Anemia este afectiunea care defineste scaderea concentratiei hemoglobinei si/sau a numarului total de eritrocite (hematii, celule rosii ale sangelui). Hematiile au rolul de a transporta sangele oxigenat spre tesuturi, iar hemoglobina este proteina din componenta eritrocitelor care, intr-un fel, joaca un rol de „caraus” al oxigenului. Prin scaderea concentratiei hemoglobinei si a masei totale de eritrocite, se ajunge la o capacitate redusa de transport a oxigenului si nutrientilor spre tesuturi. Anemia este definita printr-un nivel de hemoglobina sub 13 g/dL la barbati sau de sub 12 g/dL la femei, respectiv sub 11 g/dL la femeile gravide. Se poate prezenta sub diverse forme.
Anemie severa – cauze si factori de risc
In general, anemiile sunt asimptomatice sau se prezinta cu simptome usoare. Tocmai din acest motiv, ele sunt impartite in functie de gradul se veritate dupa cum urmeaza:
-
Anemie usoara: hemoglobina cuprinsa intre 8-11 g/dL;
-
Anemie moderata: hemoglobina cuprinsa intre 6-8 g/dL;
-
Anemie severa: hemoglobina are o valoare sub 6 g/dL.
In anemie severa, simptomele sunt evidente si resimtite constant, ca urmare a deficitului major de eritrocite si/sau hemoglobina. In ceea ce priveste cauzele care duc la anemie severa, acestea pot fi deosebit de variate. Totusi, in principal este vorba despre trei fenomene patologice, cum ar fi:
Productia insuficienta de eritrocite
-
Deficitul de fier (cea mai frecventa cauza), vitamina B12, acid folic;
-
Tulburari ale maduvei osoase, cum ar fi insuficienta medulara, anemia aplastica, precum si mielodisplazia.
Distrugerea excesiva a eritrocitelor (hemoliza)
-
Tulburari ereditare (sferocitoza, talasemia);
-
Hemoliza autoimuna.
Pierderea excesiva de sange
Redistributia eritrocitelor
-
In anumite boli cronice, eritrocitele functionale pot ramane sechestrate la nivelul splinei;
-
De asemenea, poate fi vorba si despre o redistributie a fierului.
Exista mai multe tipuri de anemie care, fara tratament, pot evolua spre anemie severa. Cel mai comun tip este reprezentat de anemia feripriva, cauzata de deficitul de fier. Un alt tip destul de des intalnit este anemia megaloblastica, cauzata cu deficitul de vitamina B12 si/sau acid folic. Anemia aplastica este determinata de o insuficienta a maduvei osoase, din care iau nastere mai toate componentele celulare ale sangelui. Anemia hemolitica, dupa cum si denumirea o spune, este cauzata de distrugerea prematura a eritrocitelor (hemoliza). Anemia din bolile cronice are un potential semnificativ de a evolua spre anemie severa, in asociere cu statutul cronic al bolii.
Anemie severa – simptome specifice
In general, simptomele de anemie severa se datoreaza hipoxiei tisulare (scaderea perfuzarii cu oxigen a tesuturilor) sustinute si raspunsurilor compensatorii ale organismului. In forme severe, aceste simptome sunt pronuntate si chiar pot pune in pericol viata unei persoane.
Simptome generale
-
Primul semn de anemie severa este oboseala extrema, nejustificata, chiar si dupa activitatile care necesita efort minim;
-
Lipsa de aer la efort redus sau chiar in repaus, senzatia de sufocare;
-
Ameteli si vertij, cauzate de perfuzia inadecvata a creierului cu oxigen;
-
Chiar daca aceste simptome sunt prezente nu doar in caz de anemie severa, persoanele tind sa aiba extremitatile reci, iar paloarea este evidenta a nivelul pielii, mucoaselor, unghiilor.
Manifestari cardiovasculare
-
Tahicardie, adica cresterea frecventei cardiace. In caz de anemie severa, aceasta reprezinta o modalitate prin care se compenseaza scaderea gradului de oxigenare a tesuturilor;
-
Hipotensiune ortostatica, persoana cu anemie severa avand senzatia de lesin atunci cand se ridica – in special brusc, deodata – in picioare, dupa ce a stat in pozitie intinsa;
-
Insuficienta cardiaca decompensata, in cazuri grave de anemie severa persoanele putand sa prezinte edeme periferice si dispnee paroxistica nocturna.
