
Cistita acuta reprezinta inflamatia acuta a vezicii urinare, cauzata in majoritatea cazurilor de o infectie bacteriana. Este una dintre cele mai frecvente infectii ale tractului urinar inferior, si cel mai des apare in randul femeilor, mai rar in randul barbatilor (dar nu exclus). Simptomele sunt specifice si includ disurie (durere, senzatia de arsura la urinare), polakiurie (urinari frecvente), senzatia de golire incompleta a vezicii. Desi cistita acuta este, de regula, o afectiune care trece de la sine, asadar autolimitata, fara complicatii si riscuri majore, un diagnostic si un tratament adecvat sunt esentiale pentru a preveni recurentele si complicatiile grave, cum este pielonefrita.
Ce este cistita acuta?
Cistita acuta este o inflamatie a mucoasei vezicii urinare, determinata cel mai frecvent de agenti bacterieni care ajung la acest nivel din uretra. Cele mai comune microorganisme implicate sunt Escherichia coli (peste 85% din cazuri), Klebsiella pneumoniae, mai rar Proteus mirabilis sau Staphylococcus saprophyticus. Infectia afecteaza in special femeile, ca urmare a faptului ca au uretra mai scurta si ca orificiul uretral este situat in proximitatea regiunii perineale. La barbati, cistita acuta este mai putin frecventa si apare adesea pe fondul unei obstructii urinare – cum se poate observa, spre exemplu, in cazul hipertrofiei benigne de prostata (asa-zisa prostata marita).
Cistita acuta – cauze si factori de risc
Dupa cum s-a mentionat, cistita acuta este cauzata in special de infectii bacteriene. Principalele specii implicate sunt:
-
Escherichia coli;
-
Klebsiella pneumoniaei;
-
Proteus mirabilis;
-
Staphylococcus saprophyticus.
Escherichia coli este, de asemenea, cea mai frecventa cauza a cistitei complicate, insa spectrul de agenti microbieni care pot provoca o infectie urinara complicata este mult mai larg si include bacterii precum:
-
Enterobacter;
-
Citrobacter;
-
Serratia;
-
Pseudomonas;
-
Enterococcus;
-
Staphylococcus aureus;
-
Specii de fungi precum Candida, Aspergillus, Cryptococcus neoformans.
In infectiile complicate, mucoasa vezicii urinare devine foarte inflamata, ceea ce poate duce la aparitia hematuriei (sange in urina). Afectiunea poarta denumirea de cistita acuta hemoragica, fiind mult mai frecventa la persoanele cu sistem imunitar compromis, care au cancer. Exista o serie de factori care cresc riscul ca o persoana sa dezvolte cistita acuta, cei mai importanti fiind urmatorii:
-
folosirea dispozitivelor urinare (catetere urinare);
-
staza urinara si golirea incompleta a vezicii (adenom de prostata, stricturi uretrale);
-
reflexul vezico-ureteral (RVU);
-
intretinerea frecventa de raporturi sexuale si partenerii sexuali multipli;
-
utilizarea spermicidelor care altereaza flora normala si creste riscul de infectie;
-
diabetul zaharat (atat din cauza imunodepresiei, cat si a glicozuriei – eliminarea de glucoza prin urina –, glucoza reprezentand un mediu propice pentru proliferarea bacteriana);
-
sarcina si menopauza;
-
insuficienta renala;
-
litiaza vezicala;
-
igiena deficitara;
-
statutul imunodepresiv (infectia cu HIV/SIDA, tratament pe baza de corticosteroizi, diabet, cancer).
Cistita acuta – simptome si manifestari
Simptomele de cistita acuta pot varia de la forme usoare, suportabile, pana la forme severe. Cel mai des, persoanele acuza:
-
disurie: durere sau senzatia de arsura la urinare;
-
polakiurie: urinari frecvente, de obicei in cantitati reduse;
-
nevoia imperioasa de a urina, capacitatea redusa de abtinere;
-
hematurie microscopica sau macroscopica (prezenta sangelui in urina, frecvent asociata cu cistita hemoragica);
-
senzatia de durere sau presiune in regiunea vezicii urinare (disconfort suprapubian);
-
durere in timpul contactului sexual (dispareunie) sau dupa acesta.
Semnele care pot indica o cistita complicata sau o pielonefrita sunt:
-
febra > 38 °C;
-
frisoane, stare generala alterata;
-
dureri lombare (indica o posibila infectie renala).
Simptomele pot fi foarte subtile, chiar atipice, la cei foarte tineri si foarte batrani. In acest sens, urina tulbure sau cu un miros respingator, urat, chiar in absenta altor semne sau simptome, este in general un indicator irelevant pentru a justifica diagnosticul de cistita acuta. Prin urmare, se ridica necesitatea unor teste si investigatii suplimentare.
