De ce combinatia dintre alcool si medicamente este una foarte periculoasa?

De ce combinatia dintre alcool si medicamente este una foarte periculoasa? De ce combinatia dintre alcool si medicamente este una foarte periculoasa?

Ultima actualizare: 30 august 2024

Consumul de alcool este una dintre contraindicatiile cel mai des intalnite in prospectele medicamentelor, chiar si in cazul celor care pot fi procurate fara prescriptie medicala. Exista chiar si o gluma inspirata intrucatva din realitate, conform careia prima intrebare pe care multi pacienti o adreseaza medicului dupa ce acesta le prescrie un tratament medicamentos este „Am voie sa beau?”.

Revenind la lucrurile serioase, alcoolul chiar nu este recomandat in combinatie cu medicamentele, pentru ca poate atenua sau chiar anula efectul acestora si, totodata, poate genera o serie de complicatii despre care puteti afla mai multe daca veti avea rabdare sa parcurgeti pana la final acest articol.


Ce efecte are alcoolul asupra organismului

In general, alcoolul este considerat nociv, astfel ca nu se incurajeaza consumul sau nici de catre persoanele perfect sanatoase, care nu urmeaza niniun tratament medicamentos. Singura concesie se refera la 1-2 pahare de vin rosu consumate la masa de pranz, fara insa a face din aceasta un obicei zilnic.

Chiar si consumat in cantitati mici, alcoolul influenteaza negativ o serie de functii ale organismului, iar efectele se simt imediat, pe masura ce numarul paharelor consumate creste, existand si consecinte mult mai grave, care apar odata cu trecerea timpului, in cazul consumatorilor inveterati.

Pe termen scurt, alcoolul actioneaza asupra sistemului nervos central, ceea ce explica de ce despre cei care exagereaza cu consumul se spune ca „li s-a urcat butura la cap”.

Mai exact, alcoolul incetineste reflexele si timpul de reactie, ingreuneaza coordonarea miscarilor, incetoseaza vederea, genereaza dificultati de vorbire si somnolenta. Dincolo de aceste efecte, ce devin tot mai evidente pe masura ce consumul creste, alcoolul accelereaza ritmul cardiac si duce la cresterea tensiunii arteriale. De asemenea, da peste cap sistemul de termoreglare a organismului, provoaca deshidratare si, de multe ori, dificultati de respiratie.

Pe termen lung, cel mai afectat de consumul de alcool este ficatul, insa nici pancreasul, sistemul circulator si cel nervos nu scapa de efectele negative. Ciroza hepatica si pancreatita cronica sunt afectiuni asociate in mod special consumului excesiv de alcool, care poate influenta si o serie de afectiuni cardiovasculare sau de natura neurologica.

Ce se intampla cand se combina alcoolul cu medicamentele

Asadar, alcoolul este ultimul lucru recomandat cuiva care are o problema de sanatate, cu atat mai mult cu cat persoana respectiva urmeaza si un tratament medicamentos. Exista si motive mai serioase pentru care combinarea medicamentelor cu alcoolul este total nerecomandata, iar in cele ce urmeaza vi le expunem rand pe rand.

  • Anularea efectului medicamentelor

Medicamentele contin substante active care actioneaza in scop benefic in organism, prin diferite moduri, pentru a rezolva problemele de sanatate ce necesita tratament. Multe dintre aceste substante sunt incompatibile cu alcoolul, astfel ca medicamentele respective luate impreuna cu „un pahar de alcool” devin ineficiente. Aceasta pentru ca alcoolul anuleaza efectul substantelor active, iar tratamentul nu va da rezultatele scontate, existand chiar si riscul agravarii starii de sanatate.

