Factorul de protectie solara (SPF): valori, beneficii, tipuri de produse cu SPF

Factorul de protectie solara (SPF): valori, beneficii, tipuri de produse cu SPF Factorul de protectie solara (SPF): valori, beneficii, tipuri de produse cu SPF

Ultima actualizare: 19 iunie 2024

Vara este aici – sezonul vacantelor, iesirilor in aer liber si, bineinteles, al mersului la plaja. Cei mai multi dintre noi iubim soarele, dar el parca nu ne iubeste atat de mult. Expunerea prelungita la razele lui ne poate afecta iremediabil pielea si, implicit, sanatatea. Poate cauza aparitia ridurilor, imbatranirea prematura a tenului si chiar cancer de piele. Totusi, daca folosim metodele de protectie corespunzatoare, putem sta fara griji la plaja. Produsele de protectie solara sunt recomandate oricui petrece timp afara, mai ales sub soarele arzator al verii, iar ele pot fi alese in functie de SPF (factorul de procție solara).

Informatii complete despre factorul de protectie solara (SPF)

Produsele pentru protectie solara nu sunt toate la fel de eficiente. Este important sa cititi etichetele, sa le intelegeti si sa stiti ce nevoi aveti in privinta protectiei solare. Valoarea SPF-ului care apare pe produsele de protectie solara ne arata cat de bine ne protejeaza acestea impotriva razelor ultraviolete B (UVB). Razele UVB sunt principala cauza a arsurilor solare. Dar, la fel ca si razele ultraviolete A (UVA), pot reprezenta un risc pentru declansarea cancerului de piele – inclusiv a melanomului malign (forma de cancer de piele deosebit de agresiva). Razele ultraviolete A penetreaza mai adanc pielea si cauzeaza imbatranirea prematura a pielii (fotoimbatranire). Valoarea SPF-ului nu spune nimic despre capacitatea unui produs de a bloca razele UVA.

Cu cat valoarea SPF-ului este mai mare, cu atat beneficiati de o protectie mai ridicata fata de razele UVB. Nu exista insa niciun produs pentru protectie solara care sa sustina ca blocheaza in totalitate razele UVB. De exemplu, o crema sau un spray cu SPF 30 blocheaza aproximativ 97% din razele UVB. Un produs cu SPF 50 va bloca aproximativ 98% din razele UVB.

Produsele pentru protectie solara traditionale sunt mai eficiente in blocarea razelor UVB, insa din ce in ce mai multe produse blocheaza si razele UVA. Despre acestea se spune ca ofera protectie de spectru larg (en. “broad spectrum”).

Razele UVB sunt mai intense intre orele 10:00 si 16:00, la altitudini mari si pe masura ce ne apropiem de ecuator. Razele UVA sunt prezente toata ziua, la o intensitate aproape constanta, peste tot in lume. De aceea este recomandata utilizarea produselor dermato-cosmetice cu protectie de spectru larg pe tot parcursul anului, cand desfasuram activitati in exterior.  

Atat pentru actiunea antirid, cat si pentru fotoprotectie, farmacistii Catena recomanda Crema pentru ten Age Repair SPF 50+ de la Rilastil. Aceasta contine PRO-DNA Complex®, o combinatie de extracte vegetale bogate in antioxidanti si substante calmante cu efect antirid care stimuleaza regenerarea pielii si protejeaza tenul de razele daunatoare ale soarelui.

Valorile SPF

  • SPF 2 – blochează aproximativ 50% din cantitatea de raze UVB
  • SPF 4 – blochează aproximativ 70%
  • SPF 8 – blochează aproximativ 87,5%
  • SPF 15 – blocheaza aproximativ 93%
  • SPF 30 – blocheaza aproximativ 97%
  • SPF 50 – blocheaza aproximativ  98%

Pentru cei mai multi dintre noi, un factor de protectie solara 30 este suficient. Dar daca stiti ca veti sta sub soarele puternic al amiezii sau aveti pielea sensibila, puteti lua in calcul un SPF mai mare. SPF-ul 50 + este recomandat si pentru pielea sensibila a copiilor sau bebelusilor.

Cum se aplica produsele cu FPS

In general, produsele pentru protectie solara nu sunt aplicate suficient. Orientativ, ar trebui sa aplicati aproximativ:

- 2 lingurite de crema de protectie solara daca doriti sa va protejati doar fata, bratele si gatul

- 2 linguri daca doriti sa va protejati intregul corp, purtand un costum de baie.

Daca stratul in care aplicati crema cu SPF este prea subtire, va oferi o protectie redusa. Daca veti petrece timp mai indelungat in soare, crema cu SPF este indicat sa fie aplicata de doua ori inainte de plecare: cu 30 de minute inainte sa iesiti afara si inca o data chiar inainte de a iesi.

Cremele si lotiunile cu FPS trebuie sa fie aplicate pe toata pielea expusa, inclusiv pe fata, gat si urechi. Aplicarea se va face frecvent, potrivit instructiunilor producatorului, dar si dupa ce ati intrat in apa, chiar daca se spune ca produsul este rezistent la apa, dupa ce v-ati uscat cu prosopul sau dupa ce ati transpirat. In apa, crema sau lotiunea cu FPS isi pierde proprietatile si efectul racoritor al apei poate da falsa senzatie ca soarele nu va arde. Apa, totodata, reflecta razele ultraviolete, marind expunerea. Daca veti intra in apa, este bine sa cautati produse ultra-rezistente.

Tineti minte, produsul SPF potrivit este in primul rand cel pe care il aplicati corect!

Pentru o protectie solara eficienta, farmacistii Catena recomanda Spray-ul transparent cu FPS 50+ de la Rilastil. Acesta previne aparitia arsurilor solare, petelor si iritatiilor. Este recomandat persoanelor cu pielea sensibila, oferind protectie foarte ridicata.

 

Tipuri de produse cu SPF

Primul produs pentru protectie solara a fost comercializat in anul 1938, cand Franz Geiter, un chimist austriac a creat Gletscher Creme. Astazi, exista o varietate uriasa de produse pentru protectie solara pe piata, dar ele sunt doar de doua tipuri: fizice si chimice. Produsele cu FPS chimice absorb razele ultraviolete, in timp ce produsele cu FPS fizice le reflecta. Cele din urma reflecta si razele UVA, si pe cele UVB si contin ingrediente precum dioxid de titaniu si oxid de zinc. Produsele pentru protectie solara chimice contin ingrediente precum avobenzon sau benzofenon. In general produsele pentru protectie solara cu spectru larg contin ingrediente active atat chimice, cat si fizice.

Atentionari speciale

Daca aveti pielea deschisa la culoare sau daca aveti multe alunite, ori daca pielea este sensibila ca urmare a tratamentelor sau unei anumite afectiuni, luati-va masuri de precautie in plus. Nu stati mult la plaja sub lumina directa a soarelui chiar daca folositi un produs cu SPF ridicat si purtati palarii si alte obiecte vestimentare din materiale cu protectie UVA/UVB.

Farmacistul Catena va recomanda: