Suferiti de insomnie, privare de somn sau apnee? Specialistii in somn raporteaza o crestere a tulburarilor de somn legate de COVID-19, iar unii chiar au inventat termenul „COVID-somnie”. Desi stim ca somnul este necesar pentru a va creste rezistenta organismului si pentru a va ajuta sa scapati de stres, pentru multi oameni, a adormi si a ramane adormit poate fi cea mai frustranta experienta. De aceea, este mai important ca oricand sa transformati dormitorul intr-un sanctuar linistitor, astfel incat sa puteti avea un somn odihnitor.
Va pot ajuta plantele sa dormiti mai bine? Da! Studiile arata ca unele plantele sporesc relaxarea – ne pot calma sistemul nervos, ajutandu-ne astfel sa adormim mai usor. In plus, multe plante filtreaza toxinele din aer si transforma dioxidul de carbon in oxigen, ajutandu-va sa respirati mai bine in timp ce dormiti.
Farmacistii Catena recomanda SomnControl de la Naturalis, remediu eficient pentru insomnie, pe baza de Valeriana, Magneziu, Melatonina, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6.
Practicarea unor obiceiuri precum mindfulness si administrarea de suplimente precum magneziul va pot ajuta sa dormiti bine noaptea. Dar daca simptomele nu se rezolva, va trebui sa va adresati totusi unui medic.
Multi oameni se confrunta cu insomnie pe termen scurt. Aceasta tulburare obisnuita de somn va poate impiedica sa adormiti si sa ramaneti adormiti pana cand este timpul sa va treziti.
Desi durata de somn necesara variaza de la o persoana la alta, majoritatea adultilor au nevoie de cel putin sapte ore de somn pe noapte. Daca tiparele dumneavoastra de somn va afecteaza calitatea vietii, remediile casnice va pot fi de ajutor.
Plante medicinale recomandate in insomnii
1. Ulei de lavanda pentru insomnie
Uleiul de lavanda este un tip de ulei esential derivat din planta de lavanda. Oamenii l-au folosit de mii de ani ca remediu natural pentru a imbunatati somnul si a induce o stare de calm.
Un studiu a constatat ca lavanda, atunci cand este combinata cu o buna igiena a somnului, a grabit instalarea somnului si a imbunatatit totodata durata si calitatea acestuia.
Persoanele cu insomnie pot folosi ulei de lavanda sub forma de spray, ceai, ulei pentru masaj sau difuzor de aromoterapie.
Lavanda este, de obicei, sigura pentru administrarea ca supliment alimentar, dar uneori poate interactiona cu alte medicamente. Oricine ia deja medicamente pentru somn sau pentru hipertensiune arteriala ar trebui sa se consulte cu medicul inainte de a lua suplimente cu ulei de lavanda.
3. Radacina de valeriana pentru insomnie
Valeriana este asociata cu un somn imbunatatit. Oamenii pot consuma valeriana sub forma de ceai, tinctura, capsule sau tablete. Valeriana este o planta originara din Asia si Europa. Radacina sa este folosita in mod obisnuit ca tratament natural pentru simptomele de anxietate, depresie si menopauza.
Radacina de valeriana este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvent utilizate suplimente pe baza de plante care promoveaza somnul.
4. Musetel pentru insomnie
Oamenii pot consuma musetel ca ceai sau ulei esential ori il pot lua ca supliment alimentar. Un studiu din 2017, la persoanele in varsta cu insomnie, a constatat ca extractul de musetel poate imbunatati semnificativ calitatea somnului.
Benesio Strescalm, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.
5. Floarea pasiunii pentru insomnie
Floarea pasiunii, cunoscuta si sub numele de Passiflora incarnata sau maypop, este un remediu popular pentru insomnie.
Speciile de floarea pasiunii care au fost asociate cu imbunatatirea somnului sunt originare din America de Nord, dar in prezent, sunt cultivate in Europa, Asia, Africa si Australia.
Efectele de favorizare a somnului ale passiflorei au fost demonstrate in studiile pe animale. Cu toate acestea, efectele sale la oameni par sa depinda de forma de administrare.
Intr-un studiu recent asupra persoanelor cu insomnie, cei care au luat extract de floarea pasiunii pe o perioada de 2 saptamani au observat imbunatatiri semnificative ale anumitor parametri ai somnului.
Acei parametri au fost:
-
durata totala a somnului;
-
procentul de timp petrecut dormind, spre deosebire de a sta treaz in pat;
-
timpul de trezire dupa debutul somnului.
Plante de apartament care va ajuta sa tratati insomnia
1. Snake plant sau limba soacrei
Un purificator natural al aerului, limba soacrei va transforma dioxidul de carbon in oxigen in timp ce dormiti, oferind si mai mult oxigen in timpul zilei. Este foarte usor de ingrijit, asa ca este o alegere excelenta pentru orice dormitor.
2. Lavanda
Se crede ca grecii antici foloseau lavanda pentru a trata insomnia. Parfumul lavandei este calmant in mod natural, fiind un ajutor minunat pentru somn, deoarece va creste calitatea somnului si va incetini ritmul cardiac. Plantele de lavanda sunt rezistente si adaptabile, asa ca pot fi niste obiecte decorative frumoase si parfumate in dormitoare.
