Majoritatea oamenilor se confrunta macar o data pe an cu secretii apoase si congestie nazala din cauza alergiilor sezoniere, a racelilor sau gripelor, aspect ce poate afecta calitatea vietii. Astfel, foarte multe persoane recurg la spray-uri si picaturi de nas cu efecte de curatare, usurare a respiratiei si decongestionare. Congestia este cauzata de inflamarea pasajelor nazale, cavitati goale prin care circula aerul. Picaturile de nas cu efect decongestionant reduc aceasta inflamatie a vaselor de sange si favorizeaza respiratia normala. Insa, picaturile de nas nu trebuie utilizate mai mult decat va recomanda specialistul, din cauza faptului ca poate aparea rinita medicamentoasa.
Rinita medicamentoasa este cauzata de utilizarea prelungita a picaturilor de nas decongestionante si se poate manifesta prin pierderea mirosului, stranut. Din fericire, picaturile de nas sunt de mai multe tipuri – saline, cu efect antihistaminic (antialergic), cu efect decongestionant si pe baza de steroizi. Nu toate aceste tipuri de picaturi pot cauza dependenta, insa trebuie sa fiti precauti. In orice caz, dependenta de picaturi de nas nu este o dependenta in adevaratul sens al cuvantului, insa poate conduce la deteriorarea tesutului nazal.
Picaturile de nas – ce rol au si ce contin?
Picaturi de nas sau spray-uri saline
Acestea pot fi folosite de catre persoanele de orice varsta si ajuta la subtierea mucusului, curatand totodata pasajele nazale de alergeni si polen. Picaturile de nas saline contin, de obicei, o cantitate mica de sare si apa sterilizata, fara alte ingrediente active si fara a da dependenta. Picaturile de nas saline usureaza respiratia in cazul congestiei cauzate de raceli sau alergii.
Farmacistii Catena recomanda Assista Aquamare spray nazal hipertonic, atat pentru adulti, cat si pentru copii inca din primul an din viata. Spray-ul contine apa de mare, cu efect de reducere a inflamatiei mucoasei nazale. Produsul este recomandat pentru congestia nazala provocata de infectii, sinuzita sau alergii.
Picaturi de nas sau spray-uri pe baza de steroizi
Acestea sunt utilizate pentru a reduce inflamatia vaselor sangvine si sunt o alternativa pentru persoanele care prezinta efecte secundare din cauza medicamentelor administrate oral, avand actiune pozitiva in cazul congestiei cronice cauzate de alergii. Sunt destul de sigure in ceea ce priveste utilizarea pe termen lung, desi printre efectele secundare se numara aparitia usturimilor si arsurilor la nivelul cailor nazale, stranutul si iritatia la nivelul gatului. Aceste picaturi de nas contin corticosteroizi, insa daca trebuie sa le administrati mai mult de 6 luni, atunci trebuie sa va adresati specialistului.
Picaturi de nas sau spray-uri antialergice (antihistaminice)
Antihistaminicele blocheaza substanta chimica responsabila de aparitia simptomelor alergiei. Cele care contin azelastina s-au dovedit a fi eficiente, dar efectele secundare pot include aparitia gustului amar, starile de oboseala, cresterea in greutate, durerile musculare si arsurile nazale. Picaturile de nas pe baza de cromolina de sodiu pot fi utilizate cu una – doua saptamani inainte de inceperea sezonului specific alergiilor.
Farmacistii Catena recomanda Assista Aquamare spray nazal izotonic, o solutie naturala cu apa de mare izotonica, destinata hidratarii si mentinerii igienei zilnice a nasului. Hidrateaza si protejeaza mucoasa nazala, calmand iritatia acesteia.
Picaturi de nas sau spray-uri cu efect decongestionant
Majoritatea acestor picaturi contin oximetazolina si actioneaza prin contractarea vaselor sangvine din pasajele nazale. Acestea se recomanda, de obicei, in cazul gripelor, racelilor sau a problemelor pe termen scurt. Din cauza faptului ca pasajele nazale se umfla, apare congestia, respectiv creste productia de mucus, ceea ce cauzeaza rinoree. Acest tip de picaturi de nas poate cauza usturimi, stranut, stari de greata, ameteala, dureri de cap, insomnii.
De ce picaturile de nas dau dependenta
Congestia de rebound reprezinta fenomenul care presupune utilizarea pe termen lung a picaturilor decongestionante. Cercetarile arata ca, cu cat o persoana prelungeste perioada administrarii acestor picaturi decongestionante, cu atat va dezvolta toleranta. Aceasta toleranta inseamna ca va fi nevoie sa folositi picaturi decongesionante in doze mai mari si mai frecvent, pentru a se obtine efectul dorit.
Picaturile de nas cu efect decongestionant reduc volumul vaselor sangvine, iar cand efectul dispare, vasele sangvine se inflameaza din nou, aparand congestia de rebound. Dupa cum aminteam anterior, congestia de rebound nu reprezinta, totusi, o dependenta, ci nevoia de a folosi picaturile mai des. Daca un pacient continua in acest fel, inflamatia poate deveni severa, putand conduce la inflamarea permanenta a tesutului.
Simptomele congestiei de rebound presupun aparitia congestiei imediat dupa folosirea picaturilor de nas sau senzatia ca produsul nu-si mai face deloc efectul, determinand nevoia de a utiliza spray-ul mai des decat recomanda specialistii sau utilizarea picaturilor doar pentru a putea respira normal pe parcursul unei zile.
Academia Americana de Astm, Alergie si Imunologie recomanda ca picaturile de nas sa fie folosite de cel mult doua ori pe zi, timp de doar trei zile.
Dependenta de picaturi de nas – cum scapati de ea?
Pentru a scapa de aceasta dependenta privind picaturile de nas decongestionante, puteti recurge la alte metode. Folositi un umidificator, o modalitate rapida si usoara de a reduce durerea de la nivelul sinusurilor si de a ameliora congestia nazala.
De asemenea, se recomanda dusurile caldute, deoarece aburul va ajuta la desfundarea nasului si la reducerea inflamatiei. In perioadele reci, beti multe lichide, deoarece mentinerea unui nivel optim de hidratare poate ajuta la subtierea mucusului si la reducerea presiunii de la nivelul sinusurilor.
Compresele caldute amelioreaza simptomele congestiei nazale, iar specialistii recomanda si utilizarea irigatoarelor nazale. In plus, nu uitati de utilizarea picaturilor nazale saline, care nu dau dependenta.