
Hepatita reprezinta inflamatia – acuta sau cronica – a ficatului si are la baza multiple etiologii, incluzand infectii virale, afectiuni autoimune, consumul excesiv de alcool sau hepatotoxicitate medicamentoasa. Pe masura ce functia hepatica este compromisa progresiv, numeroase procese fiziologice sunt afectate, inclusiv metabolismul bilirubinei, motiv pentru care culoarea scaunului in hepatita este diferita decat de obicei. De altfel, modificarile in culoarea scaunului in hepatita reprezinta un marker clinic in diagnosticarea si monitorizarea bolii, intrucat ofera o gama variata de informatii privitoare la gradul de afectare hepatocelulara si a celui de obstructie biliara.
Ce este hepatita si cum afecteaza ficatul?
In practica medicala, orice afectiune a carei denumire contine sufixul „-ita” defineste inflamatia organului respectiv. In cazul de fata, prin „hepatita” se intelege inflamatia ficatului, determinata de factori infectiosi (cel mai adesea) sau neinfectiosi. Hepatita poate fi acuta sau cronica, ficatul fiind afectat prin urmatoarele mecanisme:
-
inflamatia sustinuta;
-
necroza hepatocelulara;
-
apoptoza (moartea celulara programata) indusa de citokine si sistemul imunitar;
-
disfunctia sistemului biliar, prin colestaza intrahepatica;
-
alterarea metabolismului si eliminarii bilirubinei.
Ficatul indeplineste o gama extrem de variata de functii in organism, printre care se numara si reglarea metabolismului bilei. Bila este esentiala pentru emulsionarea grasimilor, cu digestia si absorbtia ulterioara a acestora. In caz de hepatita, functiile ficatului sunt perturbate, inclusiv eliminarea si metabolizarea pigmentilor biliari; de aceea culoarea scaunului in hepatita este diferita de cea obisnuita si normala.
Hepatita – cauze si factori de risc
Principalele cauze ale hepatitei sunt urmatoarele:
Hepatitele A, B, C, D, E, cauzate de infectii virale cu tropism hepatic care determina inflamatie si distrugerea progresiva a celulelor hepatice. De altfel, virusurile herpetice (citomegalovirus, virusu Epstein-Barr, virusul Herpes simplex) pot afecta ficatul, in special la persoanele care au sistem imunitar compromis (HIV, transplant de organe, diabet, pacienti oncologici). Infectia cu aceste tipuri de virusuri reprezinta principala cauza a hepatitei.
Determinata de consumul excesiv de alcool, ca urmare a toxicitatii etanolului. Etanolul are un potential toxic semnificativ, deoarece determina stres oxidativ, inflamatie, steatoza hepatica. O astfel de afectiune poate evolua spre fibroza si ciroza.
In anumite cazuri, sistemul imunitar ataca in mod anormal hepatocitele, ducand la distrugerea si compromiterea functiei acestora. Hepatita autoimuna se asociaza deseori cu alte afectiuni de aceasta natura, cum ar fi lupusul eritematos sistemic si tiroidita autoimuna. O alta patologie ce se poate asocia cu hepatita autoimuna o reprezinta boala celiaca (intoleranta la gluten).
-
Hepatita indusa medicamentos
Anumite medicamente pot provoca hepatita cronica, in special cand sunt administrate o perioada indelungata si nejustificat. Acestea includ amiodarona, izoniazida, nitrofurantoina, metotrexatul, metildopa, tamoxifenul si, mai rar, acetaminofenul (paracetamolul).
In hepatita, blocarea eliminarii bilei determina acumularea de bilirubina conjugata, ducand prin urmare la situatia in care culoarea scaunului in hepatita este diferita de cea obisnuita, care este maronie.
Care este culoarea scaunului in hepatita?
Pentru a restrange gama de afectiuni hepatice cu care o persoana se poate confrunta, clinicienii cunosc care este culoarea scaunului in hepatita. Modificarea culorii scaunului la persoanele cu hepatita – indiferent de care ar fi cauza subiacenta – este urmarea alterarii metabolismului unui compus numit bilirubina. In mod normal, bilirubina rezulta din degradarea hemoglobinei (care este continuta de hematii) si este prelucrata in ficat dupa urmatorii pasi:
-
bilirubina indirecta (neconjungata) este transportata de albumina spre ficat;
-
conjugarea bilirubinei in hepatocite, sub actiunea UDP-glucuronoziltransferazei, transforma bilirubina neconjungata in bilirubina conjugata, care este solubila in apa;
-
urmeaza eliminarea in bila, bilirubina conjungata fiind excretata in canalele biliare, iar apoi eliminata in intestin, impreuna cu bila;
-
urmeaza conversia in urobilinogen, sub actiunea florei intestinale care reduce bilirubina in urobilinogen, care poate fi fie reabsorbit si excretat prin urina, fie transformat in stercobilina si eliminat prin scaun, conferindu-i culoarea maronie normala.
