Cum va protejati corect pielea de razele solare pe perioada sarcinii?

Cum va protejati corect pielea de razele solare pe perioada sarcinii? Cum va protejati corect pielea de razele solare pe perioada sarcinii?

Ultima actualizare: 10 iulie 2024

In perioada sarcinii, protejarea pielii de razele solare este cruciala nu doar pentru aspectul sanatos al pielii, ci si pentru sanatatea generala a mamei si a copilului nenascut. Expunerea excesiva la soare poate duce la probleme precum arsuri solare, hiperpigmentare sau chiar riscuri mai grave, cum ar fi deteriorarea ADN-ului celular. Prin urmare, adoptarea unei rutine de protectie solara adecvata este esentiala.

In primul rand, alegerea unui filtru solar sigur pentru sarcina este pasul de baza. Optati pentru un produs cu un SPF (factor de protectie solara) de cel putin 30 si care ofera protectie impotriva razelor UVA si UVB. In plus, asigurati-va ca ingredientele sunt sigure pentru utilizarea in timpul sarcinii; consultarea medicului sau dermatologului poate oferi clarificari in acest sens.

Aplicarea corecta a cremei de protectie solara este la fel de importanta. Aplicati-o generos pe toate zonele expuse ale pielii, cu aproximativ 15-30 de minute inainte de expunerea la soare, si reimprospatati aplicarea la fiecare doua ore sau mai des, in special dupa inot sau transpiratie excesiva.

Protejarea pielii cu ajutorul hainelor si a accesoriilor adecvate poate oferi o bariera fizica suplimentara impotriva razelor solare. Purtati palarii cu boruri late si haine lejere, care acopera cat mai mult posibil pielea.

Evitati expunerea directa la soare in timpul orelor de varf, adica intre orele 10:00 si 16:00, cand radiatia solara este cea mai intensa. Incercati sa stati in locuri umbrite ori de cate ori este posibil.

Nu uitati sa acordati atentie si altor aspecte ale sanatatii pielii, cum ar fi hidratarea corespunzatoare si utilizarea unor produse de curatare blande. Respectarea acestor masuri simple va poate ajuta sa va bucurati de soare in mod responsabil si sa protejati sanatatea pielii dumneavoastra si a bebelusului in timpul sarcinii.

Majoritatea oamenilor se bucura de o zi la plaja sau la piscina, unde caldura soarelui le mangaie obrajii. Daca o doza mica de soare ofera vitamina D de care avem nevoie, excesul nu este insa benefic pentru nimeni. Iari daca sunteti insarcinate, riscurile cresc.

In afara cancerului de piele, femeile insarcinate trebuie sa ia in considerare si alte riscuri daca petrec prea mult timp la soare. Acestea includ arsuri solare, deshidratare si chiar epuizarea rezervelor de acid folic ale organismului.


Riscurile expunerii la soare

Cand sunteti insarcinate, nivelurile crescute de hormoni din organism fac ca pielea sa devina mai sensibila si sa se arda mai usor. Celulele care produc pigmenti sunt intr-o faza accelerata, ceea ce face ca pielea sa fie mai susceptibila la decolorare cand este expusa la razele UV ale soarelui.

In loc sa va bronzati, s-ar putea sa va alegeti cu o multime de pistrui sau chiar melasma, pete cenusiu-maronii adesea intalnite pe obraji. Avand in vedere faptul ca sarcina modifica sistemul imunitar, puteti intelege de ce riscul de a dezvolta cancer de piele este crescut cand sunteti insarcinata, daca nu luati masuri de precautie.

Expunerea la soare poate si sa duca la pierderea fluidelor din corp, ceea ce va poate deshidrata si supraincalzi. Aceasta lipsa de fluide poate provoca stres inutil, care la randul sau ar putea duce la contractii premature. Mai mult, cand corpul este supraincalzit, temperatura de baza este crescuta, ceea ce ar putea cauza defecte de nastere.

Si in final, razele UV ale soarelui pot descompune acidul folic din organism, ceea ce creste riscul de defecte de nastere. Acest lucru este periculos pentru dezvoltarea neurologica a bebelusului, in special in primele 12 saptamani de sarcina.

Luati masuri de precautie pentru expunerea la soare

In ciuda riscurilor, multe persoane pur si simplu nu pot evita expunerea la soare. Nu disperati daca sunteti in aceasta situatie. Atat timp cat va luati masuri de precautie, ar trebui sa fiti in siguranta. Chiar si daca veti petrece doar o ora sau doua afara, trebuie sa fiti atente si sa luati masuri pentru a va proteja pielea.

