In practica clinica foarte multe persoane acuza simptomul de durere in spatele genunchiului, la nivelul regiunii topografice de forma romboidala numita fosa poplitee. Aceasta zona anatomica se situeaza posterior de articulatia genunchiului, si contine mai multe structuri importante, cum ar fi artera poplitee si nervul ischiadic. Exista mai multe diagnostice distincte in cazul de durere in spatele genunchiului: de la cauze relativ comune si benigne, cum sunt leziunile de la nivelul structurilor musculotendinoase, pana la cauze potential grave, cum ar fi osteocondromul. Data fiind situatia utilizarii constante a articulatiei genunchiului, etiologie durerii este multilaterala.
ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Odata cu varsta, cantitatea de glucozamina produsa de organism scade. Prin urmare, incep sa se deterioreze cartilajele, oasele si articulatiile, deoarece scade nivelul de lubrifianti si fluide sinoviale.
Durere in spatele genunchiului – factori de risc
Persoanele se confrunta cu durere in spatele genunchiului in principal din potentiale cauze care includ leziuni ale tesuturilor moi si tendoanelor, ligamentelor. De asemenea, o durere in spatele genunchiului se poate datora si lezarii structurilor nervoase si vasculare de la acest nivel. Astfel de cazuri sunt mult mai putin frecvente, insa nu ar trebui excluse din diagnosticul diferential al patologiei. De mentionat este ca o astfel de durere in spatele genunchiului poate aparea la orice persoana, insa exista o serie de factori de risc care pot sustine etiologia acesteia. Astfel, o durere in spatele genunchiului este mult mai probabil sa fie un simptom acuzat de catre:
-
Persoanele cu varsta inaintata (pe fondul degenerescentei articulare) si de sex feminin;
-
Persoanele supraponderale;
-
Persoanele care practica sporturi de performanta care implica miscari bruste, de pivotare si de rasucire, care alearga la maratoane sportive;
-
Persoanele care au deficit de vitamina D si densitate osoasa scazuta;
-
Persoanele care isi suprasolicita articulatiile si nu isi incalzesc indeajuns articulatiile, dar si musculatura, inainte de antrenamentele fizice;
-
Persoanele care trec prin interventii chirurgicale la nivelul articulatiei genunchiului.
Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de lamaie este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12 grame, acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare.
Acestia sunt factori de risc care pot predispune o persoana la durere in spatele genunchiului. In mod obisnuit, deseori este vorba despre leziuni la nivelul structurilor musculotendinoase de la nivelul articulatiei genunchiului.
Durere in spatele genunchiului – cauze si afectiuni asociate
Dupa cum s-a mentionat deja, principalele cauze asociate cu durere in spatele genunchiului par a fi, conform datelor epidemiologice, leziunile tesuturilor moi si tendoanelor de la acest nivel. Cauzele neurologice si vasculare nu sunt excluse, insa sunt mult mai putin frecvente. O durere in spatele genunchiului care are etiologie de natura vasculara sau neurologica tinde sa fie relativ mai greu de gestionat si, deseori, neuro- si vasculopatia se prezinta si cu alte simptome. In cele ce urmeaza, vor fi descrie cauzele si afectiunile asociate cu durere in spatele genunchiului. Insa, este foarte important consultul de specialitate pentru a fi elaborat diagnosticul diferential.
Tendinopatiile si leziunile complexului muscular
Leziunile tendoanelor de la acest nivel, asociate cu solicitarea mecanica repetitiva, sunt o cauza frecventa pentru durere in spatele genunchiului. Inflamatia tendonului poarta denumirea clinica de „tendinita”. De altfel, leziunile muschilor popliteu, gastrocnemian si ischio-jambieri, putand aparea din diverse motive (inclusiv impact traumatic) reprezinta o sursa frecventa a durerii. De cele mai multe ori, leziunile musculare se asociaza si cu hemartroza, indicand rupturi la nivelul muschilor. Apare durere in spatele genunchiului cu caracter intens si sensibilitate la palpare.
ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Leziuni la nivelul nervilor
Aparitia simptomului de durere in spatele genunchiului se poate datora si leziunilor aparute la nivelul nervului peroneal comun (numit si nerv fibular comun). In aceeasi masura, leziunile de aceasta natura pot aparea si in asociere cu leziunile traumatice ale muschiului popliteu. Cel mai adesea, leziunea apare in urma impactului puternic in partea posterolaterala a articulatiei.
Leziuni la nivelul ligamentelor
Leziunile ligamentare de la nivelul complexului posterior al genunchiului duc deseori la durere in spatele genunchiului. Cel mai frecvent leziunile apar la nivelul ligamentului incrucisat dorsal (posterior). Principala cauza a acestor leziuni o reprezinta accidentele de masina. De mentionat este faptul ca rar aceste leziuni sunt izolate, fiind afectate simultan si alte ligamente articulare.