Semne neurologice
-
Confuzie, dificultati de concentrare, iritabilitate nejustificata;
-
In cazuri extreme, alterarea starii de constienta, schimbari de personalitate.
Simptome specifice tipului de anemie
-
In anemie feripriva: unghii casante, fragilizarea parului, stomatita angulara;
-
In anemie megaloblastica: glosita, parestezii, tulburari neurologice.
De obicei, persoanele cu anemie severa tind sa aiba aceste simptome mult mai pronuntate. Prin mentinerea prelungita a hipoxiei (privarea de oxigen a tesuturilor) se poate ajunge la o criza de anemie, care reprezinta o urgenta medicala imediata. Persoanele cu anemie severa au o energie redusa, o stare constanta de letargie, dar cazurile in care se ajunge intr-un astfel de stadiu sunt, de obicei, destul de rare. Multe persoane cu anemie solicita tratament specific din momentul in care apar simptome deranjante, care interfereaza cu calitatea vietii.
Tratament anemie severa
Tratamentul pentru anemie severa depinde, bineinteles, de cauza subiacenta. Totusi, in situatiile de aceasta natura, deseori se intervine de urgenta intrucat persoana cu anemie severa are un risc potential de deces. Managementul de urgenta in caz de anemie severa include:
-
Transfuzii de sange, recomandate cand hemoglobina scade sub 7-8 g/dL;
-
Oximetrie si monitorizare cardiopulmonara.
Ulterior, tratamentul poate avea in vedere abordarea cauzei specifice pentru anemie severa:
Anemie feripriva
-
Fier oral (sulfat feros, gluconat feros) cu administrare prelungita;
-
Fier intravenos (recomandat in special in cazurile de malabsorbtie sau intoleranta la fier cu administrare orala).
Anemie megaloblastica
-
Vitamina B12 injectabila (ciancobalamina) in cazuri de anemie severa, urmata de obicei de suplimentare orala;
-
Acid folic (oral, in special in sarcina).
Anemia din insuficienta renala
-
Administrarea de eritropoietina, care stimuleaza hematopoieza, in asociere cu suplimentele cu fier.
Anemia hemolitica
-
Corticosteroizi, in special in contextul unui fenomen autoimun;
-
Splenectomie, in formele refractare.
Tratamentul anemiei se individualizeaza in functie de cauza baza. Totusi, managementul formei severe trebuie sa fie facut imediat, pentru a se preveni posibile complicatii si, in cele din urma, chiar riscul de deces al persoanei.
Anemie severa – riscuri asociate
Anemia severa, adica netratata, are implicatii grave pentru sanatate, putand duce la complicatii pe termen lung si la riscuri pe termen scurt. Cateva dintre cele mai des intalnite sunt:
Riscuri pe termen scurt
-
Insuficienta cardiaca acuta, cauzata de suprasolicitarea inimii nevoite sa compenseze, de-a lungul unei perioade lungi de timp, deficitul de oxigen (hipoxia tisulara);
-
Hipoxia severa, care poate afecta organe vitale, inclusiv creierul si rinichii;
-
Hemoragii masive, anemiile severe cauzate de pierderi de sange avand riscul de a progresa spre soc hipovolemic.
Riscuri pe termen lung
-
Intarzierea recuperarii functionale, in unele cazuri oboseala cronica si slabiciunea extrema putand persista chiar si dupa ce s-au corectat hemoglobina sau numarul de hematii;
-
Anemia cronica severa poate duce la hipertrofie ventriculara stanga si, astfel, la insuficienta cardiaca cronica;
-
Deficitul cronic de vitamina B12 poate duce la neuropatii ireversibile in cazul in care nu se trateaza prompt;
-
Persoanele cu anemie severa prezinta o capacitate redusa de munca, au somnul afectat si in general au o calitate a vietii mult mai redusa decat persoanele sanatoase. Intr-un astfel de contex, este important sa se intervina cat mai rapid pentru a preveni evolutia bolii.
Surse:
https://www.nhlbi.nih.gov/health/anemia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537232/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6697587/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8744124/
https://www.hematology.org/education/patients/anemia
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8787906/