Crampe musculare – de ce apar si cum se trateaza

Crampe musculare – de ce apar si cum se trateaza Crampe musculare – de ce apar si cum se trateaza

Ultima actualizare: 13 noiembrie 2024

crampe-musculare

Crampele musculare sunt contractii bruste, dureroase si involuntare, care pot afecta mai multe grupe musculare. In majoritatea cazurilor, cei mai afectati muschi sunt cei aflati in partea din spate a gambei, dar si in spatele si fata coapsei. De asemenea, multi oameni se confrunta cu crampe musculare la nivelul:

  • peretelui abdominal
  • mainilor
  • picioarelor

Crampele musculare pot provoca o durere atat de intensa incat pot perturba somnul pe timpul noptii sau pot ingreuna mersul.

Durerea brusca, ascutita, care poate dura de la cateva secunde pana la 15 minute, este cel mai frecvent simptom al unei crampe musculare. Exista situatii in care unele crampe musculare sunt insotite de o umflatura care apare sub piele la nivelul muschiului afectat.

Perioadele lungi de exercitii fizice sau munca fizica, in special cand temperaturile sunt ridicate, pot duce la aparitia crampelor musculare. In plus, exista anumite medicamente si afectiuni care pot cauza crampe musculare. De obicei, crampele musculare pot fi tratate acasa cu ajutorul metodelor de autoingrijire.

 


Ce sunt crampele musculare?

Crampele musculare sunt contractii bruste si involuntare care apar la nivelul unuia sau mai multor muschi. Daca aceste simptome musculare v-au trezit vreodata in timpul noptii sau v-au afectat mersul, inseamna ca stiti exact ca pot provoca dureri destul de mari. Cu toate ca de cele mai multe ori sunt inofensive, crampele musculare pot afecta temporar muschiul afectat.

De cele mai multe ori, crampele musculare se dezvolta la nivelul muschilor picioarelor, in special al gambelor. Pe langa durerea brusca si ascutita, este posibil sa simtiti sau chiar sa observati si o umflatura dura de tesut muscular care apare sub piele.

Simptome

Nu toate spasmele musculare provoaca dureri, insa unele pot fi extrem de inconfortabile. Multi oameni simt in timpul crampelor ca muschiul se zbate sau se misca de unul singur, aceasta senzatie durand de obicei doar cateva secunde.

Unii oameni pot observa, de asemenea, ca intregul muschi se blocheaza si nu se mai misca deloc. Aceasta manifestare apare cel mai frecvent la nivelul picioarelor si poate fi destul de dureroasa. In plus, muschiul poate fi dur la atingere. Crampele musculare trec in cateva minute, de regula, dar durerea musculara poate sa persiste mai mult timp dupa aceea.

simptome

Daca spasmele musculare sunt provocate de o afectiune neurologica, persoana in cauza va experimenta de obicei si alte simptome, cum ar fi:

  • durere de spate, gat sau cap
  • slabiciune musculara
  • amorteala la nivelul pielii
  • senzatie de ace in piele
  • tremuraturi
  • probleme de coordonare
  • miscari lente
  • vedere dubla
  • probleme de somn
  • paralizie

Crampele musculare dispar de obicei de la sine si in rare cazuri necesita ingrijiri medicale. Cu toate acestea, luati legatura cu un medic daca aveti crampe musculare care:

  • cauzeaza disconfort puternic
  • sunt insotite de umflaturi la nivelul picioarelor
  • sunt asociate cu slabiciune musculara
  • apar frecvent
  • nu au o cauza evidenta, cum ar fi exercitiile fizice intense
  • nu se amelioreaza dupa acordarea metodelor de autoingrijire

Ce cauze au crampele musculare?

Crampele musculare pot aparea in urma suprasolicitarii unui muschi, a deshidratarii, a incordarii musculare sau pur si simplu din cauza mentinerii unei pozitii pentru o perioada prea lunga de timp. In multe cazuri, insa, cauza nu este cunoscuta.

De cele mai multe ori, crampele musculare sunt inofensive. Cu toate acestea, unele pot fi cauzate de o problema medicala, cum ar fi:

Alimentarea inadecvata cu sange

Ingustarea arterelor care alimenteaza picioarele cu sange (arterioscleroza) poate produce crampe musculare la nivelul picioarelor. Aceasta problema apare de obicei in timpul exercitiilor fizice. Aceste crampe musculare dispar imediat dupa incetarea exercitiilor fizice.

cauze

Compresia nervoasa

Comprimarea nervilor coloanei vertebrale (stenoza lombara) poate provoca, de asemenea, dureri asemanatoare crampelor la picioare. Durerea se agraveaza de obicei cu cat mergeti mai mult. Mersul intr-o pozitie usor aplecata in fata poate ameliora sau intarzia aparitia simptomelor.

