Ciuperci pleurotus: ce sunt si ce beneficii au

Ciuperci pleurotus: ce sunt si ce beneficii au Ciuperci pleurotus: ce sunt si ce beneficii au

Ultima actualizare: 1 aprilie 2024

ciuperci-pleurotus

Ciupercile pleurotus se numara printre cele mai cultivate si consumate tipuri de ciuperci comestibile din intreaga lume. Sunt renumite pentru gustul lor delicios, textura delicata si numeroasele beneficii pentru sanatate. Aceste ciuperci contin putine calorii si sunt bogate in nutrienti, fiind extraordinare pentru o dieta sanatoasa.

  • Ce sunt ciupercile pleurotus?

Cunoscute oficial sub numele stiintific Pleurotus ostreatus, aceste ciuperci sunt foarte versatile, au o aroma asemanatoare lemnului-dulce si au devenit rapid o parte integranta a multor preparate asiatice, de la supe la sosuri si nu numai.

Ciupercile pleurotus au fost cultivate initial in Germania, in timpul Primului Razboi Mondial, pentru a compensa lipsurile alimentare. In zilele noastre, aceste ciuperci hranitoare se gasesc in padurile din America de Nord, Europa si Asia si sunt, de asemenea, cultivate pentru uz comercial in intreaga lume.

Aceste ciuperci sunt considerate saprofite, ceea ce inseamna ca se hranesc cu materiale organice in descompunere, precum lemnul. Dimensiunea palariei poate varia de la 5 la 25 cm, iar ciupercile pot avea culori diferite, de la alb la maro inchis.

Interesant este ca ciupercile pleurotus se numara printre putinele tipuri de ciuperci considerate carnivore. Aceste ciuperci elibereaza o substanta chimica cu un miros atragator pentru a atrage nematode (viermi cilindrici microscopici), apoi isi folosesc miceliul pentru a-i paraliza, ucide si digera ca o modalitate de a obtine azot.


Informatii generale despre pleurotus

Exista aproximativ 40 de tipuri de ciuperci pleurotus, cum ar fi Pleurotus ostreatus (sau P. ostreatus). Toate tipurile sunt comestibile si de obicei sunt adaugate la o serie de mancaruri.

Sunt cunoscute pentru proprietatile lor impresionante de imbunatatire a sanatatii si contin o varietate de compusi puternici. De fapt, ciupercile pleurotus au fost folosite in medicina traditionala timp de secole.

Valori nutritionale

Ciupercile pleurotus sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si alti nutrienti importanti. De asemenea, au un continut scazut de carbohidrati, fiind excelente pentru persoanele care consuma de regula putini carbohidrati.

O cana (86 de grame) de ciuperci pleurotus crude contine:

  • Calorii: 28
  • Carbohidrati: 5 grame
  • Proteine: 3 grame
  • Grasime: <1 gram
  • Fibre: 2 grame
  • Niacina: 27% din valoarea zilnica (VNR – Valoarea nutritionala de referinta) 
  • Acid pantotenic (vitamina B5): 22% din VNR
  • Folat: 8% din VNR
  • Colina: 8% din VNR
  • Potasiu: 8% din VNR
  • Fier: 6% din VNR
  • Fosfor: 8% din VNR
  • Zinc: 6% din VNR

pleurotus-nutritie

Ciupercile contin, de asemenea, cantitati mai mici de alti nutrienti, cum ar fi vitamina D si seleniu.

Ce beneficii au pentru sanatate?

  • Pot reduce nivelul de colesterol

Colesterolul este o substanta grasa, asemanatoare cu ceara, care se gaseste in intregul corp si care este esentiala pentru sanatate. Este o componenta importanta a membranelor celulare si este necesara pentru sinteza acizilor biliari si a anumitor vitamine si hormoni.

Cu toate acestea, colesterolul se poate acumula in exces in sange, formand depozite de grasime in artere si crescand riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.

In urma unor studii pe animale, s-a demonstrat ca ciupercile pleurotus ajuta la reducerea colesterolului. Un studiu realizat pe sobolani si publicat in revista Mycobiology, de exemplu, a aratat ca ciupercile pleurotus au ajutat la reducerea nivelului de colesterol total cu 37% si la scaderea nivelului de trigliceride cu 45%.

  • Ajuta la ameliorarea inflamatiei

Inflamatia este un raspuns imun normal conceput pentru a proteja organismul impotriva infectiilor si a bolilor. Cu toate acestea, inflamatia cronica este asociata cu un risc mai mare de afectiuni, precum cancerul, bolile de inima si diabetul.

S-a demonstrat ca ciupercile pleurotus au proprietati antiinflamatorii puternice. Potrivit unui studiu pe eprubeta publicat in Nutrition Journal, ciupercile pleurotus au reusit sa reduca secretia mai multor markeri ai inflamatiei in organism.

pleurotus-inflamatie

Acest lucru ar putea aduce beneficii importante, deoarece scaderea inflamatiei poate ajuta la ameliorarea multor afectiuni inflamatorii, de la artrita reumatoida la bolile inflamatorii intestinale.

