Coccis inflamat: cauze, simptome si tratamente eficiente

Coccis inflamat: cauze, simptome si tratamente eficiente Coccis inflamat: cauze, simptome si tratamente eficiente

Ultima actualizare: 11 iulie 2024

Coccis-inflamat

Daca ati primit diagnosticul de coccis inflamat, este vorba despre simptomul unei afectiuni numite coccidinie, manifestata la nivelul zonei inferioare a coloanei vertebrale. In acea zona se afla coccisul, care este ultimul segment al coloanei vertebrale, constand intr-o formatiune osoasa care si a pierdut functia principala pe parcursul evolutiei speciei umane.

Coccisul este mostenit de la primatele din care a evoluat homo sapiens, in cazul carora constituia baza cozii. Pe masura ce aceste primate au evoluat, coada a inceput sa dispara, astfel ca oamenii sunt lipsiti de acest accesoriu, insa au pastrat in structura sistemului osos coccisul. Acesta a devenit astfel un os vestigal – termen ce defineste o structura anatomica ce si-a pierdut functia de baza pe parcursul evolutiei, dar poate indeplini anumite functii secundare.

Coccisul inflamat creeaza disconfort si poate crea dificultati in desfasurarea unor activitati zilnice. Daca problema se manifesta pe termen lung, afecteaza in buna masura calitatea vietii.


Cauze frecvente pentru coccis inflamat

Coccisul inflamat poate avea o serie de cauze declansatoare, insa cel mai adesea se intampla in urma unui traumatism. Spre exemplu, dupa o cazatura pe gheata sau pe scari, sunt foarte mari sanse sa va alegeti cu coccis inflamat, la fel si in urma unei lovituri puternice in partea dorsala suferite in urma unui accident sau in timp ce jucati fotbal. Cu atat mai mult sunt sanse mai mari sa aveti coccis inflamat in urma unei fracturi.

De asemenea, coccisul inflamat este o problema cu care se confrunta frecvent persoanele sedentare sau cele care desfasoara activitati ce presupun in majoritatea timpului munca de birou. Timpul indelungat petrecut in pozitie sezand pune presiune constanta asupra coccisului, care declanseaza la un moment dat procesul inflamator.

Femeile insarcinate pot avea coccis inflamat in ultima perioada a sarcinii sau dupa nasterea naturala, din cauza presiunii crescute exercitate asupra zonei pelviene. Aceasta presiune sporeste in timpul nasterii, astfel ca este firesc ca dupa venirea pe lume a copilului mama sa aiba coccis inflamat.

Nu in ultimul rand, coccisul inflamat poate fi asociat cu anumite afectiuni precum artrita sau spondilita si totodata poate fi o consecinta a unei infectii sau a aparitiei unor tumori.

Mai trebuie spus ca, din cauza conformatiei pelvisului, femeile sunt expuse unui risc mai ridicat de a avea coccisul inflamat, iar pe fondul reducerii densitatii osoase odata cu inaintarea in varsta, persoanele varstnice se confrunta mai des cu aceasta problema.

Coccis inflamat - care sunt simptomele asociate?

Spuneam despre coccisul inflamat ca genereaza disconfort, iar acesta se datoreaza in principal durerii. Aceasta este localizata in zona coccisului si se intensifica in timpul unor activitati banale. Astfel, multe persoane cu coccis inflamat au dificultati in a sta in pozitie sezand, intrucat presiunea asupra zonei inflamate intensifica durerea. De asemenea, durerea se poate intensifica la schimbarea pozitiei, cand pacientul se ridica in picioare din sezut. In unele cazuri coccisul inflamat poate afecta si mobilitatea prin prisma faptului ca durerile se intensifica in timpul mersului.

Tot din cauza durerii, coccisul inflamat poate crea dificultati si in ceea ce priveste defecatia, dar si intretinerea de acte sexuale.

In unele cazuri, zona din regiunea coccisului devine sensibila sau dureroasa la palpare, iar daca inflamatia preseaza vasele de sange sau nervii din zona pelviana, pot aparea furnicaturi sau amorteala la nivelul membrelor inferioare. Daca inflamatia este cauzata de un traumatism la nivelul zonei afectate pot aparea si echimoze sau leziuni deschise.

