Cetoacidoza diabetica – cauze, manifestari si tratament

Cetoacidoza diabetica – cauze, manifestari si tratament Cetoacidoza diabetica – cauze, manifestari si tratament

Ultima actualizare: 29 aprilie 2023

cetoacidoza-diabetica-cauze-simptome-tratament

Cetoacidoza diabetica este o afectiune grava, care poate pune viata in pericol daca nu este tratata corespunzator. Aceasta complicatie apare cel mai des la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 (cunoscut si ca diabet zaharat insulino-dependent); cu toate acestea, nu este atat de rara pe cat se credea nici in cazul persoanelor cu diabet zaharat tip 2 (sau diabet zaharat non-insulino-dependent), in special la pacientii supraponderali.

Managementul pacientilor cu cetoacidoza diabetica presupune obtinerea unui istoric amanuntit, dar rapid, si efectuarea unei examinari fizice, in incercarea de a identifica posibilii factori declansatori. Avand in vedere numarul tot mai mare al cazurilor si a impactului economic legat de tratament si morbiditatea asociata, managementul si prevenirea eficienta a acestei afectiuni sunt esentiale.


Ce este cetoacidoza diabetica

Cetoacidoza diabetica este o criza hiperglicemica rara, dar cu potential fatal, care poate aparea la pacientii cu diabet zaharat tip 1 sau 2.

Diabetul apare cand organismul nu poate produce suficienta insulina, hormon care joaca un rol important in a ajuta glucoza/zaharul (sursa de energie pentru muschi si alte tesuturi) sa patrunda in celulele organismului.

Fara suficienta insulina, organismul incepe sa descompuna grasimile pe post de combustibil. Acest lucru determina acumularea unui exces de substante nocive, mai exact niste acizi (cetone), in fluxul sangvin. Daca starea respectiva nu este tratata, excesul de cetone poate duce la cetoacidoza diabetica.

Pentru mentinerea glicemiei in limite normale, farmacistii Catena va recomanda Naturalis GlucoSuport. Afinul contribuie la metabolismul normal glucidic, lipidic si proteic si mentine echilibrul fiziologic al nivelului de zahar din sange. Dudul alb sustine echilibrul metabolismului glucidic si metabolismul normal al carbohidratilor. Scortisoara mentine nivelurile normale de glucoza din sange, iar urzica favorizeaza sanatatea inimii si a vaselor de sange.

Daca aveti diabet sau risc de diabet, trebuie sa cunoasteti simptomele care tradeaza riscul de declansare a cetoacidozei diabetice, astfel incat sa puteti solicita ingrijiri de urgenta.

Cetoacidoza diabetica – factori de risc si cauze

Principala cauza a cetoacidozei diabetice este cantitatea insuficienta de insulina din organism. Cetoacidoza diabetica se poate dezvolta la persoanele de orice varsta, care au diabet sau diabet nediagnosticat.

Persoane care au diabet de tip 1 nediagnosticat: – unii pacienti descopera ca au diabet de tip 1 tocmai dupa o criza de cetoacidoza diabetica, deoarece nu au observat la timp semnele diabetului. Aceasta este o boala cronica autoimuna in care sistemul imunitar ataca celulele beta, producatoare de insulina, din pancreas. Din acest motiv, pacientii nu mai au suficienta insulina in corp, asa ca nu mai pot folosi glucoza pentru obtinerea energiei de care are nevoie organismul. Diabetul de tip 1 se dezvolta de obicei in copilarie sau adolescenta, dar poate aparea si la adulti. Aproximativ 20 – 40% dintre cazurile de cetoacidoza diabetica vizeaza indivizii care sunt nou diagnosticati cu diabet de tip 1.

Persoanele care au diabet de tip 1 diagnosticat: – si cei care au fost deja diagnosticati cu diabet de tip 1 pot oricand sa dezvolte cetoacidoza diabetica, daca organismul lor nu primeste suficienta insulina.

Persoanele care au diabet de tip 2: – desi aceste cazuri sunt mai rare, persoanele cu diabet de tip 2 si care sunt predispuse la acidoza pot dezvolta cetoacidoza diabetica.

Naturalis GlucoSuport Ceai este un supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din dud-alb, Gymnema sylvestre si scortisoara, care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.

