Colesterol marit - alimente permise si interzise

Colesterol marit - alimente permise si interzise Colesterol marit - alimente permise si interzise

Ultima actualizare: 5 august 2022

colesterol-marit-alimente-permise-si-interzise

Cartofii prajiti, burgerii, mezelurile, merdenelele, gogosile si prajiturile sunt, cu siguranta, preparate pe care oricine le consuma cu placere acasa, la serviciu sau cand iese in oras cu prietenii. Din pacate, pe cat sunt de gustoase aceste alimente, pe atat sunt de daunatoare organismului. Cea mai mare problema pe care o creeaza consumul lor nu este aparitia celulitei, ci depunderea de grasimi in artere. Mai exact, pericolul situatiei vine din cauza faptului ca pacientul se confrunta cu un inamic tacut: colesterol marit. De cele mai multe ori, organismul nu resimte simptome. Manifestarile, care pot trece neobservate, incep sa apara atunci cand se instaleaza ateroscleroza. Un astfel de scenariu poate fi evitat prin efectuarea periodica a analizelor de sange si prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Miscarea, alimentatia sanatoasa si evitarea viciilor sunt esentiale pentru a va feri de consecintele unui colesterol marit. Specialistii sugereaza ca dieta este principala modalitate prin care va puteti proteja inima si arterele. A gestiona cazurile de colesterol marit nu ar trebui sa reprezinta o provocare pentru pacienti, deoarece exista optiuni alimentare numeroase si delicioase care sa le coloreze farfuriile.


Ce este colesterolul?

Colesterolul este un compus lipidic cu structura chimica de sterol. El are un aspect ceros, asemenator grasimii. Colesterolul este produs de organism, dar poate fi dobandit si prin intermediul alimentatiei. Acesta este prezent in fiecare celula a corpului si indeplineste functii importante atunci cand vine vorba despre digerarea alimentelor, producerea de hormoni si generarea vitaminei D. Colesterolul se formeaza in ficat si este eliberat in circulatia sanguina dupa ce a ajuns acolo in urma absorbtiei intestinale a alimentelor pe care le consuma un individ. Odata eliberat in sange, colesterolul circula legat de lipoproteine (combinatii de proteine și lipide).

Exista doua tipuri principale de colesterol:

  • colesterol LDL (legat de lipoproteine de densitate mica), cunoscut si sub denumirea de colesterol “rau”, produs, in principal, de organismul uman;
  • colesterol HDL (legat de lipoproteine de densitate mare), cunoscut si sub denumirea de colesterol “bun” care transporta colesterolul in exces din diferite parti ale corpului inapoi, spre ficat, si impiedica depunerea acestuia in vasele de sange si, implicit formarea de ateroame.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis HepatoSuport, un supliment alimentar care ajuta la protejarea si la pastrarea capacitatii naturale de regenerare a ficatului. De asemenea, acesta contribuie la mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar, stimuleaza secretia biliara si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism.

Pe de o parte, atunci cand are un nivel normal, colesterolul reprezinta o substanta esentiala pentru organism deoarece intra in alcatuirea celulelor sanatoase. Pe de alta parte, atunci cand concentratiile din sange devin prea mari (colesterol marit), situatia se transforma intr-un pericol tacut care ii expune pe pacienti unui risc crescut de infarct.

De obicei, pacientii care au colesterol marit nu prezinta semne sau simptome. De aceea, analizele de sange realizate in mod regulat pot ajuta la detectarea timpurie si tratarea acestei probleme.

Factorii de risc care pot duce la colesterol marit sunt urmatorii:

  • alimentatia nesanatoasa - consumul de prea multe grasimi saturate (se gasesc in carnea grasa si in anumite produse lactate) si grasimi trans (se gasesc adesea in snacksuri sau deserturi ambalate);
  • obezitatea – pacientii care au un indice de lasa corporala (IMC) de 30 sau mai mare sunt expusi unui risc ridicat;
  • sedentarimsul;
  • fumatul;
  • istoricul familial;
  • consumul de alcool;
  • varsta – pe masura ce inaintam in varsta, ficatul poate deveni mai putini capabil sa elimine colesterolul LDL (acest proces incepe cu varsta de 40 de ani)
  • afectiuni precum insuficienta renala cronica, diabet, HIV/SIDA, hipotiroidism sau lupus;
  • anumite tipuri de medicamente folosite in tratamentele pentru acnee, aritmie, cancer, tensiune arteriala crescuta, transplant de organe sau HIV/SIDA.

Pentru scaderea colesterolului „rau” si a trigliceridelor, farmacistii Catena recomanda administrarea suplimentului alimentar Naturalis Omega 3 forte. Produsul sustine functionarea normala a vaselor de sange si imbunatateste sistemul imunitar. De asemenea, ajuta la restabilirea echilibrului nervos si contribuie la stimularea vitalitatii intelectuale.

In cazurile grave, pacientul care are un colesterol marit va resimti simptome abia cand se va instala ateroscleroza. Cand grasimile vor incepe sa se depuna la nivelul arterelor inimii, el se va confrunta cu oboseala, dureri toracice si scaderea rezistentei la efort. Cand grasimea se depune pe arterele care iriga creierul, pacientul poate avea ameteli sau dureri de cap si, uneori, se poate simti confuz.

