si hormoni sexuali. De asemenea, joaca un rol in metabolismul grasimilor si carbohidratilor, in absorbtia calciului si in reglarea zaharului din sange. Manganul este, de asemenea, necesar pentru functionarea normala a creierului si a nervilor.
Manganul este o componenta a enzimei antioxidante superoxid dismutaza (SOD), care ajuta la combaterea radicalilor liberi. Acestia apar in mod natural in organism si pot deteriora membranele celulare si ADN-ul.
Nivelurile scazute de mangan din organism pot contribui la infertilitate, malformatii osoase, slabiciune si convulsii.
Pentru sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor, farmacistii Catena recomanda ArtroSuport Colagen 12 g. Datorita formulei sale cu un continut ridicat de colagen, are o biodisponibilitate crescuta si este rapid absorbit in organism. Pe langa colagen, suplimentul contine si vitamina C, zinc, cupru si mangan. Disponibil in trei arome, portocala, ananas si lamaie.
Mangan – rol si proprietati
Principalele roluri ale manganului sunt:
1. sutine sanatatea oaselor
Manganul joaca un rol important in sanatatea oaselor. Cand „face echipa” cu vitamina D, calciu, zinc si cupru ajuta la imbunatatirea densitatii minerale osoase.
Studiile au aratat ca aproximativ 50% dintre femeile aflate la postmenopauza si 25% dintre barbatii cu varsta peste 50 de ani vor suferi o fractura osoasa legata de osteoporoza.
Vestea buna, cercetarile sugereaza ca administrarea de mangan cu calciu, zinc si cupru poate ajuta la reducerea pierderii osoase a coloanei vertebrale la femeile in varsta.
In plus, alt studiu a constatat ca administrarea unui supliment cu mangan, calciu, zinc, cupru, vitamina D, magneziu si bor poate imbunatati masa osoasa.
2. reduce riscul de imbolnavire
Se stie despre mangan ca este o parte a enzimei antioxidante superoxid dismutaza (SOD), care, la randul sau, este, fara indoiala, unul dintre cei mai importanti antioxidanti din organismul uman.
Antioxidantii protejeaza impotriva radicalilor liberi, care sunt molecule care pot provoca deteriorarea celulelor. Se crede ca radicalii liberi contribuie la imbatranire, boli de inima si unele tipuri de cancer.
Farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic, o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte natural, printer care si mangan), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii. Capsulele moi garanteaza o biodisponibilitate crescuta.
3. ajuta la reducerea inflamatiei
Manganul poate contribui la scaderea inflamatiei si a durerii asociate cu bolile inflamatorii.
Datorita rolului sau ca parte a puternicului antioxidant superoxid dismutaza (SOD), manganul poate reduce inflamatia.
Dovezile sustin ca formula mangan, glucozamina si condroitina poate reduce durerea din osteoartrita.
4. influenteaza reglarea nivelului de zahar din sange
Mai multe studii au aratat ca persoanele cu diabet zaharat au niveluri mai scazute de mangan in sange. Cercetatorii inca incearca sa stabileasca daca nivelurile scazute de mangan contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat sau daca o stare diabetica determina scaderea nivelului de mangan.
In plus, manganul este puternic concentrat in pancreas, organ implicat in productia de insulina, care elimina zaharul din sange. Astfel, manganul poate contribui la secretia corecta de insulina si poate ajuta la stabilizarea zaharului din sange.
5. are legatura cu incidenta mai scazuta a convulsiilor epileptice
Nivelurile scazute de mangan din organism par a fi legate de un risc crescut de convulsii epileptice, desi relatia dintre oligominerale si convulsii nu este inca pe deplin inteleasa
6. este implicat in metabolismul nutrientilor
Manganul ajuta la activarea multor enzime in metabolism si joaca un rol intr-o varietate de procese chimice din organism.
Digestia si utilizarea proteinelor si a aminoacizilor, precum si la metabolismul colesterolului si carbohidratilor au nevoie de mangan.
Tot el ajuta organismul sa utilizeze o serie de vitamine precum vitaminele C, E, tiamina (B1) si colina (macronutrient asemanator vitaminelor din complexul B) si asigura o functionare adecvata a ficatului.
In plus, functioneaza ca un cofactor sau ajutor in dezvoltare, reproducere, producere de energie, raspuns imun si reglarea activitatii creierului.
7. poate reduce simptomele PMS
Atunci cand este combinat cu calciu, manganul poate actiona ca un remediu natural pentru scaderea simptomelor PMS (sindromul premenstrual).
Multe femei sufera de o varietate de simptome in anumite momente ale ciclului lor menstrual. Acestea pot include anxietate, crampe, durere, schimbari de dispozitie si chiar depresie.