Nivelul de insulina din corp poate fi afectat si in urmatoarele cazuri:

  • pacientii uita sa administreze una sau mai multe doze de insulina – daca pacientul cu diabet de tip 1 uita sa-si ia doza de insulina, mai ales in timpul mesei, poate ajunge la o criza de cetoacidoza diabetica;
  • utilizarea unei pompe de insulina defecte;
  • administrarea insulinei expirate sau alterate – toate tipurile de insulina sunt afectate de frig sau caldura extrema. Daca flaconul sau stiloul injector (pen) cu insulina este expus la temperaturi extreme, insulina isi poate pierde eficienta. Prin urmare, pacientii trebuie sa citeasca instructiunile privind modul corect de depozitare a insulinei. Si insulina expirata poate deveni ineficienta.

 

Alti factori care pot provoca cetoacidoza diabetica:

  • perioadele de boala – uneori, din cauza bolii, organismul produce cantitati mai mari de cortizol (hormonul stresului) si adrenalina. Acesti hormoni ingreuneaza capacitatea organismului de a folosi corect insulina. Si varsaturile asociate cu anumite afectiuni pot declansa o criza de cetoacidoza diabetica.
  • infectie – si in acest caz, organismul ajunge sa produca anumiti hormoni care ingreuneaza utilizarea insulinei. Frecvent, din cauza infectiei, corpul diabeticului are nevoie de mai multa insulina decat de obicei. Cele mai frecvente infectii care pot duce la cetoacidoza diabetica sunt pneumonia, infectiile tractului urinar si infectiile cutanate.
  • sarcina – persoanele cu diabet care sunt insarcinate se confrunta cu cresterea rezistentei la insulina, pe masura ce evolueaza gestatia. Din acest motiv, aceste paciente necesita o cantitate mai mare de insulina.

 

Specialistii Catena va informeaza ca Tiolin complex ajuta la mentinerea functionarii normale a sistemului nervos si la ameliorarea tulburarilor asociate neuropatiilor, complicatii frecvent intalnite in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat.

  • trauma emotionala sau traumatism – reprezinta inca o situatie in care nivelul de cortizol creste excesiv si impiedica organismul sa utilizeze corect insulina, crescand riscul de cetoacidoza diabetica;
  • pancreatita – unele cazuri de pancreatita pot cauza niveluri de insulina mai scazute decat cele normale;
  • infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
  • consumul excesiv de alcool sau droguri, in special de cocaina – determina corpul sa produca hormoni care ingreuneaza utilizarea corespunzatoare a insulinei. In plus, din cauza abuzului de alcool sau droguri, pacientul cu diabet risca sa uite sa-si administreze dozele de insulina si/sau medicamentele, ceea ce se poate solda cu o criza de cetoacidoza diabetica.
  • anumite medicamente – cum ar fi unele antipsihotice si corticosteroizii.

 

Cetoacidoza diabetica – manifestari, simptomatologie

Deseori, simptomele de cetoacidoza diabetica apar brusc, uneori in decursul a numai 24 de ore. Pentru unele persoane, aceste simptome pot fi primul semn de diabet. Simptomele pot include:

  • sete excesiva;
  • urinare frecventa;
  • greata sau varsaturi;
  • dureri de stomac;
  • stare de slabiciune sau oboseala;
  • dificultati respiratorii;
  • respiratie cu miros fructat;
  • confuzie;
  • pierderea cunostintei.

 

Alte semne de cetoacidoza diabetica, ce pot aparea la analizele de sange sau urina:

  • nivel ridicat de zahar in sange;
  • niveluri mari de cetone in sange sau urina.

Diagnosticul de cetoacidoza diabetica

Cetoacidoza diabetica este, in general, diagnosticata in baza urmatoarelor 4 criterii:

  1. nivelul de glucoza (zahar) din sange depaseste 250 mg/dL. Se poate ca pacientul sa treaca printr-o criza de cetoacidoza diabetica chiar daca nivelul glucozei din sange este mai mic de 250 mg/dL. Acest fenomen este cunoscut sub numele de cetoacidoza diabetica euglicemica si este mai rar intalnit.
  2. pH-ul sangelui este mai mic de 7,3 (acidoza);
  3. se depisteaza cetone in urina si/sau sange;
  4. nivelul de bicarbonat seric (in sange) este mai mic de 18 mEq per L.

 

Inozitol are rol in metabolismul colesterolului si grasimilor si creste sensibilitatea receptorilor la insulina. Ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase si favorizeaza detoxifierea hepatica. Este recomandat persoanelor care se confrunta cu amorteala mainilor si picioarelor, pe fond de neuropatie diabetica.