Alimentatia este principala cauza a unui colesterol marit. Mai exact, preferinta pentru produsele care contin grasimi saturate. Oamenii ar trebui sa abordeze o dieta care sustine un nivel scazut de colesterol LDL si un nivel ridicat de colesterol HDL. Este important de retinut faptul ca aportul de grasimi din alimente poate influenta valorile optime ale colesterolului. Mai exact, acizii grasi se leaga de celulele hepatice si regleaza productia de colesterol. Astfel, trebuie sa acordati atentie nu doar cantitatii totale de grasimi pe care o consumati, ci si originii acesteia:

  • grasimi saturate – se afla in carne si produse lactate. Ele determina ficatul sa mareasca productia de colesterol LDL;
  • grasimi nesaturate – se afla in plante, peste, seminte, oleaginoase, fasole si uleiuri vegetale. Unele dintre acestea pot ajuta la cresterea ratei cu care ficatul le reabsoarbe si descompune colesterolul LDL;
  • grasimi trans – nu au nicio valoare nutritionala si sunt periculoase pentru sanatate. Ele se gasesc in alimentele ambalate, in alimentele prajite si in produsele de patiserie.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis CardioSuport, un supliment alimentar care ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si reducerea imbatranirii celulare. Acesta contine trei dintre cele mai cunoscute ingrediente care pot proteja sistemul cardiovascular: resveratrol, Omega-3 si coenzima Q10.

Colesterol marit – lista alimentelor permise

Nu toate alimentele cu continut de colesterol sunt periculoase pentru sanatate. Unele dintre acestea contin substante nutritive care ii confera organismului o multime de beneficii. Iata care sunt cele mai bune alegeri pe care le puteti face fara a va expune sub amenintarea unui colesterol marit:

  • somon;
  • macrou;
  • hering;
  • pastrav;
  • ton;
  • carne slaba de vita;
  • iaurt degresat cu putina grasime;
  • mozzarella partial degresata;
  • ricotta;
  • oua;
  • iaurt sarac in grasimi;
  • vinete;
  • bame;
  • mere;
  • cirese;
  • afine;
  • avocado;
  • cartofi dulci;
  • broccoli;
  • conopida;
  • morcovi;
  • ovaz;
  • orz;
  • migdale;
  • nuci;
  • fistic;
  • nuci pecan;
  • alune de padure;
  • nuci braziliene;
  • caju;
  • soia;
  • ciocolata neagra;
  • cacao;
  • linte;
  • usturoi;
  • praz;
  • ceai verde;
  • varza.

regim-colesterol-marit

Colesterol marit – lista alimentelor de evitat

Specialistii de la American Hospital Association (AHA) recomanda reducerea aportului de grasimi saturate la cel mult 6% din totalul caloriilor consumate intr-o zi. Pentru a evita pericolele pe care le presupune un colesterol marit, ei sugereaza limitarea sau chiar evitarea consumului urmatoarelor alimente:

  • carne rosie;
  • miel;
  • porc;
  • bacon;
  • sunca;
  • salam;
  • carnati;
  • slanina;
  • organe (ficat, creier sau rinichi);
  • pasari de curte (cu piele);
  • produse lactate fabricate din lapte integral;
  • carne procesata;
  • untura;
  • maioneza;
  • uleiuri vegetale saturate (ulei de cocos sau ulei de palmier);
  • fursecuri;
  • biscuit;
  • crackers;
  • prajituri;
  • gogosi;
  • produse de patiserie ambalate;
  • produse de panificatie;
  • popcorn cu unt;
  • semipreparate congelate;
  • produse de tip fast-food;
  • prajeli;
  • produse care contin uleiuri vegetale partial hidrogenate sau uleiuri vegetale hidrogenate.colesterol-marit-alimente-care-scad-colesterolul

Alimente care reduc colesterolul

Specialistii de la Harvard Medical School au identificat 11 alimente care pot reduce nivelul unui colesterol marit. Iata care sunt acestea:

  • fulgi de ovaz;
  • orz si cereale integrale;
  • fasole;
  • vinete;
  • bame;
  • fructe cu coaja lignificata (nuci, fistic, nuci de macadamia, migdale, caju, nuci pecan, nuci de macadamia etc.);
  • ulei de canola;
  • ulei de floarea-soarelui;
  • mere;
  • struguri;
  • capsune;
  • citrice (portocale, mandarine, grepfrut etc.);
  • soia si alimente pe baza de soia;
  • somon;
  • ton;
  • sardine;
  • suplimente de fibre (spre exemplu, psyllium).

Principala modalitate prin care va puteti feri inima de efectele unui colesterol marit este alimentatia. Pe langa schimbarile din dieta, medicul mai poate recomanda administrarea anumitor suplimente alimentare, activitatea fizica si renuntarea la obiceurile daunatoare, precum fumatul.


Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/cholesterol/art-20045192
https://health.clevelandclinic.org/high-cholesterol-foods-to-eat-and-avoid/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/9152
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317332
https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-that-lower-cholesterol
https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol
https://www.healthline.com/nutrition/high-cholesterol-foods
https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-lower-cholesterol-levels
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cholesterol-healthy-eating-tips#types-of-cholesterol