In fiecare an, cancerul apare pe lista celor mai importante cauze de deces pentru oamenii din intreaga lume. Din acest motiv, specialistii continua sa caute solutii. De curand, cercetatorii au descoperit ca un anumit tip de colagen pare sa previna activarea celulelor canceroase „adormite”. Aceasta ar putea schimba modul in care va fi tratat cancerul in viitor.
Noi si promitatoare descoperiri
Intr-o cercetare publicata in 2021, in revista „Nature Cancer”, un grup de cercetatori a pus in lumina o noua posibila modalitate de prevenire a cancerului. In studiul lor pe cabai, oamenii de stiinta au observat ca, spre deosebire de celulele canceroase active, cele inactive, zise si „dormante”, erau inconjurate de cantitati mai mari dintr-un anumit tip de colagen. Colagenul este proteina principala care formeaza diferitele tipuri de tesuturi conjunctive. Acestea sunt raspandite in tot organismul si au rolul de a conecta, sustine si proteja alte tesuturi si organe.
Autorii cercetarii au examinat apoi pacientii cu cancer la cap si gat, pentru a studia acest colagen. Tipul specific de colagen pe care l-au identificat in ambele cazuri se numeste colagen de tip III. Practic, pacientii la care cancerul s-a raspandit deja la ganglionii limfatici aveau tumori primare care, de regula, prezentau mai putin colagen de tip III in jurul lor, comparativ cu pacientii ai caror ganglioni limfatici nu erau invadati de celule canceroase. Cercetatorii afirma ca acest lucru sugereaza ca un cancer cu mai putin colagen de tip III s-ar putea raspandi mai usor in alte parti ale corpului. Cu alte cuvinte, acest tip de colagen ar mentine celulele canceroase „in adormire”.
Colagenul si cancerul - cum anume interactioneaza
Analiza datelor inregistrate in studiile pe soareci a relevat ca pentru a mentine cancerul in stare latenta, colagenul de la nivelul tumorilor schimba chimia locala a corpului. Acest lucru se intampla printr-un proces numit cale de semnalizare, prin care colagenul devine mai putin ondulat si mai liniar. Cand acest proces este perturbat, cancerul se activeaza. De asemenea, s-a observat ca acest tip colagen, care inconjoara celulele canceroase, tinde sa scada in timp. Drept urmare, la un moment dat, celulele canceroase „se trezesc” si pot provoca tumori maligne.
La ce ajuta cunoasterea acestor lucruri? In primul rand, ele ofera o modalitate prin care oncologii pot sti daca un cancer este probabil sa inceapa sa se raspandeasca sau nu. Se poate chiar aprecia si cat de agresiv poate fi.
„Daca o tumora tinde sa piarda expresia de colagen, in timp, celulele care se disemineaza pot fi mai eficiente in restabilirea cresterii si formarea metastazelor decat cele care supraproduc colagen”, a precizat autorul principal al studiului Jose Javier Bravo-Cordero, de la Institutul de Cancer Tisch si Scoala de Medicina Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS), din New York.
Totodata, cerecetatorii au stabilit ca inlocuirea tumorilor cu structuri facute din acest colagen ar putea preveni cresterea si raspandirea cancerului.
Cresterea aportului de colagen – sfaturi si surse recomandate
Avand in vedere observatiile facute, este firesc sa apara o preocupare mai mare pentru cresterea aportului zilnic de colagen. Iata ce anume puteti face in acest sens:
Includeti in meniu mai multe alimente bogate in colagen
Supa de oase, pielea de pui si pielea de peste sunt toate surse bune de colagen. Consumati cat mai des acest tip de alimente si va veti creste negresit aportul de colagen.
Diversificati sursele de proteine
Colagenul este o proteina, iar consumul unei varietati de surse de proteine, inclusiv carne de pui si alte pasari, peste, oua si produse lactate, poate sprijini productia de colagen.
Mizati pe suplimentele de colagen
Adrminstrarea de capsule, pudrele sau gume cu colagen poate oferi o modalitate simpla si eficienta de a creste aportul de colagen. Alegeti un produs de inalta calitate, care se potriveste preferintelor si restrictiilor dietetice individuale.
Consumati alimente bogate in vitamina C
Vitamina C joaca un rol vital in sinteza colagenului. Includeti in dieta zilnica fructe si legume bogate in vitamina C, precum portocale, capsune, kiwi, ardei gras sau broccoli.
