Cum puteti combate deshidratarea organismului?

Cum puteti combate deshidratarea organismului? Cum puteti combate deshidratarea organismului?

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

Deshidratarea este o afectiune patologica subestimata. Ea poate cauza de la respiratie urat mirositoare pana la stari de confuzie si lesin. Oricine poate suferi de deshidratare, mai ales copiii mici, pacientii cu boli cronice, batranii si sportivii. Cea mai buna modalitate prin care o puteti evita este preventia. Hidratarea corecta, atat in stare de repaus, cat si in timpul unui efort fizic intens, in conditii termice optime sau pe timp de canicula, este esentiala pentru buna functionare a organismului indiferent de varsta. Cea mai buna alegere pe care o puteti face in acest sens este apa. De asemenea, sunt utile si sarurile de rehidratare. Pe de alta parte, bauturile pe baza de cofeina, alcoolul si sucurile cu continut ridicat de zahar nu fac altceva decat sa accentueze starea de deshidratare. Consumarea unui aport optim de lichide de-a lungul intregii zile este esentiala pentru a evita aparitia unor complicatii care va pot afecta organismul.


Cum apare deshidratarea?

Deshidratarea apare atunci cand consumati mai putine lichide decat pierdeti. Cand continutul normal de apa din organismul dumneavoastra este redus, acesta strica echilibrul mineralelor (saruri si zahar), fapt care afecteaza functionarea optima. Apa reprezinta peste doua treimi din corpul uman sanatos. Ea lubrifiaza articulatiile si ochii, faciliteaza digestia, elimina toxinele si mentine pielea sanatoasa.

Oricine se poate deshidrata, insa sansele sunt mai mari pentru urmatoarele categorii de indivizi:

  • copiii si bebelusii sunt cei mai susceptibili de a avea diaree severa, varsaturi si de a se confrunta cu cea mai mare pierdere de cantitate de apa din cauza febrei;
  • persoanele in varsta;
  • persoanele racite sau cele cu dureri in gat;
  • sportivii;
  • pacientii care sufera de o boală cronica precum diabetul de tip 1 sau de tip 2 pot urina des daca afectiunea este necontrolata sau daca urmeaza un anumit tratament;
  • oamenii care sunt activi afara, pe vreme caniculara si in conditii de umiditate crescuta, nu se pot racori eficient, deoarece transpirația lor nu se evapora; acest lucru poate duce la o temperatura corporala mai ridicata si la nevoia de mai multa apa.

 

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Rehidrafort saruri de rehidratare un supliment alimentar care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei sale, acesta ajuta la tratarea starilor de deshidratare.

 

Care sunt cauzele deshidratarii?

Este firesc ca, in fiecare zi, prin transpiratie, respiratie, urina, scaun, lacrimi si saliva (scuipat) sa pierdeti apa din organism. De obicei, aceasta pierdere este compensata prin consumul de lichide si consumul de alimente care contin apa. Atunci cand pierdeti prea multa apa sau nu beti si mancati suficient, va puteti deshidrata. Acest lucru se poate intampla in urmatoarele situatii:

cum-puteti-combate-deshidratarea

Cele mai intalnite motive pentru care indivizii uita sa inlocuiasca apa pierduta sunt urmatoarele:

  • nu-si dau seama ca le este sete;
  • nu au timp sa bea apa din cauza activitatii intense de la locul de munca sau din jurul casei;
  • dureri in gat;
  • interventii stomatologice;
  • probleme cu stomacul.

 

Farmacistii Catena recomanda Sun-Lyte saruri de rehidratare, o modalitate gustoasa de a lupta impotriva deshidratarii. Acesta este un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare cu arome de portocale, lamaie, capsune si cola. Administrarea Sun-Lyte asigura completarea aportului de apa si electroliti in caz de deshidratare prin pierdere de lichide gastrointestinale, febra sau transpiratie abundenta.

 

Care sunt simptomele in caz de deshidratare?

In functie de volumul de lichide pierdut, deshidratarea poate fi usoara sau severa. Primele simptome pot incepe sa apara inainte de a avea loc deshidratarea totala.

Simptomele deshidratarii usoare si moderate sunt:

  • senzatie de gura uscata;
  • oboseala;
  • dureri de cap;
  • sete;
  • scaderea mictiunii (diminuarea cantitatii de urina);
  • urina de culoare galben inchis;
  • productie scazuta de lacrimi;
  • piele uscata;
  • crampe musculare.

