Beneficiile galbenelelor se datoreaza faptului ca au un continut ridicat in compusi antioxidanti naturali, cu roluri esentiale in apararea organismului impotriva efectelor potential nocive ale speciilor reactive de oxigen si azot.
De-a lungul timpului, crema de galbenele a fost si continua sa fie folosita in numeroase afectiuni de ordin dermatologic, datorita proprietatilor sale calmante si vindecatoare.
Crema de galbenele se foloseste prin administrare topica, aplicandu-se pe piele, insa studiile de specialitate indica o intrebuintare multilaterala a galbenelelor: sub forma de ceai de galbenele, extract de galbenele, uleiuri esentiale si tincturi. In articolul de fata, ne vom axa in special pe efectul topic.
Crema de galbenele se obtine prin amestecarea florilor cu diferite tipuri de ceruri, uleiuri, dupa care pasta respectiva este lasata la infuzat timp de mai multe saptamani. Ulterior, florile sunt mojarate, introduse in recipiente si combinate cu diferite uleiuri si ingrediente naturale pentru a se stabiliza. Crema de galbenele poate fi folosita in numeroase scopuri, atat pentru a trata afectiuni dermatologice si a ajuta la gestionarea simptomelor lor, cat si pentru ameliorarea simptomelor altor afectiuni, cum ar fi hemoroizii externi. Studiile de specialitate demonstreaza faptul ca extractul din aceste flori are un continut deosebit de mare in compusi fitochimici cu activitate biologica.
Daca sunteti in cautarea unui produs de ingrijire care sa ajute eficient la repararea pielii crapate, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Balsam Galbenele. Acesta este un produs care favorizeaza reducerea iritatiilor, avand un efect cicatrizant si emolient. De asemenea, balsamul de galbenele de la Naturalis contribuie la mentinerea elasticitatii pielii.
Galbenelele (Calendula officinalis) reprezinta o specie de plante din familia Asteraceae si care se utilizeaza de secole intregi in medicina traditionala, datorita importantelor proprietati pe care le prezinta. Crema de galbenele, in special, reprezinta principala forma de utilizare a florilor si este cunoscut faptul ca utilizarea acesteia poate ajuta la tratamentul mai multor afectiuni. Fiind bogate in antioxidanti naturali (flavonoizi, glicozizi flavonici, poliine, acizi organici), florile se folosesc si pentru a se extrage uleiuri esentiale, pentru ceaiuri si tincturi. Galbenelele contin si o cantitate relativ redusa de vitamina C si uleiuri volatile cu efect balsamic puternic.
In situatia in care cautati un remediu pentru buzele crapate, sau pentru pielea crapata de pe maini sau picioare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Balsam cu galbenele. Acesta este un produs obtinut din ingrediente active naturale, putand sa fie folosit atat de copii, cat si de persoanele care au inaintat in varsta. Acest balsam protejeaza eficient impotriva conditiilor meteorologice si de mediu, asigurand igiena prin generarea pe piele a unei pelicule protectoare.
Numeroase studii de specialitate au incercat sa evidentieze beneficiile pe care aplicarea topica de crema de galbenele le are asupra pielii. Rezultatele indica faptul ca extractul de galbenele si din alte parti vegetale ale plantei prezinta importante proprietati antioxidante, antibacteriene si antifungice, care sustin eficienta utilizarii de crema de galbenele in tratamentul diferitelor boli de piele. Conform rezultatelor studiilor efectuate, crema de galbenele contine o cantitate foarte mare de flavonoizi, compusi fitochimici cu actiune biologic activa majora. Dintre principalele proprietati ale flavonoizilor, le putem aminti pe cele:
-
antiinflamatoare;
-
antioxidante;
-
antibacteriene si antifungice;
-
hidratante si vindecatoare;
-
antiimbatranire.
Crema de galbenele contine o gama variata de compusi fitochimici, cum ar fi:
-
saponine triterpenice (glicozide ale acidului oleanolic);
-
alcooli triterpenici (α-amirine, β-amirine, faradiol);
-
flavonoide (quercetina si izorhamnetina);
-
carotenoide (α-caroten si β-caroten, luteina, xantofila, violaxantina, neolicopina A).
Crema de galbenele – intrebuintari
Crema de galbenele are intrebuintare practica in numeroase afectiuni ale pielii, iar studiile arata o eficienta sporita mai ales atunci cand se utilizeaza in sinergie cu farmacoterapia clasica. Mai mult decat atat, datorita proprietatilor sale, aplicarea topica de crema de galbenele poate ajuta si la prevenirea anumitor afectiuni si la mentinerea starii optime de hidratare a pielii. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele intrebuintari terapeutice ale cremei de galbenele.
