Coacaze: proprietati si beneficii pentru organism

Coacaze: proprietati si beneficii pentru organism Coacaze: proprietati si beneficii pentru organism

Ultima actualizare: 30 aprilie 2024

coacaze

Cu toate ca sunt bogate in nutrienti, versatile si benefice pentru organism, coacazele nu se numara printre cele mai consumate fructe din lume, insa ar trebui sa fie.

Avand in vedere dovezile care arata ca aceste fructe poseda proprietati antioxidante, antibacteriene si antivirale si ca pot fi utile in incetinirea dezvoltarii celulelor canceroase, imbunatatirea imunitatii si chiar in prevenirea bolilor oculare, aceasta boabe acrisoare ar trebui sa faca parte din alimentatia tuturor.

Aceste fructe de padure aromate pot fi savurate ca atare, insa pot fi adaugate si in preparate, cum ar fi produsele de patiserie si multe alte prajituri si dulciuri. De asemenea, multi oameni prefera uleiul de coacaze pentru a obtine numeroasele beneficii pentru sanatate ale acestor fructe.

Fie ca auziti acum pentru prima data de coacaze, fie ca fac parte din alimentatie de multa vreme, aceste fructe de padure sunt bogate in nutrienti importanti si pot fi un plus nutritiv pentru orice dieta.


Ce sunt coacazele?

Cunoscute sub denumirea stiintifica Ribes nigrum, coacazele fac parte din familia agriselor. Coacazul este un arbust mic, originar din anumite parti ale nordului si centrului Europei, precum si din Siberia si prospera la temperaturile reci intalnite in aceste regiuni.

Tufa de coacaze poate produce in fiecare an pana la 10 kilograme de fructe de padure comestibile de culoare violet inchis. Coacazele au un gust acrisor si pot fi consumate crude sau folosite pentru a face dulceturi, gemuri si sucuri aromate.

Valorile nutritionale ale coacazelor

Coacazele sunt alimente bogate in nutrienti, ceea ce inseamna ca au un continut scazut de calorii si un continut impresionant de multi nutrienti importanti. Sunt deosebit de bogate in vitamina C si pot satisface si chiar depasi aportul zilnic printr-o singura portie.

Aceste fructe de padure impresionante sunt, de asemenea, bogate in acid gama-linolenic (GLA), un acid gras omega-6 care are efecte antiinflamatoare, importante pentru sanatate. Ca toti acizii grasi, acidul linoleic este folosit ca sursa de energie, regland fluxul sanguin, functia imunitara, inflamatia si multe altele.

coacaze-nutritie

Potrivit specialistilor, o cana (aproximativ 112 grame) de coacaze crude contine aproximativ:

  • 70,5 calorii
  • 17,2 grame carbohidrati
  • 1,6 grame proteine
  • 0,5 grame de grasime
  • 203 miligrame de vitamina C (338% din valoarea zilnica)
  • 0,3 miligrame de mangan (14% VZ)
  • 1,7 miligrame de fier (10% VZ)
  • 361 miligrame de potasiu (10% VZ)
  • 26,9 miligrame de magneziu (7% VZ)
  • 66,1 miligrame de fosfor (7 procente VZ)
  • 1,1 miligrame de vitamina E (6 procente VZ)
  • 61,6 miligrame de calciu (6 procente VZ)
  • 258 de unitati internationale de vitamina A (5% VZ)
  • 0,1 miligrame de cupru (5 procente VZ)
  • 0,1 miligrame de tiamina (4% VZ)
  • 0,1 miligrame de vitamina B6 (4% VZ)
  • 0,4 miligrame de acid pantotenic (4% VZ)

Beneficii

Oamenii folosesc intreaga planta de coacaze, de la frunze si pana la seminte, in multe scopuri. Multi prefera uleiul din seminte de coacaze, in timp ce altii le consuma crude sau fac infuzii si ceaiuri din frunzele plantei, proaspete sau uscate.

Coacazele pot sprijini:

  • circulatia sanguina;
  • sistemul imunitar;
  • sanatatea ochilor;
  • sanatatea intestinului;
  • sanatatea rinichilor.

coacaze-beneficii

S-a demonstrat ca extractele de coacaze reduc factorii de risc pentru afectiunile metabolice, cum ar fi diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2.

1. Contin multe vitamine importante

Coacazele contin multe vitamine, cum ar fi:

Cea mai semnificativa este vitamina C. De fapt, coacazele contin de patru ori mai multa vitamina C decat portocalele si o cantitate dubla de antioxidanti fata de afine.

Vitamina C are o multime de beneficii. Organismul foloseste vitamina C pentru a metaboliza proteinele si pentru a forma colagenul, care este esential pentru ingrijirea pielii si pentru procesul antiimbatranire.

2. Coacazele ajuta la intarirea sistemului imunitar

Pe langa vitamina C, coacazele contin o multime de antioxidanti si antociani. Acestia pot ajuta la intarirea sistemului imunitar, pot calma durerile in gat si pot ameliora simptomele gripei.

Frunzele de coacaze au, de asemenea, o serie de proprietati, cum ar fi:

  • antimicrobiana;
  • antiinflamatoare;
  • antivirala;
  • antitoxica;
  • antiseptica;
  • anticancerigena.

