Cu totii ne inrosim din cand in cand la fata. Se intampla acest lucru ca urmare a dilatarii vaselor mici de sange, numite capilare, sub actiunea anumitor stimuli precum variatiile de temperatura, emotiile sau efortul fizic. Fenomenul se produce pentru a permite un flux mai mare de sange si are, de regula, un caracter temporar.
In cazul persoanelor cu ten cuperozic, aceasta roseata este persistenta, fiind localizata in zona centrala a fetei, preponderent la nivelul obrajilor si nasului. De aici si impactul negativ asupra vietii sociale si profesionale si tendinta de izolare a celor afectati de cuperoza. Dincolo de disconfortul cauzat de simptomele locale si cautarea unei solutii pentru controlul acestora, ei se confrunta si cu parerile preconcepute ale celor din jur, aspectul rosu al fetei fiind adesea asociat cu abuzul de alcool.
Ceea ce e foarte important de stiut in legatura cu coperoza este ca, netratata corespunzator, aceasta se agraveaza pe masura ce timpul trece.
Ce este cuperoza?
Termenul cuperoza este folosit pentru a descrie o afectiune dermatologica a tenului, cu evolutie cronica, progresiva. Aceasta se manifesta prin dilatatii excesive ale vaselor mici de sange din dermul superficial, pe fondul slabirii tonicitatii peretilor vasculari, determinand inrosirea fetei, cu traiectul capilarelor din ce in ce mai vizibil.
Afectiunea este frecventa in cazul adultilor, in special in cazul celor cu tenul mai deschis, sensibil, uscat sau seboreic. Debuteaza, de obicei, dupa varsta de 30 de ani, dar uneori si mai devreme. Potrivit estimarilor, aproximativ 10% din populatia cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani are cuperoza. Aceasta are o distributie inegala pe sexe. Apare mai des la femei, insa formele cele mai severe se intalnesc la barbati.
Pentru ingrijirea tenului sensibil, asa cum este si cel cuperozic, farmacistii Catena recomanda RILASTIL DAILY CARE - Apa micelara calmanta. Aceasta are o formula delicata, adaptata pentru pielea iritata si predispusa la roseata. Indeparteaza impuritatile si reziduurile de machiaj fara a altera pH-ul natural al pielii. Este un produs hipoalergenic, testat oftalmologic, clinic si dermatologic.
Cuperoza si simptomele ei
Simptomul principal al cuperozei este aspectul de piele roz-rosie, cu mici vinisoare vizibile, in tonuri ce pot varia de la rosii la violacee, numite medical telangiectazii. Acestea apar de cele mai multe ori pe aripile nasului, pe umerii obrajilor, pe barbie, dar si pe frunte. Ulterior, roseata se poate extinde pe toate fata, precum si la nivelul gatului, dar si al decolteului.
Roseata poate fi insotita de caldura locala, senzatie de arsura si intepaturi. De multe ori este prezenta si senzatia de tensiune si piele care tine. Persoanele cu ten cuperozic prezenta o sensibilitate crescuta la razele soarelui si intoleranta la diferite produse cosmetice. In anumite cazuri, sunt afectate si pleoapele.
Pentru reducerea rosetii tenului, farmacistii Catena recomanda Zdrovit Coupeliac gel special de ingrijire. Este un produs dermatocosmetic special creat pentru pielea sensibila si congestionata, fiind recomandat in asocierea cu terapia medicamentoasa de tratare a cuperozei. Se aplica usor si patrunde usor in piele, calmand pielea si atenuandu-i roseata. Nu contine conservanti, parafina, silicon, coloranti si parfum.
Cuperoza – cele mai cunoscute cauze
Cauzele exacte ale acestei afectiuni n-au fost inca pe deplin elucidate. Nu se stie inca ce anume determina inflamarea si dilatarea capilarelor. Specialistii au indentificat insa o serie de factori care par sa favorizeze cuperoza. Printre acestea se numara:
-
Fragilitatea vasculara, mostenita genetica – circa 40% dintre persoanele diagnosticate cu cuperoza au rude apropiate cu aceasta afectiune
-
Sexul – cuperoza este de trei ori mai frecventa in randul femeilor
-
Expunerea la vant, poluare si schimbari bruste de temperatura
-
Stresul
-
Menopauza
-
Folosirea unor produse cosmetice foarte agresive sau cu corticosteroizi
-
Consumul de tutun, alcool, cofeina si alimente picante
-
Arsurile solare
-
Infectia digestiva cu Helicobacter pylori – exista studii care sugereaza o stransa legatura intre cuperoza si prezenta acestei bacterii la nivelului stomacului si duodenului.
Ten cuperozic – solutii si tratament
Din pacate, cuperoza este o afectiune incurabila. Tot ce se poate face este sa fie estompata simptomatologia si cu cat se intervine mai repede cu atat rezultatele sunt mai bune. Optiunile de tratament includ intotdeauna ingrijirea tenului cu produse dermatocosmetice specifice. De regula, acestea sunt bazate pe substante cu efecte calmante, racoritoare si anticongestive. Aproape toate marile branduri au produse dedicate cuperozei, cu formule adaptate.
De asemenea, in cazul persoanelor cu ten cuperozic, fotoprotectia trebuie sa fie litera de lege pe tot parcursul anului si cu atat mai mult in sezonul cald. Ecranele minerale ajuta la protejarea pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete, precum si de caldura infrarorsiilor. In functie de situatia particulara, se poate apela si la medicamente topice si/sau sistemice. Bineinteles, doar la recomandarea medicului dermatolog. In cuperoza, tratamentul este de lunga durata, el trebuind ajustat, tinand cont de raspunsul terapeutic.
In stadiile mai avansate, cu roseata permanenta si telangiectazii, sunt indicate tratametele cu lumina intens pulsata (IPL) si laser vascular. Acestea pot contribui la reducerea rosetii si la imbunatatirea aspectul fetei.
Cuperoza – preventie cu ajutorul alimentatiei
Alimentatia are un rol important in preventia, cat si in controlul acestei afectiuni cutanate. Persoanele cu ten cuperozic sunt sfatuite sa evite consumul de alimente picante si/sau fierbinti, intrucat determina dilatarea capilarelor si o inrosire brusca a fetei.
De asemenea, li se recomanda sa acorde o mai mare atentie consumului de alimente bogate in histamina, un compus implicat in reactiile alergice si inflamatorii. Asadar, in meniul zilnic trebuie sa ajunga mai rar spre deloc branzeturile maturate, mezelurile, carnea afumata, vinul rosu, varza murata si alte produse fermentate, conservele de peste sau legume, alunele etc. Se va pune accent pe consumul de fructe si legume si de alimente cat mai proaspete.