Crampele abdominale: cauze si preventie

Crampele abdominale: cauze si preventie Crampele abdominale: cauze si preventie

Ultima actualizare: 13 septembrie 2021

crampe-abdominale-cauze-si-preventie

Desi subestimat, in spatele unui episod de crampe abdominale se poate ascunde mai mult decat o simpla durere. De la gaze intestinale pana la boli inflamatorii intestinale, cauzele afectiunii pot fi nenumarate. De aceea, in unele cazuri, remediile utilizate acasa, fara sa va consultati cu un specialist, pot reprezenta o decizie pripita care nu va face altceva decat sa va inrautateasca starea de sanatate. Nu toate crampele abdominale sunt periculoase. De cele mai multe ori, durerea va trece de la sine. Exista si situatii in care sunt necesare investigatii medicale riguroase si, din pacate, internare de urgenta. Nu toate crampele abdominale pot fi prevenite. Chiar daca aveti un stil de viata sanatos si activ, tot exista riscul ca, la un moment dat, sa va confruntati cu aceste dureri. Din grija fata de dumneavoastra si fata de oamenii dragi, este important sa fiti atent la simptome si sa nu le ignorati sperand ca vor disparea odata cu trecerea timpului. In acest articol, veti descoperi o scurta trecere in revista a ceea ce se poate afla in spatele unor crampe abdominale.

Dureri si crampe abdominale – posibile cauze

Durerea abdominala este durerea localizata intre piept si zona pelvina. Se mai numeste si durere de stomac. Inflamatia sau bolile care afecteaza organele din abdomen (intestin gros si subtire, rinichi, apendice, splina, stomac, ficat, vezica biliara si pancreas) pot provoca dureri abdominale. Infectiile virale, bacteriene sau parazitare care afecteaza stomacul si intestinele pot provoca, de asemenea, dureri puternice.

Durerea abdominala poate fi:

  • generalizata: este resimtita in mai mult de jumatate de abdomen. Acest tip de durere este specifica pentru un virus stomacal, indigestie sau gaze. Daca durerea devine severa, aceasta poate fi cauzata de blocarea intestinelor;
  • localizata: se afla intr-o singura zona a abdomenului. De cele mai multe ori, semnaleaza o problema a unui organ, cum ar fi apendicele, vezica biliara sau stomacul;
  • sub forma de crampe: in majoritatea cazurilor, ele sunt cauzate de gaze si balonare, iar adesea sunt urmate de diaree. Motivele de ingrijorare apar atunci cand creste periodicitatea disconfortului, durata depaseste 24 de ore sau intervine febra;
  • colicativa: durerea vine in valuri, incepe si se termina brusc. Pietrele la rinichi si calculii biliari sunt cauzele frecvente care stau la baza simptomelor.

Majoritatea factorilor care cauzeaza crampe abdominale nu reprezinta motive de ingrijorare. Medicul de familie poate diagnostica si trata cu usurinta problema. Uneori, insa, durerea poate ascunde o afectiune serioasa care necesita urgent un tratament.

Farmacistii Catena recomanda Nestle Optifibre, un supliment alimentar cu rol prebiotic care contribuie la reglarea tranzitului intestinal. Acesta ajuta la scaderea efectelor asociate cu constipatia, precum balonare si crampe abdominale. Produsul poate fi administrat si in cazul copiilor cu varsta peste 3 ani, femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza.

Fie ca aveti un usor disconfort sau dureri de intensitate mare, episoadele de crampe abdominale pot avea mai multe cauze:

Apendicita

Apendicita (inflamarea apendicelui) reprezinta una dintre cele mai intalnite urgente chirurgicale abdominale. La noi in tara, incidenta bolii este de 1 la 50/60 copii. Grupa de varsta cea mai afectata este cuprinsa intre 10 si 20 de ani. Cazurile in care apendicita se manifesta la sugari si copii mai mici de 10 ani sunt destul de rare.

Pe langa crampe abdominale, simptomele care indica prezenta acestei afectiuni mai pot fi: greata, varsaturi, constipatie, umflarea abdomenului etc.

