Chist sinovial – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament

Chist sinovial – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament Chist sinovial – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament

Ultima actualizare: 7 iulie 2023

chist-sinovial

Chisturile sinoviale (numite si chisturi ganglionare) sunt formatiuni veziculare benigne, in mod obisnuit umplute cu material gelatinos mucoid, frecvent intalnite in practica clinica ortopedica.

Desi nu se cunoaste intocmai etiologia exacta a aparitiei, se crede ca apar in unor traumatisme repetate care au ca rezultat degenerarea mucoasei tesutului conjunctiv.

Un chist sinovial se pare ca se dezvolta mult mai frecvent la nivelul mainii, piciorului sau genunchiului, sub forma unei mese de tesut moale. Chiar daca aparitia unui chist sinovial poate fi asimptomatica, uneori are potentialul de a duce la ingustarea canalului spinal, daca acesta este localizat la nivelul spatelui.

Ingustarea canalului spinal duce la comprimarea radacinilor nervoase, ceea ce provoaca dureri de spate si radiculopatie. Frecvent, in urma investigatiilor se poate observa prezenta unui chist sinovial la nivelul coloanei vertebrale, in special la nivelul regiunii lombare. Nu se cunoaste pe deplin patogeneza chisturilor sinoviale, dar au fost propuse numeroase teorii ale cauzelor, cum ar fi modificarile degenerative ale articulatiilor, traumatismele, metaplazia, stresul exacerbat si intens aplicat la nivelul articulatiilor, degenerarea mucoasei tesuturilor conjunctive, precum si hernierea tesutului sinovial care captuseste articulatiile.

Pentru a sprijini sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si a tendoanelor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ArtroSuport colagen lamaie de la Naturalis. Acest produs are in compozitie colagen, magneziu, zinc si vitamina C, fiind recomandat in caz de suprasolicitare mecanica a articulatiilor si pentru recuperarea articulara in urma traumatismelor aparatului locomotor.

Chist sinovial – ce este si cum se formeaza

Din structura unei articulatii face parte si lichidul sinovial, necesar pentru a lubrifia articulatia si pentru a sustine dinamica articulara. Acest lichid este continut intr-o membrana si, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, cartilajul articular se deterioreaza. Prin urmare, biomecanica articulara este deficitara, iar miscarile devin limitate si chiar dureroase. Organismul va incerca sa compenseze acest deficit printr-o biosinteza mai mare de lichid sinovial, insa aceasta crestere poate duce la depozitarea lichidului sinovial in afara structurii anatomice propriu-zise. Dat fiind faptul ca lichidul se acumuleaza in alta parte, se va forma o structura numita chist sinovial.

Un chist sinovial reprezinta un saculet cu lichid localizat fie pe lungimea unui tendon articular, fie in interiorul unei articulatii. Se poate prezenta atat ca o formatiune moala sau dura, cat si cu localizare la nivelul articulatiei pumnului, degetelor, genunchiului, gleznei. Persoanele batrane sunt mult mai predispuse sa dezvolte un chist sinovial, pe fondul inaintarii in varsta si pierderii integritatii biochimice si structurale a articulatiilor. Observat la microscop, un chist sinovial se prezinta sub forma unui sac captusit cu celule sinoviale umplute cu mucina, cu peretii formati din colagen. Materialul vascos contine cantitati mari de acid hialuronic si mucopolizaharide.

Pentru o mai buna functionare a articulatiilor de la nivelul soldului, al genunchilor, al gleznelor sau al umerilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ArtroSuport colagen ananas. Acest produs este util in caz de suprasolicitare mecanica a articulatiilor, ca de exemplu atunci cand efectuati munca fizica solicitanta sau cand faceti sport de performanta. Poate sa fie folosit si de catre persoanele obeze, pentru ca sprijina mobilitatea articulara.

Chist sinovial – factori de risc

Aparitia unui chist sinovial este in stransa legatura cu inaintarea in varsta. Afectiunea este mult mai intalnita in randul persoanelor cu varste de peste 50 de ani, pe fondul degenerescentei odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, poate aparea si la adolescenti si adulti tineri. Conform datelor epidemiologice, exista o incidenta mult mai mare in randul femeilor (sex ratio 3:1). La femeile cu varste intre 20-50 de ani frecvent se poate diagnostica un chist sinovial. Formatiunile de acest gen sunt frecvent intalnite si in randul gimnastelor, fiind secundare, probabil, traumei repetitive si solicitarii constante a articulatiilor mainii.

Aparitia unui chist sinovial poate fi, de asemenea, secundara unor boli sistemice care afecteaza articulatiile, cum este cazul artritei reumatoide. De asemenea, aparitia de chist sinovial se pare ca este asociata cu traumele repetate asupra articulatiilor: solicitarea in exces a articulatiilor, cu folosirea repetata a degetelor, articulatiei pumnului, presiunea excesiva pusa asupra acestora si practicarea sporturilor ce implica miscari repetate. Cu toate acestea, aparitia unui chist sinovial nu ridica urgente sau potentiale complicatii medicale, decat in cazul in care chistul poate aparea intr-o zona in care pune presiune asupra unui nerv, provocand dureri.

