Clorura de sodiu: beneficii si utilizari

Clorura de sodiu: beneficii si utilizari Clorura de sodiu: beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 29 mai 2024

clorura-de-sodiu

Clorura de sodiu (NaCl) este un compus esential cunoscut si sub numele de sare. Clorura de sodiu este formata din atomi de sodiu si clorura. Cand sunt dizolvate in fluidele corporale sau in apa, aceste minerale capata sarcina electrica, devenind ioni de sodiu si ioni de clorura. Cand ajung sub forma de ioni, sunt cunoscuti si sub numele de electroliti.

Clorura de sodiu este un nutrient important. Cand nivelul de clorura de sodiu din organism este prea scazut, acesta trebuie crescut pentru a mentine functia normala a corpului. Cand este prea mare, ar trebui redus pentru a preveni bolile de inima si alte probleme de sanatate.

Clorura de sodiu este, de asemenea, utilizata in tratamente pentru a preveni simptomele de deshidratare sau hiperhidratare (suprahidratare). Poate reface continutul de electroliti care se pierd prin afectiuni, transpiratie sau alte cauze.

Care este diferenta dintre sare si sodiu?

In ciuda faptului ca multi oameni folosesc cuvintele „sodiu” si „sare” in mod interschimbabil, acestea sunt substante diferite. Sodiul este un mineral si un nutrient care exista in mod natural. Alimentele neprocesate precum legumele proaspete, leguminoasele si fructele pot contine in mod natural sodiu.

Dar aproximativ 75 pana la 90% din sodiul pe care il obtinem provine din sarea adaugata deja in alimente. Sarea este formata de obicei din 40% sodiu si 60% clor.


Ce este clorura de sodiu?

Clorura de sodiu (NaCl), cunoscuta si sub numele de sare, este un compus esential pe care corpul il foloseste pentru:

  • a absorbi si transporta nutrientii;
  • a mentine tensiunea arteriala la un nivel optim;
  • a mentine echilibrul corect al fluidelor;
  • a transmite semnale nervoase;
  • a contracta si relaxa muschii.

Sarea este un compus anorganic, ceea ce inseamna ca nu provine din materie vie. Corpul are nevoie de sare pentru a functiona, motiv pentru care prea putina sau prea multa sare poate afecta starea de sanatate.

Cu toate ca sarea este folosita de cele mai multe ori in prepararea mancarurilor, ea se gaseste si ca ingredient in alimentele procesate sau solutiile de curatare. De asemenea, clorura de sodiu poate fi administrata intravenos in spitale.

Cum poate fi utilizata clorura de sodiu?

In cele mai multe cazuri, clorura de sodiu este adaugata in alimente. Mai exact, clorura de sodiu este utilizata:

  • in productia de condimente alimentare;
  • sub forma de conservant natural;
  • pentru a spori culorile naturale ale alimentelor;
  • pentru a conserva carnea;
  • pentru marinarea alimentelor.

clorura-de-sodiu-utilizari-alimentatie

De asemenea, exista o mare varietate de utilizari, cum ar fi:

  • curatarea vaselor si tigailor;
  • prevenirea mucegaiului;
  • indepartarea petelor si grasimilor;
  • dezghetarea drumurilor iarna.

Cum se utilizeaza clorura de sodiu din punct de vedere medical?

Clorura de sodiu amestecata cu apa creeaza o solutie salina, care are o serie de scopuri medicale. Solutiile saline pot fi folosite in urmatoarele moduri:

  • solutii intravenoase administrate pentru a trata deshidratarea si dezechilibrele electrolitice. Solutia salina poate fi amestecata cu zahar.
  • spalare cu solutie salina – presupune spalarea unui cateter sau a unei linii intravenoase dupa administrarea medicamentelor;
  • irigatii nazale sau picaturi de nas – aceste solutii au rolul de a ameliora congestia nazala, de a reduce picurarea postnazala si de a mentine cavitatea nazala umeda;
  • curatarea plagilor si ranilor – folosite pentru a curata si clati o rana, cu scopul de a mentine un mediu curat;
  • picaturi de ochi – utilizate pentru a trata inrosirea, lacrimarea si uscaciunea ochilor;
  • inhalatii – solutiile pe baza de clorura de sodiu ajuta la crearea mucusului, lucru care stimuleaza tusea.

clorura-de-sodiu-utilizari-medicale

Este important sa consultati un medic si sa utilizati numai produse saline medicale (cu exceptia produselor fara prescriptie medicala) asa cum este prescris. Solutiile saline care sunt utilizate in diferite scopuri pot contine, de asemenea, substante chimice sau compusi suplimentari care sunt adaugati in timpul procesului de fabricatie.