Nu exista nicio modalitate dovedita clinic de a preveni apendicita. Cu toate acestea, unii specialisti sugereaza ca anumite obiceiuri alimentare, cum ar fi consumul unor alimente bogate in fibre, v-ar putea fi de mare ajutor.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este o tulburare frecventa care afecteaza intestinul gros. Aceasta reprezinta o afectiune cronica pe care va trebui sa o gestionati pe termen lung. Pe langa crampe abdominale, simptomele mai pot fi urmatoarele: balonare, gaze intestinale, constipatie si diaree.

Cauzele care duc la sindromul colonului iritabil inca nu au fost identificare, insa specialistii considera ca alimentatia, sedentarismul, hormonii, anumite medicamente si stresul ar influenta functionarea optima a musuclaturii de la nivelul colonului.

Nu exista niciun remediu care sa vindece complet sindromul colonului iritabil, insa exista tratamente care vizeaza ameliorarea simptomelor. Initial, medicul dumneavoastra va poate sfatui sa faceti anumite modificari ale stilului de viata. Aceste „remedii casnice” sunt sugerate inainte de inceperea utilizarii medicamentelor.

Boli inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale reprezinta o categorie de tulburari care implica inflamatia cronica a mucoasei tractului digestiv. Din aceasta familie de afectiuni fac parte colita ulcerativa si boala Crohn. Printre cele mai intalnite simptome se numara: crampele si durerile abdominale, diareea, oboseala, scaunele cu sange, lipsa poftei de mancare si pierderea nejustificata in greutate.

Diagnosticul se pune dupa efectuarea testelor de laborator (probe de sange si scaun) si dupa realizarea obligatorie a unei colonoscopii.Tratamentul se stabileste in functie de severitatea bolii si are ca scop ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor.

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune in care continutul stomacului se intoace catre esofag. Factorii de risc sunt fumatul, consumul de alcool, sarcina, obezitatea, administrarea anumitor medicamente si consumul unor alimente (produse care contin cofeina, citrice, ardei iuti, mancaruri picante, grasimi, prajeli etc.).

Simptomele pot fi urmatoarele: crampe abdominale, senzatia de arsura in piept care se poate intinde pana in zona gatului, gust acru sau amar in gura, regurcitare acida etc.

In functie de cat de avansata este boala, tratamentul poate fi medicamentos sau chirughical. Acest lucru se stabileste dupa efectuarea unor investigatii medicale.

Gastroenterita

Gastroenterita este o afectiune care se refera la inflamatia si iritarea tractului gastrointestinal. Cele mai intalnite simptome sunt urmatoarele: crampe abdominale, greata si varsaturi, dureri de cap si de corp.

Principalele cauze care stau la baza imbolnavirii sunt virusurile (norovirus, rotavirusuri astrovirusuri, adenovirusuri etc.) si bacteriile (spre exemplu, Salmonella sau E.coli).

Exista mai multe moduri prin care se poate transmite gastroenterita: prin contact cu o persoana infestata, prin consumul de apa si alimente contaminate si prin igiena necorespunzatoare a mainilor.

Alte cauze ale crampelor abominale:

  • flatulenta;
  • constipatie;
  • toxiinfectie alimentara;
  • ulcer gastro-duodenal
  • intindere musuculara;
  • hernie;
  • litiaza biliara;
  • litiaza renala;
  • ovulatia;
  • menstruatia;
  • diverticuloza;
  • endometrioza;
  • infectiile urinare;
  • ocluzia intestinala;
  • boala inflamatorie pelvina;
  • alergii alimentare (spre exemplu, arahide, crustacee, oua etc.);
  • intolerante alimentare.

Pentru mentinerea confortului digestiv si ameliorarea hiperaciditatii gastrice, farmacistii Catena recomanda Gastrocalmin Naturalis. Acesta este un supliment alimentar creat special pentru persoanele cu digestie sensibila. Produsul contribuie la functionarea normala a enzimelor digestive, imbunatateste confortul digestiv si sustine functiile normale ale tractului gastrointestinal.

Crampe abdominale frecvente? Cand este necesar consultul medicului?