  • Amplificarea efectelor sedative

Anumite medicamente pot da o stare de somnolenta sau de moleseala, fapt despre care utilizatorii sunt avertizati in prospectul care le insoteste. Efecte similare are si consumul de alcool, astfel ca in acest caz efectele sedative ale medicamentelor vor fi mult mai accentuate, putandu-se ajunge chiar in situatii ce pun viata in pericol. Mai exact, este posibil ca o astfel de combinatie sa genereze dificultati respiratorii sau chiar stare comatoasa.

  • Cresterea riscului de efecte adverse

Este normal ca unele medicamente sa fie asociate cu posibile efecte secundare sau efecte adverse, care nu apar insa la toti pacientii. Multe persoane pot lua aceste medicamente fara sa resimta aceste efecte, insa lucrurile se schimba daca acestea sunt combinate cu alcool, deoarece alcoolul sensibilizeaza organismul, facandu-l mai vulnerabil inclusiv in fata actiunii substantelor active din medicamente. Astfel, combinatia care ne-a furnizat tema acestui articol creste riscul aparitiei de efecte adverse sau efecte secundare si, totodata, poate amplifica intensitatea acestora.

Daca tinem cont ca unele din aceste efecte pot fi destul de neplacute si chiar periculoase, avem un motiv in plus pentru a evita combinatia de alcool si medicamente.

  • Afectarea organelor interne

Administrarea unor medicamente puternice constituie un adevarat test de rezistenta pentru stomac, ficat si rinichi, care trebuie sa proceseze si sa filtreze substantele chimice pe care acestea le contin. Si consumul de alcool solicita intens aceste organe, astfel ca atunci cand vine „la pachet” cu administrarea unor astfel de medicamente, efortul este dublu. Asadar o astfel de combinatie este foarte nociva pentru ficat, stomac si rinichi, insa un anumit grad de risc exista si in cazul celorlalte organe.

  • Scaderea capacitatii de concentrare si a vitezei de reactie

Dupa cum am precizat mai devreme, efectele imediate ale consumului de alcool sunt urmarea faptului ca acesta ajunge usor la creier si astfel diminueaza reflexele, capacitatea de concentrare, acuitatea vizuala si capacitatea de a vorbi. Bineinteles, nu se intampla totul dintr-o data, ci treptat, pe masura ce paharele se golesc unul dupa altul.

In cazul combinarii alcoolului cu anumite medicamente, aceste efecte apar mult mai devreme si pot fi chiar mai accentuate, dat fiind faptul ca substantele active actioneaza la randul lor asupra creierului sau a sistemului nervos.

Cele mai periculoase combinatii dintre alcool si medicamente

Dupa ce v-am prezentat principalele efecte negative ale combinarii alcoolului cu medicamentele, incheiem acest material cu cateva exemple de combinatii periculoase si consecintele grave pe care le pot avea

Alcoolul consumat in perioada unui tratament cu antiinflamatoare este foarte daunator pentru stomac, intrucat aceste medicamente contin substante ce ataca mucoasa gastrica. Adaugand alcool, pot aparea hemoragii digestive.

Nici medicamentele administrate impotriva hipertensiunii arteriale nu trebuie combinate niciodata cu alcool, intrucat acesta creste tensiunea si ritmul cardiac, anulandu-le efectul. De asemenea, combinatia poate genera stari de ameteala si lesin.

Alcoolul are un efect similar medicamentelor diuretice, motiv pentru care aceste substante nu trebuie consumate niciodata impreuna, intrucat vor duce la deshidratare, scazand totodata semnificativ tensiunea arteriala.

Probabil cea mai cunoscuta combinatie nerecomandata este cea dintre alcool si antibiotice. In afara faptului ca se reduce considerabil efectul medicamentului, o astfel de combinatie poate genera dureri de cap, varsaturi, arsuri gastrice, ameteala si stari de lesin pe fondul scaderii bruste a tensiunii arteriale.

Speram ca, prin informatiile pe care tocmai vi le-am oferit, am reusit sa va facem sa constientizati pe deplin pericolul pe care il reprezinta consumul de alcool in paralel cu administrarea medicamentelor de orice fel.