Cele mai eficiente laxative naturale pentru o digestie sanatoasa. Alimente laxative rapide

Cele mai eficiente laxative naturale pentru o digestie sanatoasa. Alimente laxative rapide Cele mai eficiente laxative naturale pentru o digestie sanatoasa. Alimente laxative rapide

Ultima actualizare: 20 iunie 2024

Constipatia reprezinta o problema gastrointestinala destul de frecventa, avand la baza in primul rand un comportament alimentar nesanatos. Consumul de carbohidrati rafinati in exces, precum si grasimi nesanatoase, hidratarea deficitara si sedentarismul pot duce la constipatii severe. De asemenea, aportul deficitar de fibre vegetale, fructe si legume, contribuie la incidenta crescuta a constipatiei. Din fericire, exista laxative naturale si alimente laxative rapide care va pot ajuta sa combateti eficient si prompt aceste stari deranjante, crescand frecventa scaunelor si, asadar, sustin tranzitul intestinal normal si sanatos. Aceste laxative naturale sunt foarte la indemana.


Laxative naturale - cum actioneaza?

Multe laxative naturale actioneaza la nivelul tractului gastrointestinal prin promovarea miscarii intestinale si inmuierea scaunului, prin facilitarea absorbtiei apei la nivelul acestuia. Pe de alta parte, anumite alimente laxative rapide formeaza la nivelul intestinului un strat mucilaginos si, ulterior, faciliteaza eliminarea scaunului. Fibrele vegetale sunt considerate cele mai importante laxative naturale, deoarece ajuta la absorbtia apei la nivelul scaunului si, prin urmare, tranzitul mult mai rapid al acestuia spre exterior. Din acest motiv, este recomandat ca diferitele laxative naturale sa fie parte integranta dintr-o dieta zilnica si sa nu fie folosite doar in caz de constipatie.

Lista de alimente laxative rapide si recomandari de laxative naturale

Cele mai multe alimente laxative rapide contin cantitati mari de fibre vegetale insolubile. Este cunoscut faptul ca acestea trec nedigerate prin tubul digestiv si, odata ajunse la nivel intestinal, se vor amesteca cu materialele fecale, sustinand tranzitarea mult mai usoara a acestora. Fibrele, de asemenea, sustin si sanatatea si integritatea microbiomului intestinal. Multe laxative naturale formeaza o substanta asemanatoare unui gel care ajuta la inmuierea scaunului. Ajunse la nivel intestinal, ele cresc volumul scaunului eliminat. Studiile sustin ca un aport adecvat de fibre, ca parte a unei diete zilnice, previne constipatia. Iata cateva exemple de alimente laxative rapide:

Semintele de chia

De pe lista de alimente laxative rapide (laxative naturale) nu puteau lipsi semintele de chia. 30 de grame de seminte de chia contin aproximativ 9,5 grame de fibre vegetale insolubile. Asadar, asigura un aport extraordinar de compusi care sustin tranzitul intestinal normal si ajuta, in cele din urma, la tratarea constipatiei. Semintele de chia sunt cele mai eficiente laxative naturale.

Fructele de padure

Fructele de padure sunt, de asemenea, alimente laxative rapide cu continut ridicat de fibre. Spre exemplu, in aproximativ 150 de grame de afine se gasesc cam 4 grame de fibre vegetale. Foarte bogate si in compusi fitochimici care sustin sanatatea gastrointestinala, fructele de padure (cum ar fi murele, fragii, capsunile, afinele) pot fi folosite drept laxative naturale.

Leguminoasele

Leguminoasele (fasolea, lintea, nautul, mazarea) ar putea fi mai la indemana decat alte laxative naturale deja mentionate. Sunt foarte bogate in fibre, ceea ce le face o alegere deosebit de buna in caz de balonare si constipatie. Spre exemplu, in 200 de grame de linte fiarta se gasesc in jur de 16 grame de fibre vegetale. Leguminoasele sustin si productia de acid butiric (un acid gras cu catena scurta care actioneaza drept laxativ natural), fiind alimente laxative rapide.

Semintele de in

Semintele de in au proprietati laxative naturale, intrucat in 100 de grame de seminte se gasesc aproximativ 27 de grame de fibre vegetale. O lingurita de seminte de in este foarte eficienta in a ameliora si trata constipatia. De altfel, consumul acestor alimente laxative rapide ar trebui sa fie integrat in dieta zilnica, pentru a preveni starile viitoare de constipatie.