3. Iasomie
Parfumul dulce al iasomiei si florile albe minunate pot avea un efect linistitor asupra corpului si mintii. Dormitul intr-o camera cu o planta de iasomie poate ajuta la alungarea insomniei si la favorizarea unui somn mai profund.
4. Aloe vera
S-ar putea sa cunoasteti aloe vera pentru proprietatile sale vindecatoare impotriva arsurilor si ranilor, dar studiile au descoperit, de asemenea, ca poate ajuta, de fapt, si la prelungirea somnului. O planta de aloe in dormitor va emite si oxigen pe timp de noapte. In plus, aceste plante rezistente necesita putina intretinere si udare si pot trai o viata lunga.
Incercati StresControl de la Naturalis, un supliment alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres.
5. Peace lily (crinul pacii)
Potrivit unui studiu realizat de NASA in ce priveste aerul curat, crinul pacii este una dintre cele mai bune plante pe care sa le aveti in preajma pentru eliminarea toxinelor. Poate prospera atat in medii cu luminozitate scazuta, cat si intr-un mediu puternic luminat si este usor de intretinut. Daca doriti sa infloreasca, incercati sa o plasati langa fereastra.
6. Iedera englezeasca
In urma unui studiu s-a descoperit, de asemenea, ca iedera englezeasca filtreaza toxinele precum benzenul si formaldehida. Poate face fata unui mediu umbros, asa ca daca va place sa va pastrati dormitorul intunecat si racoros, aceasta planta este perfecta.
Alte metode prin care puteti tratata insomnia
Meditatie
Efectele pozitive ale meditatiei asupra bunastarii generale sunt bine documentate si includ reducerea stresului, cresterea rezistentei organismului, imbunatatirea starii de spirit si chiar cresterea imunitatii. Cu toate acestea, mindfulness poate avea, de asemenea, un efect de imbunatatire a somnului.
Un studiu din 2014 despre tehnicile de mindfulness la persoanele cu insomnie cronica a constatat ca interventiile de meditatie au redus timpul total de trezire la subiecti. Autorii studiului au recomandat mindfulness ca o alternativa de tratament viabila la tratamentele traditionale.
Nenumarate aplicatii gratuite sau cu plata, concepute pentru meditatie, videoclipuri si podcasturi sunt disponibile online. Persoanele care doresc sa incerce mindfulness pot, de asemenea, sa urmeze un curs, sa se alature unui curs saptamanal local sau sa mearga intr-un resort. De asemenea, pot transforma aceasta practica in exercitii fizice, cum ar fi yoga sau tai chi.
Relaxarea musculara progresiva
Relaxarea musculara progresiva (RMP), numita uneori si relaxare Jacobson, este o tehnica care poate ajuta intregul corp sa se relaxeze si sa promoveze senzatia de somnolenta. Se concentreaza pe contractarea si relaxarea musculaturii. Persoanele carora le este greu sa adoarma noaptea pot descoperi ca acest lucru ii ajuta sa adoarma.
Academia Americana de Medicina a Somnului recomanda tehnici de relaxare, inclusiv RMP, ca tratamente eficiente pentru insomnia cronica. Cu toate acestea, poate dura ceva timp pentru a intelege tehnica. Practicarea in timpul zilei poate fi de ajutor in primele cateva saptamani, inainte sa o incercati pe timpul noaptii.
Magneziu
Magneziul este un mineral produs in corp. Ajuta muschii sa se relaxeze si reduce stresul. Multi experti cred ca poate ajuta, de asemenea, la incurajarea unui ciclu sanatos de somn – veghe.
Igiena buna a somnului
Igiena somnului consta in rutina si activitatile unei persoane, in jurul orei de culcare. O igiena buna a somnului poate ajuta la cresterea sanselor unei persoane de a avea un somn neintrerupt.
Puteti creste probabilitatea unei bune igiene a somnului prin urmatoarele sfaturi:
-
respectati o rutina constanta de culcare, adica incercati sa va culcati la aceeasi ora seara si sa va treziti la aceeasi ora dimineata, chiar si in weekend;
-
evitati ecranele, laptopurile, telefoanele mobile si televizoarele, cu cel putin o ora inainte de culcare;
-
mentineti dormitorul intunecat si linistit, cu lumini slabe, perdele groase si jaluzele sau folosind dopuri de urechi si masti pentru ochi;
-
folositi dormitorul doar pentru somn sau sex;
-
asigurandu-va ca saltelele, pernele si paturile sunt confortabile;
-
evitati alcoolul, nicotina si bauturile cu cofeina seara;
-
faceti o baie sau un dus cald, cu aproximativ o ora si jumatate inainte de culcare.
Persoanele cu insomnie pot beneficia de pe urma evaluarii propriilor obiceiuri si practici obisnuite de culcare si prin incorporarea unora dintre aceste sfaturi in rutina lor.
Surse:
https://www.webmd.com/sleep-disorders/alternative-treatments-for-insomnia
https://www.healthline.com/nutrition/sleep-aids
https://www.matelasbonheur.ca/en/10-indoor-plants-to-fight-sleep-apnea-and-insomnia/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/home-remedies-for-insomnia#regular-exercise