Personalul din spitale poate diagnostica cetoacidoza diabetica folosind urmatoarele teste:

  • glucoza serica;
  • corpi cetonici in sange/urina;
  • gazometrie arteriala;
  • panou metabolic de baza;
  • tensiune arteriala;
  • osmolalitate serica.

 

In cazul pacientilor deja diagnosticati cu diabet zaharat, pe baza istoricului medical, a nivelului de zahar din sange si a cetonelor din sange/urina, medicul curant isi poate da seama daca acestia au cetoacidoza diabetica si, in functie de gravitatea simptomelor, le poate recomanda sa mearga la spital pentru tratament.

Teste pe care pacientii le pot face la domiciliu, pentru a vedea daca se confrunta cumva cu cetoacidoza diabetica:

  • teste pentru corpi cetonici din urina – acestea sunt disponibile in farmacii, eliberandu-se fara prescriptie medicala. Pacientii trebuie sa respecte instructiunile de pe ambalaj pentru a se asigura ca efectueaza corect testul.
  • test pentru corpi cetonici din sange – pe langa glicemie, unele glucometre pot verifica si nivelul cetonelor din sange;
  • test pentru nivelul zaharului din sange – se poate folosi un glucometru sau un sistem de monitorizare continua a glucozei (CGM).

 

Pentru o testare rapida si de incredere a glicemiei, incercati Accu-Chek teste automonitorizare Active Glucose. Sangele poate fi aplicat pe test in afara glucometrului, permitand o mai mare flexibilitate, aspect foarte util in mod special persoanelor care au o problema cu dexteritatea. Rezultatele sunt disponibile in doar 5 secunde, putand fi stocate in memorie, impreuna cu data si ora.

Cetoacidoza diabetica – optiuni de tratament

De obicei, cetoacidoza diabetica este tratata in spital, folosindu-se urmatoarele optiuni:

  • solutie salina izotonica administrata intravenos, pentru a rehidrata pacientul;
  • doze mici de insulina, de obicei administrate intravenos;
  • nutrienti administrati intravenos.

 

Pacientul va fi monitorizat indeaproape, pentru a preveni complicatiile care ii pot pune viata in pericol, cum ar fi afectarea creierului, rinichilor sau plamanilor. De obicei, durata internarii este de aproximativ 2 zile, pacientul fiind externat dupa ce se regleaza nivelul cetonelor din organism.

Sfaturi prin care pacientii pot preveni crizele de cetoacidoza diabetica:

  • sa-si verifice periodic nivelul glucozei din sange, astfel incat sa poata preveni hiperglicemia;
  • sa respecte planul de tratament – administrarea insulinei trebuie intrerupta doar la recomandarea mediului curant;
  • in perioadele de boala, sa-si verifice mai des glicemia si nivelul cetonelor;
  • sa fie precauti cand administreaza medicamente noi – sa discute mai intai cu medicul sau farmacistul, deoarece unele medicamente pot creste riscul de cetoacidoza diabetica.

 

Cetoacidoza diabetica – posibile complicatii

Cetoacidoza diabetica este tratata cu lichide, electroliti (cum ar fi sodiu, potasiu si clorura) si insulina. Surprinzator, cele mai frecvente complicatii aparute au legatura cu acest tratament.

Posibilele complicatii asociate tratamentului sunt:

  • hipoglicemie (scaderea excesiva a nivelului de zahar din sange);
  • hipokaliemie – lichidele si insulina folosite pentru a trata cetoacidoza diabetica pot determina scaderea excesiva a nivelului de potasiu. Fenomenul poate afecta inima, muschii si nervii. Pentru a evita acest lucru, potasiul si alte minerale sunt de obicei administrate pe masura ce se efectueaza rehidratarea.
  • inflamarea creierului, cunoscuta si sub numele de edem cerebral, este una dintre cele mai grave complicatii ale cetoacidozei diabetice si apare mai frecvent la copii si adolescenti decat la adulti, in special la cei cu diabet nou diagnosticat. Problema apare din cauza ajustarii prea rapide a nivelului de glucoza din sange.

 

Netratata, cetoacidoza diabetica poate duce la pierderea cunostintei si, in cele din urma, la deces.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21945-diabetic-ketoacidosis-dka

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-ketoacidosis/symptoms-causes/syc-20371551

https://www.nhs.uk/conditions/diabetic-ketoacidosis/