Diagnosticul de cistita acuta
In general, diagnosticul se bazeaza pe simptomele tipice pe care pacientul le prezinta. Femeile tinere, fara factori de risc pentru complicatii, pot fi tratate empiric, fara a fi nevoie de teste sau investigatii suplimentare. In unele cazuri, insa, se recomanda investigatii precum:
-
sumarul de urina: evidentiaza leucocite, nitriti, uneori hematurie;
-
urocultura cu antibiograma: indicata in caz de recurente, esec terapeutic sau suspiciune de cistita complicata;
-
ecografie renala/vezicala: recomandata in cazul in care se suspecteaza anomalii structurale;
-
citoscopia: explorarea interiorului vezicii urinare cu ajutorul citoscopului.
Tratament cistita acuta
Intrucat este vorba despre o infectie bacteriana, tratamentul este pe baza de antibiotice. Totusi, este foarte important ca antibioticele sa fie luate doar la recomandarea medicului, numai dupa ce a fost pus diagnosticul de cistita acuta. La modul ideal, acesta ar trebui ajustat in conformitatea rezultatelor antibiogramei.
Tratament antibiotic
Antibioticele de prima linie administrate in caz de cistita acuta sunt:
-
nitrofurantoina (100 miligrame de 2 ori pe zi, timp de 5 zile);
-
fosfomicina (3 grame, doza unica);
-
trimetoprim-sulfametoxazol (160/800 miligrame de 2 ori pe zi, timp de 3 zile, insa doar in cazul in care sensibilitatea bacteriana este cunoscuta).
Management conservator
-
Pot fi administrate si antiinflamatoare (ibuprofen, paracetamol) pentru ameliorarea durerii, cu mentiunea ca acestea nu trateaza cauza infectioasa de baza.
-
In unele cazuri, medicul poate prescrise ovule pentru cistita acuta, recomandate mai ales in contextul infectiilor fungice concomitente sau ca adjuvante in tratamentul simptomatic.
Tratament cistita acuta hemoragica
Cistita acuta hemoragica necesita, de asemenea, administrarea de antibiotice, iar in cazurile severe pot fi necesare spalaturi vezicale cu ser fiziologic sau agenti hemostatici. In ceea ce priveste cat dureaza cistita hemoragica, de obicei simptomele se remit in 3-5 zile odata cu instaurarea tratamentului adecvat.
Cistita acuta – posibile complicatii
Persoanele cu cistita acuta necomplicata prezinta in mod obisnuit o ameliorare a simptomelor in decurs de 2-3 zile de la initierea tratamentului cu antibiotice. Cistita recurenta apare la 25% dintre femei in decurs de 6 luni de la prima infectie urinara, iar rata de recurenta creste in cazul in care o femeie a avut mai mult de un episod de infectie urinara. Complicatiile sunt relativ rare (mai ales la persoanele tratate corespunzator). Bacteriemia si sepsisul din cistita necomplicata sunt mai putin frecvente decat in cazul cistitei complicate.
Cistita emfizematoasa este o complicatie rara, dar grava, a unei infectii a tractului inferior. Este asociata cu formarea de gaze in peretele vezicii urinare si este potential fatala in lipsa rapida a unui tratament. In caz de cistita acuta complicata, se poate ajunge la urmatoarele:
-
pielonefrita;
-
tromboza venei renale;
-
sepsis;
-
insuficienta renala acuta;
-
pielonefrita emfizematoasa;
-
formarea unui abces renal sau perinefric;
-
prostatita;
-
infectie necrozanta a peretelui vezicii urinare (mai ales pe fondul imunodepresiv).
Cistita acuta – sfaturi pentru preventie
Pentru a reduce riscul de a dezvolta cistita acuta, se recomanda urmatoarele:
-
igiena intima adecvata: stergerea se face folosind hartia curata, din fata inspre spate dupa ce s-a eliminat scaunul, precum si schimbarea regulata a absorbantelor in timpul perioadei menstruale;
-
schimbarea regulata a lenjeriei intime, evitarea purtarii articolelor vestimentare intime care sunt foarte mulate, constrictive;
-
evitarea folosirii produselor care contin coloranti artificiali, parfumanti, pentru asigurarea igienei intime. Se recomanda folosirea produselor special formulate pentru igiena intima;
-
evitarea retinerii urinei si eliminarea imediata a acesteia, ori de cate ori este nevoie;
-
de asemenea, se recomanda ca vezica sa fie eliminata complet in timpul mictiunii;
-
limitarea consumului de alcool si cafea;
-
hidratarea corespunzatoare;
-
urinarea dupa intretinerea de raporturi sexuale;
-
evitarea folosirii spermicidelor drept metoda contraceptiva;
-
evitarea bailor lungi, fierbinti, si optarea pentru dusuri rapide;
-
limitarea spalaturilor vaginale;
-
se recomanda consumul regulat de produse care contin merisoare (suplimente, ceaiuri sau sucuri), intrucat merisoarele au efect benefic in a preveni recurentele.
Cistita acuta este o afectiune destul de frecventa, dar tratabila si cu risc redus de complicatii. O abordare prompta – tratament antibiotic adecvat – previne complicatiile si reduce riscul asociat de recurente.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482435/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279402/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9706387/
https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/298
https://medicalguidelines.msf.org/en/viewport/CG/english/acute-cystitis-18482337.html
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cystitis