Cum sa va mentineti sanatatea rinichilor

Cum sa va mentineti sanatatea rinichilor Cum sa va mentineti sanatatea rinichilor

Ultima actualizare: 3 august 2023

Rinichii sunt organe pereche, de marimea pumnului, localizati la baza cutiei toracice, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Au cateva roluri esentiale, cel mai important fiind cel de filtru. Rinichii practic filtreaza deseurile, excesul de apa si alte impuritati din sange. Mentinerea unui stil de viata activ si unei diete nutritive va pot ajuta sa preveniti partial problemele renale. Anumiti factori pot insa sa mareasca riscul de afectiuni ale rinichilor.


Pe scurt, despre rinichi

Rinichii fac parte din sistemul urinar si indeplinesc mai multe functii importante in corp. Pe langa rolul de filtru mentionat, alte functii de baza ale rinichilor includ:

- mentinerea echilibrului chimic al corpului: rinichii regleaza concentratiile de substante chimice importante din sange, precum sodiul, potasiul, calciul etc. De asemenea, acestia controleaza nivelul pH-ului (aciditatea sau alcalinitatea) sangelui.

- reglarea volumului de apa din organism: rinichii ajuta la mentinerea echilibrului adecvat de apa in corp, prin ajustarea cantitatii de apa eliminata sau reabsorbita in procesul de formare a urinei;

- reglarea tensiunii arteriale: rinichii secreta o substanta numită renina, care contribuie la controlul tensiunii arteriale prin reglarea volumului de sange si al concentratiilor de sodiu si apa din organism;

- productia de hormoni: rinichii sunt implicati in productia si eliberarea unor hormoni importanti, cum ar fi eritropoietina, care stimuleaza producerea de celule rosii din sange, si calcitriolul, forma activa a vitaminei D, care ajuta la absorbtia calciului si fosfatului in intestin.

Stiati ca unitatile functionale ale rinichiului, responsabile de filtrarea si reglarea compozitiei sangelui se numesc nefroni? Fiecare rinichi contine aproximativ un milion de nefroni, iar fiecare nefron este alcatuit dintr-un glomerul si un tub renal care proceseaza sangele si formeaza urina.

Cele mai frecvente patologii renale includ infectia de tract urinar, litiaza renala, insuficienta renala, glomerulonefrita, sindromul nefrotic, boala renala polichistica, tumorile renale. Daca aveti suspiciuni privind sanatatea rinichilor, este important sa consultati un medic, pentru diagnostic si tratament adecvat.

Sfaturi pentru rinichi sanatosi

  1. Mentineti-va intr-o forma fizica buna, printr-un stil de viata activ

Activitatea fizica regulata va ajuta nu numai in privinta scaderii in greutate. Poate reduce riscul de boala cronica renala. Totodata, ajuta la reducerea presiunii sangvine si intareste sanatatea inimii, amadoua aspectele prevenind afectarea rinichilor. Nu este nevoie sa va supuneti la antrenamente istovitoare pentru a beneficia de pe urma exercitiului fizic. Mersul pe jos, alergatul sau mersul pe bicicleta sunt excelente pentru sanatate. Gasiti acea activitate care va face sa va simtiti bine si puteti sa o desfasurati pe termen lung.

  1. Tineti sub control nivelul zaharului din sange

Persoanele care sufera de diabet sau care au glicemia marita pot prezenta afectare renala. Atunci cand celulele corpului nu folosesc glucoza (zaharul) din sange, rinichii sunt pusi la grea incercare pentru a filtra sangele si, in timp, se pot imbolnavi. Totusi, avand grija sa mentineti un nivel al glicemiei cat mai aproape de normal, veti putea reduce riscul de afectare a rinichilor. Persoanelor cu diabet le este recomandata verificarea atenta si periodica a sanatatii rinichilor.

  1. Monitorizati cu atentie tensiunea

Presiunea sangvina crescuta (tensiunea mare) poate afecta sanatatea rinichilor. Daca tensiunea marita este insotita de alte afectiuni, precum o boala cardiovasculara, diabet sau colesterol marit, impactul acesteia poate fi semnificativ.

  1. Beti suficiente lichide

Vechiul sfat de a bea 8 pahare cu apa pe zi este de luat in considerare, pentru ca este un mod bun de a va aminti sa va mentineti hidratat. Apa va ajuta sa eliminati sodiul si toxinele. Incercati sa beti 1,5-2 litri de lichide pe zi. Exact cat de multa apa aveti nevoie in fiecare zi depinde de multi factori, precum climat, sex, varsta, nivelul de activitate fizica etc.

Daca in trecut ati avut pietre la rinichi, este recomandat sa beti in general mai multa apa, pentru a preveni reaparitia acestora.

Pentru a va rehidrata rapid in cazul in care ati pierdut o cantitate mare de apa si de electroliti, farmacistii Catena va recomanda produsul Rehidrafort. Acesta este un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare, care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare.

  1. Nu fumati

Fumatul este un obicei nociv care afecteaza vasele de sange. Acest lucru duce la o circulatie deficitara la nivelul intregului corp si, implicit, la nivelul rinichilor. Fumatul totodata va predispune unui risc mai ridicat de cancer renal.

  1. Atentie la medicamentele pe care le luati!

Daca luati in mod regulat medicamente antiinflamatoare, acestea va pot afecta sanatatea rinichilor. Antiinflamatoarele nonsteroidiene, in special ibuprofenul, pot avea o influenta negativa asupra rinichilor, mai ales daca le luati zilnic pentru dureri cronice, migrene sau artrita. Potrivit Fundatiei Nationale a Rinichilor din S.U.A., nu ar trebui sa luati mai mult de 10 zile consecutiv antiinflamatoare nonsteroidiene pentru durere sau mai mult de 3 zile consecutiv pentru febra. Atentie in mod special daca obisnuiti sa luati zilnic antiinflamatoare! Daca va luptati cu dureri cronice, discutati cu medicul dumneavoasta despre medicamentele care pot fi luate pe termen lung.

  1. Atentie la dieta!

O dieta echilibrata, un consum redus de sare (sub 5 grame pe zi), evitarea alimentelor procesate si a altor alimente care fac rau rinichilor va ajuta sa reduceti riscul de imbolnavire. Consumati alimente naturale care sunt sarace in sodiu, cum ar fi conopida, afinele, pestele, cerealele integrale, verdeturile etc.

Sarea afecteaza rinichii in mai multe moduri.

- Primul este retentia de apa. Sarea are capacitatea de a retine apa in organism. Atunci cand consumam o cantitate mare de sare, rinichii trebuie sa lucreze mai mult pentru a elimina excesul de sodiu. Pentru a face acest lucru, rinichii retin mai multa apa, ceea ce poate duce la umflarea tesuturilor si la cresterea presiunii arteriale.

- Al doilea este hipertensiunea arteriala: un consum ridicat de sare este un factor de risc major pentru hipertensiune arteriala. Aceasta poate afecta negativ rinichii si poate duce la boala renala cronica. O presiune arteriala crescuta poate deteriora vasele de sange din rinichi si poate reduce functia renala in timp.

- Al treilea mecanism prin care consumul de sare afecteaza rinichii il reprezinta formarea pietrelor la rinichi. Sarea poate provoca o crestere a concentratiei de calciu in urina, ceea ce faciliteaza formarea pietrelor la rinichi. Pietrele (calculii renali) pot cauza dureri severe si pot afecta functia renala.