Deparazitarea la copii: de ce este importanta si cum se face?

Deparazitarea la copii: de ce este importanta si cum se face? Deparazitarea la copii: de ce este importanta si cum se face?

Ultima actualizare: 19 martie 2025

Infectiile parazitare sunt frecvente in randul copiilor, in special la varstele mici, cand igiena nu este chiar cea mai riguroasa, iar contactul cu mediul inconjurator este semnificativ. Tocmai din acest motiv, deparazitarea la copii este importanta, deoarece infectiile cu paraziti intestinali pot determina o gama variata de simptome – de la tulburari digestive minore, pana la diferite tipuri de complicatii care pot afecta cresterea si dezvoltarea copilului. De cele mai multe ori, un sirop pentru deparazitare copii, reglementat farmaceutic, ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor. Pe de alta parte, deparazitarea la copii ar trebui facuta corect, conform recomandarilor pediatrului.


Ce sunt parazitii si ce boli pot provoca?

Parazitii sunt organisme care traiesc si se hranesc exclusiv in interiorul gazdei, putand provoca dezechilibre metabolice, nutritionale sau afectiuni mai severe. Deparazitarea la copii, frecvent prin folosirea unui sirop pentru deparazitare copii, este esentiala pentru a trata infectiile active, dar si pentru a le preveni. La copii, cele mai frecvente infectii parazitare sunt cauzate de:

Helminti (viermi intestinali)

  • Enterobius vermicularis (oxiuri): cea mai frecventa parazitoza la copii, care duce la pruritul anal intens si tulburari de somn;
  • Ascaris lumbricoides (limbrici): poate duce la sindroame de malabsorbtie, iar in cazuri mai grave chiar la obstructie intestinala;
  • Trichuris trichiura (trichiuriaza): poate cauza anemie, deficit de crestere;
  • Taenia solium sau Taenia saginata (teniaza): duce la tulburari digestive, deficit nutritional.

Protozoare (paraziti unicelulari)

  • Giardia lamblia (giardioza): cauzeaza diaree cronica, malabsorbtie si pierdere in greutate;
  • Entamoeba histolytica (amebiaza): poate determina dizenterie si abcese hepatice;
  • Cryptosporidium (criptosporidioza): afecteaza mai ales copiii imunodeprimati si provoaca diaree severa, apoasa.

Deparazitarea la copii se face in contextul unei infectii active, folosind medicamente (care pot lua diferite forme, cum ar fi sirop pentru deparazitare copii) recomandate de medicul pediatru. De asemenea, exista si alternative care au rolul de a imbunatati imunitatea copilului, in vederea reducerii riscului de parazitoze ulterioare.

De ce este importanta deparazitarea la copii?

Infectiile parazitare (parazitozele) pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii unui copil. Neglijarea tratamentului poate duce la complicatii severe, care afecteaza dezvoltarea atat fizica, cat si cognitiva. De asemenea, deparazitarea la copii se recomanda pentru a se reduce riscul de a raspandi parazitoza, intrucat astfel de infectii sunt contagioase, in comunitati. Folosirea unui sirop pentru deparazitare copii, la indicatiile specialistului, este deseori suficienta pentru a trata si preveni astfel de infectii. Exista mai multe motive pentru care deparazitarea la copii nu doar ca este foarte importanta, ci este absolut esentiala pentru mentinerea si asigurarea bunastarii.

Impactul parazitozelor asupra sistemului digestiv

  • malabsorbtia nutrientilor esentiali (vitaminele A, D, B12, fier);
  • diaree cronica, deshidratare, pierdere in greutate;
  • tulburari de tranzit (constipatie, balonare, crampe abdominale);
  • sindroame de malabsorbtie.

Impactul parazitozelor asupra sistemului imunitar

  • cresterea susceptibilitatii la infectii bacteriene si virale;
  • raspuns inflamator sustinut, stres oxidativ, risc de inflamatie cronica.

Impactul parazitozelor asupra bunastarii neurologice si comportamentale

  • prurit anal intens, probleme cu somnul, iritabilitate generalizata;
  • deficite cognitive asociate cu anemia feripriva (in special in trichiuriaza);
  • dificultati de concentrare, oboseala, diminuarea performantelor cognitive.

Transmiterea parazitilor in comunitate

Contactul apropiat intre copii (gradinite, crese) favorizeaza raspandirea parazitilor. Oxiurii, de exemplu, se transmit prin contactul cu mainile murdare, jucariile infectate, lenjeria de pat. Mai mult, contaminarea apei si alimentelor creste riscul de giardioza si criptosporidioza. Din aceste motive, deparazitarea la copii – corecta si regulata – este esentiala pentru a reduce riscul ulterior de transmitere a infectiei in comunitate, contribuind la asigurarea unui mediu optim de sanatate si desfasurare a activitatilor. Un sirop pentru deparazitare copii este usor de administrat, sigur, iar efectele sunt foarte rapide.

