"Hipertensiunea arteriala (tensiune arteriala ridicata) este atunci cand presiunea din vasele de sange este prea mare (140/90 mm Hg sau mai mult). Este frecventa, dar poate fi grava daca nu este tratata", precizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Hipertensiunea poate fi o afectiune silentioasa, iar singura modalitate de a o detecta este sa o supuneti unui control. Bineinteles, anumiti factori cresc riscul de hipertensiune arteriala:
-
Varsta;
-
Structura genetica;
-
Greutatea excesiva;
-
Lipsa de activitate fizica;
-
O dieta bogata in sare;
-
Consumul excesiv de alcool.
Din fericire, este posibila reducerea tensiunii arteriale in mod natural, fara a recurge la medicamente.
Hipertensiunea arteriala este unul dintre principalii factori de risc pentru accidentele cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale, in special la femei.
Iata cateva sfaturi de la profesorul cardiolog Claire Mounier-Vehier despre cum sa reduceti tensiunea arteriala, folosind plantele si dieta.
Cum sa reduceti tensiunea arteriala in mod natural?
Combateti stresul: stresul contribuie la cresterea tensiunii arteriale. Exercitiile fizice, gimnastica usoara (yoga, Tai Chi, Qi Ging etc.), exercitiile de relaxare si un somn bun sunt sfaturi valoroase care pot contribui la scaderea tensiunii arteriale.
"Mai mult, un pui de somn de 20-30 de minute pe zi, fara a adormi profund neaparat, ajuta la reducerea stresului si a secretiei de cortizol si scade tensiunea arteriala", explica profesorul Mounier-Vehier.
Renuntati la fumat: fumatul ramane unul dintre principalii factori de risc pentru hipertensiunea arteriala. Potrivit Federatiei Franceze de Cardiologie, fiecare tigara fumata provoaca o crestere a tensiunii arteriale precum si o crestere cu 40% a ritmului cardiac, ceea ce uzeaza prematur inima si slabeste arterele. Fumatul este, de asemenea, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, din cauza formarii placii aterosclerotice, care poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare, impotenta etc.
Monitorizati nivelul colesterolului: colesterolul ridicat, alaturi de fumat, este un alt factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Modificarea dietei si administrarea de medicamente, daca este necesar, in functie de situatia clinica si de sfatul medicului, pot fi esentiale pentru cum puteti sa reduceti tensiunea arteriala.
Monitorizati nivelul de zahar din sange: diabetul este un alt factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Este esential sa monitorizati nivelul de zahar din sange si, daca este necesar, hemoglobina glicata, pentru a detecta aparitia diabetului si pentru a pune in aplicare masuri dietetice si medicamentoase, urmand sfatul medicului.
Dormiti bine: in jur de 25-30% dintre persoanele cu hipertensiune arteriala sufera de un somn deficitar. Revedeti igiena somnului: mergeti la culcare in mod regulat, la aceeasi ora, evitati mesele grele si alcoolul inainte de culcare, stabiliti ritualuri nocturne care sa va conditioneze creierul (citirea catorva pagini etc.) si, daca este necesar, apelati la ceaiuri de plante calmante, cum ar fi teiul sau valeriana.
Atentie la contraceptie: "In unele cazuri, mai ales dupa varsta de 35 de ani, contraceptia care contine estrogeni de sinteza (pilula, plasturele sau inelul vaginal) poate induce sau agrava hipertensiunea arteriala, prin stimularea sintezei unui hormon tensogenic si favorizarea retentiei de apa si sare", explica specialistul.
Limitati consumul de alcool: "Consumul de alcool este un factor de risc pentru hipertensiunea arteriala, dar si pentru rezistenta la tratamentul antihipertensiv", explica profesorul Claire Mounier-Vehier, cardiolog la Spitalul Universitar din Lille si presedinte al Federatiei Franceze de Cardiologie. Se recomanda ca barbatii sa nu bea mai mult de 2 pahare de vin pe zi, iar femeile nu mai mult de 1 pahar pe zi, intr-o zi fara alcool.
Cum sa reduceti tensiunea arteriala prin scaderea in greutate?
Excesul de greutate favorizeaza retentia de apa si de sare, precum si sinteza de substante inflamatorii care accelereaza imbatranirea arterelor, crescand astfel riscul de hipertensiune arteriala. Obezitatea abdominala (circumferinta abdominala > 88 cm la femei si 102 cm la barbati) este un adevarat stimulent al hipertensiunii arteriale.
