Cum sa preveniti si sa tratati deficitul de calciu cu ajutorul dietei

Cum sa preveniti si sa tratati deficitul de calciu cu ajutorul dietei Cum sa preveniti si sa tratati deficitul de calciu cu ajutorul dietei

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

Deficitul de calciu mai este denumit si hipocalcemie, facand referire la o carenta nutritionala ce poate afecta semnificativ dezvoltarea fizica a copiilor, dar si starea de sanatate a adultilor. Calciul este un nutrient esential pe care organismul il absoarbe din alimentele consumate zilnic. Deficitul de calciu apare atunci cand organismul nu mai primeste doza zilnica necesara o perioada mai indelungata, iar cauza nu o constituie intotdeauna o alimentatie saraca in acest nutrient. Pentru absorbtia sa in sange este necesara si o anumita doza de vitamina D, astfel ca deficitul de calciul este cauzat deseori si de lipsa acestei vitamine pe care organismul si-o poate sinteriza singur prin simpla expunere la soare.

Farmacistii Catena recomanda OsteoSuport Forte are o formula complexa, ce contribuie la normalizarea densitatii minerale osoase si la buna functionare a intregului sistem osos.

Pe parcursul acestui material va vom arata care sunt semnele specifice ale deficitului de calciu si care sunt cele mai eficiente metode de a restabili nivelul optim cu ajutorul alimentatiei.


Despre calciu si rolul lui in organism

Calciul este mineralul cu cea mai mare pondere in organismul uman, iar 99% din intreaga cantitate estre inmagazinata in oase si smaltul dintilor. Asadar, rolul principal al calciului este acela de a ajuta la formarea oaselor in viata intrauterina, contribuind apoi la dezvoltarea sistemului osos in perioada de crestere si mentinand rezistenta oaselor pe tot parcursul vietii. In acelasi timp, calciul este implicat si in formarea dintilor de lapte si a celor definitivi protejandu-i totodata impotriva cariilor, prin intermediul stratului de smalt.

Celalalt procent de 1% din cantitatea totala de calciu din organism este implicat in functionarea normala a sistemului muscular, inclusiv a muschiului inimii, precum si a sistemului nervos. De asemenea, deficitul de calciu afecteaza intr-o anumita masura si procesul de coagulare a sangelui, functionarea sistemului endocrin precum si imunitatea.

Deficit de calciu - simptome

Deficitul de calciul poate aparea fie pe fondul unei diete din care lipsesc alimentele care contin acest mineral, fie din cauza carentei de vitamina D, care este necesara pentru absorbtia calciului in sange sau pe fondul unor afectiuni care impiedica acest proces. Daca apare la o varsta frageda, deficitul de calciul incetineste ritmul de crestere si influenteaza in mod negativ dezvoltarea sistemului osos, fiind si una din cauzele rahitismului. De asemenea, deficitul de calciu in cazul copiilor intarzie aparitia dintilor de lapte si a dintilor definitivi afectand si dezvoltarea acestora.

Aparitia deficitului de calciu la varsta adulta determina reducerea densitatii osoase, ceea ce inseamna ca oasele devin tot mai fragile si sunt predispuse la fracturi in urma unor traumatisme minore. Reducerea densitatii osoase are loc si odata cu inaintarea in varsta, iar deficitul de calciu creste riscul aparitiei osteoporozei.

De asemenea, un aport insuficient de calciu determina slabirea smaltului dintilor, care devin astfel mai vulnerabili in fata bacteriilor din cavitatea bucala, ceea ce duce la aparitia cariilor.

Naturalis Calcifix sirop este un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contribuie la mentinerea sanatatii sistemelor osos si muscular. Naturalis Calcifix sirop contine un complex important de nutrienti, cu rol benefic in sanatatea oaselor.

Deficitul de calciu afecteaza si functionarea sistemului muscular, favorizand aparitia spasmelor si crampelor musculare. Din aceeasi cauza, muschiul inimii devine mai rigid, ceea ce poate duce la aparitia unor probleme circulatorii.