Cum se face deparazitarea la copii?

Deparazitarea la copii trebuie efectuata intotdeauna sub supraveghere medicala, la modul ideal dupa confirmarea diagnosticului si identificarea tipului de parazit implicat in infectiei. Nu este recomandat sa se administreze sirop pentru deparazitare copii doar ca metoda de preventie, sub nicio forma cu substante farmaceutice active, eventual alternative naturiste care sustin sistemul imunitar si reduc riscul infectiei ulterioare.

Cand se face deparazitarea?

  • la sugari si copii mici: in cazuri exceptionale, doar daca se confirma parazitoza cu simptome evidente;
  • la prescolari si scolari: evaluarea periodica este recomandata, indeosebi daca exista semne si cazuri confirmate;
  • in comunitati cu risc crescut, cum ar fi gradinitele sau scolile unde exista focare de infectii parazitare, se recomanda deparazitarea profilactica.

Cu toate acestea, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se poate face si o asa-zisa „deparazitare preventiva”, dupa cum urmeaza:

  • doza unica anuala de albendazol (400 miligrame) sau mebendazol (500 miligrame), pentru toti copiii cu varsta cuprinsa intre 12-23 luni, copiii prescolari cu varsta intre 1-4 ani si cei de varsta scolara (5-12 ani, in anumite zone cu varsta pana in 14 ani), care traiesc in locuri in care rata de infectie este de +20% in randul populatiei din aceeasi categorie de varsta;
  • se recomanda administrarea bianuala a unui sirop pentru deparazitare copii in cazul in care prevalenta parazitozelor este mai mare de 50%;
  • medicul pediatru este in masura sa ofere sfaturi privitoare la dozare, momentul administrarii si cea mai buna formula de sirop pentru deparazitare copii in functie de circumstantele date.

Cum se diagnosticheaza parazitozele?

Exista mai multe metode de diagnosticare a unei infectii parazitare active. Cea mai des folosita o reprezinta examenul coproparazitologic, prin care se identifica prezenta oualor si a chisturilor parazitare in scaun. Testul cu banda adeziva este utilizat pentru a identifica prezenta oxiurilor, iar serologia si PCR-ul pentru giardioza si infectia cu alte protozoare. Hemoleucograma deseori indica eozinofilie (cresterea numarului de eozinofile), semn clinic de infectie parazitara. Dupa stabilirea diagnosticului, medicul pediatru va recomanda un sirop pentru deparazitare copii cu actiune specifica impotriva speciei implicate.

Cu ce se face deparazitarea la copii?

Schema terapeutica depinde de tipul de parazit implicat in infectie. De cele mai multe ori, este folosit un sirop pentru deparazitare copii, dupa cum urmeaza:

Specie

Medicament recomandat

Durata tratamentului

Enterobius vermicularis

abendazol, mebendazol

1 doza, repetata dupa 2 saptamani

Ascaris lumbricoides

albendazol, mebendazol,

1-3 zile

Giardia lamblia

metronidazol, tinidazol

5-7 zile

Trichuris trichiura

mebendazol, albendazol

3 zile

Taenia spp.

praziquantel, niclosamid

1 doza

Pentru a preveni reinfectia, este recomandat ca deparazitarea sa fie facuta de toti membrii unei familii, chiar daca nu exista simptome. Medicul pediatru este in masura sa ofere toate detaliile necesare pentru alegerea unui sirop pentru deparazitare copii.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul parazitozelor in randul copiilor, se recomanda urmatoarele:

  • igiena riguroasa, cu spalarea frecventa a mainilor, mai ales inainte de masa si dupa ce a fost folosita toaleta;
  • taierea unghiilor pentru a preveni acumularea oualor de oxiuri sub acestea;
  • spalarea jucariilor si obiectelor de uz frecvent;
  • consumul exclusiv de apa filtrata;
  • spalarea atenta a fructelor si legumelor, sub jet continuu de apa;
  • evitarea consumului de carne insuficient preparata termic;
  • educarea copilului sa nu bage mainile in gura dupa ce a atins suprafete murdare;
  • consumul de usturoi, seminte de dovleac, ghimbir, cu efecte antiparazitare naturale.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK487918/

https://www.who.int/tools/elena/interventions/deworming

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3715900/

https://www.medicoverhospitals.in/articles/deworming-in-children

https://www.medicoverhospitals.in/articles/deworming-in-children