Palpitatiile reprezinta bataile inimii pe care o persoana le resimte intr-un mod neplacut. Aceste palpitatii pot fi resimtite in piept sau gat.
Palpitatiile pot aparea in orice moment, in timp ce va odihniti sau efectuati activitati normale. Cu toate ca pot fi surprinzatoare, palpitatiile de obicei nu sunt grave sau daunatoare. Cu toate acestea, exista cazuri in care palpitatiile pot fi legate de un ritm cardiac anormal care necesita ingrijiri medicale.
Ce persoane sunt predispuse la palpitatii?
Cu toate ca oricine poate resimti palpitatii in anumite momente, acestea sunt mai frecvente in randul persoanelor de sex feminin.
Toti oamenii pot avea palpitatii in diferite momente ale vietii lor. De exemplu, pot aparea in perioada adolescentei, in timpul sarcinii sau in timpul menopauzei.
Cat de frecvente sunt palpitatiile?
Palpitatiile cardiace sunt frecvente. Potrivit unui studiu, 16% dintre oameni s-au prezentat la medic deoarece au avut palpitatii. De asemenea, palpitatiile cardiace reprezinta unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii viziteaza cabinetul unui cardiolog.
Ce sunt palpitatiile?
Deci, ce sunt mai exact palpitatiile cardiace? Palpitatiile sunt practic batai neregulate ale inimii. De obicei, in timpul unor palpitatii, oamenii au senzatia ca inima a sarit o bataie sau a avut o bataie in plus. De asemenea, palpitatiile sunt batai mai puternice ale inimii.
Aceasta senzatie este resimtita de obicei la nivelul pieptului sau gatului. Ritmul inimii se poate schimba in timpul palpitatiilor.
In cele mai multe cazuri, palpitatiile cardiace sunt inofensive si dispar de la sine, fara sa fie nevoie de tratament. Cu toate acestea, in alte cazuri, palpitatiile cardiace pot indica o afectiune de baza mai grava.
Pentru a imbunatati sanatatea inimii, Catena recomanda Naturalis CardioSuport, un supliment alimentar care reuneste intr-o singura formula nutrienti esentiali si substante naturale cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.
Cauze
Palpatiile inimii pot avea o gama larga de cauze printre care emotiile puternice, medicamentele si stilul de viata. In unele cazuri, acestea pot avea la baza o problema medicala care afecteaza inima sau o alta parte a corpului.
Cauzele posibile ale palpitatiilor cardiace sunt:
-
stilul de viata
-
exercitiile fizice intense
-
consumul excesiv de cofeina sau alcool
-
nicotina din produsele din tutun, cum ar fi tigarile si trabucurile
-
lipsa de somn
-
deshidratarea
-
fumatul
Factori emotionali sau psihologici
Palpitatiile pot fi provocate si de:
Naturalis CardioVita este un supliment alimentar cu rol in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.
Droguri si medicamente
Anumite substante pot cauza palpitatii. Printre acestea se numara:
-
medicamentele fara prescriptie medicala (OTC), cum ar fi medicamentele pentru tratarea racelii si a tusei, suplimentele pe baza de plante si suplimentele nutritive
-
medicamentele prescrise, cum ar fi inhalatoarele pentru astm si decongestionantele
-
stimulentele precum amfetaminele si cocaina
Afectiuni cardiace
Desi palpitatiile cardiace pot fi inofensive, ele pot fi, de asemenea, un indiciu al unei afectiuni cardiace subiacente, cum ar fi:
-
aritmia sau ritmul cardiac neregulat
-
problemele la nivelul valvelor cardiace
-
bolile de inima
-
insuficienta cardiaca congestiva
Alte afectiuni
De asemenea, pot fi cauzate si de alte probleme medicale, cum ar fi:
-
modificari hormonale provocate de sarcina sau menopauza
-
tiroida hiperactiva (hipertiroidism)
-
febra
-
apnee in somn
-
anomalii electrolitice
-
niveluri scazute de oxigen sau dioxid de carbon in sange
-
pierderi de sange
-
anemie
-
glicemie scazuta
Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.
Tratament
Tratamentul este prescris in functie de cauza palpitatiilor. Uneori, medicii nu pot descoperi cauza. Palpatiile cardiace nu necesita de obicei tratament decat daca medicul constata ca sunt cauzate de o afectiune de baza.
Daca palpitatiile nu au o cauza medicala, specialistul poate recomanda anumite masuri pentru a reduce simptomele:
Gestionarea stresului si a anxietatii
Tehnicile de relaxare pot ajuta la reducerea palpatiilor inimii cauzate de stres sau anxietate. Exista multe optiuni, insa printre cele mai recomandate sunt:
-
activitatea fizica
-
exercitiile de respiratie
-
yoga
-
tai chi
-
meditatia
-
terapia prin biofeedback
Evitarea stimulentelor
Incercati sa evitati sau sa minimizati aportul de cofeina. Unele droguri ilegale, cum ar fi cocaina si ecstasy, sunt stimulente care pot provoca palpitatii cardiace. Intrebati, de asemenea, medicul daca vreunul dintre medicamentele eliberate pe baza de reteta contine stimulenti care ar putea provoca palpitatii cardiace.
Monitorizarea alimentatiei
Un nivel scazut al zaharului din sange poate creste riscul de palpatatii. Inlocuirea zaharului si a altor carbohidrati simpli cu carbohidrati complecsi poate ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil. De exemplu, specialistii recomanda schimbarea sucurilor zaharoase, a produselor de patiserie si a concentratelor de fructe cu cereale integrale si fructe si legume proaspete.
Schimbarea medicamentelor
Daca o persoana banuieste ca are palpitatii din cauza medicamentelor pe care le ia in mod regulat, trebuie sa discute cu un medic. Cu toate acestea, nu trebuie sa inceteze sa ia medicamentele fara sa discute mai intai cu specialistul.
Renuntarea la fumat
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care fumeaza prezinta un risc crescut de fibrilatie atriala, cea mai frecventa cauza a aritmiei.
Metode de prevenire
In functie de cauzele palpitatiilor, aceste sfaturi va pot ajuta sa reduceti frecventa lor:
-
Reduceti nivelul de stres cu ajutorul exercitiilor de respiratie profunda si/sau de relaxare, yoga, tai chi sau tehnici de biofeedback.
-
Evitati sau limitati cantitatea de alcool pe care o consumati.
-
Evitati sau limitati cantitatea de cofeina.
-
Nu utilizati produse din tutun sau nicotina.
-
Faceti exercitii fizice in mod regulat. Inainte de a incepe, intrebati un specialist care sunt programele de exercitii fizice potrivite.
-
Evitati alimentele si activitatile care declanseaza palpitatii.
-
Controlati-va tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17084-heart-palpitations
https://www.webmd.com/heart-disease/what-causes-heart-palpitations
https://www.healthline.com/health/heart-palpitations
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321541