Simptomele deficitului de calciu se pot manifesta si in plan neurologic prin amorteala sau furnicaturi la nivelul extremitatilor, iar uneori pot aparea stari de iritabilitate sau schimbari bruste ale dispozitiei.

Tratament deficitului de calciu cu ajutorul alimentatiei – sfaturi si recomandari

Principala metoda de tratament pentru deficitul de calciu consta in adoptarea unei diete care sa includa alimente ce contin acest mineral. Cantitatea zilnica necesara nu depaseste 1,3 grame in cazul copiilor si adolescentilor pana in 18 ani, in timp ce adultii au nevoie de un gram pe zi, pana la varsta de 50 de ani. Dupa aceasta varsta, femeile pana in 70 de ani au nevoie de 1,5 grame pentru ca riscul de osteoporoza este mai pronuntat in cazul lor, iar varstnicii peste 70 de ani au nevoie de 1,2 grame de calciu pe zi.

Pentru a preveni dar si a combate deficitul de calciu cu ajutorul dietei, va oferim in continuare cateva sfaturi care va vor fi de folos:

Consumati lapte si produse lactate

Laptele este cea mai bogata sursa naturala de calciu, asa ca nu trebuie sa lipseasca dintr-o astfel de dieta. Bineinteles, in afara de lapte dulce sau lapte batut, iaurtul, kefirul, smantana, branza sau cascavalul sunt alimente care pot fi consumate cu incredere pentru prevenirea sau tratarea deficitului de calciu. Exista insa o mica problema constand in faptul ca laptele si produsele lactate contin grasimi saturate care contribuie la cresterea nivelului de colesterol, iar daca sunt consumate in cantitati mari favorizeaza acumularea de kilograme in plus.

Din acest motiv, este recomandat consumul de lapte si produse lactate degresate, care sunt la fel de eficiente in tratarea deficitului de calciu, dar contin mai putine grasimi.

Introduceti in dieta pestele cu oase

Asa cum am aratat, cea mai mare parte a calciului din organism se afla in oase, iar acest lucru nu este valabil doar in cazul oamenilor. Si oasele celorlalte vietuitoare contin cantitati importante de calciu insa nu toate pot fi consumate. Exceptie fac unele specii de peste, ale caror oase devin moi in urma procesului de preparare, astfel ca pot fi folosite ca remediu impotriva deficitului de calciu. Ne referim la sardine, hamsii, sprot, caras si orice peste conservat ale carui oase pot fi consumate fara probleme.

Nu uitati nici de verdeturi

Legumele cu frunze verzi constituie la randul lor o categorie de alimente eficiente impotriva deficitului de calciu, in afara de acest mineral avand un continut bogat de vitamine, fibre si antioxidanti. Cele mai bune exemple sunt spanacul, varza kale, salta verde, iar lista legumelor cu un continut bogat de calciu poate fi completata de broccoli, conopida, varza de Bruxelles, rucola si fasole.

Nuci si seminte pe post de gustari

Cand simtiti nevoia de a lua o mica gustare intre mese, va recomandam sa va orientati catre un mix de nuci si seminte, care constituie alte alimente bune impotriva deficitului de calciu. Migdalele, semintele de floarea soarelui si cele de dovleac si nucile braziliene sunt cele mai bune exemple, iar acestora li se adauga semintele se susan, cele de in sau de chia.

Completati dieta cu alimente bogate in vitamina D

Chiar daca obtineti un aport optim de calciu din alimentatie, acesta nu va fi asimilat daca nu exista in organism si o cantitate suficienta de vitamina D. Asa cum spuneam, aceasta este sintetizata de organism sub actiunea razelor solare, insa in sezonul rece sau in cazul in care petreceti mai mult timp in spatii inchise acest lucru nu este intotdeauna posibil. In lipsa vitaminei D, calciul din intestine nu este absorbit in sange, astfel ca trebuie sa rezolvati si aceasta problema tot prin intermediul alimentatiei.

In acest sens, puteti introduce in dieta ciuperci, peste gras (somon, ton, macrou, sardine) ficat de vita si oua, care contin vitamina D in galbenus. Astfel veti asigura organismului doza zilnica necesara de vitamina D, facilitand totodata absorbtia calciului in sange.