Colita ulcerativa - simptome specifice, tratament, regim alimentar

Colita ulcerativa - simptome specifice, tratament, regim alimentar Colita ulcerativa - simptome specifice, tratament, regim alimentar

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

colita-ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune de natura autoimuna, relativ frecventa, care provoaca inflamatii in colon. Este o forma de boala inflamatorie intestinala care este similara cu boala Crohn, afectand persoanele de toate varstele. Inflamatia colonului sau a rectului produce leziuni (numite ulceratii) la nivelul mucoasei colonului, care pot sangera, provocand aparitia mucusului si a puroiului. In acest articol, vom prezenta simptomele, factorii de risc si posibilele cauze ale colitei ulcerative, precum si unele optiuni de tratament. De asemenea, veti gasi inforatii despre regimul alimentar in colita ulcerativa.

Pentru un ajutor pretios in caz de indigestie, flatulenta si spasme abdominale, recomandarea farmacistilor Catena este suplimentul alimentar Carboment. Acesta este un supliment alimentar pe baza de carbune activat, obtinut prin carbonizarea cojilor de nuca de cocos si extract din frunze de menta, cu rol in sustinerea unei digestii sanatoase.


Ce trebuie sa stii despre colita ulcerativa?

Colita ulcerativa poate fi debilitanta, putand duce uneori la complicatii care pun viata in pericol. Desi nu are un tratament cunoscut, adoptarea unui regim alimentar sanatos poate reduce semnificativ semnele si simptomele bolii si poate provoca o remisie pe termen lung. Desi aceasta boala afecteaza persoanele de toate varstele, majoritatea oamenilor sunt diagnosticati intre 15 si 35 de ani. La copii, colita ulcerativa se manifesta in special dupa varsta de 10 ani.

Tipuri de colita

In functie de cauzele care o declanseaza, colita poate fi de mai multe tipuri:

  • Proctita ulcerativa afecteaza zona rectala, iar sangerarea rectala poate fi singurul semn al bolii.
  • Proctosigmoidita este o forma de colita ulcerativa care afecteaza colonul sigmoid. Semnele si simptomele includ diaree sangeroasa, crampe abdominale si durere.
  • Colita distala sau colita stanga se extinde de la rect in sus prin colonul sigmoid si descendent. Semnele si simptomele includ diaree sangeroasa, crampe abdominale si durere pe partea stanga, precum si nevoia constanta de a merge la toaleta.
  • Pancolita sau inflamatia intregului colon se manifesta prin simptome precum: diaree sangeroasa care poate fi severa, crampe abdominale si durere, oboseala si pierderea semnificativa in greutate.

Ce simptome apar in colita ulcerativa?

Simptomele colitei ulcerative pot varia, in functie de gravitatea inflamatiei si de locul in care apare. Semnele si simptomele pot include:

  • scaun diareic cu sange;
  • dureri abdominale si crampe;
  • durere rectala;
  • sangerari rectale;
  • urgenta de a defeca;
  • incapacitatea de a defeca in ciuda urgentei;
  • pierdere in greutate;
  • oboseala;
  • febra;
  • dureri articulare;
  • deficit de crestere (in cazul copiilor).

Simptome care se manifesta in afara sferei gastrointestinale:

  • probleme de vedere,
  • boli hepatice,
  • inflamatie oculara,
  • iritatii cutanate,
  • afte bucale,
  • dureri articulare.

Majoritatea persoanelor cu colita ulcerativa au simptome usoare pana la moderate. Cursul colitei ulcerative poate varia, unele persoane avand perioade lungi de remisie.

Care sunt cauzele care conduc la colita ulcerativa?

Cauzele exacte ale colitei ulcerative nu sunt clare. Cu toate acestea, exista numeroase teorii cu privire la cauzele colitei ulcerative:

  • cauze genetice – boala este mai frecventa la persoanele care au cel putin un membru al familiei diagnosticat anterior cu colita ulcerativa;
  • cauze de mediu – [dieta] regim alimentar, poluarea aerului, fum de tigara, bacterii, virusi si antigene;
  • factori imunitari – organismul poate raspunde la o infectie virala sau bacteriana intr-un mod care provoaca inflamatia asociata cu colita ulcerativa;
  • afectiune autoimuna.