Un studiu a aratat ca suplimentele pe baza de coacaze au imbunatatit raspunsul imunitar la persoanele care fac sport in mod regulat. De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca aceste persoane au putut sa depuna mai mult efort in timpul antrenamentelor, pentru perioade mai lungi.

coacaze-beneficii-imunitate

De asemenea, a fost efectuat un alt studiu asupra unor adulti in varsta sanatosi, care a aratat ca uleiul din seminte de coacaze negre a intarit sistemul imunitar.

3. Efect asupra inflamatiei din organism

Coacazele au un efect direct asupra raspunsului inflamator al organismului. Uleiul din seminte de coacaze negre contine acid gama-linolenic (GLA), un tip de acid gras omega-6 despre care se spune ca ajuta la ameliorarea inflamatiei in organism. Continutul ridicat de GLA si antociani poate ajuta la reducerea durerii si rigiditatii articulatiilor sau muschilor.

In unele studii, suplimentele cu GLA au fost atat de eficiente incat participantii cu poliartrita reumatoida si-au redus dozele de medicamente obisnuite care calmeaza durerea.

4. Coacazele pot reprezenta un real ajutor pentru inima

Bauturile pe baza de struguri, cum ar fi vinul si sucul, sunt cunoscute pentru faptul ca ajuta la reducerea formarii placii de aterom in vene si artere, insa sucul de coacaze negre, precum si sucul de rodie sunt mult mai puternice.

Coacazele negre sunt bogate in potasiu si GLA, care pot contribui si la scaderea tensiunii arteriale. In plus, GLA ajuta celulele inimii sa reziste la deteriorare si incetineste aglomerarea trombocitelor in vasele de sange.

In plus, un studiu a constatat ca pulberea de coacaze negre a imbunatatit fluxul sanguin al inimii si a scazut rezistenta periferica generala. Rezistenta vasculara periferica este rezistenta pe care o opun peretii vaselor de sange circulatiei sangvine. Potrivit acestor descoperiri, coacazele pot sustine recuperarea organismului dupa exercitii fizice.

coacaze-beneficii-inima

5. Pot ajuta la calmarea pielii

Desi nu exista multe cercetari stiintifice despre uleiul din seminte de coacaze negre si eficacitatea acestuia asupra afectiunilor pielii, multi specialisti in tratarea psoriazisului recomanda acest ulei pentru capacitatea sa de a contribui la ameliorarea simptomelor acestei boli.

Administrat pe cale orala, uleiul din seminte de coacaze negre poate ajuta la incetinirea cresterii si dezvoltarii leziunilor de psoriazis. De asemenea, acest ulei poate fi aplicat direct pe pielea uscata, afectata de prurit (mancarime) sau intepaturi.

6. Coacazele pot fi benefice pentru ochi

Cercetarile arata ca GLA si acidul linoleic, care se gasesc in vitamina C, pot contribui la tratarea uscaciunii oculare. Iar coacazele negre contin ambele tipuri de acizi.

Studiile clinice au descoperit ca aceste fructe de padure imbunatatesc functia ochilor, printre care:

  • capacitatea ochilor de a se adapta la intuneric;
  • fluxul de sange catre ochi;
  • progresia incetinita a deteriorarii campului vizual, in cazul persoanelor cu glaucom;
  • simptomele de ochi obositi.

Persoanele care lucreaza la calculator in fiecare zi pot lua suplimente pe baza de coacaze negre. Un studiu a constatat ca administrarea unei singure linguri de coacaze negre a redus oboseala vizuala timp de doua ore dupa consum.

Cum puteti consuma coacaze

Coacazele negre pot fi incorporate cu foarte mare usurinta in alimentatie. De exemplu, coacazele sunt disponibile sub forma de:

  • fructe uscate;
  • uleiuri;
  • pastile si capsule;
  • pudra.

Coacazele pot fi consumate in urmatoarele moduri, in functie de forma in care se gasesc:

  • patru capsule de 250 miligrame, luate de doua ori pe zi;
  • 5-10 mililitri de sirop de fructe pe zi;
  • un pahar de suc de fructe pe zi;
  • 1-2 lingurite de frunze, de trei pana la patru ori pe zi.

coacaze-consum

De asemenea, coacazele negre pot fi adaugate la iaurt sau salata de fructe.

Posibile reactii adverse

Atat boabele de coacaze negre, cat si uleiul de seminte pot fi consumate in siguranta daca se respecta dozele recomandate. Cu toate acestea, se stie ca suplimentele pot provoca unele efecte secundare, cum ar fi scaune moi, diaree si gaze intestinale.

Intrucat pot incetini coagularea sangelui, suplimentele pe baza de coacaze negre nu sunt recomandate persoanelor cu tulburari de sangerare sau celor care urmeaza sa se opereze.

Nu se cunosc suficiente informatii despre frunzele uscate de coacaze negre, pentru a evalua siguranta acestora. Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa discute cu medicul inainte de a lua vreun supliment, inclusiv pe baza de coacaze negre.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/health-benefits-black-currant

https://draxe.com/nutrition/black-currant/