Prin analiza sedimentului urinar se pot identifica diferitele elemente microscopice continute in proba proaspat emisa de urina. Printre diferite elemente, cum ar fi leucocite, hematii, mucus si cilindri, se pot regasi si cristale amorfe in urine. Acestea sunt structuri solide, fara o forma clar definita (amorfe), compuse in principal din saruri care precipita in urina. In general, aparitia de cristale amorfe in urina nu are semnificatie clinica, cel putin nu in context izolat, ci eventual in asociere cu rezultatele altor analize. De asemenea, cristale amorfe in urina pot aparea pe fondul stilului de viata, cum ar fi dieta bogata in anumite alimente care favorizeaza formarea acestora.
Ce inseamna cristale amorfe in urina?
Prezenta de cristale amorfe in urina (numite si saruri amorfe in urina) indica, de fapt, prezenta unor depozite de saruri care nu au structura cristalina bine definita si, prin urmare, nu au forma geometrica specifica, spre deosebire de alte tipuri de cristale care pot fi identificate in sediment. Ele sunt identificate in timpul analizei microscopice a sedimentului urinar, proces care implica centrifugarea probei de urina pentru a decanta continutul solid de cel lichid. Dupa centrifugare, sedimentul este examinat la microscop pentru a se identifica prezenta diferitelor elemente, cum ar fi cristale amorfe in urina, bacterii, spermatozoizi etc. Exista doua tipuri de cristale amorfe:
-
Cristale amorfe de urati: compuse din saruri de acid uric, de obicei apar in urina acida (pH < 5,5). Cristalele de urat amorf sunt de culoare galben-bruna;
-
Cristale amorfe de fosfati: compuse din saruri de fosfat de calciu sau magneziu, uzual apar in urina alcalina (pH > 7,0). Cristalele de fosfat amorf sunt de culoare alb-galbuie.
Prezenta acestor cristale amorfe in urina nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare si poate fi chiar tranzitorie, influentata de factori temporari cum ar fi dieta sau deshidratarea. Totusi, exista si cazuri in care prezenta de cristale amorfe in urina poate indica o posibila afectiune medicala. In aceste cazuri, este important sa se efectueze analize mult mai extinse si mai specifice.
Cristale amorfe in urina - cauze si factori de risc
Cauzele pentru saruri amorfe in urina (cristale amorfe in urina) pot fi foarte diferite, influentate atat de factori fiziologici, cat si patologici. Este important sa se inteleaga contextul in care apar cristale amorfe in urina, pentru a determina daca rezultatul are semnificatie clinica sau nu:
Dieta
Este unul dintre principalii factori care influenteaza formarea de cristale amorfe in urina, fiind cunoscut faptul ca aportul crescut de alimente bogate in purine (carnea rosie, fructele de mare, organe animale) creste concentratia de acid uric, ducand la saruri amorfe in urina mari. O dieta bogata in fosfati (produse lactate, dietele vegetariene) pot duce, de asemenea, la cristale amorfe in urina (in special cristale de fosfati).
Starea de hidratare
Deshidratarea contribuie la formarea de cristale amorfe in urina. Atunci cand aportul de lichide este redus, urina devine mai concentrata, ceea ce favorizeaza precipitarea sarurilor si formarea cristalelor amorfe.
pH-ul urinei
pH-ul urinei care, de asemenea, poate fi influentat de factori externi (hidratare, dieta) dicteaza, in mare masura, daca analiza sedimentului urinar se va prezenta cu cristale amorfe in urina. Un pH urinar scazut (acid) favorizeaza formarea cristalelor de urati, in timp ce un pH urinar ridicat (alcalin) favorizeaza formarea cristalelor de fosfati. Anumite medicamente si patologii ar putea influenta pH-ul urinei, crescand riscul formarii de cristale amorfe in urina.
Afectiunile metabolice
Anumite afectiuni metabolice, cum ar fi guta (in care exista un exces de acid uric in sange), ar putea duce la formarea de cristale amorfe in urina (in special de urati). Hiperparatiroidismul, o afectiune caracterizata prin nivele ridicate de hormon paratiroidian, creste nivelul de calciu din sange si urina, favorizand formarea de cristale amorfe in urina (in special de fosfati).
Tratamentele medicamentoase
Administrarea anumitor medicamente creste riscul formarii de cristale amorfe in urina. Un bun exemplu il reprezinta diureticele care pot duce la deshidratare si concentrarea urinei, crescand astfel riscul ca sarurile sa precipiteze in urina. Citratul de potasiu, folosit in diferite scopuri (de la mentinerea tensiunii arteriale, pana la scaderea nivelului de calciu din urina), poate favoriza aparitia de cristale amorfe in urina (in special saruri amorfe de fosfati).
Cristale amorfe in urina - implicatii medicale asociate
In context izolat, prezenta de cristale amorfe in urina nu are neaparat insemnatate clinica. Drept urmare, ar putea fi necesare investigatii suplimentare. Totusi, prezenta lor in urina poate indica:
Litiaza renala
Prezenta cristalelor amorfe poate indica un stadiu incipient al formarii calculilor renali (pietrele la rinichi). Cand concentratia de saruri in urina este ridicata pentru o perioada lunga, ele se pot aglomera formand calculi solizi. Simptomele pot include urinare ingreunata, prezenta de sange in urina (hematurie), durere in partea inferioara a spatelui.
Guta
Guta este o afectiune care presupune acumularea in exces de acid uric in sange, ceea ce va duce la formarea cristalelor de articulati in articulatii si tesuturi moi. Afectiunea se prezinta cu dureri articulare intense si inflamatie, umflaturi la nivelul articulatiilor.
Infectii urinare
Prezenta de cristale de urat amorf in urina la copii, sau a celor de fosfati, poate indica o infectie urinara activa. Cristalele amorfe de fosfati apar in special in cadrul infectiilor cauzate de diferite bacterii care produc ureaza (enzima care transforma ureea in amoniac si dioxid de carbon), cum ar fi Proteus mirabilis. Se prezinta cu durere sau senzatia de arsura in timpul urinarii.
Hiperparatiroidismul
Hiperparatiroidismul primar, caracterizat prin secretia excesiva de hormon paratiroidian, duce la cresterea nivelului de calciu in sange si urina. Acest fenomen favorizeaza formarea sarurilor de fosfati si a calculilor renali. Identificarea cristalelor amorfe de fosfati in urina poate sugera, prin urmare, prezenta hiperparatiroidismului, dar necesita investigatii suplimentare: masurarea nivelului de calciu (calcemia) si fosfati (fosfatemia) din sange.
Dupa cum s-a mentionat, in rare cazuri prezenta izolata de cristale amorfe in urina are relevanta clinica. Rezultatul ar trebui coroborat si cu alte investigatii, in cazul in care se suspecteaza vreo patologie subiacenta. Problema principala a acestor cristale este faptul ca mimeaza foarte fidel prezenta cocilor bacterieni in urina. Daca exista suspiciuni ca ar fi vorba despre coci bacterieni, deci nu despre cristale amorfe in urina, se recomanda coloratia gram a probei.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK606103/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9701861/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22204-crystals-in-urine
https://eclinpath.com/urinalysis/crystals/amorphous-crystals1/
https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/lf/js16/mikroskop/web/pages/krystaly_en.html