Degete amortite: cauze si remedii

Degete amortite: cauze si remedii  Degete amortite: cauze si remedii

Ultima actualizare: 25 septembrie 2023

Cu siguranta, multi dintre dumneavoastra cunoasteti acea senzatie pe care o dau degetele amortite, pentru ca v-ati confruntat cel putin o data cu o astfel de situatie. In anumite circumstante este normal sa aveti degete amortite, iar daca senzatia dispare in scurt timp, nu este cazul sa va faceti probleme.

Adevaratele motive de ingrijorare apar atunci cand senzatia specifica degetelor amortite devine una persistenta sau se face simtita in mod frecvent, fara vreuna din cauzele obisnuite, considerate normale.

In acest caz, degetele amortite pot fi un semn al unor probleme de sanatate care trebuie abordate cu toata seriozitatea, pentru e evita riscul unor complicatii mult mai grave decat furnicaturile si senzatia de slabiciune generate de amorteala.

Pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine acest lucru, va vom prezenta in continuare care sunt principalele cauze pentru degete amortite, precum si care sunt remediile la care puteti apela, in functie de situatie.  


De ce amortesc degetele? Cauze pentru degete amortite

Degetele amortite sunt rezultatul afectarii sau chiar intreruperii totale a comunicarii intre sistemul nervos central si nervii periferici, de la nivelul mainilor si picioarelor. Asa cum spuneam, poate fi o problema temporara, determinata de o cauza banala, sau poate fi vorba de o cauza mai serioasa, care afecteaza in mod sistematic transmiterea semnalelor nervoase de la nervii periferici catre sistemul nervos central.

In cele ce urmeaza, va prezentam principalele cauze ce pot duce la senzatia de degete amortite.

Farmacistii Catena recomanda Neuroalfa ce are o compozitie complexa care contribuie la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ si sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale.

Compresia nervilor

Cel mai adesea senzatia de degete amortite apare din cauza presiunii exercitate supra nervilor, ca urmare a compresiei. Se intampla astfel atunci cand stati mult timp in picioare sau intr-o pozitie incomoda, iar nervii sunt presati si apare o distorsionare a semnalelor dintre acestia si creier.

Tot compresia nervilor determina senzatia de degete amortite care apare ca urmare a purtarii unei perechi de pantofi prea mici sau prea stramti.

De asemenea, miscarile repetitive care solicita articulatiile creeaza si presiune asupra nervilor. De aceea, activitati precum taiatul lemnelor sau chiar folosirea indelungata a tastaturii duc la aparitia temporara a senzatiei de degete amortite.

Compresia nervilor poate fi determinata si de anumite leziuni sau traumatisme, modificari ale structurilor anatomice, precum si de unele afectiuni carora le vom aloca un paragraf separat.

Tulburari circulatorii

Degetele amortite sunt un simptom cu care se confrunta frecvent persoanele cu tulburari circulatorii care afecteaza vasele periferice. 

Sangele furnizeaza oxigen si substante nutritive necesare functionarii optime a nervilor si tesuturilor, iar in conditiile unei circulatii periferice slabe, nu se realizeaza oxigenarea suficienta. Prin urmare, semnalele trimise de nervii periferici catre creier vor fi distorsionate si astfel apare senzatia de degete amortite.

Temperaturile extreme

Este firesc sa aveti degete amortite in urma expunerii prelungite la frig sau la temperaturi ridicate, pentru ca astfel de conditii influenteaza circulatia sangelui, implicit functionarea nervilor periferici, dupa cum am explicat mai sus.

Frigul determina vasoconstrictia, adica restrangerea si ingustarea vaselor de sange, in scopul mentinerii temperaturii corpului. In acest fel scade cantitatea de sange care ajunge la extremitati, ceea ce determina aparitia senzatiilor specifice degetelor amortite.

La polul opus, caldura provoaca vasodilatatie, adica vasele sanguine se largesc, ceea ce duce la scaderea tensiunii arteriale, implicit a volumului de sange care ajunge in zonele periferice, iar tot acest mecanism determina amortirea extremitatilor.

Deficitul de vitamine

Vitaminele din complexul B sunt vitale pentru functionarea sistemului nervos, iar un prim semn al deficitului de astfel de nutrienti il reprezinta degetele amortite. Ne referim la vitaminele B1, B6, B9, si B12, precum si la vitamina E, care protejeaza celulele nervoase de stresul oxidativ asociat radicalilor liberi.

