Complicatiile bolilor cardiovasculare – informatii si recomandari

Complicatiile bolilor cardiovasculare – informatii si recomandari Complicatiile bolilor cardiovasculare – informatii si recomandari

Ultima actualizare: 20 iulie 2023

complicatiile-bolilor-cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezinta un grup de tulburari care afecteaza inima si vasele de sange. Aceste boli pot afecta una sau mai multe parti ale inimii si/sau ale vaselor de sange. Unele persoane care au boli cardiovasculare pot fi simptomatice (se confrunta fizic cu tulburarea), in timp ce altele sunt asimptomatice (nu simt absolut nimic).

Bolile cardiovasculare sunt cauzate de probleme la nivelul inimii sau al vaselor de sange, cum ar fi:

  • Ingustarea vaselor de sange ale inimii, ale altor organe sau din intregul organism
  • Probleme cu inima si vasele de sange care sunt prezente inca de la nastere
  • Valve cardiace care nu functioneaza corect
  • Ritmuri cardiace neregulate

Cat de frecvente sunt bolile de inima?

Bolile de inima reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial. Mai exact, aproape jumatate dintre adultii din intreaga lume sufera de una dintre multele boli cardiovasculare. Aceste tulburari afecteaza oameni de toate varstele, sexele, etniile si nivelurile socioeconomice. Una din trei femei mor din cauza bolilor cardiovasculare.

 

Cele mai frecvente boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare se refera la orice problema medicala care afecteaza sistemul cardiovascular. Exista mai multe tipuri diferite de boli cardiovasculare, dupa cum urmeaza:

Boli cardiovasculare: aritmie cardiaca

Aritmia cardiaca reprezinta batai neregulate sau anormale ale inimii, mai rapide sau mai lente decat este normal. Problemele de ritm cardiac (aritmii cardiace) apar atunci cand semnalele electrice care coordoneaza bataile inimii nu functioneaza corect. Semnalizarea defectuoasa face ca inima sa bata prea repede (tahicardie), prea incet (bradicardie) sau neregulat.

Aritmiile inimii se pot simti ca o fluturare in piept si pot fi inofensive. Cu toate acestea, unele aritmii pot provoca semne si simptome deranjante care uneori pot pune viata in pericol.

Cu toate acestea, ritmul cardiac poate fi uneori rapid sau lent. De exemplu, poate creste in timpul exercitiilor fizice sau poate incetini in timpul somnului.

Naturalis CardioSuport este un supliment alimentar care reuneste intr-o singura formula nutrienti esentiali si substante naturale cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

Complicatiile aritmiei cardiace

Complicatiile depind de tipul de aritmie. In general, printre complicatiile aritmiilor cardiace se numara accidentul vascular cerebral, moarte subita si insuficienta cardiaca.

Aritmiile cardiace sunt asociate cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sange. Daca un cheag se desprinde, acesta poate calatori de la inima la creier, provocand un accident vascular cerebral. Anticoagulantele pot reduce riscul de accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala si alte aritmii.

Daca o aritmie provoaca simptome de insuficienta cardiaca, metodele de gestionare a ritmului cardiac pot imbunatati functia cardiaca.

Boli cardiovasculare: bolile valvelor inimii

In cazul acestei afectiuni, una sau mai multe valve ale inimii nu functioneaza corect.

Inima are patru valve care fac ca sangele sa curga in directia corecta. In unele cazuri, una sau mai multe supape nu se deschid sau nu se inchid corespunzator. Acest lucru poate duce la intreruperea fluxului de sange prin inima catre corp.

Tratamentul pentru bolile valvelor inimii depinde de valva cardiaca afectata si de tipul si severitatea bolii. Uneori, este nevoie de o interventie chirurgicala pentru repararea sau inlocuirea valvei afectate.

Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 este un supliment alimentar care contribuie la functia normala a inimii.

Complicatiile bolilor valvelor cardiace

Boala valvei inimii este o afectiune care se intinde pe tot parcursul vietii. Cu toate acestea, experienta cu aceasta problema medicala depinde de valva afectata si de severitatea problemei. De exemplu, unii oameni nu prezinta niciodata niciun simptom, in timp ce altii pot avea multe simptome si pot avea nevoie de repararea/inlocuirea valvei. Pacientul ar trebui sa mearga in mod regulat la medic pentru a i se monitoriza progresia bolii in timp. Daca afectiunea nu este tratata, pacientul poate suferi in cele din urma:

  • insuficienta cardiaca
  • cheaguri de sange
  • accident vascular cerebral
  • stop cardiac

Chiar daca este supus unei operatii de reparare sau inlocuire a valvei afectate, pacientul va trebui sa ia medicamente si, eventual, sa treaca printr-o noua operatie dupa 10 sau 15 ani.

Boli cardiovasculare: boala arteriala coronariana (cardiopatia ischemica)

Boala coronariana apare atunci cand arterele coronare, principalele vase de sange care alimenteaza inima, devin ingustate sau blocate, de obicei din cauza formarii placii de aterom. Arterele coronare furnizeaza sange bogat in oxigen catre inima, iar acumularea de placi de aterom in aceste artere limiteaza cantitatea de sange care poate ajunge la inima.

Unii oameni au aceasta boala de multi ani fara sa aiba vreun simptom pana cand sufera un atac de cord. De aceea, boala arteriala coronariana este denumita „ucigasul tacut”.

