Chitosan - ce este, proprietati si beneficii pentru sanatate

Chitosan - ce este, proprietati si beneficii pentru sanatate Chitosan - ce este, proprietati si beneficii pentru sanatate

Ultima actualizare: 12 septembrie 2024

Chitosanul este un polizaharid derivat din chitina, o substanta naturala care formeaza majoritar exoscheletul (scheletul extern, intalnit in special la nevertebrate, sub forma unui tegument dur, ingrosat) crustaceelor, cum ar fi crabii, crevetii si homarii. Chitina se gaseste, de asemenea, in cuticulele insectelor. Chitosanul, in forma naturala, este mai putin frecvent in natura si poate fi intalnit la unele ciuperci (in special din familia Mucoraceae). Totusi, chitina poate fi foarte usor transformata in chitosan printr-un proces numit deacetilare. Primele suplimente cu chitosan au fost obtinute din procesul de deacitilare chimica a chitinei extrase din exoscheletul crustaceelor.

Mai recent, produsele cu chitosan extras din ciuperci au inceput sa devina tot mai populare. De asemenea, suplimentele cu chitosan au atras atentia cercetatorilor din domeniul sanatatii, fiind observat faptul ca prezinta potentiale proprietati terapeutice versatile si numeroase aplicatii, in diferite domenii medicale si biocompatibile. Chitosanul este considerat o substanta deosebit de promitatoare in directii terapeutice, deoarece este biocompatibil, biodegradabil si non-toxic. Pe de alta parte, ca orice alt supliment alimentar, ar trebui sa se fie administrat in anumite conditii si, la modul ideal, doar la recomandarile medicului specialist. Exista si risc de reactii adverse.


Ce este chitosanul?

Chitosanul este un biopolimer obtinute prin deacetilarea chitinei care, dupa cum s-a mentionat, este compusul structural major prezent in exoscheletul crustaceelor, cuticulele anumitor specii de gandaci si peretii celulari ai unor fungi. Procesul de deacetilare chimica implica indepartarea grupelor acetil (-CH3CO) din chitina pura, rezultand un compus solubil in apa, care manifesta numeroase proprietati biologice si beneficii pentru sanatate. Molecula de chitosan este formata din lanturi lungi de molecule de glucozamina, legate intre ele prin legaturi glicozidice. Aceasta structura este responsabila, printre altele, de efectele terapeutice ale moleculei de chitosan.

Chitosan - proprietati terapeutice si beneficii pentru sanatate

Administrarea suplimentelor cu chitosan se face sub forma de capsule. Conform specialistilor, molecula de chitosan manifesta importante proprietati terapeutice si, astfel, chitosanul ar putea deveni parte integranta a strategiilor terapeutice pentru diferite boli si afectiuni. In continuare, vor fi prezentate cateva dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale chitosanului:

Prezinta proprietati antimicrobiene

Molecula de chitosan are capacitatea de a inhiba cresterea unei game largi de microorganisme, inclusiv bacterii, fungi si virusuri. Acest lucru se datoreaza capacitatii moleculei de a perturba membranele celulare ale microorganismelor, ceea ce duce la moartea acestora. Datorita acestei proprietati, exista multe produse cu chitosan destinate ingrijirii ranilor, precum si in alte tipuri de industrii, cum ar fi cea alimentara (conservant, sub forma de chitosan cuaternar).  

Grabeste vindecarea ranilor

Chitosanul este utilizat si pentru ingrijirea ranilor, datorita capacitatii sale de a accelera si de a eficientiza procesul de vindecare. Molecula de chitosan stimuleaza activitatea celulelor care au rol in regenerarea tesuturilor, cum ar fi fibroblastele, si ajuta la formarea matricei extracelulare. Chitosanul proprietati hemostatice si ajuta la oprirea rapida a sangerarii si prevenirea infectiilor.

Amelioreaza si previne constipatia

Chitosanul pare sa aiba efecte benefice atat in a ameliora, cat si in a preveni constipatia.

Reduce nivelurile de colesterol

Alte beneficii ale chitosanului sunt reducerea nivelului de colesterol din sange si, de asemenea, legarea acestuia de colesterolul provenit din alimentatie, ceea ce poate reduce absorbtia acestui compus in sange. Astfel, suplimentar cu chitosan poate contribui la reducerea concentratiei de LDL-colesterol („colesterol rau”), ceea ce reduce riscul de ateroscleroza si boli de inima.

Are proprietati antioxidante

Molecula de chitosan are si activitate antioxidanta, protejand celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care contribuie la stresul oxidativ, poate cel mai important factor implicat in dezvoltarea multor boli cronice, cum ar fi cancerul si bolile cardiovasculare. Gruparile hidroxil (-OH) si amino (-NH2) din structura moleculei de chitosan sunt gruparile functionale cheie implicate in activitatea antioxidanta a acestui compus.