Tratament pentru colita ulcerativa

Ca in cazul oricarei afectiuni, diagnosticarea din timp a colitei ulcerative previne complicatiile acestei boli si reduce riscurile. Diagnosticul de colita ulcerativa este stabilit in urma efectuarii unor teste si investigatii de specialitate care sa excluda alte conditii si boli posibile, inclusiv boala Crohn, infectia si sindromul intestinului iritabil.

  • Teste din materii fecale – pentru determinarea anumitor markeri inflamatori, sange in scaun, bacterii si paraziti care pot produce inflamatia;
  • Endoscopie superioara – examinare pe tractul digestiv (stomac, esofag, intestin subtire);
  • Endoscopie inferioara (colonoscopie) – investigatii pe colon;
  • Biopsie – prelevarea unei portiuni de la nivelul colonului;
  • CT – investigatii imagistice pentru abdomen si pelvis;
  • Analize de sange – pentru a elimina existenta anemiei sau a inflamatiei.

Tratamentul pentru colita ulcerativa este adaptat in functie de fiecare pacient si de severitatea bolii. Scopul tratamentului este de a reduce inflamatia care declanseaza simptomele, astfel incat sa induca si sa mentina perioade mai lungi de remisie si sa imbunatateasca calitatea vietii persoanei care sufera de colita ulcerativa.

Simptomele colitei ulcerative pot varia de la usoare la severe, dar necesita tratament. Fara tratament, simptomele pot disparea, dar exista sanse mai mari ca acestea sa revina.

Tratamentul pentru colita ulcerativa se va concentra pe:

  • mentinerea remisiunii pentru a preveni alte simptome;
  • gestionarea unei crize, pana cand simptomele intra in remisie.

Tratamentul colitei ulcerative este variat si poate include:

  • administrarea de medicamente: antiinflamatoare, corticosteroizi, antibiotice, imunomodulatoare;
  • urmarea unui regim alimentar, alcatuit din alimente cu proprietati terapeutice asupra colonului afectat de colita ulcerativa;
  • interventia chirurgicala.

Aproximativ 25% pana la 40% dintre pacientii cu colita ulcerativa necesita interventie chirurgicala de indepartare a colonului din cauza hemoragiilor severe, rupturilor de colon sau riscului ridicat de cancer. Interventia chirurgicala de indepartare integrala sau partiala a colonului (intestinul gros) se numeste colectomie.

  • Proctocolectomie cu ileostomie – indepartarea chirurgicala a colonului si rectului si crearea unei ileostomii cu o stoma (deschizatura la nivelul peretelui abdominal prin care se elimina continutul intestinal in afara organismului, in dreptul careia se va purta o punga colectoare pe exteriorul corpului pentru a colecta scaunul).
  • Anastomoza ileoanala – indepartarea colonului printr-o incizie la nivelul abdomenului si pastrarea rectului (se reface traseul tractului digestiv prin legarea intestinului subtire la rect).

Riscurile asociate colitei ulcerative

Colita ulcerativa este o afectiune pe termen lung, iar pacientii cu colita ulcerativa pot dezvolta complicatii precum:

  • sangerari severe (hemoragii);
  • megacolon toxic;
  • infectia colonului;
  • deshidratare severa;
  • ruptura de colon;
  • septicemie;
  • ingrosarea peretelui intestinal;
  • boli hepatice;
  • spondilita anchilozanta;
  • pietre la rinichi;
  • inflamatia pielii, articulatiilor si ochilor;
  • osteoporoza;
  • pierderea poftei de mancare, ducand la pierderea in greutate;
  • lipsa energiei (oboseala);
  • cancer de colon, in cazul in care colita ulcerativa afecteaza o mare parte sau intregul colon pe o perioada indelungata.