Naturalis Cardiovita este un supliment alimentar cu rol in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Complicatiile bolii coronariene

Principala complicatie a bolii coronariene este atacul de cord. Aceasta este o urgenta medicala care poate fi fatala. Muschiul inimii incepe sa moara pentru ca nu primeste suficient sange. Persoanele afectate au nevoie de asistenta medicala prompta pentru a li se restabili circulatia sanguina catre inima si pentru a li se salva viata.

De-a lungul anilor, boala coronariana poate slabi, de asemenea, inima si poate duce la complicatii, cum ar fi:

  • aritmii cardiace (cum ar fi fibrilatia atriala)
  • stop cardiac
  • soc cardiogen
  • insuficienta cardiaca

Boli cardiovasculare: insuficienta cardiaca

Insuficienta congestiva a inimii este o afectiune pe termen lung care apare atunci cand inima nu poate pompa sangele suficient de bine catre tot organismul. Drept urmare, sangele si lichidele se acumuleaza in plamani si picioare in timp. Semnele si simptomele insuficientei cardiace sunt dificultatea respiratorie, oboseala excesiva si umflarea picioarelor.

Medicamentele si alte tratamente ajuta la gestionarea simptomelor precum umflarea. Insuficienta cardiaca congestiva limiteaza viata pentru multe persoane.

HartMann Veroval compact tensiometru automat detecteaza si afiseaza aritmia cardiaca, are un display generos pentru citirea facila a rezultatelor afisate si este prevazut cu indicator de pozitionare corecta a mansetei.

Complicatiile insuficientei cardiace

Printre complicatiile insuficientei congestive ale inimii se numara:

  • batai neregulate ale inimii
  • stop cardiac brusc
  • probleme ale valvelor cardiace
  • acumulare de lichid in plamani
  • hipertensiune pulmonara
  • leziuni renale
  • leziuni hepatice
  • malnutritie

Boli cardiovasculare: boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica este produsa de acumularea placii de aterom (grasimi si colesterol) in arterele din picioare sau brate. Acest lucru ingreuneaza transportul de oxigen si substante nutritive catre tesuturile din acele zone. Boala arteriala periferica este o boala pe termen lung, insa poate fi imbunatatita cu ajutorul exercitiilor fizice, al alimentatiei cu continut scazut de grasimi si prin renuntarea la fumat.

Complicatiile bolii arteriale periferice

Fara tratament, persoanele care au boala arteriala periferica pot suferi amputarea unui membru - indepartarea unei parti sau a intregului picior (mai rar a bratului) - in special persoanele care au si diabet.

complicatiile-bolilor-cardiovasculare-complicatii-bap

Deoarece sistemul circulator al corpului este interconectat, efectele bolii arteriale periferice se pot extinde dincolo de membrul afectat. Persoanele cu ateroscleroza la nivelul picioarelor au aceasta problema si in alte parti ale corpului.

Boli cardiovasculare: malformatii cardiace congenitale

Persoanele cu malformatii cardiace congenitale se nasc cu o problema cardiaca. Exista multe tipuri de probleme cardiace congenitale, printre care:

  • Probleme ale valvelor inimii: valvele nu se deschid corect.
  • Defecte septale: defectul septal atrial este caracterizat prin prezenta unei comunicari anormale intre cavitatile stangi si drepte, la nivelul septului dintre cele doua camere superioare ale inimii, numite atrii.
  • Atrezie: una dintre valvele cardiace lipseste.

Multe defecte cardiace congenitale nu provoaca simptome vizibile si devin evidente doar in timpul unui control medical de rutina.

Complicatiile malformatiilor cardiace congenitale

Bolile cardiace congenitale pot contribui la aparitia altor probleme de sanatate mai tarziu in viata. Complicatiile pot aparea la ani dupa tratarea unui defect cardiac congenital.

complicatiile-bolilor-cardiovasculare-complicatii-boli-congenitale

Complicatiile bolilor cardiace congenitale sunt:

  • bataile neregulate ale inimii (aritmii)
  • infectia cardiaca (endocardita)
  • accidentul vascular cerebral
  • hipertensiunea arteriala in arterele pulmonare (hipertensiune pulmonara)
  • insuficienta cardiaca

Boli cardiovasculare: tromboza venoasa profunda

Tromboza venoasa profunda (TVP, numita si tromboza venoasa) apare atunci cand in venele adanci din corp se dezvolta un tromb (cheag de sange), din cauza leziunilor venoase sau a sangelui care curge prea lent prin ele. Cheagurile de sange pot bloca partial sau complet fluxul sanguin prin vena. TVP afecteaza de cele mai multe ori partea inferioara a piciorului, coapsei sau pelvisului, insa poate aparea si in alte parti ale corpului, cum ar fi bratul, creierul, intestinele, ficatul sau rinichii.

Complicatiile trombozei venoase profunde

TVP poate provoca urmatoarele complicatii:

  • embolie pulmonara
  • sindrom postflebitic
  • complicatii ale tratamentului pentru tromboza venoasa profunda

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21493-cardiovascular-disease

https://www.medicalnewstoday.com/articles/237191

Farmacistul Catena va recomanda:

  • HartMann Veroval compact tensiometru automat Catena, 925424

    HartMann Veroval Compact tensiometru automat

    Tensiometrul de brat automat de la HartMann Veroval detecteaza si afiseaza aritmia cardiaca, are un display generos pentru citirea facila a rezultatelor afisate si este prevazut cu indicator de pozitionare…