Pentru a sprijini sanatatea si flexibilitatea tendoanelor si a articulatiilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ArtroSuport colagen portocala. Este un produs ideal in cazul suprasolicitarii mecanice a articulatiilor – munca fizica solicitanta, sport de performanta, obezitate. De asemenea, contribuie la formarea noarmala a colagenului si se recomanda pentru recuperarea articulara dupa traumatismele aparatului locomotor.

Chist sinovial – cauze

Nu se cunosc pe deplin cauzele care duc la aparitia unui chist sinovial, dar au fost propuse mai multe teorii, fara insa a se ajunge la un consens actual. Conform acestora, chisturile ar putea sa apara ca urmare a:

  • Hernierii (migrarii) tesutului sinovial din articulatii in afara acestora;
  • Chisturile sinoviale rezulta din degenerarea mucinoasa a tesutului conjunctiv, datorata mai ales microleziunilor cronice;
  • In prezent, majoritatea specialistilor sunt de acord ca chisturile ganglionare apar din celule mezenchimale, la jonctiunea dintre capsula si membrana sinoviala, ca urmare a leziunilor.

Leziunile repetitive ale structurilor capsulare si ligamentare, de sustinere, stimuleaza productia de acid hialuronic a fibroblastelor, care se acumuleaza pentru a produce materialul „asemanator cu un jeleu” (mucina), care in mod obisnuit se gaseste intr-un chist sinovial. Asadar, cauzele ce duc la aparitia unui chist sinovial nu sunt intocmai deslusite, dar se presupune ca ar implica:

  • Inaintarea in varsta;
  • Traumatisme si inflamatii la nivel articular;
  • Utilizarea in exces, repetata si incorecta a articulatiilor;
  • Anumite boli degenerative (pe fondul existentei si altor simptome).

De cele mai multe ori, aparitia unui chist sinovial reprezinta o anomalie izolata, care intereseaza mainile. Chistul sinovial situat la nivelul fetei dorsale a incheieturii mainii este cel mai frecvent, urmat de chistul sinovial al fetei palmare a incheieturii mainii si chisturile tendonului de flexie si cele mucoide.

Diagnosticul de chist sinovial

Diagnosticul unui chist sinovial este relativ simplu si se face prin simpla examinare a mainii si palparea acesteia. Uneori, medicul poate solicita si o radiografie sau ecografie, in cazul in care se suspecteaza ca formatiunea ar fi altceva, si nu un chist sinovial. Majoritatea chisturilor sunt asimptomatice, dar pacientii pot solicita tratament in special din cauza aspectului inestetic. Mai exista si cazuri in care pacientii pot prezenta durere, sensibilitate sau slabiciune accentuata mai ales in momentul miscarii. Chisturile pot avea intre 1-3 centimetri, fiind fixate printr-un pedicul de tesutul profund (teaca sinoviala sau capsula articulara), si nu de cel superficial.

chistul- sinovial

Tratament chist sinovial

De cele mai multe ori, un chist sinovial nu necesita tratament. Tratamentul nechirurgical poate fi elaborat in functie de localizarea chistului: ele pot fi aspirate (dar exista sansa de recidiva) si excizate pe cale chirurgicala. Extirparea chirurgicala poate ridica probleme majore, mai ales in functie de localizarea chistului respectiv, deoarece trebuie acordata atentie deosebita celorlalte formatiuni din zona interesata. Frecvent, dupa tratamentul chirurgical se recomanda efectuarea sedintelor de kinetoterapie, fizioterapie si recuperare medicala, pentru ca pacientul sa isi castige din nou mobilitatea articulara si flexibilitatea in miscare.

De asemenea, se pot administra si injectii si tratamente cu AINS pentru a reduce inflamatia, cu mentiunea ca acestea nu trateaza cauza, ci simptomele. Astfel de tratamente sunt recomandate in special in cazurile in care un chist sinovial se localizeaza la nivelul coloanei vertebrale, apasa asupra unui nervos si produce dureri deosebit de greu de gestionat. Chisturile sinoviale care se localizeaza la nivel vertebral sunt mult mai periculoase decat cele localizate la nivelul mainilor sau picioarelor, deoarece pot compromite integritatea locomotorie a unei persoane.

Complicatiile chistului sinovial

Prognosticul unui chist sinovial este favorabil, pentru ca aceasta formatiune nu provoaca niciun fel de dureri greu de gestionat sau insuportabile. Singura problema este reprezentata de posibila recurenta a chistului: tratamentul nechirurgical este ineficient in 20-30% din cazuri. In 10-15% din tratamentele chirurgicale se poate observa o recurenta a aparitiei chisturilor. Complicatiile ar putea fi asociate incercarii de a trata chirurgical un chist sinovial, in functie de zona in care se localizeaza formatiunea.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470168/
  2. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/synovial-cyst
  3. https://www.neurosurgery.columbia.edu/patient-care/conditions/synovial-cyst
  4. https://www.healthline.com/health/bone-health/synovial-cyst
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324620