Cum se previne colita ulcerativa:

  • consumand cantitati mici de apa pe tot parcursul zilei;
  • consumand mese mai mici pe tot parcursul zilei;
  • limitand aportul de alimente bogate in fibre;
  • evitand un regim alimentar bogat in grasimi;
  • evitand consumul de alimente care contin lactoza.

Regim alimentar in colita ulcerativa

Pentru majoritatea persoanelor cu colita ulcerativa, implementarea unui regim alimentar potrivit este un prim plan spre vindecare sau ameliorarea simptomelor. Unele dintre cele mai bune alegeri alimentare pentru cineva cu colita ulcerativa includ:

O dieta bogata in calorii: multi oameni afectati de colita ulcerativa pierd in greutate si pot dezvolta semne de malnutritie. Un regim alimentar bogat caloric poate preveni aceste probleme.

O dieta fara lactoza: persoanele cu colita ulcerativa pot avea, de asemenea, intoleranta la lactoza.

O dieta cu continut scazut de grasimi: colita ulcerativa poate interfera cu absorbtia grasimilor si consumul de alimente grase poate declansa simptome.

O dieta cu continut scazut de fibre: poate ajuta la reducerea frecventei miscarilor intestinale si a crampelor abdominale.

O dieta cu continut scazut de sare: aceasta dieta este utilizata atunci cand pacientii sunt in tratament cu corticosteroizi, pentru a ajuta la reducerea retentiei de apa.

Dieta FODMAP: FODMAP este acronimul pentru „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols”, adica oligozaharide, dizaharide, monozaride si polioli fermentabili. Aceasta dieta presupune eliminarea, iar apoi reintroducerea progresiva in alimentatie, a surselor de carbohidrati greu digerabili.

O dieta fara gluten: persoanele cu colita ulcerativa pot fi, de asemenea, sensibile la gluten.

Pentru a determina ce alimente sa manance sau sa evite, cea mai buna abordare pentru persoanele cu colita ulcerativa este sa tina un jurnal alimentar.

Alimente indicate in colita ulcerativa:

  • fructe cu continut scazut de fibre: banane, pepene verde, nectarine, papaia, piersici, prune;
  • legume cu continut scazut de fibre: legume fierte, morcovi, sfecla, cartofi, fasole verde, dovlecei, spanac, castraveti;
  • alimente bogate in probiotice: chefir, muraturi, otet, masline, iaurt, lapte batut;
  • alimente bogate in acizi grasi omega 3, eficienti in combaterea inflamatiei: ulei de peste, peste, fructe de mare si alge marine, broccoli, conopida, varza, gulie, fasole, mazare, avocado, banane, zmeura, capsune, afine, mango, piersici, ananas, nuci si seminte de in;
  • alimente proteice slabe, cum ar fi oua, tofu, pui, curcan si peste;
  • produse fara gluten (paine alba fara seminte, paste, orez, biscuiti si cereale).

Identificarea alimentelor declansatoare poate ajuta la reducerea frecventei si severitatii simptomelor colitei ulcerative. Nu toate persoanele cu colita ulcerativa au aceiasi factori declansatori, dar o lista cu alimentele recomandate poate ajuta.

Alimente contraindicate in colita ulcerativa:

  • cofeina, alcoolul, bauturile carbogazoase;
  • carnea grasa;
  • produsele lactate;
  • alimentele picante si cele procesate;
  • alimentele care contin sulf (cidrul, berea, vinul, migdalele, curmalele, caisele, painea, stafidele sau alunele);
  • alimentele bogate in fibre, inclusiv cerealele integrale.

Este important ca persoanele cu colita ulcerativa sa colaboreze cu un nutritionist pentru a elabora un plan de masa individualizat, care sa contribuie la furnizarea unor obiective specifice de calorii si nutrienti, deoarece fiecare organism tolereaza alimentele in mod diferit.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326

https://www.everydayhealth.com/hs/ulcerative-colitis-treatment-management/foods-eat-flare/

https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis-take-control/diet-plan-recipes#low-residue-diet