
Vibrio vulnificus este o bacterie halofila care se gaseste in mod natural in mediile marine si estuare din intreaga lume, inclusiv in apele calde ale coastelor si in unele lacuri. Aceste bacterii pot infecta pestii si crustaceele marine, in special stridiile recoltate din zonele de coasta, in perioada verii. Persoanele care au sistemul imunitar slabit, in special cei cu boala hepatica cronica, prezinta un risc mai mare de imbolnavire la contactul cu Vibrio vulnificus.
Iata ce presupune infectia cu Vibrio vulnificus si de ce poate fi foarte periculoasa, dar si ce optiuni de tratament aveti la dispozitie pentru a preveni complicatiile grave.
Vibrio vulnificus – generalitati
Vibrio sunt bacterii care traiesc in mod natural in anumite ape de coasta. Exista aproximativ o duzina de tipuri de bacterii Vibrio care pot provoca boala numita vibrioza, dar cele mai frecvente specii care cauzeaza imbolnaviri la oameni sunt:
-
Vibrio parahaemolyticus;
-
Vibrio alginolyticus;
-
Vibrio vulnificus.
Dintre cele de mai sus, bacteriile Vibrio vulnificus provoaca cele mai grave forme de vibrioza, care pot duce rapid la sepsis, soc si aparitia unor vezicule mari care distrug tesuturile.
Infectiile cu Vibrio vulnificus sunt rare, dar cele cauzate de alte specii de Vibrio sunt mult mai frecvente, depistandu-se anual aproximativ 80.000 de cazuri de vibrioza, dintre care 52.000 de cazuri sunt rezultatul consumului alimentelor contaminate.
Avand in vedere schimbarile climatice din ultimii ani, se estimeaza ca numarul infectiilor va creste in viitor, din cauza incalzirii apelor. Acest lucru creste riscul raspandirii bacteriilor Vibrio vulnificus la nivel global.
Daca nu sunt tratate la timp, infectiile cu Vibrio vulnificus pot fi fatale, asa ca va recomandam sa mergeti imediat la camera de garda daca prezentati simptomele unei astfel de infectii.
Unde se gasesc bacteriile Vibrio vulnificus
Vibrio vulnificus este o bacterie halofila, ceea ce inseamna ca este iubitoare de apa sarata. Mai exact, Vibrio vulnificus se gaseste in apa salmatra (un amestec de apa sarata si apa dulce) din regiunile calde de coasta din intreaga lume, de obicei preferand zonele in care apa dulce se intalneste cu apa de mare sarata, cum ar fi raurile. Vibrio vulnificus este rar detectata in ape mai reci de 13 °C, asa ca majoritatea infectiilor apar in perioada cuprinsa intre lunile mai si octombrie, cand apele sunt mai calde. S-a obsevat ca uraganele, furtunile si inundatiile de coasta sunt asociate cu o crestere a infectiilor cu V. vulnificus.
Oamenii se infecteaza cu Vibrio vulnificus fie consumand fructe de mare crude sau insuficient gatite (in primul rand stridii, mai rar crustacee sau pesti), fie cand prezinta rani deschise, pe care le expun accidental la apa de mare sau la produse din fructe de mare infestate cu Vibrio vulnificus. In majoritatea cazurilor insa, infectiile apar prin ingerarea alimentelor contaminate.
Bacteriile Vibrio se gasesc cel mai frecvent in stridiile crude sau fierte insuficient, dar se pot intalni si in alte vietuitoare, cum ar fi langustele, crabii si scoicile, mai ales daca nu sunt depozitate si pregatite corespunzator. Bacteriile pot fi prezente si in pestii care se hranesc cu stridii care ar putea avea bacterii in tractul lor digestiv. Avand in vedere ca si sushi se prepara de obicei cu peste crud, va puteti infecta cu Vibrio vulnificus si consumand acest aliment.
Desi nu toate stridiile sau fructele de mare pot fi infestate cu bacterii Vibrio, mirosul, aspectul sau gustul acestor alimente nu tradeaza in niciun fel o potentiala contaminare. Asadar, cel mai sigur este sa le gatiti la temperatura corecta, pentru a va asigura ca distrugeti toate posibilele bacterii inainte de consum, mai ales daca prezentati anumiti factori de risc, despre care vom discuta mai pe larg in cele ce urmeaza.