„Vanati” anumiti aminoacizi
Glicina, prolina si hidroxi-prolina sunt principalii aminoacizi din colagen. Consumati alimente bogate in acesti aminoacizi, cum ar fi carnea slaba, pestele, ouale si produsele lactate, pentru a stimula productia de colagen.
Cresteti aportul de minerale si oligoelemente
Dintre minerale, cuprul si sulful sunt esentiale pentru productia de colagen. Incorporati in dieta alimente precum nuci, seminte, cereale integrale si leguminoase pentru a va asigura ca obtineti cantitati suficiente din acesti micronutrienti.
Nu uitati de antioxidanti
Antioxidantii ajuta la protejarea colagenului de daunele cauzate de radicalii liberi. Includeti in dieta alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi fructele de padure, legumele cu frunze verzi si ciocolata neagra.
Evitati expunerea excesiva la soare
Radiatiile ultraviolete (UV) pot descompune colagenul din piele. Folositi produse cu factor de protectie solara ridicat, atunci cand petreceti mult timp in aer liber.
Limitati consumul de dulciuri
Consumul excesiv de zahar poate deteriora fibrele de colagen. Reduceti la minimum posibil consumul de zaharuri adaugate si alimente procesate.
Nu fumati
Fumatul poate reduce productia de colagen si poate provoca imbatranirea prematura a pielii. Renuntarea la fumat poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii si la mentinerea starii generale de sanatate.
Cum trebuie ales un supliment de colagen
Alegerea unui produs cu colagen potrivit poate fi coplesitoare, date fiind numeroasele optiuni disponibile pe piata. Iata cateva aspecte de urmarit, care sa va ajute sa faceti o alegere buna:
Tipul de colagen
Exista diferite tipuri de colagen, in principal tipul I, II si III. Fiecare tip are propriile beneficii. Tipurile I si III se gasesc, de obicei, in piele, par si unghii, in timp ce tipul II se regaseste, in principal, in cartilaj si articulatii. Alegeti un supliment de colagen care contine tipul/ tipurile cele mai relevante pentru nevoile pe care le aveti.
Sursa
Colagenul este derivat din diverse surse, respectiv bovine, porcine, marine (peste) si pasari de curte. Luati in considerare orice restrictii dietetice sau preferinte inainte de a alege o sursa. Colagenul marin este recomandat frecvent pentru pescatarieni, in timp ce colagenul bovin sau porcin poate fi potrivit pentru cei fara restrictii dietetice.
Forma hidrolizata sau peptide
Colagenul in forma hidrolizata sau sub forma de peptide este mai usor de absorbit si utilizat de organism. Cautati produse care specifica ca au in compozitie colagen hidrolizat sau peptide de colagen.
Calitate si puritate
Asigurati-va ca pulberea de colagen provine din surse sigure. Cautati produse care prezinta certificari din partea unor organizatii independente, cum ar fi NSF, USP sau GMP, care indica faptul ca produsul a fost testat pentru calitate si puritate. De asemenea, alegeti suplimentele care au putini aditive, indulcitori artificial sau excipienti. Daca preferati produsele cu un anume gust, optati pentru variantele care folosesc indulcitori si arome naturale.
Mai sunt necesare studii suplimentare pe oameni
In cadrul experimentelor pe soareci, cercetatorii au reusit sa determine celulele canceroase sa ramana in stare latenta in aproximativ 80% din cazuri. Aceasta este o veste grozava, mai ales daca vor putea replica acest succes (sau mai mult!) si la oameni. Nu exista insa nicio garantie ca ceea ce a functionat in cazul soarecilor va functiona si la oameni, cel putin nu in acelasi mod. Organismul uman este mai complex si, prin urmare, si cancerul la oameni este mai complex.
„Pe masura ce procesle biologice ale starii latente tumorale este descoperit si noile medicamente specifice sunt dezvoltate, o combinatie de tratamente care induc inactivarea celulelor impreuna cu terapii care vizeaza specific celulele «adormite» vor preveni in cele din urma recurenta locala si metastazele si vor deschide drumul pentru remisia cancerului”, a spus Bravo-Cordero.
Mai este un drum lung de parcurs pana cand aceste tratamente inainte sa le vedem utilizate ca tratamente de rutina pentru cancer. Cu toate acestea, implicatiile acestor noi descoperiri ar putea fi extinse si sunt cu siguranta interesante pentru oricine a avut, are sau cunoaste pe cineva cu cancer.