  • Folositi crema de protectie solara ca ultima solutie

Crema de protectie solara ar trebui sa fie ultima linie de aparare a pielii. In schimb, acoperiti-va bine corpul. Acest lucru include purtarea unui palarii, a ochelarilor de soare si a unor haine usoare care sa va protejeze pielea de razele soarelui. Apoi, aplicati crema de protectie solara ca ultim strat de protectie.

  • Beti suficienta apa

Mentineti-va corpul racorit si preveniti supraincalzirea consumand o cantitate suficienta de apa plata. Acest lucru va va ajuta si sa va mentineti hidratata.

Amintiti-va, nu doriti ca temperatura bazala sa creasca. Cea mai buna modalitate de a evita supraincalzirea cat stati afara este sa continuati sa beti apa. S-ar putea sa doriti, de asemenea, sa utilizati un ventilator portabil pentru a va mentine corpul racorit, mai ales daca este o zi extrem de calda.

  • Evitati soarele la orele de varf

Ori de cate ori este posibil, incercati sa evitati soarele intre 11:00 si 18:00. Nu uitati ca razele soarelui sunt periculoase chiar si pentru cei mai sanatosi oameni. Daca trebuie sa iesiti cand radiatia solara este cea mai intensa, incercati sa va folositi o umbrela pentru a va feri de razele directe ale soarelui.

  • Acoperiti-va burtica

Deoarece burta proeminenta capteaza razele din fiecare unghi, exista un risc mai mare sa va ardeti de soare. In plus, daca nu doriti ca linea nigra (adica linia de sarcina care traverseaza burta de sus si in jos) sa devina mai inchisa, puteti sa o acoperiti purtand un costum intreg sau un tankini.

  • Alegeti cu grija crema de protectie solara

Efectul razelor UV ale soarelui asupra pielii umane este bine documentat. In plus fata de potentialul pentru cancerul de piele, aceste raze nocive pot cauza si pete solare si imbatranire prematura. Prin urmare, cremele de protectie solara sunt adesea cea mai buna optiune pentru blocarea radiatiei UV.

In mod tipic, cremele de protectie solara blocheaza razele UV cu unul dintre aceste trei ingrediente: oxibenzona, oxid de zinc sau dioxid de titan. Din acestea, evitati oxibenzona in timpul sarcinii. Spre deosebire de oxidul de zinc si dioxidul de titan, care raman la suprafata pielii, oxibenzona se absoarbe in piele si este adesea folosita pentru a ajuta alte substante chimice sa fie absorbite in piele, iar in cele din urma ajunge in fluxul sanguin.

Ce ingrediente de protectie solara sunt sigure?

  • Tratarea unei arsuri solare

La fel ca in cazul selectarii cremei de protectie solara, fiti atente la ce produse aplicati pe piele pentru a trata arsurile solare. Multe produse folosite pentru tratarea arsurilor solare contin lidocaina, care este un anestezic local ce amorteste si racoreste pielea. Din pacate, este recomandabil ca in perioada sarcinii sa evitati produsele care contin acest ingredient.

  • Faceti o baie sau dus racoritor

Amintiti-va ca simtiti disconfort pe piele pentru ca aceasta a fost arsa si supraincalzita. Ca rezultat, s-ar putea ca disconfortul sa se reduca pe termen scurt daca faceti un dus cu apa rece. Desi nu va elimina durerea pe termen nelimitat, va va ajuta sa va simtiti mai bine pentru un timp.

  • Aplicati aloe vera

Gelul pur de aloe vera sau uleiul face minuni pentru arsurile solare. Iar daca il tineti la frigider pana cand aveti nevoie de el, va oferi un efect calmant suplimentar. Puteti chiar sa cumparati o planta de aloe vera si sa folositi frunzele la nevoie. Aceasta planta nu numai ca este ideala pentru tratarea arsurilor solare, dar este si excelenta pentru orice tip de arsura sau iritatie a pielii.

Acest articol este destinat unui scop informativ si nu trebuie sa inlocuiasca sfaturile medicale profesionale. In caz de simptome persistente, consultati intotdeauna un medic sau un specialist.

Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:

https://www.verywellfamily.com/pregnancy-sunburn-4689107