  • Sunt bogate in antioxidanti

Antioxidantii sunt compusi care ajuta la combaterea radicalilor liberi si care previn deteriorarea celulelor. Cercetarile sugereaza ca antioxidantii pot juca un rol central in mentinerea sanatatii si prevenirea afectiunilor si pot ajuta la combaterea stresului oxidativ, pentru a reduce riscul de aparitie a anumitor tulburari cronice.

Unele studii au descoperit ca ciupercile pleurotus sunt bogate in antioxidanti care protejeaza organismul, ceea ce poate explica multitudinea lor de beneficii pentru sanatate. De fapt, atat studiile pe eprubeta, cat si studiile pe animale au aratat ca ciupercile pleurotus sunt eficiente in cresterea nivelului de antioxidanti in organism si in neutralizarea radicalilor liberi nocivi.

  • Pot ajuta la blocarea dezvoltarii cancerului

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale ciupercilor pleurotus sta in efectul lor puternic asupra celulelor canceroase. Datorita continutului lor ridicat de antioxidanti, precum si a proprietatilor lor antiinflamatorii, ciupercile pleurotus pot contribui la inhibarea dezvoltarii anumitor tipuri de cancer.

Un studiu pe eprubeta realizat de Laboratorul de Cercetare a Cancerului al Institutului de Cercetare Metodista din Indianapolis a constatat ca ciupercile pleurotus au putut sa inhibe cresterea si raspandirea celulelor canceroase de san si de colon. In mod similar, un alt studiu pe eprubeta, din 2011, a aratat ca extractul de ciuperci pleurotus a avut efecte terapeutice impotriva celulelor tumorilor colorectale si a leucemiei, in timp ce un studiu in vitro din 2022 a descoperit ca ciupercile pleurotus imbogatite cu seleniu au avut proprietati anticancerigene.

pleurotus-beneficii-cancer

  • Poate contribui la imbunatatirea sanatatii creierului

Credeti sau nu, alimentele pe care le consumam pot avea un impact major asupra sanatatii creierului si pot chiar sa influenteze riscul de boli neurodegenerative si dementa. Anumite vitamine si minerale sunt deosebit de importante cand vine vorba de sanatatea creierului.

Ciupercile pleurotus sunt bogate in multi dintre nutrientii despre care se crede ca imbunatatesc functia creierului. Niacina, de exemplu, s-a dovedit in urma unor cercetari clinice ca protejeaza impotriva bolii Alzheimer si a declinului cognitiv la adultii in varsta. Intre timp, o analiza realizata in 2014, in Belgia, a sugerat ca suplimentele cu riboflavina pot avea efecte terapeutice impotriva sindromului Brown, un tip de tulburare a neuronului motor.

Recomandari de consum

Pe langa faptul ca ofera o serie de beneficii potentiale pentru sanatate, ciupercile pleurotus sunt apreciate pentru utilizarile lor culinare. Toate partile lor sunt comestibile, inclusiv palariile, branhiile si tulpinile.

Iata cateva modalitati de a incorpora ciupercile pleurotus in alimentatie:

  • adaugati-le in supe si tocanite;
  • gatiti-le si adaugati-le la paste;
  • adaugati ulei de masline si usturoi peste ciupercile pleurotus pentru a realiza o garnitura nutritiva;
  • taiati-le si adaugati-le la sosuri;
  • adaugati-le in feluri de mancare pe baza de oua, cum ar fi omleta;
  • adaugati-le pe grata, impreuna cu frigarui de legume si carne;
  • gatiti-le la cuptor.

pleurotus-consum

Precautii

Unii oameni pot fi alergici la ciupercile pleurotus si la alte tipuri de ciuperci. Daca aveti simptome de alergie alimentara, cum ar fi urticarie, umflaturi, greata, varsaturi sau crampe, dupa ce ati mancat ciuperci pleurotus, intrerupeti consumul si discutati cu un medic.

In plus, ciupercile pleurotus contin o cantitate foarte mica de arabitol, un tip de alcool zaharat care poate provoca simptome gastrointestinale la unele persoane. Daca descoperiti ca sunteti sensibil la alcoolul zaharat, este recomandat sa limitati aportul de ciuperci pleurotus.

Ciupercile contin, de asemenea, o cantitate destul de mare de purina, un compus care este transformat in acid uric in organism. Nivelurile ridicate de acid uric pot agrava simptomele gutei, cum ar fi durerea, umflarea si inrosirea articulatiilor. Poate fi recomandat sa limitati consumul de alimente care contin purine, daca aveti antecedente de guta sau daca au inceput sa apara simptomele acestei afectiuni.

In cele din urma, daca recoltati ciuperci salbatice, aveti grija sa le identificati corect. Exista multe ciuperci cu aspect similar, dintre care unele pot fi toxice. Acordati o atentie deosebita caracteristicilor fizice si mirosului ciupercilor, pentru a va asigura ca identificati corect ciupercile comestibile.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/oyster-mushroom-benefits

https://draxe.com/nutrition/oyster-mushrooms/

https://myterralabs.com/blogs/blog/the-mighty-mushroom-10-amazing-health-benefits-of-oyster-mushrooms

https://www.verywellfit.com/the-benefits-of-oyster-mushrooms-89610