Reglarea si mentinerea greutatii corporale

Suplimentele cu chitosan sunt foarte populare in special in ceea ce priveste scaderea in greutate si mentinerea greutatii corporale. Molecula de chitosan ar putea avea acest efect, intrucat poate adsorbi (fixeaza de suprafata sa) grasimile, reducand absorbtia acestora in organism. In schimb, suplimentarea cu chitosan in vederea slabirii nu ar trebui sa inlocuiasca un regim alimentar cat mai sanatos, cu deficit caloric, si activitatea fizica sustinuta.

Sustine sanatatea oaselor

Exista studii care sugereaza ca suplimentarea cu chitosan poate avea efecte benefice si asupra sanatatii oaselor, in special in contextul osteoporozei sau osteopeniei. Chitosanul poate stimula formarea osteoblastelor (celulele care formeaza osul) si poate inhiba activitatea osteoclastelor (celule care resorb osul), contribuind astfel la mentinerea densitatii osoase.

Ameliorarea ulcerelor

Molecula de chitosan pare sa aiba si proprietati antiulcerative, fiind capabila sa protejeze, mai ales in contextul unor patologii precum gastrita si colitei ulcerative, mucoasa gastrointestinala. Astfel, reduce riscul de leziuni si formare a ulcerelor la acest nivel. Acest efect se datoreaza in special capacitatii moleculei de chitosan de a forma un strat protector pe suprafata mucoasei si, astfel, de a reduce impactul nociv al acidului gastric.

Chitosan - aplicatii medicale

Chitosanul este utilizat in numeorase domenii medicale datorita versatilitatii sale si a profilului crescut de siguranta. Printre cele mai comune utilizari se numara:

  • Ingrijirea ranilor: produsele pe baza de chitosan, incluzand bandaje, pansamente, spray-uri pentru rani, sunt utilizate pe scara larga in ingrijirea ranilor. Aceste produse nu doar ca pot accelera vindecarea, dar previn si infectiile (datorita proprietatilor antimicrobiene);
  • Suplimente cu chitosan: chitosanul este administrat sub forma de supliment alimentar intr-o gama variata de contexte - pentru scaderea colesterolului, controlul greutatii si sustinerea sanatatii digestive. Suplimentele cu chitosan sunt disponibile sub forma de capsule, tablete, pulbere si sunt administrate de obicei inainte de mese pentru a reduce absorbtia grasimilor;
  • Aplicatii farmaceutice: chitosanul este utilizat si in industria farmaceutica ca excipient intr-o serie de formule medicamentoase, datorita capacitatii sale de a imbunatati disponibilitatea substantelor active si de a prelungi timpul de eliberare al medicamentelor;
  • In domeniul dentar, chitosanul introdus in diferite geluri pentru tratarea unor afectiuni cum ar fi gingivita, parodontita, datorita proprietatilor antimicrobiene si antiinflamatorii.

Chitosan - modalitati de administrare

Chitosanul este disponibil sub forma de capsule, tablete, geluri sau pulbere. Doza recomandata variaza in functie de scopul administrarii si nevoile individuale. In mod obisnuit, va fi inscrisa pe prospectul suplimentului. Sub forma de capsule, se recomanda sa fie administrat inainte de a lua masa, pentru a maximiza legarea de colesterolul din alimente, cu o cantitate suficienta de apa pentru dizolvare si absorbtie optima. In cazul aplicarii topice, chitosanul poate fi disponibil sub forma de geluri, creme sau bandaje impregnate, care se aplica direct pe zona afectata.

Chitosan - contraindicatii si precautii

In general, chitosanul este considerat sigur, insa exista anumite posibile contraindicatii si reactii adverse de care ar trebui sa se tina cont:

  • Alergii: persoanele alergice la crustacee ar trebui sa evite suplimentele care contin chitosan, deoarece acest compus se obtine din exoscheletele acestor animale. Reactiile alergice care pot aparea pot varia de la simptome usoare, cum ar fi urticaria, pana la reactii severe (socul anafilactic);
  • Tulburari gastrointestinale: suplimentarea excesiva poate duce la tulburari gastrointestinale de tipul greturilor, constipatiei sau diareei. Acest lucru se datoreaza capacitatii de adsorbtie a grasimilor si eventual a altor nutrienti, ceea ce poate interfera cu digestia si absorbtia lor;
  • Posibile interactiuni cu alte medicamente: chitosanul poate interactiona cu diferite tipuri de medicamente, cum ar fi anticoagulantele si medicamentele pentru hipertensiune. Astfel, ar putea afecta eficacitatea acestora. Pe de alta parte, chitosanul ar putea reduce absorbtia celor 4 vitamine liposolubile: A, D, E si K;
  • Nu exista studii care sa evalueze siguranta suplimentarii cu acest compus in timpul sarcinii si alaptarii. Asadar, femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui fie sa evite suplimentele, fie sa consulte un medic inainte de a le folosi.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8512059/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9322947/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4557018/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7504732/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9504745/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882573/

https://www.healthline.com/nutrition/chitosan-supplements