Cum sa evitati o intoxicatie alimentara vara

Cum sa evitati o intoxicatie alimentara vara Cum sa evitati o intoxicatie alimentara vara

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

Vara petreceti cel mai mult timp in aer liber, facand diverse activitati. Picnicul sau mesele in natura pot reprezenta o activitate foarte placuta pentru intreaga familie. Pe de alta parte, in acest sezon, exista un risc crescut de intoxicatie alimentara. Atunci cand lasati produsele alimentare, in special carnea cruda, la temperaturi ridicate, acestea pot dezvolta bacterii ce pot provoca o intoxicatie alimentara. Desi incepe initial ca o problema digestiva, simptomele acesteia pot evolua si crea un disconfort accentuat. Prin intermediul acestui articol veti afla cum sa evitati o intoxicatie alimentara vara si cum sa identificati aparitia unei astfel de situatii.

Sfaturi si recomandari care va ajuta sa evitati o intoxicatie alimentara vara

Exista diferite bacterii specifice ce pot provoca o intoxicatie alimentara vara. Printre cele mai comune se numara Salmonella, Listeria, E.coli si Botulismul. Simptomele pe care aceste bacterii le pot provoca atunci cand dezvoltati o intoxicatie alimentara sunt urmatoarele:

  • stare de greata si voma;
  • pierderea echilibrului;
  • febra si frisoane;
  • crampe abdominale;
  • diaree;
  • pierderea apetitului;
  • stare de slabiciune in organism.

Pentru a preveni o intoxicatie alimentara in organism, puteti urma cateva recomandari in privinta modului in care consumati si depozitati alimentele.

Stocati alimentele in mod corespunzator

Atunci cand doriti sa gatiti produse alimentare care necesita refrigerare pentru pastrare, le puteti transporta in recipiente frigorifice izolate, cu gheata in jur, pentru a le pastra la temperatura optima. In acest mod, fie ca le transportati de la magazin acasa sau de acasa la picnic, va veti asigura ca acestea raman proaspete si eliminati riscul de a dezvolta bacterii ce pot provoca o intoxicatie alimentara.

Daca stocati produsele in frigider, este important sa verificati ca temperatura acestora este adecvata. In mod ideal, frigiderul ar trebui sa aiba o temperatura de 5 grade, in timp ce congelatorul ar trebui sa fie setat la - 15 sau - 18 grade. Astfel, in timpul verii, cand temperaturile sunt ridicate, vei pastra alimentele la temperaturi corespunzatoare si veti evita o intoxicatie alimentara.

Pregatiti alimentele in conditii de siguranta

Bacteriile ce pot provoca o intoxicatie alimentara pot migra rapid prin contactul uman, in special in timpul temperaturilor ridicate. De aceea, este important sa va spalati pe maini inainte de a incepe sa gatiti alimentele. De asemenea, pentru a reduce riscul contaminarii, este recomandat sa spalati fructele si legumele inainte de consum.

Daca pregatiti alimentele in aer liber, din cauza temperaturilor ridicate, exista riscul de a dezvolta bacterii ce provoaca o intoxicatie alimentara. Tocmai de aceea, este recomandat sa sa gatiti alimentele cat mai repede dupa ce le-ati scos din recipientul izolat si sa evitati sa tineti mancarea in soare si la temperaturi ridicate. Inainte de a gati alimentele, in special carnea, este recomandat sa le examinati olfactiv, sa verificati termenul de expirare si sa verificati daca au un miros ciudat.

Separati alimentele gatite de cele crude

Bacteriile care se gasesc pe alimentele crude, in mod particular pe carne si fructe de mare, pot contamina foarte usor ustensilele pe care le folositi, dar si alte alimente. Pentru a evita o intoxicatie alimentara, este important sa separati alimentele gatite de cele crude si sa folositi ustensile diferite pentru fiecare categorie.

In cazul in care aveti marinada sau sosuri care au atins carnea negatita, este recomandat sa o aruncati pentru a preveni raspandirea bacteriilor responsaible pentru intoxicatie alimentara. Dupa ce ati gatit carnea, o puteti depozita pe o farfurie sau recipient curat, separat de alte bucati de carne care inca nu au fost gatite. De asemenea, bauturile pe care le consumati se pot contamina si pot provoca intoxicatie alimentara. Asadar, le puteti tine si pe acestea departe de carnea negatita.

Mentineti o igiena riguroasa

Mentinerea unei igiene riguroase va poate ajuta sa preveniti o intoxicatie alimentara vara. In primul rand, inainte de a incepe sa pregatiti alimentele este recomandat sa spalati si sa dezinfectati suprafata de lucru, dar si ustensilele si tacamurile pe care le folositi. De asemenea, aceasta procedura trebuie repetata si dupa ce ati gatit si consumat alimentele.

In momentul in care pregatiti carne cruda, puteti folosi o pereche de manusi de unica folosinta. In acest mod, veti avea sanse mai mici sa transferati bacteriile de pe carne pe maini si invers. Prin urmare, riscul de intoxicatie alimentara este mai redus. Daca alegeti sa pregatiti alimentele fara manusi, atunci puteti sa va spalati pe maini inainte si dupa pregatirea fiecarui tip de aliment pentru a preveni contaminarea celorlalte produse de care va veti ocupa.

Desi vara este perioada in care puteti avea o intoxicatie alimentara foarte usor, aceasta situatie poate fi prevenita cu cateva actiuni simple. Pornind de la igiena locului in care gatiti si a mainilor, si continuand cu modul in care stocati alimentele si cum le gatiti, aceste recomandari va pot ajuta sa evita o intoxicatie alimentara. In cazul in care aceasta situatie totusi apare, este recomandat sa discutati cu un medic cat mai rapid dupa aparitia simptomelor pentru a evita aparitia complicatiilor.

 

Surse:

https://blogs.cdc.gov/publichealthmatters/2017/07/avoid-food-poisoning-during-summer-picnics/

https://pharmeasy.in/blog/how-to-avoid-food-poisoning-this-summer/

https://www.centralhealthclinic.com.au/how-to-avoid-food-poisoning-summer/

https://www.foodsafety.gov/blog/keep-food-cool-summer-avoid-foodborne-illness

https://www.genesismedical.org/blog/4-ways-to-prevent-food-poisoning-during-your-summer

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Simeticona 240 mg x 30 caps.moi

    Assista Simeticona 240 mg X 30 capsule moi

    Cauzele balonarii Principala cauza a balonarii este perturbarea echilibrului in procesul natural de producere si eliminare a gazelor intestinale. Cand in tractul gastrointestinal se formeaza si se acumuleaza…