Cunoasteti-va IMC (indicele de masa corporala): un IMC crescut reprezinta un factor de risc suplimentar: in acest caz, poate fi necesar sa urmati o dieta. Acesta se calculeaza prin impartirea greutatii (in kg) la patratul inaltimii (m). Un IMC normal se situeaza intre 18,5 si 25.
Scaderea in greutate poate fi necesara deoarece excesul de greutate este un factor de risc major pentru hipertensiune arteriala: este, de asemenea, o cauza a hipercolesterolemiei si dislipidemiei, care pot duce la ateroscleroza, diabet si boli cardiovasculare. Daca trebuie sa slabiti mult sau va este greu sa ramaneti motivat, cereti sfatul unui nutritionist sau dietetician.
Cum imi pot scadea rapid tensiunea arteriala?
Cu exceptia anumitor urgente hipertensive grave, tensiunea arteriala trebuie scazuta treptat, adaptand tratamentele in functie de eficacitate si toleranta", explica profesorul Claire Mounier-Vehier. Obiectivul ar trebui sa fie obtinerea unei tensiuni arteriale < 140/90 mm HG in cadrul unei consultatii, in cel mult 2 sau 3 luni, cu monitorizare in fiecare luna pana cand aceasta revine la normal". Dincolo de aceasta, daca exista o escaladare terapeutica, ar trebui sa se discute cu cardiologul o evaluare mai detaliata.
Cum sa reduceti tensiunea arteriala folosind plantele?
Pana in prezent, nicio planta nu este suficient de puternica pentru a reduce hipertensiunea patologica. Cu toate acestea, reducand stresul si intarind inima, ele pot aduce o mica imbunatatire. Este cazul usturoiului negru, care are proprietati antihipertensive, antiinflamatorii si anticoagulante, al paducelului, care favorizeaza confortul cardiac, si al maslinului, care are o actiune antihipertensiva.
Atentie: lemnul dulce contine glicerrizina, o substanta care favorizeaza retentia de sodiu si de apa, ceea ce ridica tensiunea arteriala si favorizeaza hipertensiunea. Alcoolul, bomboanele pe baza de lemn dulce, precum si plantele care contin aceasta planta va sunt, prin urmare, sfatuite acum.
Cum sa reduceti tensiunea arteriala prin mancare?
Includeti zilnic in farfuria dumneavoastra fructe si legume, cereale integrale si fructe uscate.
Aceste alimente sunt surse de potasiu, un mineral care contracareaza efectele sarii in organism si ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin efectul vasodilatator. De asemenea, sunt bogate in fibre, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
In fine, nu ezitati sa adaugati un strop de ulei de masline la peste, la mancarurile de paste si la cruditati si sa va imbogatiti micul dejun si gustarile cu fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune). Pe de alta parte, evitati mezelurile, stridiile (care contin multa apa de mare), untul semisarat, branzeturile (ganditi-va sa le inlocuiti cu iaurturi), biscuitii aperitiv, alunele si migdalele prajite si sarate, precum si alimentele procesate si conservele, care au adesea un continut ridicat de sare.
Reduceti consumul de sare: hipertensiunea si bolile cardiovasculare sunt considerate a fi cele mai mari riscuri asociate consumului excesiv de sare. In Franta, consumul de sare este in medie de 11 g pe zi. Pentru 40% dintre francezi, acest lucru contribuie la hipertensiune arteriala. Prin reducerea acestuia la doar 6g, tensiunea arteriala scade cu 5 mm Hg. Evitati sa adaugati sare in mancarurile dumneavoastra. In schimb, folositi condimente sau ierburi aromatice.
Limitati cafeaua: "Moderati stimulentele precum ceaiul sau cafeaua, deoarece cofeina si teina activeaza sistemul nervos simpatic, care creste intr-o oarecare masura ritmul cardiac si tensiunea arteriala", recomanda cardiologul.
Cum sa reduceti tensiunea prin exercitii fizice si tehnici de relaxare
Activitatea fizica regulata este o modalitate puternica de a reduce tensiunea arteriala. Exercitiile simple, cum ar fi mersul pe jos in pas vioi, inotul sau mersul pe bicicleta, pot contribui la intarirea inimii si la imbunatatirea circulatiei sangelui. Dedicati cel putin 30 de minute pe zi unei activitati fizice moderate pentru a promova o tensiune arteriala optima.
Stresul cronic poate contribui la cresterea tensiunii arteriale. Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia, respiratia profunda si yoga, pot ajuta la reducerea stresului. De aceea va pot invata cum sa reduceti tensiunea arteriala prin efectul lor de relaxare vasculara.
Surse
www.passeportsante.net/
www.rtl.fr/actu/sante/sante-les-femmes-exposees-a-un-sur-risque-d-accident-cardiovasculaires