
Deficitul de progesteron poate provoca menstruatie neregulata, dificultati de a concepe un copil si pierderea sarcinii. De asemenea, poate creste riscul ca anumite simptome, cum ar fi schimbarile de dispozitie si anxietatea, sa apara in timpul menstruatiei.
Progesteronul este secretat de o structura de celule din ovare numita corpul galben (corpus luteum). Daca organismul nu produce suficient progesteron, exista riscul de:
Progesteronul pregateste endometrul, captuseala interioara a uterului, pentru sarcina. Acest hormon ajuta la ingrosarea endometrului, pentru a sprijini implantarea ovulului fertilizat.
Dupa aparitia sarcinii, corpul si placenta continua sa elibereze progesteron pentru a sustine dezvoltarea fatului. Nivelul progesteronului creste in mod continuu pe parcursul sarcinii.
Rolul progesteronului este bine-cunoscut in cazul femeilor, insa se stiu putine despre importanta acestuia in cazul barbatilor.
Medicul poate determina daca nivelul de progesteron al unei femei trebuie verificat. Hormonii fac parte dintr-un sistem complex al organismului. Un nivel prea scazut sau prea ridicat al unui hormon poate provoca o reactie in lant in corp.
Simptomele deficitului de progesteron
Progesteronul este vital in perioada fertila. Deficitul de progesteron poate afecta capacitatea unei femei de a ramane gravida.
Deficitul de progesteron poate provoca urmatoarele simptome la persoanele care nu sunt insarcinate:
-
modificari de dispozitie, cum ar fi anxietate sau depresie;
-
ciclu menstrual neregulat;
-
sangerare uterina anormala;
-
dureri de cap sau migrene.

De asemenea, in cazul femeilor insarcinate, corpul produce progesteron pentru a mentine structura uterului pana la nasterea bebelusului. Organismul produce aceasta crestere a nivelului de progesteron, provocand aparitia unora dintre simptomele sarcinii, cum ar fi durerea de sani si greata.
Daca exista un deficit de progesteron, este posibil ca uterul sa nu poata sustine sarcina pana la capat. Acest lucru poate duce la:
-
sangerari vaginale;
-
avort;
-
sarcina extrauterina.
Cauzele deficitului de progesteron
Progesteronul este un hormon steroid pe care organismul il produce in:
-
cortexul suprarenal (corticosuprarenala), regiunea exterioara a glandelor suprarenale, care se afla deasupra rinichilor;
-
ovare si testicule;
-
corpul galben luteal in primele 10 saptamani de sarcina.
Cauzele deficitului de progesteron sunt:
-
fluctuatiile hormonale care apar in timpul ciclului menstrual;
-
modificarile hormonale din timpul menopauzei;
-
sindromul ovarelor polichistice;
-
probleme cu tiroida;
-
tulburare de prolactina.
De asemenea, deficitul de progesteron poate fi cauzat si de anumite afectiuni, cum ar fi:
Anovulatia cronica
Daca ciclul menstrual al unei femei ajunge sa fie mai lung de 32-35 de zile, poate aparea lipsa ovulatiei. Aceasta dereglare poarta denumirea de anovulatie. Pentru a diagnostica problema, medicul poate masura nivelul de progesteron.

Infertilitate
Chiar daca are un ciclu menstrual regulat, o femeie poate sa nu aiba ovulatie. In acest caz, medicul poate verifica daca pacienta se confrunta cu deficit de progesteron.
Nastere prematura
Cercetatorii sugereaza ca deficitul de progesteron poate provoca si nasterea prematura a bebelusului.
Explicatia este ca progesteronul blocheaza factorii care provoaca nasterea prematura. In unele cazuri, gravidele au nevoie de suplimente hormonale.
Menopauza
Unele femei sunt nevoite sa urmeze o terapie de substitutie hormonala pentru a-si reduce simptomele menopauzei.
Persoanele care iau suplimente cu estrogen in acest scop si care nu au suferit o histerectomie, trebuie sa ia si suplimente cu progesteron pentru a ajuta la prevenirea cancerului uterin.
Remedii pentru deficitul de progesteron
Multe femei nu prezinta niciun simptom de deficit de progesteron si este posibil sa nu aiba nevoie de tratament. Cu toate acestea, daca aceste femei vor sa ramana insarcinate, terapia hormonala ar putea fi utila.
Terapia hormonala creste nivelul de progesteron si poate ajuta la ingrosarea mucoasei uterine. Acest lucru poate creste sansele de a avea o sarcina sanatoasa si de o a duce la termen.
Terapia de substitutie hormonala poate ajuta la normalizarea menstruatiilor si a sangerarilor din timpul acestora. Daca o femeie se confrunta cu simptome severe de menopauza, terapia de substitutie hormonala implica de obicei o combinatie de estrogen si progesteron.
Femeile care iau estrogen fara progesteron au un risc crescut de a dezvolta cancer endometrial.

Suplimentele cu progesteron se gasesc sub forma de:
-
creme si geluri, care pot fi aplicate local sau vaginal;
-
supozitoare vaginale, care sunt utilizate in mod obisnuit pentru a trata deficitul de progesteron care cauzeaza probleme de fertilitate;
-
medicamente orale.
Terapia hormonala (fie sub forma de estrogen, fie sub forma combinatiei de estrogen si progesteron) poate ajuta la ameliorarea semnelor si simptomelor, cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne.
Medicii pot sa recomande evitarea terapiei hormonale in cazul femeilor cu antecedente de:
-
cancer de san;
-
cancer endometrial;
-
boli hepatice;
-
cheaguri de sange;
-
accident vascular cerebral.
Suplimentele cu progesteron nu sunt, in general, recomandate in cazul persoanelor care se confrunta cu simptome de menopauza, deoarece aceste simptome sunt cauzate in principal de nivelurile scazute de estrogen.
Terapia de substitutie hormonala prezinta anumite riscuri, motiv pentru care este esentiala o discuttie cu medicul despre acestea.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24613-low-progesterone
https://www.healthline.com/health/womens-health/low-progesterone
https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-progesterone-symptoms