In contextul inflamatiei hepatice, aceste procese sunt alterate. Prin urmare, culoarea scaunului in hepatita este diferita – vorbim despre asa-zisele scaune hipocolice sau acolice.
- Scaune hipocolice (deschise la culoare, galben-pal)
Definesc culoarea scaunului in hepatita acuta, cand inflamatia ficatului reduce, insa temporar, fluxul biliar. Concentratia de bilirubina excretata in intestin scade, determinand astfel reducerea cantitatii de stercobilina eliminata prin scaun. Prin urmare, culoarea scaunului in hepatita acuta este de obicei mai deschisa decat in mod normal.
- Scaune acolice (albe, decolorate)
Definesc culoarea scaunului in hepatita cu colestaza semnificativa – fie prin inflamatia severa a celulelor hepatice, fie printr-o obstructie extrahepatica (litiaza biliara, colangiocarcinom). Un astfel de caz descrie absenta stercobilinei, un semn al insuficientei hepatice. Culoarea scaunului in hepatita cu colestaza este alb-cenusie, decolorata. Culoarea scaunului in hepatita cu colestaza este si urmarea faptului ca bila nu poate fi eliminata, asadar grasimile nu pot fi emulsionate, in vederea absorbtiei. Drept urmare, acestea se elimina prin scaun (steatoree).
Culoarea scaunului in hepatita este diferita de cea normala, maronie, ca urmare a urmatoarelor modificari fiziopatologici:
-
afectarea hepatocelulara, cu distrugerea hepatocitelor, diminueaza capacitatea de conjugare si de excretie a bilirubinei de catre ficat;
-
colestaza intrahepatica face ca fluxul biliar sa fie redus, din cauza inflamatiei canaliculelor biliare;
-
in hepatitele colestatice, bila nu ajunge in intestin, ducand la absenta stercobilinei din scaun.
Pe langa culoarea scaunului in hepatita, un indicator clinic important il reprezinta coluria, adica urina hipocroma, bruna. Urina capata o astfel de culoare intrucat, ca urmare a afectarii hepatice, bilirubina conjugata se acumuleaza excesiv in sange, iar ulterior este eliminata prin urina. Drept urmare, pe langa culoarea scaunului in hepatita, si culoarea urinei in hepatita poate reprezenta un indicator clinic important.
Culoarea scaunului in hepatita – diagnosticul diferential al scaunului hipocolic/acolic
Daca un pacient cu hepatita se prezinta cu scaune decolorate, este important sa se excluda alte cauze de colestaza:
-
hepatitele colestatice virale (VHA, VHB, VHC, citomegalovirus, virusul Epstein-Barr);
-
hepatita alcoolica severa;
-
ciroza biliara primitiva sau colangita sclerozanta;
-
obstructia ductului biliar (litiaza, stricturi, tumori biliare).
Tratamentele cu medicamente colestatice (contraceptive, antibiotice, steroizi anabolizanti) pot duce la modificari similare cu culoarea scaunului in hepatita. Pentru stabilirea unui diagnostic, sunt necesare investigatii precum ecografia abdominala, RMN-ul colangiografic, dar si analize precum profilul functional hepatic (ALT, AST, GGT, FA), bilirubina totala si fractionata.
Culoarea scaunului in hepatita – concluzii
Culoarea scaunului in hepatita este diferita, reprezentand un indicator clinic important ce poate reflecta severitatea afectarii hepatocelulare si prezenta colestazei:
-
culoarea scaunului in hepatita acuta este usor mai deschisa decat in mod normal, fiind vorba de asa-zisele „scaune hipocolice”;
-
culoarea scaunului in hepatita cu colestaza severa este alb-cenusie, pala, fiind vorba de asa-zisele „scaune acolice”.
Coluria asociata sugereaza acumularea de bilirubina conjungata in sange. Aceste modificari de culoare – atat ale scaunului, cat si ale urinei – pot ghida diagnosticul, insa bineinteles ca nu ar trebui sa inlocuiasca investigatiile si analizele mai specifice.
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5954621/
https://www.msdmanuals.com/home/liver-and-gallbladder-disorders/hepatitis/overview-of-chronic-hepatitis
https://www.hepb.org/what-is-hepatitis-b/what-is-hepb/symptoms/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459290/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554549/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555945/