Factori de risc pentru infectia cu Vibrio vulnificus
Persoanele cu anumite afectiuni sunt mai predispuse la infectii cu Vibrio vulnificus. Mai exact, puteti prezenta un risc crescut de a dezvolta o infectie severa cu Vibrio vulnificus daca suferiti de boli hepatice (cum ar fi ciroza), hemocromatoza, insuficienta renala cronica, infectie cu HIV, cancer, diabet sau talasemie (o tulburare a sangelui), dar si in cazul in care luati imunosupresoare sau medicamente pentru combaterea aciditatii gastrice.
Persoanele care, prin prisma jobului sau a hobby-urilor, intra in contact cu crustaceele crude sau cu apa de sarata in care traiesc acestea, sunt mai susceptibile la infectiile cu Vibrio vulnificus. In plus, expertii au observat ca barbatii sunt mai susceptibili sa dezvolte forme grave ale acestei infectii.
Simptomele infectiei cu Vibrio vulnificus
Semnele si simptomele infectiei cu Vibrio vulnificus apar brusc, de obicei la mai putin de 24 de ore dupa ce persoana a intrat in contact cu bacteria. Simptomele constau in:
-
febra;
-
frisoane;
-
roseata sau eruptie cutanata care se umfla rapid si devine dureroasa;
-
aparitia pe piele a unor vezicule pline cu lichid, care sunt mari, palide sau dureroase;
-
greata si varsaturi;
-
diaree;
-
ameteli, lesin sau slabiciune (semne ale tensiunii arteriale scazute);
-
confuzie sau stare psihica alterata;
-
ritm cardiac rapid.
Vibrioza poate provoca, de asemenea, gastroenterita cu varsaturi si diaree.
In cazul infectarii ranilor, pacientul se poate confrunta cu urmatoarele simptome:
-
eruptie cutanata, vezicule pline cu lichid si ulceratii;
-
umflarea si inrosirea pielii;
-
febra;
-
sepsis si soc.
Cand Vibrio vulnificus induce infectii mai severe ale ranilor, boala poate afecta muschii, distrugand tesuturile pe suprafete extinse ale corpului. Persoanele cu sistemul imunitar slabit sunt expuse riscului ca bacteriile sa patrunda in fluxul sanguin.
Infectia cu Vibrio vulnificus – complicatii
Infectiile cu Vibrio vulnificus provoaca rapid complicatii severe, cum ar fi:
-
trombocitopenie;
-
sangerare interna (hemoragie);
-
septicemie (o infectie a fluxului sanguin, care poate fi fatala);
-
soc septic;
-
fasciita necrozanta (o infectie grava a pielii care poate necesita interventie chirurgicala);
-
leziuni ale organelor.
Deseori, boala este severa, evoluand rapid si necesitand internare la terapie intensiva. Riscul de complicatii severe si deces la persoanele susceptibile care cedeaza la septicemie primara este mare, decesul survenind in 50% din cazuri.
Cum se diagnosticheaza infectia cu Vibrio vulnificus
Diagnosticul poate fi stabilit pe baza simptomelor si a rezultatelor investigatiilor clinice. Specialistii din domeniul medical diagnosticheaza infectia cu Vibrio vulnificus prin prelevarea unei probe de sange, scaun, sputa (mucus eliminat din plamani, prin tuse) sau tesut ori lichid dintr-o rana. Proba prelevata va fi apoi analizata in laborator, in vederea depistarii eventualelor bacterii.
Este indicat sa-i mentionati medicului daca ati consumat fructe de mare sau daca ati intrat cumva in contact cu acestea sau cu apa sarata. Intrucat infectiile cu Vibrio vulnificus pot duce rapid la complicatii grave, specialistul poate recomanda inceperea tratamentului inainte sa primiti rezultatele testelor.