Doze recomandate

Cu toate ca sarea si sodiul nu sunt unul si acelasi lucru, sarea contine 40% sodiu, iar cea mai mare parte a aportului de sodiu o obtinem din sare. Multe companii si restaurante folosesc sare pentru a conserva, asezona si aroma alimentele. Deoarece o lingurita de sare contine aproximativ 2.300 de miligrame (mg) de sodiu, doza zilnica recomandata poate fi depasita cu usurinta.

Potrivit specialistilor in nutritie, cei mai multi oameni consuma peste 3.400 mg in fiecare zi. Pentru a limita aportul de sodiu, expertii recomanda sa consumati alimente neprocesate. De asemenea, pentru a tine sub control aportul de sodiu, poate fi util sa mancati in cele mai multe cazuri acasa.

Specialistii le recomanda oamenilor sa consume mai putin de 2.300 mg de sodiu pe zi.

  • Dieta cu continut scazut de sodiu

Medicul va poate sugera sa urmati o dieta cu continut scazut de sodiu daca aveti risc de hipertensiune arteriala sau boli de inima. Persoanele care sufera de boli de inima ar trebui sa incerce sa consume mai putin de 2.000 mg de sodiu pe zi, cu toate ca specialistii in cardiologie recomanda ca acestea sa consume mai putin de 1.500 mg de sodiu pe zi. Eliminarea alimentelor procesate, cum ar fi carnatii si preparatele de tip fast-food, poate usura efortul de a consuma cat mai putin sodiu.

Beneficii pentru organism

Sustine absorbtia si transportul nutrientilor

Sodiul si clorul joaca un rol important in intestinul subtire. Sodiul ajuta organismul sa absoarba:

  • clorul;
  • zaharul;
  • apa;
  • aminoacizii (componente de baza ale proteinelor).

clorura-de-sodiu-beneficii

Clorul, sub forma de acid clorhidric (hidrogen si clor) este, de asemenea, o componenta a sucului gastric. Acesta ajuta corpul sa digere si sa absoarba nutrientii.

  • Ajuta la mentinerea energiei

Sodiul si potasiul sunt electroliti care se gasesc in lichidele aflate atat in exteriorul, cat si in interiorul celulelor. Echilibrul electrolitic este esential pentru mentinerea energiei corpului.

In plus, clorura de sodiu ajuta nervii sa trimita semnale catre creier, ajuta muschii sa se contracte si sustine functionarea inimii.

  • Mentine tensiunea arteriala la un nivel sanatos si sustine hidratarea

Creierul, rinichii si glandele suprarenale lucreaza impreuna pentru a regla cantitatea de sodiu din organism. Semnalele chimice stimuleaza rinichiul sa retina apa, astfel incat aceasta sa poata fi reabsorbita in fluxul sanguin, sau sa scape de excesul de apa prin urina.

Cand exista prea mult sodiu in sange, creierul le transmite rinichilor sa elibereze mai multa apa in fluxul sanguin. Acest lucru provoaca o crestere a volumului de sange si a tensiunii arteriale. Scaderea nivelului de sodiu poate duce la absorbtia unei cantitati mai mici de apa in sange. Rezultatul este reducerea tensiunii arteriale.

Posibile reactii adverse

In cele mai multe cazuri, clorura de sodiu nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Cu toate acestea, in cantitati excesive poate irita:

  • ochii;
  • pielea;
  • caile respiratorii;
  • stomacul.

Pentru a trata iritatia, in functie de zona, clatiti locul cu apa plata. Solicitati ajutor medical daca iritatia persista.

Excesul de sare

Desi sodiul este esential, se gaseste in cantitati mari in aproape toate alimentele. Un consum prea mare de sare este legat de:

  • hipertensiune arteriala;
  • un risc crescut de afectiuni de inima si boli de rinichi;
  • deshidratare;
  • retentie crescuta de apa, ceea ce poate duce la umflarea diverselor parti ale corpului.

clorura-de-sodiu-reactii-adverse

Efectele secundare ale solutiilor saline

Solutiile saline sunt de obicei administrate intravenos. Concentratiile mari de solutii saline pot avea efecte secundare, precum roseata sau umflare la locul injectarii.

Prea putin sodiu

Deficitul de sodiu este de obicei semnul unei tulburari de fond. Numele acestei afectiuni este hiponatremie si poate fi cauzata de:

  • o secretie inadecvata a hormonului antidiuretic (ADH), cauzata de tulburari care afecteaza echilibrul hormonal, anumite medicamente si unele afectiuni;
  • consumul excesiv de apa;
  • varsaturi sau episoade de diaree prelungite;
  • utilizarea unor diuretice;
  • unele boli renale.

Transpiratia excesiva si continua fara sa fie urmata de o hidratare adecvata este, de asemenea, o cauza potentiala a hiponatremiei, in special in cazul persoanelor care se antreneaza si participa la competitii de anduranta, cum ar fi maratoanele si triatlonurile.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/sodium-chloride

https://www.verywellhealth.com/sodium-chloride-8599265

https://www.everydayhealth.com/drugs/sodium-chloride