Carentele minerale

Crampele musculare la picioare pot aparea si daca aveti un nivel prea scazut de potasiu, calciu sau magneziu in sange. Diureticele, care sunt medicamente prescrise pentru reducerea hipertensiunii arteriale, pot, de asemenea, sa duca la epuizarea nivelurilor acestor minerale.

Factori de risc

Factorii care ar putea creste riscul de crampe musculare sunt:

Varsta

Persoanele in varsta isi pierd in timp masa musculara, motiv pentru care muschiul ramas poate fi suprasolicitat mai usor.

Deshidratare

Sportivii care se suprasolicita si deshidrateaza in timp ce efectueaza activitati sportive pe vreme calda dezvolta frecvent crampe musculare.

Sarcina

Crampele musculare sunt, de asemenea, frecvente in timpul sarcinii.

Afectiuni medicale

Riscul de crampe musculare este mai mare in cazul persoanelor care sufera de diabet sau afectiuni nervoase, hepatice sau tiroidiene.

Diagnostic

Crampele musculare sunt de obicei inofensive si nu necesita ingrijiri medicale. Cu toate acestea, ar trebui sa consultati un medic daca sunt foarte grave, daca nu se imbunatatesc dupa efectuarea exercitiilor de stretching sau daca persista mult timp. Acesta ar putea fi un semn al unei afectiuni medicale subiacente.

diagnostic

Pentru a afla cauza crampelor musculare, medicul va efectua un examen fizic. In timpul consultului, specialistul ar putea pune urmatoarele intrebari:

  • Cat de des apar crampele musculare?
  • Ce muschi sunt afectati?
  • Luati vreun medicament?
  • Obisnuiti sa consumati alcool?
  • Care sunt obiceiurile legate de exercitiile fizice?
  • Cate lichide beti zilnic?

De asemenea, medicul poate efectua un test de sange pentru a verifica nivelurile de potasiu si calciu din sange, precum si capacitatea de functionare a rinichilor si a tiroidei. In plus, poate recomanda un test de sarcina.

In unele situatii, medicul poate propune efectuarea unei electromiografii (EMG). Electromiografia este un test care masoara activitatea musculara si verifica prezenta eventualelor anomalii musculare. Un alt test util poate fi rezonanta magnetica (RMN). Este un instrument imagistic care creeaza o imagine a maduvei spinarii.

Ocazional, mielograma sau mielografia, un alt studiu imagistic, ar putea fi de ajutor.

Spuneti-i medicului daca va confruntati cu slabiciune, durere sau o pierdere a senzatiei la nivelul membrelor. Aceste simptome pot indica o tulburare nervoasa.

Tratament pentru crampe musculare

Pentru a ameliora durerea provocata de crampele musculare este recomandat, in prima faza, sa aplicati o compresa calda sau rece pe muschii afectati. De asemenea, este extrem de util sa intindeti muschiul afectat de crampe musculare. De exemplu, daca aveti crampe musculare la gamba, puteti trage varful piciorului inspre corp cu mana pentru a intinde muschiul gambei.

Daca durerea nu se amelioreaza, o solutie ar fi sa luati un antiinflamator fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul.

tratament

Crampele musculare pot afecta somnul. In aceste cazuri, medicul va poate prescrie un relaxant muscular care poate ameliora spasmele.

Profilaxie

Pentru a preveni crampele musculare este important sa evitati sau limitati exercitiile fizice care suprasolicita muschii. De asemenea, puteti sa:

  • Faceti miscari de incalzire inainte de a face exercitii fizice. Lipsa de incalzire poate provoca intinderi, leziuni si crampe musculare.
  • Evitati exercitiile fizice imediat dupa ce ati mancat.
  • onsumati cat mai putine alimente si bauturi care contin cofeina, cum ar fi cafeaua si ciocolata.
  • Beti suficiente lichide pentru a evita deshidratarea.
  • Cresteti aportul de calciu si potasiu in mod natural. Pentru a face acest lucru este suficient sa beti lapte si suc de portocale si sa mancati banane.
  • Luati suplimente pentru a va asigura aportul necesar de nutrienti si minerale. Discutati cu un medic inainte de a lua orice tip de supliment.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820

https://www.healthline.com/health/muscle-cramps

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/muscle-spasms-muscle-cramps

https://www.medicalnewstoday.com/articles/muscle-spasms

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis CarcelRelax Crema x 100 ml

    Naturalis CarcelRelax Crema X 100 ml

      CarcelRelax este un produs cosmetic de uz topic, cu absorbtie rapida in piele, o alternativa topica la baile cu sare Epsom. Sulfatul de magneziu, cunoscut sub numele de sare Epsom, este un compus…