Alimentele probiotice

De pe lista de laxative naturale nu puteau lipsi alimentele probiotice. Acestea nu doar ca sustin ameliorarea constipatiei, dar, in general, sustin sanatatea tractului gastrointestinal. Muraturile, kefirul, iaurtul, contin specii bacteriene benefice care imbunatatesc tranzitul intestinal si sustin digestia normala:

  1. Lactobacillus plantarum;
  2. Lactobacillus acidophilus;
  3. Bifidobacterium lactis;
  4. Bifidobacterium infantis.

Aceste bacterii sustin sanatatea tractului gastrointestinal si au efect benefic asupra microbiotei intestinale, care joaca un rol foarte important in tranzitul intestinal normal.

Uleiul de ricin

Pe lista de alimente laxative rapide se regaseste si uleiul de ricin. Acesta este produs din boabele de ricin si, odata consumat, elibereaza acid ricinoleic. S-a observat ca acest compus natural are proprietati laxative, promovand digestia si frecventa scaunelor la persoanele cu constipatie. Un alt tip de ulei cu efecte laxative este cel din seminte de in sau din peste gras.

Senna

Senna este un compus natural extras din Cassia angustifolia. Contine o substanta care prezinta efecte laxative, numita sennozida. Acest compus actioneaza prin cresterea absorbtiei de lichide la nivelul scaunului si eficientizarea peristaltismului intestinal, sustinand eliminarea scaunului.

Smochinele

Alte alimente laxative rapide sunt smochinele, care contin fibre vegetale si ficina, o enzima cu proprietati laxative. Se recomanda consumul smochinelor proaspete, daca este posibil, intrucat cele uscate si deshidratate isi pierd deseori proprietatile. De asemenea, smochinele confiate au un continut foarte mare de zahar si, astfel, ar trebui evitate.

Merele

Foarte la indemana si deosebit de sanatoase, merele pot fi considerate alimente laxative rapide, deoarece contin fibre si pectine, cu actiune laxativa. Coaja nu ar trebui indepartata, pentru ca o mare parte din aceste substante care sustin digestia se gasesc in coaja.

Prunele

Pe langa faptul ca prunele contin si fibre vegetale, prunele deshidratate contin sorbitol. Acesta este un agent osmotic care actioneaza prin atragerea apei la nivel intestinal si, astfel, sustine un tranzit intestinal eficient si usor.

Kiwi

Kiwi este bogat in fibre vegetale si in pectine, compusi fitochimici care ajuta la inmuierea si la eliminarea mult mai rapida a scaunului. De asemenea, sustine tranzitul intestinal normal.

Taratele de psyllum si ovaz

Taratele de psyllum sunt foarte bogate in fibre vegetale si, ajunse la nivel intestinal, actioneaza prin inmuierea scaunului si absorbtia apei, in timp ce formeaza un strat mucilaginos care ajuta la eliminarea acestuia. Se recomanda ca taratele sa fie consumate cu un pahar de apa, dar nu in cantitati prea mari. Taratele de ovaz nu puteau lipsi de pe lista de alimente laxative rapide, asta pentru ca sunt foarte bogate in fibre solubile si insolubile. 100 de grame de tarate de ovaz contin in jur de 8 grame de fibre.

Cafeaua si apa

Ambele lichide pot avea potential laxativ. De fapt, consumul redus de apa reprezinta un factor de risc pentru constipatie. Cafeaua are efect laxativ ca urmare a faptului ca stimuleaza miscarile la nivelului colonului. De fapt, s-a observat faptul ca activitatea motrica a colonului dupa ce s-a consumat o ceasca de cafea este similara cu activitatea motrica secundara unei mese normale. Stimularea miscarilor colonului in urma consumului de cafea este cu 60% mai pronuntata decat in cazul apei si cu 23% mai pronuntata decat in cazul consumului de cafea decofeinizata.

Alimentele bogate in magneziu

Magneziul are efect laxativ osmotic, atragand apa in intestine si, astfel, ajuta la inmuierea unui scaun dur. Ciocolata neagra, avocado, nucile (migdale, caju), leguminoasele (linte, fasole, naut, mazare), semintele de in, dovleac sau chia sunt bogate in magneziu, fiind considerate alimente laxative rapide.

Rubarba si anghinarele

Desi sunt legume nu prea comune la noi, sunt eficiente in a trata constipatia. Extrem de bogate in compusi fitochimici activi, promoveaza sanatatea gastrointestinala, in timp ce sustin tranzitul intestinal normal.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537246/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10574070/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318694

https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-to-know-about-natural-laxatives

https://www.healthline.com/nutrition/20-natural-laxatives

https://pharmeasy.in/blog/natural-laxatives-your-guide-to-safe-and-effective-remedies-for-constipation/