Cum se trateaza infectia cu Vibrio vulnificus
La persoanele cu forme usoare ale bolii, efectele sunt de scurta durata, dar unele cazuri pot fi grave, aproximativ 1 din 5 pacienti decedand la 1-2 zile de la declansarea afectiunii. Prin urmare, toxiinfectia alimentara cu Vibrio vulnificus se gestioneaza prevenind sau tratand rapid posibilele complicatii.
Deshidratarea cauzata de diaree si varsaturi este cea mai frecventa complicatie. Pentru a preveni deshidratarea, pacientii trebuie sa bea multe lichide, cum ar fi apa, ceaiuri neindulcite, supe sau suplimente cu electroliti. Bauturile racoritoare carbogazoase, sucurile de fructe si bauturile pentru sportivi contin prea mult zahar si prea putini electroliti esentiali, asa ca nu se recomanda pentru rehidratare.
La persoanele care au sistemul imunitar slabit sau la cei cu simptome severe, se pot prescrie antibiotice. Aceste medicamente pot combate infectia cu Vibrio vulnificus, mai ales daca sunt administrate in stadiile incipiente ale bolii. Iata ce antibiotice poate prescrie specialistul:
-
doxiciclina;
-
ceftazidima;
-
cefotaxima;
-
ciprofloxacina.
Pentru a impiedica raspandirea infectiei pielii si a trata stari precum socul, medicul poate recomanda urmatoarele tratamente:
-
debridare chirurgicala, pentru indepartarea tesutului necrozat din rani;
-
drenarea lichidului din vezicule;
-
medicamente care trateaza tensiunea arteriala scazuta, cum ar fi norepinefrina (noradrenalina);
-
fluide administrate intravenos;
-
terapie cu oxigen;
-
amputarea membrelor afectate, daca este cazul.
Cum se pot preveni infectiile cu Vibrio vulnificus
Cel mai bun mod prin care puteti preveni toxiinfectia alimentara cu Vibrio vulnificus este evitarea consumului de stridii sau alte fructe de mare crude.
Asadar, se recomanda ca stridiile fara cochilie sa fie fierte minimum 3 minute sau prajite in ulei timp de cel putin 3 minute la 191 °C. Cat despre scoicile in cochilie, fie le fierbeti pana cand se deschide cochilia si continuati fierberea inca 3-5 minute, fie le gatiti la abur pana cand se deschid cochiliile si apoi continuati gatirea timp de inca 4-9 minute.
Nu mancati crustaceele a caror cochilie nu se deschide prin preparare termica!
De asemenea, tineti cont si de urmatoarele recomandari:
-
evitati contactul fructelor de mare crude cu cele gatite sau cu alte alimente, fenomen care se numeste contaminare incrucisata (de exemplu, nu preparati alimentele pe acelasi blat sau fara a spala bine ustensilele in prealabil);
-
consumati crustaceele imediat dupa gatire si depozitati resturile la frigider;
-
evitati expunerea leziunilor deschise la apa sarata sau salmastra ori la crustaceele crude, recoltate din astfel de ape;
-
protejati-va purtand manusi cand manipulati fructe de mare crude sau spalati-va bine pe maini dupa manipularea crustaceelor nepreparate termic.
Pacientii care prezinta rani deschise (inclusiv dupa interventii chirurgicale recente, piercinguri sau tatuaje) trebuie sa evite contactul cu apa salmatra (deci nu au voie sa inoate sau sa pescuiasca) si nu trebuie sa manipuleze fructele de mare crude. Ranile sau taieturile care au fost expuse la astfel de ape sau la produse din fructe de mare crude trebuie spalate bine cu apa si sapun, pentru a reduce riscul de aparitie a infectiilor.
Surse:
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2801603
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24884-vibrio-vulnificus
https://www.cdc.gov/vibrio/about/index.html
https://healthy.kaiserpermanente.org/health-wellness/health-encyclopedia/he.food-poisoning-vibrio-vulnificus.ug2972
https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-vibrio-vulnificus-vibriosis
https://www.canada.ca/en/public-health/services/food-poisoning/vibrio.html
https://www.dshs.texas.gov/foodborne-illness/vibrio-infections/vibrio-vulnificus