Anumite afectiuni medicale

Exista o serie de afectiuni care au printre simptome si degetele amortite, simptom care sunt urmarea unora dintre cauzele mentionate pana acum. Dintre acestea, diabetul si afectiunile cardiovasculare, precum ateroscleroza, tromboza venoasa profunda, hipertensiunea arteriala si hipotensiunea arteriala, sunt cele mai frecvente. Acestora li se adauga si poliartrita reumatoida, scleroza multipla, lupusul eritematos, zona zoster, spondiloza cervicala, hepatita B si C, care prin diferite mecanisme provoaca senzatia de degete amortite.

Remedii pentru degetele amortite

Intrucat cauzele degetelor amortite sunt atat de variate, evident ca si remediile difera in functie de natura factorului determinant. In acest capitol, va vom dezvalui cele mai eficiente solutii pentru a rezolva problema degetelor amortite, daca aceasta nu este consecinta unei afectiuni care necesita un consult medical si tratament adecvat.

Evitati pozitiile incomode

Deseori, amorteala apare ca urmare a unei posturi necorespunzatoare, care pune presiune prelungita asupra nervilor. Daca simtiti ca pozitia in care stati este una incomoda, incercati sa o schimbati, daca este posibil. In caz contrar, incercati sa va miscati la anumite intervale de timp, pentru a stimula circulatia si de a mai reduce presiunea exercitata asupra nervilor.

Purtati incaltaminte adecvata

Asa cum spuneam, incaltamintea stramta sau nepotrivita ca marime este una dintre cele mai frecvente cauze ale degetelor amortite la picioare, iar pentru a evita acest inconvenient trebuie sa va alegeti cu grija incaltamintea. Daca va provoaca cel mai mic disconfort, nu conteaza cate de bine arata sau ce pret au, deoarece este mult mai important ca piciorul sa se simta cat mai lejer atunci cand purtati incaltamintea.

Asadar, nu ezitati sa renuntati la incaltarile care va incomodeaza si care va fac sa va simtiti degetele amortite, pentru ca acestea va pot provoca si alte probleme mai serioase.

Masati usor zona amortita

Masajul este un remediu eficient pentru degetele amortite, pentru ca stimuleaza circulatia si imbunatateste oxigenarea tesuturilor si terminatiilor nervoase. Se incepe cu miscari usoare de frictiune, dupa care pielea din zona amortita se framanta usor. Continuati cu aplicarea unor puncte de presiune prin apasarea usoara cu degetele, apoi intindeti delicat pielea si incepeti sa miscati degetele amortite, care isi vor recapata treptat mobilitatea.

Incalziti sau racoriti extremitatile

Daca degetele amortite sunt urmarea expunerii la temperaturi extreme, remediul este simplu si anume utilizarea unui vas cu apa – calda sau rece, dupa caz. Asadar, daca ati stat in frig si v-au amortit degetele, trebuie sa va retrageti cat mai repede la adapost pentru a va incalzi. Cu aceasta ocazie, va puteti dezmorti degetele inmuind mainile sau picioarele intr-un vas cu apa calduta, care va determina dilatarea vaselor de sange si imbunatatirea circulatiei periferice.

In mod similar, dupa expunerea la temperari inalte, degetele se pot dezmorti daca le tineti cateva minute in apa rece.

Consumati alimente care contin vitaminele B si E

Daca degetele va amortesc frecvent, aparent fara vreo cauza explicabila, este posibil ca acest lucru sa fie urmarea deficitului de vitamine din complexul B. In acest caz, este recomandat sa includeti in dieta alimente cu un continut bogat de vitamine B1, B6, B9 si B12.

Aceasta din urma se gaseste preponderent in produsele de origine animala, precum carnea, produsele lactate si ouale. Daca urmati o dieta vegana, puteti sa apelati la suplimente alimentare pe baza de vitamina B12 sau la cereale integrale fortificate, care contin acest nutrient adaugat.

Celelalte trei vitamine din complexul B pot fi gasite in legume cu frunze verzi, nuci si seminte, radacinoase, carne, peste, oua, avocado si drojdie de bere. De asemenea, si in acest caz, puteti sa apelati la suplimente alimentare care sa va ofere aportul necesar de vitamine pentru a scapa de problema degetelor amortite.

Si vitamina E este importanta pentru functionarea sistemului nervos, iar aceasta poate fi procurata din alimente precum uleiuri vegetale, nuci si seminte, avocado, verdeturi, masline si cereale integrale.

In cazul in care degetele amortite sunt o consecinta a uneia dintre bolile despre care am amintit anterior, trebuie sa cereti sfatul unui medic si sa va concentrati in mod special pe tratarea afectiunii respective. Este posibil si ca unele dintre remediile prezentate sa functioneze, insa acestea doar vor ameliora temporar simptomul, fara a elimina cauza.