Leziunile meniscale
Desi ruptura de menisc provoaca instabilitate accentuata in membrul inferior afectate, va duce si la durere in spatele genunchiului. Durerea resimtita apare mai ales in cazul rupturilor ce apar la nivelul cornului posterior al meniscului intern al genunchiului.
Leziunile osoase
Desi leziunile osoase rareori provoaca durere in spatele genunchiului in mod izolat, fara a radia si spre alte regiuni, nu ar trebui excluse din diagnosticul diferential. Patologiile osoase frecvent diagnosticate includ osteoporoza, fracturile de stres (la nivelul tibiei) si tumorile osoase. Si alte tumori pot provoca durere in spatele genunchiului, nu doar cele osoase (osteocondrom, precum si osteosarcom, condroblastom, encondrom, condromatoza sinoviala si sinovita vilonodulara), cu mentiunea ca a fost descris si un caz clinic in care prezenta unui hemartrom angiomatos, la nivelul unui ganglion limfatic popliteu, a dus la simptomul de durere in spatele genunchiului.
Chistul Baker si leziunile la nivelul burselor
Bursele sunt saculeti cu lichid care au rolul de a reduce frecarea dintre oasele in miscare. Daca bursa este lezata, de obicei ca urmare a miscarilor repetitive, va aparea durerea si sensibilitatea la nivel articular. Leziunea chistica clasica care provoaca durere in spatele genunchiului poarta numele de chist Baker. Acesta apare fie ca urmare a hernierii membranei sinoviale prin capsula posterioara, fie prin scurgerile de lichid sinovial, printr-o bursa anatomica de langa structurile musculare din aceasta zona.
Cauze neurologice si vasculare
Exista si cauze de aceasta natura care, printre altele, pot duce la durere in spatele genunchiului, insa mult mai rar:
-
Sindromul de prindere poplitee;
-
Anevrismele;
-
Boala arteriala periferica;
-
Tromboza venoasa profunda;
-
Durerea referita (provenita de la articulatia patellofemurala si zona lombara a coloanei);
-
Blocarea si strangularea nervilor in fosa poplitee;
-
Manifestare psihosomatica;
-
Lezarea nervilor de la acest nivel.
ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.
Durere in spatele genunchiului – tratament in functie de afectiunea declansatoare
Tratamentul pentru durere in spatele genunchiului se elaboreaza atat in functie de patologia de baza, cat si de conditiile individuale ale pacientului. In general, protocolul terapeutic include:
Tratamentul tendinopatiilor si leziunilor complexului muscular
-
Management conservator (repaus, comprese, medicamente antiinflamatoare si analgezice);
-
Kinetoterapie si fizioterapie;
-
Interventia chirurgicala pentru rupturile complete sau partiale ale tendonului.
Tratamentul leziunilor nervoase
-
Management conservator;
-
Kinetoterapie si fizioterapie;
-
Interventie chirurgicala, insa in cazuri mai severe si cu risc de complicatii.
Tratamentul leziunilor ligamentare
-
Management conservator;
-
Kinetoterapie si fizioterapie;
-
Reconstructie chirurgicala.
Tratamentul leziunilor meniscale
-
Management conservator;
-
Kinetoterapie si fizioterapie;
-
Tratament chirurgical (structura, meniscectomia, protezare cu menisc artificial).
Tratamentul leziunilor osoase
-
Tratamentul tumorilor osoase poate include interventia chirurgicala, amputarea membrului afectat, chimio- si radioterapia;
-
Se individualizeaza in functie de severitatea leziunii, refacerea continuitatii osoase fiind cel mai important scop al tratamentului;
-
Kinetoterapie si fizioterapie ulterioare tratamentului chirurgical.
Tratamentul chistului Baker si leziunilor la nivelul burselor
-
Tratament medicamentos (analgezice, antiinflamatoare) si management conservator initial;
-
Excizia chirurgicala a chistului, injectii cu corticosteroizi;
-
Kinetoterapie si fizioterapie.
Persoanele care acuza durere in spatele genunchiului cu caracter constant, deosebit de puternica incat duce la compromiterea mobilitatii si functionalitatii zilnice, ar trebui sa solicite consultul specializat, din partea medicului ortoped.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2941578/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3766936/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5609004/
https://www.spirehealthcare.com/health-hub/specialties/bones-and-joints/pain-behind-the-knee-posterior-pain/
https://www.bupa.co.uk/health-information/knee-pain/pain-behind-knee