Pe langa simptomele unei deshidratari usoare, deshidratarea severa presupune existenta urmatoarelor simptome:

  • sete excesiva;
  • respiratie urat mirositoare;
  • ochi uscati;
  • lipsa productiei de transpiratie;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • puls crescut;
  • respiratie rapida;
  • urina inchisa la culoare (maro sau neagra) sau imposibilitatea de a urina;
  • ameteli;
  • somnolenta;
  • lipsa de energie;
  • iritabilitate;
  • confuzie;
  • lesin.

 

Farmacistii Catena recomanda Zdrovit Litorsal, un supliment alimentar care ofera hidratare si ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic al corpului. De asemenea, produsul ajuta la functionarea normala a sistemului nervos si a sistemului muscular si contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii.

 

Cum puteti combate eficient deshidratarea organismului?

Hidratarea va ajuta nu doar sa evitati simptomele pe care le provoaca absenta apei, ci si
sa aveti o stare generala buna, deoarece va imbunatateste starea de spirit, sporeste functia cognitiva si previne oboseala. Iata cateva sfaturi de care sa tineti cont pentru a combate deshidratarea:

Folositi tehnologia!

Telefonul mobil este, cu siguranta, accesoriul care va insoteste peste tot de dimineata pana seara. De ce sa nu profitati de acest lucru? Instalati-va o aplicatie care sa va aminteasca periodic sa faceti cate o mica pauza de la agitatia zilnica si sa beti o gura de apa.

Consumati fructe si legume!

Mancati o dieta echilibrata care include fructe si legume. Acestea contin cantitati mari de apa, sare si vitamine care contribuie la prevenirea deshidratarii. Iata cateva recomandari: pepene rosu, capsune, pepene galben, piersici, portocale, castravete, salata verde, dovlecel, zucchini, telina, rosii, ardei gras, conopida, varza, grapefruit etc.

Dati gust apei!

Lime-ul, lamaia si portocalele sunt potentatori clasici ai apei. Exista, de asemenea, si alte arome de fructe care ar putea sa va ispiteasca papilele gustative. Incercati sa zdrobiti zmeura proaspata in apa sau sa adaugati felii de capsune. Totodata, menta proaspata este si ea o aroma care v-ar putea incanta.

Consumati lichide toata ziua!

Este foarte important ca atunci cand va treziti sa va incepeti dimineata cu un pahar cu apa. De-a lungul intregii zile, hidratati-va la fiecare 45 de minute. Daca lucrati sub cerul liber, in conditii de canicula, este posibil sa fie nevoie sa faceti si mai des acest lucru. Consumati o jumatate de cana de apa la fiecare 10 pana la 15 minute in timpul unui antrenament fizic intens. Nu asteptati sa resimtiti sete! Asigurati-va ca aveti apa la indemana atat ziua, cat si noaptea.

Urina, cel mai bun indicator

Daca urina pe care o produceti este de culoare deschisa, e un semn bun. Inseamna ca v-ati tratat corespunzator. Daca urina este inchisa la culoare, e semn de deshidratare. Este necesar sa beti apa. De asemenea, in acest moment v-ar putea fi de folos si niste saruri de rehidratare.

 

Pentru rehidratarea rapida a celor mici, dar si a adultilor, farmacistii Catena recomanda Rehydrol cu gust de banana. Produsul poate fi administrat in caz de diaree, stari febrile sau varsaturi.

 

Care este consumul optim de lichide pentru a evita deshidratarea?

“Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic minimum 2 litri de apa.”, indica unul dintre mesajele derulate pe TV de Consiliului National al Audiovizualului. Specialistii de la Food and Nutrition Board of the National Academy of Sciences, SUA, recomanda cate un mililitru de apa pentru fiecare calorie de hrana consumata. Mai exact, daca hrana unui om consta in 2500 de calorii pe zi, acesta va trebui sa consume 2.5 litri de apa. Cercetatorii de la National Health and Medical Research Council sugereaza ca aportul zilnic de apa din toate sursele ar trebui sa fie de 3.4 litri pentru barbati si 2.8 litri pentru femei. Specialistii de la The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine considera ca femeile ar trebui sa bea 2.7 litri/zi, iar barbatii 3.7 litri/zi. Frederick Stare, celebrul nutritionist american, obisnuia sa recomande consumul a cel putin sase pahare cu apa pe zi. Cine are dreptate?

Spre deosebire de vitamine si minerale, cand vine vorba despre apa nu exista o doza general valabila. Cantitatea exacta de care aveti nevoie depinde de cativa factori: varsta, nivel de activitate, clima, afectiuni preexistente etc.

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/dehydration-adults

https://www.healthline.com/health/dehydration#signs

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/dehydration