De ce nu este recomandat consumul de cafea pe stomacul gol?

De ce nu este recomandat consumul de cafea pe stomacul gol? De ce nu este recomandat consumul de cafea pe stomacul gol?

Ultima actualizare: 15 mai 2024

cafea-pe-stomacul-gol

Cafeaua este una dintre cele mai simple, dar cele mai uimitoare bauturi. Cafeaua este preparata dintr-un amestec de apa fierbinte si boabe de cafea uscate, prajite si macinate. In cele mai multe zone ale lumii, cafeaua este a doua cea mai consumata bautura dupa apa. Multi oameni consuma trei cani de cafea pe zi. Aceasta licoare contine cofeina, un compus care imbunatateste starea de spirit, functionarea creierului si performanta sportiva, eliminand senzatia de somnolenta.

In plus, poate sustine procesul de slabire si poate preveni afectiuni precum diabetul de tip 2, Alzheimer si anumite boli de inima. Cu toate acestea, excesul de cafea, ca orice alt exces, poate fi nociv pentru sanatate. Consumul excesiv de cafea are ca rezultat un aport excesiv de cofeina, ceea ce poate provoca probleme de sanatate.

Foarte multi oameni beau cafea pe stomacul gol, dimineata. Este, insa, daunator acest lucru? Desi nu exista suficiente dovezi care sa sustina premisa, unii medici si nutritionisti le recomanda oamenilor sa nu bea cafea pe stomacul gol.


Este sanatos sa beti cafea pe stomacul gol?

Consumul de cafea pe stomacul gol este o practica obisnuita, insa exista o multime de intrebari si indoieli cu privire la acest obicei. Anumiti medici si specialisti in nutritie ii sfatuiesc pe oameni sa nu bea cafea pe stomacul gol, cu toate ca nu exista suficiente studii si cercetari care sa certifice aceasta afirmatie.

Consumul de cafea pe stomacul gol ajuta la pierderea in greutate si la reglarea miscarilor intestinale. Cu toate acestea, consumul de cafea inainte de a manca ceva poate avea efecte mai mult negative decat pozitive, cum ar fi niveluri crescute de stres, dezechilibre ale zaharului din sange si probleme digestive.

cafea-pe-stomacul-gol-sanatate

In plus, consumul de cafea dimineata devreme poate sa nu fie o idee buna, deoarece nivelul de cortizol (un hormon steroid produs de glandele suprarenale) este ridicat dimineata. In plus, consumul de cafea pe stomacul gol poate provoca schimbari de dispozitie si anxietate.

Care ar putea fi efectele nocive ale consumului de cafea pe stomacul gol?

Unele efecte nocive frecvente ale consumului de cafea pe stomacul gol sunt:

  • Probleme digestive

Consumul de cafea pe stomacul gol poate stimula productia de acid gastric. Sistemul digestiv al organismului este perturbat semnificativ de productia de acid din stomac, ducand la simptome precum indigestie, balonare, greata etc. Potrivit cercetarilor, gustul amar al cafelei poate promova secretia de acizi din stomac. Conform unor specialisti, consumul de cafea pe stomacul gol este deosebit de daunator, deoarece stomacul este lipsit de alimente care sa protejeze mucoasa stomacului de acidul gastric. Drept urmare, multi oameni cred ca aceasta licoare poate irita stomacul, poate agrava simptomele afectiunilor gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, si poate provoca arsuri la stomac, ulcer gastric, greata, reflux gastroesofagian etc.

cafea-pe-stomacul-gol-probleme-digestive

  • Un nivel ridicat de cortizol

Potrivit unei alte afirmatii, consumul de cafea pe stomacul gol ar putea ridica nivelul de cortizol. Cortizolul este un hormon steroid produs de glandele suprarenale, care ajuta la reglarea metabolismului si la mentinerea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange. Cu toate acestea, nivelurile excesiv de ridicate de cortizol in organism pot provoca probleme de sanatate, precum pierderea densitatii osoase, hipertensiune arteriala, diabet si anumite afectiuni cardiace. Nivelul de cortizol atinge de obicei apogeul imediat dupa trezire si scade apoi pe parcursul zilei. Interesant este ca productia de cortizol poate creste si in urma consumului de cafea. Drept urmare, consumul de cafea dimineata poate fi daunator cand nivelul de cortizol este deja ridicat. Cu toate acestea, cei care consuma in mod obisnuit cafea produc mult mai putin cortizol ca raspuns la aceasta, iar unele studii nu indica nicio crestere a cortizolului. Exista putine dovezi care sa arate ca aceasta licoare bauta pe stomacul plin poate diminua aceasta reactie.

  • Efecte asupra nivelului de zahar din sange

Consumul de cafea pe stomacul gol la prima ora dimineata poate avea un impact negativ asupra reglarii glicemiei, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Bath din Regatul Unit.

  • Modificari ale dispozitiei

Cand este consumata pe stomacul gol, cafeaua poate provoca stare de nervozitate, tremuraturi si alte simptome de sevraj, cum ar fi schimbari de dispozitie.

cafea-pe-stomacul-gol-probleme-dispozitie

  • Consecinte asupra echilibrului hormonal

Consumul de cafea pe stomacul gol afecteaza conversia hormonilor T4 (tiroxina) in T3 (triiodotironina), afectand absorbtia levotiroxinei, un hormon tiroidian sintetic.

  • Inflamatie

Consumul de cafea pe stomacul gol poate fi un factor-cheie in aparitia stresului oxidativ si a inflamatiei. Printre problemele cauzate de inflamatie se numara oboseala, problemele de piele, diabetul si bolile autoimune.

 

Referinte:

https://www.icliniq.com/articles/diet-and-nutrition/effects-of-drinking-coffee-on-an-empty-stomach

https://www.coasttocoastcoffee.ca/coffee-on-an-empty-stomach

https://www.healthline.com/nutrition/coffee-on-empty-stomach

https://www.eatingwell.com/article/8031960/drinking-coffee-on-an-empty-stomach/

https://www.mindbodygreen.com/articles/coffee-on-empty-stomach

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/drinking-coffee-on-an-empty-stomach/