Celulita infectioasa – cauze, simptome, remedii si preventie

Celulita infectioasa – cauze, simptome, remedii si preventie Celulita infectioasa – cauze, simptome, remedii si preventie

Ultima actualizare: 18 iulie 2022

celulita-infectioasa

Celulita este o infectie bacteriana a pielii si este cauzata, de obicei, de streptococi sau stafilococi. Riscul de celulita infectioasa creste in cazul persoanelor care au rani (taieturi, zgarieturi), care sufera de afectiuni ale pielii, precum eczema, piciorul atletului (tinea pedis), zona zoster, diabet, limfedem (edem limfatic), cu sistem imunitar slabit. Printre simptomele cel mai des intalnite se numara durerea zonei afectate, edemul, aparitia unor vezicule cu lichid, decolorarea pielii, piele fierbinte la atingere, frisoane, oboseala. Celulita infectioasa poate duce chiar la umflarea ganglionilor limfatici pe masura ce infectia se extinde si pot aparea complicatii. Diagnosticul de celulita infectioasa se stabileste pe baza istoricului medical si a examenului fizic. De asemenea, se recomanda analize de sange si se poate preleva o mostra de tesut sau lichid pentru a fi analizat la microscop si a identifica bacteriile care au cauzat celulita. Tratamentul este cel pe baza de antibiotic, iar odihna este absolut necesara.


Ce trebuie sa stiti despre celulita? Ce este celulita?

Celulita si celulita infectioasa sunt doua probleme diferite. Celulita sau pielea cu aspect de coaja de portocala este o acumulare de tesut adipos si apare la nivelul coapselor, feselor, picioarelor, pe abdomen si brate. Aceasta acumulare de tesut adipos este localizata sub piele si este responsabila de aspectul denivelat al pielii. Celulita este inestetica si se pare ca are legatura cu modificarile hormonale, cresterile si scaderile in greutate, cu stilul de viata sedentar.

Pe de alta parte, celulita infectioasa este, dupa cum spuneam, o infectie a straturilor profunde ale pielii si este cauzata de bacteriile care, in mod normal, traiesc pe piele. Cel mai des, celulita infectioasa afecteaza membrele inferioare, insa poate aparea si pe alte zone ale corpului.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis AquaSlim, supliment alimentar ce ajuta la eliminarea excesului de apa din organism si la pierderea in greutate. Contine extracte de papadie, ienupar, urzica, ceai verde, splinuta, struguri, ghimpe-paduret, dar si zinc si crom.

 

Ce este celulita infectioasa?

Celulita infectioasa este o infectie dureroasa a pielii, cauzata de bacterii. Primul semn este pielea modificata din punct de vedere al culorii si zona calda la atingere. Pe masura ce infectia se raspandeste, pielea devine mai inchisa la culoare si se sensibilizeaza. Infectia apare atunci cand bacteriile penetreaza pielea pe care exista deja o taietura, arsura ori zgarietura sau care este afectata de psoriazis, eczeme, zona zoster, diabet. De asemenea, persoanele obeze sunt mai expuse riscului de a suferi de celulita infectioasa. Dupa ce bacteriile ajung sub piele, acestea se multiplica, iar organismul incepe sa lupte cu infectia, aparand astfel inflamatia la nivelul zonei afectate.

Naturalis ApetitSlim este recomandarea farmacistilor Catena pentru a sustine procesul de slabire, contribuind la eliminarea apei din organism, la reducerea senzatiei de foame si la buna functionare a sistemului digestiv.

Celulita infectioasa nu este contagioasa. Este foarte important sa o tratati la timp pentru ca poate pune sanatatea in pericol. Printre complicatii se numara cangrena (leziuni tisulare severe), amputarea, afectarea altor organe, socul septic.

Celulita infectioasa – cauze

Cauza celulitei infectioase este infectia cu steptococ sau stafiloc. Persoanele cu taieturi, incizii chirurgicale, rani, care sufera de probleme cronice precum psoriazis, piciorul atletului, eczema, varicela, zona zoster, persoanele imunocompromise, cele cu HIV/SIDA, obeze, care urmeaza chimio sau radioterapie sunt mai expuse riscului de a suferi de celulita infectioasa, deoarece toate aceste afectiuni favorizeaza patrunderea bacteriilor prin piele.

Simptome si manifestari in celulita infectioasa

Simptomele pot varia de la persoana la persoana. Simptomele cel mai des intalnite includ inrosiea si umflarea pielii, sensibilitate, durere, vanatai, vezicule, febra, dureri de cap, stare de slabiciune, modificarea culorii pielii. Unele cazuri de celulita reprezinta o urgenta. Trebuie sa solicitati ajutor de specialitate daca va confruntati cu febra mare, o zona foarte mare de piele inflamata, furnicaturi sau modificari la nivelul picioarelor sau bratelor, piele inchisa la culoare, inrosirea si umflarea zonelor din jurul ochilor sau din spatele urechii.

Remedii pentru celulita infectioasa

Fara tratament adecvat, celulita se poate inrautati, tocmai de aceea este foarte important ca diagnosticul sa fie corect, pentru a vi se prescrie un tratament personalizat. Acesta presupune, de obicei, administrarea antibioticelor timp de cel putin 5 zile. Simptomele se pot inrautati in primele 48 de ore, dar se vor ameliora dupa 2 – 3 zile. De asemenea, se pot prescrie si antiinflamatoare. Se recomanda odihna pana cand simptomele se imbunatatesc, precum si statul in pat cu piciorul intins si ridicat deasupra nivelului inimii, pentru imbunatatirea circulatiei. Daca infectia este severa, ar putea fi nevoie de administrarea antibioticelor pe cale intravenoasa. Se recomana consumul de lichide si renuntarea la ciorapii de compresie pana la disparitia simptomelor.

Sfaturi pentru preventie

Este foarte important sa aveti o igiena riguroasa si sa va hidratati pielea. Curatati si ingrijiti intotdeauna ranile cu produse antiseptice, iar atunci cand mergeti in drumetii, imbracati-va corespunzator. Acoperiti-va ranile cu bandaje si nu le atingeti. Este important sa luati aceasta afectiune in serios si sa solicitati ajutor de specialitate. Episoadele de celulita infectioasa se pot repeta, mai ales in cazul persoanelor cu piciorul atletului sau diabet.