Cum sa recunoasteti o criza de rinichi? Simptome si remedii

Cum sa recunoasteti o criza de rinichi? Simptome si remedii Cum sa recunoasteti o criza de rinichi? Simptome si remedii

Ultima actualizare: 14 noiembrie 2023

Criza de rinichi apare atunci cand unul sau ambii rinichi cedeaza si nu mai pot functiona singuri. Cauzele care pot duce la aparitia acestei afectiuni includ diabetul, presiunea arteriala ridicata sau leziunile renale acute. Criza de rinichi are simptome diverse ce includ oboseala, senzatia de greata sau voma, umflaturi, schimbari in frecventa nevoii de a merge la baie, dar si dificultatea de a va concentra. Uneori, criza de rinichi poate dura de la cateva ore la cateva zile. In acest articol, veti afla care sunt simptomele si remediile specifice pentru criza de rinichi.


Criza de rinichi - informatii generale

Rolul principal al rinichilor este de a filtra toxinele din sange. De asemenea, rinichii elimina excesul de fluide din sange si le transforma in urina, dar au rol si in a controla presiunea arteriala. Rinichii sunt importanti si pentru a produce celulele rosii din sange. Acestia echilibreaza nivelul de electroliti din organism si activeaza vitamina D.

Atunci cand apare criza de rinichi, toate rolurile acestora inceteaza. De cele mai multe ori, aceasta criza nu este permanenta. Atunci cand primiti tratament rapid si in cazul in care nu aveti probleme de sanatate serioase, rinichii isi pot reveni si sa isi reia functia normala. Criza de rinichi apare atunci cand rinichii au suferit leziuni. Aceasta situatie poate aparea din cauza prezentei unei afectiuni, cum ar fi diabetul.

 

Criza de rinichi - simptome

Aceasta conditie poate sa nu aiba simptome evidente. Medicul poate descoperi ca rinichii nu functioneaza in mod normal daca solicita un set complet de analize. O analiza de sange care poate arata cat de afectati sunt rinichii este eGFR-ul (rata de filtrare glomerulara estimata). Valoarea normala a acesteia este de 100. Atunci cand valoarea tinde spre zero, acesta este un indicator al colapsului functiei renale.

Criza de rinichi are simptome ce pot varia de la o ersoana la alta. Atunci cand rinichii incep sa nu mai functioneze normal, puteti incepe sa aveti urmatoarele simptome:

  • stare de oboseala accentuata (epuizare);
  • greata sau voma;
  • stare de confuzie sau probleme de concentrare;
  • edem, mai ales in zona mainilor, gleznelor si a fetei;
  • urinati mai des;
  • spasme musculare;
  • pierderea apetitului;
  • febra;
  • iritatie;
  • durere de stomac sau in zona lombara.

Criza de rinichi poate fi cauzata de o infectie sau o alta problema de sanatate. Asadar, este important sa puteti recunoaste simptomele specifice si sa anuntati medicul de indata ce acestea apar.

Criza de rinichi - remedii

Atunci cand aveti o criza de rinichi si observati ca dezvoltati simptomele acesteia este important sa anuntati medicul si sa urmati recomandarile acestuia. Pe langa tratamentul medicamentos pe care medicul il poate recomanda pentru aceasta situatie, puteti folosi cateva remedii foarte eficiente pentru a trata si preveni reaparitia acestei afectiuni.

 

Remedii pentru criza de rinichi - alimente cu continut scazut de potasiu

Medicul va poate recomanda sa urmati o dieta ce contine alimente cu continut scazut de potasiu. Alimentele care sunt bogate in potasiu includ bananele, portocalele, cartoful, spanacul sau rosiile. Asadar, pentru a preveni reaparitia acestei probleme, este recomandat sa evitati aceste alimente. In schimb, puteti consuma alimente precum conopida, merele, ardei, struguri sau capsuni. Prin aportul redus de potasiu pe care il introduceti in organism veti ajuta rinichii sa isi revina, avand mai putin potasiu de filtrat.

Remedii pentru criza de rinichi - evitati medicamentele pentru tratamentul durerii

Rinichii sunt responsabili pentru a filtra toxinele din sange. Atunci cand aveti o criza de rinichi, puteti avea tendinta de a lua un anti-inflamator pentru a diminua durerea pe care o resimtiti. Atunci cand decideti sa luati astfel de medicamente, este important sa urmati recomandarile din prospect. Administrarea unor doze ridicate de ibuprofen, aspirina, acetaminofen sau naproxen sodium pot conduce la aparitia leziunilor la nivelul rinichilor si agravarea sensibilitatii renale pe care o aveti deja. Atunci cand aveti deja o alta afectiune cum ar fi diabetul, o boala renala pre-existenta sau hipertensiune arteriala, atunci acest tip de medicamente pot intensifica manifestarile si prelungi durata crizei.

 

Remedii pentru criza de rinichi - evitati alimentele sarate

In timpul crizei, dar si dupa, alimentele cu continut ridicat de sare pot accentua problemele renale pe care le aveti. Dintre produsele cu continut adaugat de sare se numara orice tip de conserve, supele instant sau alimentele fast-food. De asemenea, snack-urile sarate, legumele murate sau carnea si branza procesate pot avea continut ridicat de sare. Ca si in cazul potasiului, rinichiul este responsabil in a filtra sarea din organism. Asadar, cu cat consumati mai putina sare, cu atat mai mult ajutati rinichiul sa isi reia functiile si sa functioneze eficient.

In concluzie, criza de rinichi are simptome diverse care pot conduce la leziuni serioase ale rinichilor atunci cand nu primiti tratamentul de care aveti nevoie. Pe langa tratamentul pe care medicul vi-l poate recomanda pentru a ajuta rinichii sa isi revina, puteti folosi cateva remedii care vor sustine impactul pozitiv al tratamentului. Asadar, pentru a preveni reaparitia crizei, puteti evita consumul de alimente cu continut ridicat de sare si potasiu. De asemenea, consumul responsabil si redus de medicamente cu rol in tratamentul durerii va poate ajuta sa preveniti reaparitia acestei situatii.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17689-kidney-failure

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-acute-kidney-failure

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-failure/symptoms-causes/syc-20369048

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-failure/diagnosis-treatment/drc-20369053