8. protejeaza si stimuleaza buna functionare a creierului
Manganul este esential pentru functionarea sanatoasa a creierului si este adesea folosit pentru a ajuta la tratarea unor tulburari nervoase specifice.
O modalitate prin care face acest lucru este datorita proprietatile sale antioxidante. Radicalii liberi pot deteriora celulele cerebrale.
In plus, manganul se poate lega de neurotransmitatori si poate stimula miscarea mai rapida sau mai eficienta a impulsurilor electrice. Ca rezultat, functia creierului poate fi imbunatatita.
Nivelurile adecvate de mangan sunt necesare pentru functionarea creierului, dar excesul sau poate da simptome asemanatoare bolii Parkinson.
9. sustine sanatatea tiroidei
Manganul este esential pentru productia de tiroxina si pentru sanatatea si functionarea adecvata a tiroidei.
Tiroxina este un hormon vital, important pentru functionarea normala a glandei tiroide.
Ca urmare, o deficienta de mangan poate cauza sau contribui la o afectiune hipotiroidiana, care poate contribui la cresterea in greutate si la dezechilibre hormonale.
10. ajuta la vindecarea ranilor
Vindecarea ranilor necesita o productie crescuta de colagen. Manganul poate stimula vindecarea ranilor, datorita rolului pe care il joaca in formarea colagenului in celulele pielii. Sunt inca necesare mai multe studii pe aceasta tema.
Surse naturale de mangan
Cele mai bune surse alimentare de mangan sunt:
-
oleaginoasele (nuci, alune de padure, arahide, migdale, nuci pecan);
-
semintele (chia, susan, in, quinoa, floarea soarelui, dovleac);
-
germenii de grau si cerealele integrale (inclusiv cereale nerafinate, hrisca, grau bulgur si ovaz);
-
leguminoasele (fasole, linte);
-
legumele frunze (spanac, mangold sau sfecla elvetiana, kale);
-
fructele (zmeura, capsuni, ananas).
Mangan – doza zilnica recomandata
Adulti, administrare orala:
-
barbati cu varsta peste 19: 2,3 mg;
-
femei cu varsta peste 19 ani - 1,8 mg;
-
femei insarcinate cu varsta cuprinsa intre 14-50 de ani: 2 mg;
-
femei care alapteaza - 2,6 mg.
Doza maxima la adultii cu varsta peste 19 ani (inclusiv femeile insarcinate si care alapteaza) este de 11 mg.
Copii, administrare orala:
-
sugari de la nastere pana la 6 luni: 3 mcg;
-
7-12 luni: 600 mcg;
-
1-3 ani: 1,2 mg;
-
4-8 ani: 1,5 mg;
-
baieti intre 9 si 13 ani: 1,9 mg;
-
baieti intre 14 si 18 ani: 2,2 mg;
-
fete intre 9 si 18 ani: 1,6 mg.
Doza maxima zilnica de mangan pentru copii este:
-
1-3 ani: 2 mg;
-
4-8 ani: 3 mg;
-
9-13 ani: 6 mg;
-
14-18 ani (inclusiv femeile insarcinate si care alapteaza): 9 mg.
Atentie!
-
La persoanele cu boala hepatica cronica manganul se poate acumula si provoca anumite probleme. Pentru a evita efectele secundare li se recomanda sa discute cu un specialist care este, in cazul lor, cel mai bun mod de administrare a suplimentelor cu mangan.
-
Persoanele cu anemie feripriva par sa absoarba mai mult mangan decat alte persoane. Asadar, grija la doza administrata!
Manganul si antibioticele
-
Antibioticele, mai exact antibioticele chinolone, interactioneaza cu manganul. Mai exact, adminsitrarea simultana a manganului cu unele chinolone le poate reduce eficacitatea acestora. Manganul se poate atasa de chinolone in stomac, scazand astfel cantitatea de chinolone care pot fi absorbite de organism. Pentru a evita aceasta interactiune, se recomanda administrarea suplimentelor cu mangan la cel putin o ora dupa antibioticele chinolone.
-
Dupa acelasi model, manganul se poate atasa si de tetraciclinele din stomac, scazandu-le eficacitatea. Pentru a evita aceasta interactiune, se recomanda administrarea supliemntului cu mangan cu doua ore inainte sau cu patru ore dupa administrarea de tetracicline.
Deficitul de mangan
O deficienta de mangan este rara, dar posibila. Semnele unui potential deficit de mangan includ:
-
toleranta redusa la glucoza;
-
probleme de crestere;
-
modificari ale metabolismului carbohidratilor si grasimilor;
-
probleme osoase;
-
probleme de fertilitate.