De cele mai multe ori, un episod de crampe abdominale usoare va disparea fara tratament. Cu toate acestea, in unele cazuri, va fi necesar sa cereti ajutor de specialitate. Daca durerea devine severa, este asociata cu traume date de un accident, o ranire sau presiune si durere in piept, va trebui sa sunati urgent la 112. De asemenea, simptomele care necesita ajutor medical in cel mai scurt timp cu putinta sunt urmatoarele:

  • scaun cu sange;
  • temperatura peste 38.33° C;
  • hematemeza (varsaturi cu sange);
  • greturi si varsaturi persistente;
  • ingalbenirea pielii sau a ochilor;
  • respiratie dificila;
  • umflare, rigiditate sau sensibilitate excesiva resimtita la nivelul abdomenului.

Daca resimtiti urmatoarele simptome, este necesar sa va faceti programare la un specialist:

  • dureri abdominale care dureaza mai mult de 24 de ore;
  • constipatie prelungita;
  • varsaturi;
  • senzatie de arsura la urinare;
  • scaderea inexplicabila in greutate;
  • pierderea poftei de mancare.

De asemenea, daca sunteti insarcinata sau alaptati si resimtiti crampe abdominale, este necesar sa va contactati urgent medicul.

crampele-abdominale-cauze-si-preventie

Tratament pentru crampe abdominale

Tratamentul impotriva crampelor abdominale nu este simptomatic, ci urmareste vindecarea bolii cauzatoare. In acest sens, medicul cerceteaza cauza care sta la baza durerii. Astfel, specialistul va efectua o examinare fizica prin apasarea diferitelor zone ale abdomenului pentru a verifica sensibilitatea si umflarea. Aceste informatii, combinate cu severitatea durerii, localizarea acesteia in abdomen si cu o discutie despre stilul de viata si istoricul dumneavoastra medical, vor ajuta medicul sa stabileasca ce teste sa efectuati.

Testele imagistice, cum ar fi scanarea RMN, ultrasunetele si razele X, sunt utilizate pentru a vizualiza, in detaliu, organele, tesuturile si alte structuri din abdomen. Ele pot ajuta la diagnosticarea tumorilor, fracturilor, rupturilor si inflamatiei.

Alte analize care ar putea fi recomandate: colonoscopie, endoscopie, probe de sange, urina si scaun, teste cutanate si/sau teste serologice. In functie de rezultate, se va stabili un plan de tratament.

Astfel, de la caz la caz, tratamentul ar putea presupune:

  • rehidratare (orala sau intravenoasa);
  • utilizarea de suplimente alimentare;
  • regim alimentar;
  • antiemetice;
  • antiinflamatoare;
  • antihistaminice;
  • antibiotice;
  • hormoni;
  • diferite medicamente cu prescriptie medicala;
  • chirurgie.

Administrarea de aspirina trebuie evitata pana cand este identificat diagnosticul, deoarece medicamentele ar putea agrava unele cauze (de exemplu, ulcere peptice, sangerari intestinale etc.).

Crampe abdominale - masuri de preventie

Din pacate, nu toate cauzele care declanseaza crampe abdominale pot fi prevenite. Cu toate acestea, exista o minima interventie pe care o puteti face pentru a reduce riscul de a dezvolta astfel de dureri:

  • adoptati o alimentatie sanatoasa;
  • hidratati-va corespunzator;
  • faceti miscare in fiecare zi, insa nu va fortati abdomenul daca deja va confruntati cu crampe;
  • mancati mese mici si dese;
  • mancati incet si mestecati bine fiecare imbucatura de mancare;
  • consumati lichide la temperatura camerei;
  • evitati prajelile, grasimile si alimentele picante, cele care va baloneaza sau va dau gaze;
  • invatati sa gestionati stresul;
  • limitati consumul de alcool si cafea.

Surse:

https://www.healthline.com/health/abdominal-pain#location

https://www.webmd.com/pain-management/guide/abdominal-pain-causes-treatments

https://www.medicinenet.com/abdominal_pain_causes_remedies_treatment/article.htm

https://www.medicinenet.com/abdominal_pain/symptoms.htm

https://www.healthline.com/health/appendicitis

https://www.nidirect.gov.uk/conditions/stomach-ache-and-abdominal-pain

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome

https://www.webmd.com/digestive-disorders/gastroenteritis