Simptomele difera ca mod de manifestare si intensitate de la un caz la altul, iar in cazurile usoare se amelioreaza in decurs de cateva zile. Dacă acestea durează mai mult de 3 luni și nici nu dau semne de ameliorare este recomandat capacientul sa se adreseze unui medic ortoped.

Cum stabileste diagnosticul  in caz de coccis inflamat

Intrucat coccisul inflamat poate avea mai multe cauze, alegerea tratamentului adecvat presupune mai intai stabilirea unui diagnostic iar in acest sens pot fi necesare o serie de investigatii. In cazul traumatismelor puternice se recomanda efectuarea unei radiografii, a unui examen RMN sau CT pentru a se constate daca exista o fractura sau o fisura la nivelul oaselor pelviene. De asemena prin intermediul investigatiilor d etip RMN sau CT poate fi depistata si prezenta tumorilor, care constituie la randul or una dintre cauzele ce duc la inflamarea coccisului. In acelasi timp, pot fi necesare analize  de sange daca se suspecteaza o cauza infectioasa.

In cele mai multe cazuri este suficienta insa examinarea fizica a pacientului, ce presupune palparea coccisului si uneori evaluarea mobilitatii acestuia.

Coccisul-inflamat

Optiuni de tratament pentru coccis inflamat

In functie de cauza stabilita de medicul ortoped, exista mai multe metode de tratament pe care aceste le poate recomanda.

Tratament nechirurgical

In cazurile usoare, tratamentul se rezuma la  aplicarea de comprese reci  pe coccisul infamat, care au darul de a reduce inflamatia si odata cu ea intensitatea durerii. Daca inflamatia este asociata cu tensionarea muschilor se pot aplica si comprese calde, ce reduc tensiunea musculara. De asemenea, administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene este o alta metoda de tratament intens folosita, la fel si aplicarea locala de creme sau unguente cu efect antiinflamator.

In cazul in care aceste metode nu dau rezultate, pacientului ii sunt recomandate sedinte de masaj sau de fizioterapie in cadrul carora coccisul este manipulat manual in vederea reducerii inflamatiei si durerii. Aceste tratamente trebuie aplicate de un specialist iar in paralel, pacientului ii pot fi recomandate si anumite exercitii fizice care sa ajute la recuperarea mai rapida.

Tratament chirurgical

Atunci cand coccisul inflamat este asociat cu o fractura, cu aparitia unei tumori sau o alta cauza grava poate fi nevoie de o interventie chirurgicala. In functie de diagnostic, aceasta presupune repozitionarea si fixarea oaselor fracturate, indepartarea tumorii, detensionarea muschilor sau chiar indepartarea unor mici fragmente de coccis.

Masuri de prevenire a inflamarii coccisului

Intrucat cauza cea mai frecventa a coccisului inflamat o reprezinta traumatismele, principala recomandare este sa va protejati pe cat de mult posibil si sa evitati situatiile in care va puteti accidenta. Daca practicati sporturi de contact purtati echipament adecvat chiar si la antrenamente, iar daca va plac plimbarile lungi pe bicicleta, folositi pantaloni speciali care va protejeaza coccisul.

Este important sa faceti multa miscare si sa petreceti cat mai putin timp in fotoliu sau pe canapea, iar daca aveti o munca sedentara, folositi un scaun ergonomic la birou si adoptati o postura corecta pentru a reduce presiunea asupra coccisului si zonei lombare. Chiar si daca tineti cont de acest sfat, nu stati mai mult de 60 de minute in pozitie sezand, fiind recomandat sa faceti mici pauze la fiecare ora pentru ava ridica de pe scaun si a face cativa pasi.

Este important sa va mentineti greutatea normala pentru ca orice kilogram in plus pune presiune asupra zonei pelviene si coccisului si poate declansa un proces inflamator. Pentru aceasta, trebuie sa adoptati o dieta echilibrata din care sa nu lipseasca alimentele bogate in calciu, magneziu si fosfor - care intaresc oasele - si sa faceti miscare cel putin 30-45 de minute pe zi, mai ales daca aveti o munca sedentara.