Cum sa iti pregatesti propriile remedii pentru raceala acasa

Cum sa iti pregatesti propriile remedii pentru raceala acasa Cum sa iti pregatesti propriile remedii pentru raceala acasa

Ultima actualizare: 18 octombrie 2024

remedii-raceala-acasa

Odata cu instalarea sezonului rece revine in actualitate preocuparea fata de diverse remedii pentru raceala intrucat incidenta acestei afectiuni creste considerabil in aceasta perioada. Este vorba de cea mai usoara forma de viroza respiratorie si de aceea multi prefera sa isi prepare acasa astfel de remedii pentru raceala in loc sa apeleze la medicamente. De cele mai multe ori remediile   sunt eficiente si isi ating scopul insa daca nu constatati nicio evolutie favorabila dupa administrare, cel mai probabil boala este cauzata de un virus mai rezistent, situatie in care se impune un tratament pe masura, de preferat la recomandarea unui medic.

Pentru ca deja temperaturile au scazut iar in curand se va trece si la ora de iarna, am considerat ca acum este momentul oportun sa va dezvaluim detaliile de care trebuie sa tineti cont daca doriti sa va preparati remedii pentru raceala acasa.

Assista Aquamare spray nazal hipertonic este un spray nazal recomandat atat pentru adulti cat si pentru copii, inca din primul an de viata. Assiste Aquamare spray nazal hipertonic pentru copii si adulti contine apa de mare bogata in minerale, colectata din adancurile Oceanului Atlantic.


Remedii pentru raceala – proprietati necesare

Oricat de eficiente ar fi, nu exista remedii pentru raceala si nici medicamente specifice care sa vindece boala. Rolul acestora este acela de a ameliora simptomele si totodata de a sprijini organismul sa lupte impotriva agentilor patogeni, grabind astfel vindecarea. De aceea, remediile pentru raceala se aleg in functie de simptome, dat fiind faptul ca acestea pot sa difere de la caz la caz. Nasul infundat, secretiile nazale abundente, durerile de cap, cele musculare sau articulare, tusea, stranutul, durerea in gat si febra sunt manifestarile caracteristice acestei infectii respiratorii, iar prin administrarea de remedii pentru raceala se urmareste reducerea intensitatii acestora.

Pentru a-si indeplini acest scop, remediile pentru raceala trebuie sa aiba urmatoarele proprietati:

  • Efect antiinflamator - inflamatia face parte din raspunsul imun al organismului in urma infectarii cu agenti patogeni si este asociata cu durerea in gat congestia nazala sau durerea de cap. Prin administrarea de remedii pentru raceala cu efect antiinflamator se reduce inflamatia implicit simptomele asociate.
  • Actiune antimicrobiana – astfel de remedii pentru raceala cu efect antimicrobian actioneaza impotriva virusurilor care cauzeaza infectia respiratorie, venind in sprijinul sistemului imunitar si grabind vindecarea.
  • Efet analgezic – durerile asociate cu raceala pot fi  ameliorate si cu ajutorul unor remedii cu efect analgezic, care blocheaza receptorii de la nivelul nervilor sau inhiba productia de substante ce genereaza semnale de durere catre creier.
  • Actiune expectoranta – prin acest efect remediile pentru raceala ajuta la eliminarea secretiilor de mucus acumulate in caile respiratorii, ameliorand tusea si congestia nazala.  

De asemenea, e recomandat sa apelati la remedii pentru raceala care contin cantitati importante de vitamine si minerale implicate in buna functionare a sistemului imunitar, care primeste astfel un stimul important si devine mai eficient in lupta cu virusurile.

Assista Aquamare spray nazal izotonic este o solutie naturala de apa de mare, izotonica, destinata hidratarii si mentinerii igienei zilnice a nasului. Este un spray nazal izotonic care poate fi folosit la bebelusi, inca de la varsta de 6 luni, la copii si adulti. Apa de mare, purificata, poate ajuta la mentinerea hidratarii mucoasei nazale si, in caz de congestie nazala, poate reduce densitatea secretiei nazale, ajutand la eliberarea cailor respiratorii.

Remedii pentru raceala – ingrediente recomandate

Cele mai multe remedii pentru raceala preparate acasa au la baza ingrediente naturale, fie ca e vorba de plante medicinale, fructe sau legume bogate in vitamine, minerale si alte substante benefice cu proprietatile pe care le-am enumerat mai sus.

Dintre acestea vi le prezentam in continuare pe cateva din cele mai eficiente, impreuna cu calitatile lor curative si modul de actiune.

Ghimbirul

Ghimbirul contine o substanta specifica numita gingerol, la care se adauga si o anumita cantitate de vitamina C, ambele recomandandu-l ca un ingredient potrivit in remediile pentru raceala. Gingerolul are efect antimicrobian si antiinflamator, in timp ce vitamina C intareste imunitatea, contribuind la formarea celulelor imunitare si reglarea functiilor acestora.

De asemenea, atat gingerolul cat si vitamina C au efect antoxidant, reducand stresul oxidativ care poate amplifica simptomele racelii.