Poate ameliora aspectul vergeturilor
Crema de galbenele contine pigmenti carotenoizi care ajuta la regenerarea celulelor pielii. Mai mult decat atat, contine si compusi fitochimici cu activitate antiinflamatorie. Studiile de natura epidemiologica arata faptul ca persoanele care au folosit crema de galbenele zilnic au raportat o atenuare usoara spre moderata a aspectului vergeturilor, cu reducerea acestora.
Ajuta la reducerea sensibilitatii exacerbate si la calmarea iritatiilor
Un beneficiu recunoscut al aplicarii topice de crema de galbenele este capacitatea sa de a ajuta la reducerea simptomelor iritatiei (eritem si prurit), in special pentru cei cu piele hipersensibila. Aceste proprietati pot fi atribuite probabil proprietatilor antiinflamatorii si capacitatii sale de a limita pierderile transdermice de apa, intarind bariera de aparare impotriva iritantilor. Prin teste de laborator, s-a observat ca aplicarea cremei reduce simptomele vizibile ale iritatiilor.
Eficienta in protectia impotriva radiatiilor ultraviolete
Crema de galbenele ar putea fi o alternativa eficienta pentru protectia impotriva radiatiilor. Un studiu de laborator indica faptul ca uleiul de galbenele are proprietati asemanatoare cu cremele care contin factor de protectie solara. Totusi, sunt necesare mai multe studii care sa ateste acest beneficiu. Intre timp, crema cu factor de protectie solara reprezinta cea mai eficienta alternativa de protectie a pielii impotriva efectului nociv al radiatiilor ultraviolete.
Utila pentru tratamentul eczemei, dermatitei de scutec si a altor afectiuni dermatologice
Crema de galbenele este eficienta drept alternativa de tratament si gestionare a dermatitei si eczemelor. Deoarece planta are proprietati antiinflamatorii, aplicarea ei pe pielea afectata poate ajuta la reducerea inflamatiei. De asemenea, crema de galbenele promoveaza vindecarea si, in acelasi timp, ajuta la reducerea simptomelor asociate afectiunii. Crema de galbenele ar putea fi mai utila decat alte tratamente, cum ar fi gelul de aloe vera, in tratarea dermatitei de scutec.
Utila pentru tratamentul vaginozei bacteriene si infectiilor vaginale fungice
Crema de galbenele ar putea fi eficienta si pentru tratarea infectiilor vaginale. Intr-un studiu efectuat pe 80 de femei diagnosticate cu vaginoza bacteriana, s-au comparat efectele pe care metronidazolul si crema de galbenele le-au avut asupra acestora. Dupa o saptamana, ambele grupuri – atat cele tratate cu metronidazol, cat si cele care au folosit crema de galbenele – s-au vindecat de vaginoza, fara a fi prezent vreun potential efect secundar. Un alt studiu a indicat faptul ca crema de galbenele a fost eficienta si in tratarea infectiilor vaginale fungice, dar efectul nu a fost unul la fel de rapid ca in cazul terapiei standard (clotrimazol).
Hidrateaza si mentine integritatea pielii
Utilizarea zilnica a cremei de galbenele ajuta la mentinerea starii de hidratare a pielii, formulele disponibile pe piata continand acizi grasi esentiali care mentin integritatea pielii. De asemenea, exista studii care sustin faptul ca extractele de galbenele ar putea stimula productia de colagen, insa sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte. Persoanele cu piele uscata care folosesc acest tip de crema sustin ca, intr-adevar, are efecte imediate si de lunga durata.
Eficienta pentru preventia si tratarea radiodermatitei
Avand in vedere potentialul antiinflamator si antioxidant al extractului de galbenele, au existat mai multe studii clinice pentru a-i certifica eficienta. S-a observat ca faptul ca galbenelele sunt capabile sa previna stresul oxidativ, datorita continutului ridicat in polifenoli, utilizarea cremei de galbenele interferand cu generarea speciilor reactive de oxigen si azot. Studiile efectuate pe linii celulare umane arata faptul ca celulele sanatoase, tratate cu extract de Calendula officinalis, au beneficiat de o crestere a capacitatii rezistenta si a ratei de supravietuire in urma tratarii cu apa oxigenata (un major factor al stresului oxidativ). Drept urmare, specialistii considera ca utilizarea cremei de galbenele ar fi eficienta indeosebi in prevenirea radiodermatitei, efect al radioterapiei.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665477/
-
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/calendula-officinalis
-
https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-calendula-4582641
-
https://www.healthline.com/health/calendula-oil
-
https://www.kiehls.com/skincare-advice/calendula-benefits-for-skin.html
-
https://www.mustelausa.com/blogs/mustela-mag/calendula-benefits
-
https://www.mountsinai.org/health-library/herb/calendula