Usturoiul

Cunoscut ca fiind cel mai puternic antibiotic natural, usturoiul este la fel de eficient si impotriva virusurilor care provoaca raceala, nu doar a bacteriilor. De aceea il gasim ca ingredient in numeroase remedii pentru raceala, fiind de preferat sa fie folosit crud, pentru a-i pune in valoare toate beneficiile. Acestea se datoreaza in mod special aicinei – o substanta care se formeaza atunci cand cateii de usturoi sunt taiati sau striviti. Aicina are efect antimicrobian, antiinflamator si antioxidant usturoiul continand totodata si o cantitate importanta de vitamina C.

Musetelul

Este una din cele mai cunoscute plante medicinale, folosita frecvent si pentru prepararea de remedii pentru raceala. Il recomanda cei peste 120 de compusi prezenti in florile de musetel, care ii confera proptirati antimicrobiene, antiinflamatoare, antioxidante si calmante.

Patrunjelul

Desi nu pare la prima vedere, patrunjelul contine o cantitate considerabila de vitamina C, devansand chiar si lamaia la acest capitol. Dupa cum spuneam, vitamina C este un nutrient indispensabil producerii de celule imunitare si reglarii functiilor acestora si de aceea e bine sa se gaseasca in cantitati cat mai mari in remediile pentru raceala.

Mierea

Mierea dar si alte produse apicole precum propolisul si laptisorul de matca constituie alte remedii pentru raceala la care oamenii apeleaza frecvent in sezonul rece, datorita proprietatilor antimicrobiene si antiinflamatoare precum si continutului bogat de vitamine si minerale.

Lotiunea pentru frectie Assista activeaza circulatia IocaIa a sangelui, deoarece are actiune revulsiva, decongestionand tesuturile pe care se aplica, si determina revigorarea si relaxarea musculara, diminuand astfel senzatia de contractura. Produsul produce dilatarea vaselor de sange superficiale, ceea ce determina, initial, o senzatie de raceala pe piele, urmata apoi de incalzire.

Remedii pentru raceala – moduri de preparare

Cele mai cunoscute si totodata cele mai des folosite remedii pentru raceala sunt ceaiurile, care se prepara simplu prin infuzarea in apa fierbinte a plantelor cu proprietati benefice in astfel de situatii. Pe baza exemplelor oferite mai sus, ceaiul de musetel si ceaiul de ghimbir sunt remedii pentru raceala excelente, mai ales daca se adauga si o lingurita de miere ca indulcitor si zeama de la o jumatate de lamaie.

Alte remedii pentru raceala din aceeasi gama sunt ceaiul de soc, ceaiul de tei, ceaiul de eucalipt si ceaiul de menta.  

Supele fierbinti pot fi la randul lor remedii pentru raceala intrucat au un efect calmant asupra durerilor de gat iar aburii ajuta la decongestionarea cailor nazale. Este vorba de supele slabe precum supa de pui sau supele de legume care trebuie sa contina din abundenta ardei, morcovi, ceapa, rosii datorita aportului sporit de vitamine si minerale. Un ingredient nelipsit trebuie sa fie patrunjelul, care se foloseste proaspat, fara a se fierbe impreuna cu supa, intrucat temperaturile ridicate distrug vitamina C pe care o contine.

Smoothie-urile si sucurile naturale pot fi consumate pe post de remedii pentru raceala, cu recomandarea de a folosi ca ingrediente citrice, kiwi, fructe de padure, mango si alte fructe dar si legume care contin vitamina C.

Ghimbirul poate fi consunat atat sub forma de ceai cat si ca ingredient in astfel de sucuri  sau alte preparate punandu-si in valoare efectele benefice.

In ceea ce priveste usturoiul folosit in remedii pentru raceala, este recomandat ca cesta sa fie consumat proaspat, pentru ca tratamentul termic distruge aicina. De asemenea, este foarte important sa taiati sau sa striviti cateii de usturoi inainte de a-i consuma pentru ca doar in acest mod se produce aicina careia ii sunt atribuite cele mai multe beneficii ale acestui aliment. Trebuie sa mai stiti ca aicina este o substanta volatila iar din acest motiv este bine ca usturoiul sa fie consumat la scurt timp dupa ce a fost taiat sau strivit.

Nu in ultimul rand, un alt remediu foarte puternic impotriva racelii este catina cu miere, in conditiile in care catina are cel mai mare continut de vitamina C dintre toate fructele. Combinatia de miere cu catina poate fi consumata ca atare sau poate fi folosita ca indulcitor pentru ceaiuri, sucuri naturale ori cerealele cu lapte.

Reamintim faptul ca aceste remedii facute acasa pot fi eficiente in cazurile usoare de raceala insa in formele mai severe poate fi nevoie de medicamente mai puternice, iar remediile pot fi folosite ca tratament adjuvant.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Aquamare spray nazal hipertonic x 100 ml

    Assista Aquamare spray nazal hipertonic X 100 ml

    Assista Aquamare spray nazal hipertonic este un spray nazal recomandat atat pentru adulti cat si pentru copii, inca din primul an de viata. Assiste Aquamare spray nazal hipertonic pentru copii si…

  • 3 la pret de 2
    Assista Aquamare spray nazal izotonic x 100 ml

    Assista Aquamare spray nazal izotonic, 100 ml

    Spray nazal izotonicAssista Aquamare este un dispozitiv medical, sub forma de spray nazal pentru copii, bebelusi si adulti care contine apa de mare din adancimea Oceanului Atlantic.  Indicatii Assista…